Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů
SKINNY - odchovy 2010



5. 5. 2010 Zatím se nic neděje.

V naší CHS je klid. Tedy relativní. Stále ještě několik samiček kojí a stále pokračuje péče o dva malé dalmatinky. Jeden z nich teď trochu stávkoval a potřeboval zvýšenou péči, aby mu zase začalo chutnat. Ale snad je již zas vše v pořádku.
Několik samiček je připuštěných - a až teď budeme čistit boxy a budu morčátka, jak je u nás zvykem, i vážit, možná, že už někde bude jasné, zda je některá březí. Asi ve dvou případech jsem viděla samečkovu snahu, kterou samička neodmítala - měla říji, tak uvidíme, zda se vše povedlo tak, jak mělo.
No a nastanou opět "velké manévry". Samičky, které odchovaly miminka, se budou vracet do velkého společného boxu, některé čekají na své první připuštění, jehož dobu nechceme uspěchat, ale ani promeškat. Takže v boxech nastává velký rozruch - akce "kulový blesk", pečlivé vybírání a sestavování spolubydlících či připouštěných dvojic se blíží.
Aby nebylo čekání na nové naděje v naší CHS tak dlouhé, budeme průběžně zařazovat fota jednotlivých dvojic a sledovat jejich počínání.
 
 
PRůBĚŽNÁ INFORMACE Z 29. 4. 2010

Konečně jsem se dostala k tomu, že jsem zas udělala několik fotografií miminek z jarních vrhů. Snad je dnes či spíše zítra budu mít příležitost umístit na stránky - abyste hlavně vy, kteří je máte rezervované, viděli, jak krásně rostou. Bohužel se mi dvě z nich nepodařilo zachránit - holčičku z vrhu Q4 (u té bylo od začátku jasné, že by to byl zázrak) a jejího bratříčka, který měl mnohem větší šanci na přežití, i samice o něj pečovala, přesto i u něj je to marný boj. Všechna ostatní mláďata jsou naopak úžasně životaschopná a dělají nám radost. A obrovskou radost máme ze dvou malých osiřelých dalmatinků z CHS Rugantino, kteří krásně prospívají, a doufáme, že již mají vyhráno. Neodolala jsem a několik fotografií zařadila k vrhu M4. Vždyť už jsou skoro rodina! 
 

JARNÍ VRHY 2010 - ZHODNOCENÍ

Momentálně všechny samičky, které zabřezly v zimě, odrodily. Všechny to zvládly dobře, bez zdravotních následků, zůstaly v kondici. Jen Vanesa má otlačenou nohu, ale snad to brzy zvládneme.
Z osmi vrhů se narodilo 18 miminek živých a 3 mrtvá.
Absolutní převahu měli kluci - je jich 15, jeden se ale dobře nevyvíjí. Holčičky byly 3, jedna (Krabička) dnes zemřela.
Pro velký zájem jsme připustili další samičky, některé dvojice z našich mladých odchovů jsou spolu poprvé. Pokud samičky zabřeznou, budeme vás průběžně informovat.
 

 
22. 4. 2010 VRH R4 BABY SKINNY VELVET + NIGGER SKINNY VELVET

Tak to jsme tedy zírali. Baby mě nejprve předevčírem v noci tolik děsila, když se zdálo, že nemůže miminko vytlačit, boky se jí vzdouvaly jak vlnobití, dnes zas to vypadalo, že rodit zdaleka ještě nebude - a najednou vedle ní seděl obrovský skinny kluk a překvapeně pozoroval svět. Překvapení jsme tedy byli všichni. Tady není co dodat -posuďte sami, to je prostě RAMBO!

 
22. 4. 2010 Baby skrývá miminko.


Beze slov :)

23. 4. 2010 Tak tady nemám žádnou práci, tady jde všechno samo! Baby si s miminkem naprosto vystačí. Dnes jsem při rozdávání zeleniny kus okurky podávala i Rambíkovi - nějak člověk zapomíná, že je mu sotva den. Ale Baby to snědla i za něj, potom rajče, lupení z pampelišky... Dožadovala se dalšího, v rámci kojení se snažím "vyhovět", ovšem nad mrkví a celerem ohrnula nos.. To jsou tedy rozmary..


