Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů SKINNY - odchovy 2024
Skinny odchovy 2024
14. 3. 2024  VRH A16  SAZE SKINNY VELVET + UTAH AFTERGLOW
Mladá samička Saze dnes s naprostým přehledem porodila čtyři krásná, zdravá miminka, tři holčičky a kluka. Kéž by to takhle bylo vždycky. Ale nebudu raději předbíhat, anych nic nezakřikla - ještě má před sebou měsíc kojení.

Vrh A16 po narození.



Ašant, samec černý, PV 119 g                      ZŮSTÁVÁ DO NAŠEHO CHOVU

Ašant 3. 4. 2024


Adélka, samice černá s bílou, PV 99 g                                               

Adélka 3. 4. 2024                                                            V NOVÉM DOMOVĚ


Akácia, samice dalmatin černý, PV 112 g


Akácie 3. 4. 2024 - miminko zatím nenabízíme, přibývá na váze méně než ostatní.


Adrianna, samice dalmatin černý, PV 109 g



Adrianna 3. 4. 2024                                                         V NOVÉM DOMOVĚ
 
12. 2. 2024  VRH Z15  OLIVA SKINNY VELVET + DANÍK SKINNY VELVET

Oliva porodila 70. den od nakrytí čokoládovým Daníkem. Od 67. dne jsem ji pravidelně kontrolovala, stejně si na porod našla chvilku, kdy byla v místnosti sama. A vedla si převelice dobře, když jsem přišla, byla na světě čtyři živá miminka a Oliva vypadala, že ještě ani nerodila. Opravdu jsem se děsila, že jich bude šest. Vzápětí porodila další miminko, pečlivě ho čistila, dlouho, to již z ní jakoby náhodou vykouklo další miminko, velice lehce vyklouzlo ven, za ni, ale ona si ho vůbec nevšímala, stále se zabývala tím čtvrtým. Prostě jako kdyby nebylo. Zajímalo by mě, jestli tohle dělají ty samičky schválně, jestli úmyslně regulují počet mláďat. Viděla jsem u toho předposledního, jak pečlivě honem prokousla blánu na čumáčku, jak všechna ostatní mláďata pečlivě čistila, vše vzorné, no a na to poslední se úplně vykašlala. Kdybych mu tu blánu neprotrhla, nežilo by. Přitom bylo velké, silné, zdravé...

Velkým překvapením pro mě bylo, že ve vrhu jsou tři miminka bílá.

Tohle miminko vypadalo jako čokoládové, ale dnes si již nejsem jistá, jestli to nebude sable. REZERVACE

A tady máme jedno miminko černé. REZERVACE
Celkem se narodilo 5 kluků!!! Porodní váhy jsou: 115 g, 102 g, 97 g, 95 g, 87 g !!!! A samice je naprosto zdravá a čilá. Jen si prostě vzala do hlavy, že více než čtyři děti nechce. Jedno z miminek nekojí. Ne to nejmenší, naopak! Tak se o jednoho zase starám, celkem tedy o tři. Jsem opravdu ráda, že vrhy již končí, nedokážu je nechat jen tak, bez pomoci. Tak uvidíme, jak to všechno půjde dál. Jak říkám, je to radost, ale i starost, obzvláště noční vstávání a krmení je náročné, když už trvá dlouho.

 Chvíle odpočinku - foto 25. 2. 2024
 
12. 2. 2024  VRH Y15  FAUSTINA SKINNY VELVET + UTAH AFTERGLOW

Březí Faustina
Zatímco poslední vrh se Faustině před časem velice vyařil, tento se doslova nepovedl. Faustina je sice živá a zdravá, ale vrh je bohužel zmařený. Zatímco v minulém vrhu byla miminka doslova obrovská (135 g a 134 g), tak tady zřejmě porodila trochu předčasně. V boxu ležela dvě miminka, neživá, jedno celé v obalu, 62 g a 71 g.

Samička a sameček, ten měl bílou skvrnu na temeni.

Faustině zůstalo jediné miminko, sameček (PV 78 g). Jenže ona nějak neměla mléko, on byl takový slabý, vůbec od ní nesál, respektive ona mu to ani nedovolila, utíkala od něj. Pokouším se ho tedy vypiplat, ale není to lehké, nevím, jak to půjde.
 
10. 2. 2024 VRH X15 VENUŠE SKINNY VELVET + CHRISTOPH SKINNY VELVET

Březí Venuše několik dní před porodem.

