Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů SKINNY - odchovy 2011 LETNÍ VRHY - hodnocení
LETNÍ VRHY 2011 - hodnocení období červen - srpen 2011
Léto se pomalu chýlí ke konci, a tak jako vždy naše CHS bilancuje uplynulé období, které s sebou přineslo radost i smutek. Tentokrát bych řekla, že převládl spíše smutek, jako vždy, když se něco přes všechnu péči a úsilí nedaří.
Samiček zabřezlo opravdu hodně - instinktivně si pro svá miminka vybraly toto období, i když některé byly připuštěné již dlouho. Letních veder jsme se po zkušenostech z loňského roku báli, a tak jsme našim morčátkům vybudovali krásný nový samostatný domek vedle naší chaty, a všechna jsme je tam na léto přestěhovali
.
Problémem letošních vrhů však nebylo vedro, ale něco mnohem horšího, s čím teď bojujeme - nemoc.  Aby bylo vše přehlednější, podrobnosti  tuto kapitolu jsme zkrátili a podrobnosti jsme přesunuli do kapitoly Nemoci, kterou jsme z tohoto důvodu nově otevřeli.
Zde jen přehled o živě narozených mláďatech z jednotlivých vrhů:

Aranka Skinny Velvet + London Naked od Pikáska
VRH I6, naroz. 18. 6. 2011
Izzy - úhyn
Irwin - úhyn 
Isolda - úhyn
(U těchto mláďat se domníváme, že úhyn byl způsoben jinou příčinou.)

Wera Skinny Velvet + Xay Tesoro
VRH J6, naroz. 24. 6. 2011

Janis - naprosto v pořádku
Jelenka - naprosto v pořádku, v novém domově

Beatrice + Ynx
VRH K6, naroz. 3. 7. 201

Katty - naprosto v pořádku
Kay - naprosto v pořádk
Kahn - naprosto v pořádku

Yveta (genová) + Will  
VRH L6, naroz.
3. 7. 2011

skinny Leontinka - strádání, úhyn
genový Leon - v pořádku

Waco + Ynx
VRH M6, naroz. 9. 7. 2011

U tohoto vrhu se začaly objevovat potíže nejdříve - pomalý růst, nafouklá bříška, poskakování. Dva samečci již vypadali zdravě, po oddělení od samice se ale prudce zhoršili a jeden uhynul. Již předtím uhynul další ze samečků. O zbylá mláďata dosud bojujeme.
M6 - 1 sameček - strádání, úhyn
M6 - 2 sameček - strádání, úhyn
M6 - 3 sameček - strádání, nyní trochu lepší
M6 - 4 samička - strádání, úhyn
M6 - 5 samička - strádání, lepší

Hlavička + Yonathan Skinny Velvet
VRH N6, naroz.
7. 2011

Hlavička bez problému porodila krásnou, zdravou holčičku a potom se obětavě starala o problémový vrh M6. Ačkoli jsou obě - matka i dcera - v pořádku, držíme je kvůli vrhu M6 raději v karanténě.                                       
Norma - zcela v pořádku

Ghana Skinny Velvet + Ebonit Skinny Velvet
VRH Q6, naroz. 18. 7. 2011

Bezproblémový vrh dvou obříků. Sameček oddělen při poksu nakrýt maminku a dán na výchovu k volnému samci L. Začíná ale strádat, má trochu průjem, hubne. Takový krásný, silný sameček. Zkouším Aldifal, snad je to zas trochu lepší (lék ale není všemocný - někde zabírá, jinde ne). 
Quaia - zcela v pořádku
Quill - po oddělení trochu průjem, hubnutí, nyní snad se vše již zase lepší, uzdravil se

Olívia Skinny Velvet + Xay Tesoro 
VRH R6,naroz. 23. 7. 2011

Dramatický porod šesterčat. Z těch, která se podařilo zachránit, stejně možná žádné nezbyde. Možná vypadá nadějně poslední zbylý chlapeček.
R6 - 1 Snad se podaří zachránit toho posledního ze šestičetného vrhu. Snaží se. Uzdravil se.

Yucca Skinny Velvet + London Naked od Pikáska 
VRH S6, naroz.
28. 7. 2011 

Původně čtyři pěkná mláďata, Yucca ale nekojí, hubnou. Umírá sameček. Tři zbylá konečně kojí, prospívají. Potom nečekaný úhyn dalšího samečka. Obě samičky nejprve bezproblémové, krásné, potom strádání, hubnutí, nafouklá bříška. Dosud se je snažíme zachránit (podařilo se to u jedné).
S6 - 1 sameček - náhlý úhyn
S6 - 2 samička, nejprve v pořádku, najednou nepřibývá, velké bříško, tenký krček
S6 -3 samička, nejprve v pořádku, potom strádá nepřibývá, bojujeme o záchranu, znovu zhoršení. Konečně zlepšení a uzdravení.
  