Rambo 29. 4. 2010 ( 213 g) rezervace
 
20. 4. 2010 VRH Q4 XARA SKINNY VELVET + HUBERT SKINNY VELVET

Xara dlouho (měsíce) nemohla zabřeznout. Jak se ale ukázalo, nebyla to její vina. Po výměně samečka (Cyrila) za jiného (Huberta) zabřezla téměř okamžitě. Miminka se narodila prakticky na její třetí narozeniny - ty měsíce s Cyrilem se protáhly a já si s hrůzou uvědomila, jestli již není na mateřství moc stará. Byla ale tak krásná, bílá, úplně bez pigmentu, v plné v kondici, moc jsem si přála, aby to vyšlo, aby právě po téhle samičce ještě jednou potomci byli. A nejenom my všichni v naší CHS, ale i další Xařini příznivci čekali, dlouho a trpělivě, zda se to podaří...
Xaru jsem hodně hlídala, nechtěla jsem její chvíli zmeškat, viděla jsem, že je již několik dní nervózní, stále na mě pískala, když jsem šla okolo, což normálně nedělá, stále vyžadovala nějaké pozornosti k snědku - dnes jsem nosila okurku, rajče, trávu... Jen mrkev zůstala ležet.. A právě tu chvíli, kdy jsem šla na zahradu vybírat tu nejšťavnatější travičku a lupení z pampelišek a chvíli se zdržela, využila Xara k porodu čtyř miminek.
První pohled do boxu byl trochu "krvavý" - Xara ještě nestihla očistit sebe ani miminka. Potom trochu zděšení - zdálo se mi, že dvě se nehýbají. Jedno je určitě moc malé....

Momentálně situace vypadá takto: Xara porodila čtyři bílá (zatím) miminka, tři kluky (108 g, 86 g, 79 g) a jednu maličkou holčičku (55 g). Zatím všichni žijí, ale holčička je asi příliš malá na to, abych ji byla schopná zachránit. Trochu již ztrácela tělesnou teplotu, v dlani zase ožila a sála mi prst, zkusila jsem trochu teplé vody s glukopurem, snažila se pít.. Přesto si myslím, že se to nepovede.. I jeden z chlapečků je zatím takový "pomalejší", leží na zádech, nohy nahoru, ale teplý je pěkně, tak snad se na tom světě zorientuje...

Prognóza je ještě trochu nejistá, ale Xara vypadá dobře, o miminka se stará, vše ostatní se dá pouze předpokládat.
.
Upozorňuji, že první fotografie jsou opravdu "syrové".


Xara po vítězné "bitvě" 20. 4. 2010 odpoledne.


Žijí?

  
Zatím žijí všichni, ale holčička je příliš maličká... Krajní chlapečkové jsou v pořádku, druhý zleva je "líný".

Další zprávy až se situace vyjasní.
 
(Na všechna miminka je záznam, jsou dlouho dopředu rezervovaná. Děkujeme za pochopení.)

21. 4. 2010 1:08 Holčička leží na boku, trochu stranou od ostatních, má dopředu natažené nožičky, zavřené oči, zrychleně dýchá.. Již je jasné, že svůj čas na tomto světě má vyměřen jen krátce. Myslím, že nijak netrpí. Vždy je mi to ale moc líto.
Ani ten pomalejší chlapeček se mi mic nezdá. je slabý, zadní nohy jakoby tahá za sebou. Přesto se dere pod maminku. dala jsem mu trochu vody s glukopurem, jen pár kapek na posilnění..

Vedle v boxu začal "povrkávat" Niggřík a trochu honil Baby. Raději jsem ho dala zvlášť do připraveného boxu - již jednou jsem ho tam přemístila, ale oba dávali najevo takovou nelibost, že jsem je zas dala k sobě. Baby ještě nevypadala, že by to mělo být tak brzy..
Teď ale najednou sedí v rohu boxu, ošívá se, je nervózní,  boky se jí mohutně vzdouvají. Myslím, že budeme mít další porod. Noc bude dlouhá... Ale to již bude jiná kapitola.
(Probděla jsem noc - ráno Baby přestala tlačit, ožila, běhá po boxu, miminka se hýbají.. Že by i morčecí samička měla "poslíčky?" Ta morčecí říše mně tedy dává zabrat....)