Samičky se nějak domluvily a zdá se, že jak baldwinky, tak skinny samičky se rozhodly, že budou rodit všechny prakticky naráz. U baldwinů to vypadalo tak, že jsem krmila až dosud sirotky po chudákovi Kayle, no a potom jedno z paterčat z jiného vrhu. Sameček bohužel nějak nepochopil, že od toho má v boxu maminku. Navíc při delších pauzách zpočátku kolaboval, tak to prostě bylo krmení po cca dvou hodinách. Zvládli jsme to dobře, dokonce o něco lépe, než samice, teď je mu čtrnáct dní a je největší z vrhu (vrh BDW Q 3, ještě není zveřejněn). Píšu to proto, že i dnes jsem nastoupila na noční směnu kolem třetí hodiny, no a z jednoho boxu jsem slyšela sténání. Samičky obvykle nesténají, když rodí, vše se odehrává potichu, tak jsem se vyděsila. 
V boxu jsem uviděla Venuši se třemi živými miminky, ale ještě tlačila, sténala u toho, nešlo to. Mládě se v ní asi nějak zaseklo, v hlavě se mi už zase honily scénáře noční jízdy na kliniku, kde by nás vzali takto v noci s morčetem na císařský řez...Venuše ale po chvílích znovu a znovu tlačila, potom najednou se jí to povedlo, mládě bylo venku aspoň částečně. Byla šikovná, hned prokousla obal, ale mládě se bohužel nenadechlo. Nešlo již vzkřísit, bylo v porodních cestách příliš dlouho. Občas se to stane. Pro mě bylo v tuto chvíli úlevou, že se ho Venuši podařilo vytlačit. Byl to kluk, PV 113 g, asi se vážně nějak vzpříčil. Živá miminka vážila 100 g, 116 g a 79 g. To nejmenčí chladlo a špatně dýchalo, Venuše si jich vůbec nevšímala... Snědla něco z placent, ne všechny. 
Dělalo mi to starost, šla jsem si lehnout a trochu se prospat. Stejně mi to nedalo, po chvíli jsem se vzbudila a šla se podívat, jak to se všemi vypadá. Ten malý kluk byl jak rampouch a strašně rychle dýchal, srdíčko mu bilo jak na poplach. Venuše ležela opodál. Dala jsem jí něco na posilněnou, uklidnilo mě, že si vzala, to bylo dobré znamení.
Já prostě vím, že pokud bych tam to mládě nechala ležet, tak by uhynulo.. A možná to tak je i přirozené, prostě se to tak děje. Ale já prostě nedokážu se odvrátit a nechat to být. Když lze někomu vrátit život, ať je to kterýkoli živý tvor, tak se o to prostě snažím. Tak jsem ten rampouch vyndala z boxu a vzala jsem si ho s sebou do postele. Do rána jsem ho zahřívala. Uklidnil se, zahřál se, srdíčko mělo pravidelný rytmus. Dala jsem mu trochu napít, hezky polykal, vrátila jsem ho k ostatním. Vtěsnal se mezi sestřičky a vypadal normálně.
Venuše stávkovala až do soboty odpoledne, ale zeleninu, klásky, vše si brala. No a teď konečně jsem viděla, že se trochu nadzvedla "do oblouku" a že dovolila miminkům, aby se snažila najít cecíky. I ten kluk se pod ní snažil dostat.
Tak teď jen se mnou držte palce, ať samice kojí, ať kojí všechny tři, já už se opravdu potřebuji vyspat a trochu si odpočinout, už mi není dvacet... A to tu mám vysoce březí ještě dvě další!!!

Venuše s vrhem X- ze dvou samiček je jedna zadaná, druhou si ponecháváme do chovu

Vrh X, uprostřed sameček

X samička, zřejmě červená - bílá

X samička 2 - obě se mají čile k světu a pilně sají od maminky.
Jejich bratříček se nepřisál, pokouším se ho vypiplat uměle.

Pozn. z 24. 2. 2024 Tak bohužel se vše nepodařilo tak, jak mělo. Venuše, která se zdála zcela v pořádku, po několika dnech náhle uhynula. Ačkoli již pilně kojila a vše vypadalo zalité sluncem, najednou začala být malátná, úplně změkla, začala chladnout. Trvalo to chvilku... Zachránit se nepodařilo ani maličké miminko, zřejmě nedonošeného samečka. Zůstaly po ní dvě krásné holčičky, miminka. Naštěstí se jich ujala Faustina, které se příliš nepovedl porod. A holčičky se hned přisály. Teď již opět vše funguje, jak má, jen chudáka Venuši již bohužel nemáme....

 


Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes240
mod_vvisit_counterVčera493
mod_vvisit_counterTento týden2311
mod_vvisit_counterMinulý týden3133
mod_vvisit_counterTento měsíc10853
mod_vvisit_counterMinulý měsíc17089
mod_vvisit_counterVše2220249

Online (20 minutes ago): 21
Vaše IP: 18.191.202.45
MOZILLA 5.0,
Dnes: Dub 27, 2024

Copyright 2009 by MaraXa