Tracy Skinny Velvet + Will
VRH T6, naroz. 2. 8. 2011
Jeden ze samečků z dosud bezproblémového vrhu začal z plné síly strádat a hubnout. Jsme z toho moc smutní.                                          
T6 - 1, samecec, velký, statný, zdá se být v pořádku
T6 - 2, samec, dosud velký, statný, nyní strádání, hubnutí, ale drží se. Znovu zhoršení, úhyn-

Samantha Skinny Velvet + Genius Skinny Velvet (genový) 
VRH U6, naroz. 11. 8. 2011
15. 9. jsem bohužel zjistila, že nemoc napadla i tyto dva krásné kluky - hubnutí, jakoby vysychání... Prognóza je nejistá.
U6 - 1, samec - boj s nemocí
U6 - 2, samec - úhyn (zatím nejrychlejší úhyn, již 17. 9. - viz kapitola Nemoci)

Fatima Skinny Velvet + Fabio z Dobré Vody 
VRH V6, naroz. 15. 8. 2011

Bezproblémový porod tří zatím zcela zdravých holčiček.
W6 - 1 samička, zcela v pořádku
W6 - 2, samička, zcela v pořádku
W6 - 3, samička, zcela v pořádku

Tak takto dopadly letní vrhy. Všechna mláďata jsou zatím doma a vyčkáváme (tedy my vyčkáváme, odborníci zkoumají), co z toho bude. Jsou již na světě i tři podzimní vrhy, kde se zatím zdá být vše v pořádku. Každopádně je tu stále ještě několik strádajících miminek, kterým neumíme pomoci. Přes všechno úsilí se nám zdá, že je spíše otázkou náhody, které se "uchytí" a které uhyne. Léky, které nám byly doporučeny, někdy nepomáhají. Morčátka mají chuť k jídlu, ale nepřibývají. Některá hodně pijí. Postihne to většinou již pěkná mláďata po odstavu, pouze vrh M6 byl postižen již dříve. Kojící samice či dospělá morčata, která s nemocnými zvířaty přišla do styku, se zatím nikdy nenakazila.
Proto prosíme ty chovatele, kteří se s podobným problémem ve svém chovu setkali, aby se nám eventuelně ozvali a podělili se s námi o své zkšenosti. U morčátek jsem zlenou barvou označila úhyn, oranžovou nemoc, červeně jsou označena zcela zdravá morčátka.
Celkově tedy k 9. 9. 2011 u mláďat:
11x úhyn
3x zápas s touto nemocí, u některých již zlepšení 
15x morčátka zatím zcela zdravá nebo již uzdravená

Byli jsme vždy zvyklí informovat své příznivce pravdivě i o věcech smutných a nepříjemných - a dosud to všichni oceňovali, tak doufám, že nás teď nezavrhnete a nadále nám zachováte své sympatie. V danou chvíli nám jde především o to, aby naše morčátka zůstala zdravá, abychom zbytečně nepřicházeli o mláďata z nových vrhů. Věříme, že i vy všichni, kteří na své miminko od nás čekáte již "nekonečně dlouho", tuto situaci pochopíte. Nezapomněli jsme na vás, jen vyčkáváme, a to raději i u těch mláďat, která se zdají být naprosto zdravá. 

A ještě PROSBA. Pokud jste se setkali s podobnými případy i ve svých chovech, máte zkušenost a víte, jak na podobnou situaci vyzrát, budeme moc rádi, když nám napíšete. Budu respektovat vaše event. přání neuvádět vaši CHS, informace si ponecháme pouze pro sebe. Děkujeme všem za pochopení - a držte nám palce!
Neměla jsem delší dobu možnost být pravidelně na internetu. Prosím ještě o chvíli strpení, postupně vše doplním do té podoby, na kterou jste zvyklí. Hlavně přibydou nové fotografie a podrobnější informace o nových vrzích.   

 

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes157
mod_vvisit_counterVčera417
mod_vvisit_counterTento týden1529
mod_vvisit_counterMinulý týden3109
mod_vvisit_counterTento měsíc15439
mod_vvisit_counterMinulý měsíc11172
mod_vvisit_counterVše2207746

Online (20 minutes ago): 6
Vaše IP: 35.175.174.36
,
Dnes: Bře 28, 2024

Copyright 2009 by MaraXa