21. 4. 2010 12:07
Opět mám zprávu, že zatím všechna miminka z vrhu Q4 žijí, ale stále si myslím, že by to byl zázrak, kdyby přežila i holčička (momentálně 52 g). Držím ji při životě tak, že jí každé dvě hodiny dám několik kapek glukopuru, teď jsem zkusila nechat ji olíznout "Borisovku". Ona se moc snaží, ovšem s těmi třemi dravými kluky nemá šanci dostat se k cecíkům. Hlavně ale ztrácí tělesnou teplotu.
Kluci ožili všichni, jeden je trochu slabší, již ale nepadá a leze pod maminku. Xara je v pořádku, stará se o ně. Až budou ještě více očištěni a "zcivilizováni", udělám nové fotografie. Já vím, že ty ze včerejška byly trochu drsné, ale chci Vám ukazovat chovatelství takové, jaké skutečně je, bez příkras, se všemi jeho radostmi i strastmi. Takže ty "ukázkové fotografie" teprve (doufám) přijdou, myslím, že kluci budou moc pěkní :)

21. 4. 2010 22:30
Především bych vám všem moc chtěla poděkovat za slova podpory, za to, jak malé holčičce přejete, aby i ona přežila. Snad i proto se stal zázrak - to téměř mrtvé mládě, již chladné a ležící na boku, se snaží pít, pravidelně dýchá, srovnalo tělesnou teplotu, prostě zatím žije. Ne sice s ostatními v boxu, tam ležela opuštěná, chladná, ale v krabičce na dětské plence, zakrytá ručníkem, u mě v posteli.. Jestli přežije noc, to ovšem nevím. Stále myslím, že jsem jí pouze prodloužila život o několik hodin, i tak je to ale zajímavý souboj se smrtí, když pozoruji, co dokáže pár kapek tekutiny, ten návrat tepla a života... 
Omlouvám se těm, kterým jsem dnes neodpověděla na e-maily. Přikládám několik nových fotografií,
snad vás potěší.


21. 4. 2010 odpoledne: "Zatím jsme všichni!"


21. 4. 2010 večer: "Opravdu se snažím!"


"V 'inkubátoru' mi snad bude dobře."


"Takhle v tom novém pelíšku spinkám."  


21. 4. 2010 večer: Kluci již pijí od maminky a prozkoumávají okolí.

Zpráva z 22. 4. 8:30 Všichni zatím žijí - já již méně. Dokrmila jsem a usnula ve 3 hod. V 6 hod. se mi za hlavou v krabičce ozvalo slabé popiskování. No jasně, zaspala jsem, holčička se hlásí o svá práva! To je opravdu dobré znamení. Pila, měla hlad! Ale je tak slaboučká, stále ještě padá na bok - před napitím měla 51 g, po napití 54 g. Také hodně zhubl jeden z chlapečků: Že by se nedostal k cecíkům? Zkusila jsem ho přikrmit - hladově se na to vrhl. No to již bych ale s dalmíčky krmila čtyři (viz VRH M4)!

23. 4. 2010 (ještě v noci) Já vím, že všichni čekáte na nové zprávy! Zatím jsou příznivé, i když stále stejné. Holčička žije ve své krabičce, vždy po jídle ji pustím na chvíli k ostatním. Volá na ně, ale nohy ji ještě neudrží. Dokrmuji i chlapečka - prostě se k cecíkům nedostane. Právě jdu na to - a potom
konečně trochu spát!

23. 4. 2010 21:45 I dnešní den proběhl beze změn. Ráno jsem ale zaspala, prostě jsem šla spát ve tři a probudila se až v půl osmé. S hrůzou jsem se šla podívat, co holčička, jestli to přežila. Z krabičky se ozývalo pískání, které zesilovalo. Žije a čeká na mě! Moc se mi ulevilo, že neumřela kvůli tomu, že jsem udělala v krmení dlouhou pauzu. Zhubla ale na strašných 47 g. Byla však zřejmě tolik dehydrovaná, najedla se a hodně pila vodu s glukopurem, váhu hned vytáhla na 52 g a do večera se dostala opět na 54 g.
Abyste to chápali - ona není jako normálně vyvinuté mládě bez maminky, tam stačí v určitých intervalech krmit, pokud se mládě "chytne", bývá vyhráno, péče nemusí být takto úzkostná, mládě přibývá, sílí. Tato holčička je ale opravdu chudinka, zřejmě nedonošená, maličká, strašně hubená, neudrží se na nohách. "Myslí" jí to ale velmi dobře, reaguje na okolí, píská na mě, když jdu kolem - má hlad a chce jíst. Je to všechno zřejmě marná snaha, ale dojímá mě ten její boj, jak se o ten svůj život snaží, není to tak, že bych prodlužovala utrpení nemocnému zvířeti za každou cenu. Ona je sice chudinka, ale "nebere to tak". Zabydlela se ve své krabičce, vypadá tam spokojeně, je to její svět.
Pije již o něco víc, intervaly půjdou trochu prodloužit. Tak snad to ještě chvíli vydržím. Každopádně mi bude moc líto, až krabička jednou přestane pískat...

Dokrmuji ještě dva dalmíčky ( to už jsou krásní kluci - nechci to ale zakřiknout) a jednoho z chlapečků z vrhu Q4 . Všechna ostatní mláďata přibývají a mají se k světu! Já jen ted mám méně času, či spíše síly, na další fotografie atd.. Do všeho probíhá ještě velké čistění boxů a vypravuji několik miminek do světa k novým majitelům. Jak to zvládnu, nová fota doplním.

24. 4. 2010 Všichni jsme přežili noc. Krabička ráno pískala ze všech sil a vypila dvě stříkačky. Stejně ale má stále nožičky jak párátka a neudrží se na nich. Ale chuť do života má stále větší.
                    23:10 Den se chýlí ke konci, situace je stejná. Bohužel úplně. Holčička žije, píská na mě, je hladová, ale i přes veškerou péči se nevyvíjí, zůstává slaboučká. I nejmenší chlapeček zůstává na váze - o toho ale samice pečuje, kdežto od holčičky utíkala, nechávala ji ležet. Asi již ví dříve než já, že je všechna snaha marná...  Tak hlavně, že se alespoň dalmíčkům vede výborně.. I všechna ostatní miminka jsou živá a zdravá. Těm, kteří nám píší, děkujeme za přízeň a podporu. Nestačím
odpovídat :), tak alespoň takto.


Kluci Q4 24. 4. 2010

25. 4. 2010 23:00
Holčička byla již celá upatlaná - inu nejsem maminka, abych ji stále olizovala, a vatičkou jsem zaschlé mléko nechtěla třít, vždyť je celá průsvitná. Tak jsem napustila teplou vodu do umyvadla a trochu ji "odmočila". Moc se jí to líbilo. Je to ubožátko, nepřibývá, neudrží se na nožičkách.. Ale teď večer na mě pískala, bezpečně mě pozná, ví již, co přijde. Vypila tři stříkačky...
Všichni ostatní jsou na tom jako včera, dalmíčci krásně rostou. Všechna starší miminka prospívají a rostou do krásy, to jen já nestíhám fotografovat atd..

26. 4. 2010 9:30
I když holčička ještě žije, jde to bohužel k horšímu. Je úplně vyhublá, po nakrmení jí pouze naroste bříško, svalová hmota spíš ubývá. Dnes je již trochu promodralá, i když teplotu stále drží. Zprvu jsem myslela, že se na nohou neudrží, protože je slabá, ale nekoordinovaných pohybů přibývá. Stáčí hlavu, nepřirozeně natahuje nohy. Ale je zajímavé, že jídlo si bere, těší se na něj. Měla i velkou žízeň, pila vodu s glukopurem. Musím naopak dávat pozor, aby se nepřepila a nezahltla. Přesto opět zhubla - včera 56 g, dnes začínáme s 50 g. Tady opravdu něco nefunguje, samice to zřejmě poznala hned, o ostatní mláďata se stará, od této holčičky od začátku utíkala. Pereme se s nepřízní osudu již šestý den, zatím zcela bez výsledku. Situace se zhoršila..

                  16:00 Dnes přišla opravdu krize. Jestli stále byla jiskra naděje kvůli té úžasné vůli k životu, tak dnes přišel již opravdu zlom. Holčička ještě dýchá, leží ale na boku a má zavřené oči. Je podložená plenkou a přikrytá. Schoulí se mi v dlani, když ji beru. Ještě trochu pije, ale jakoby ze spánku. Doufám, že nijak netrpí.

                    22:30 Holčičku jsem ještě odpoledne našla promodralou a lapající po vzduchu. Vzala jsem ji do dlaně. Přitiskla se a její stav se zlepšil. Napustila jsem do umyvadla poměrně teplou vodu a zahřívala jsem ji. Ožívala. Vrátila se jí normální barva, dýchání se stabilizovalo. Napila se a usnula zabalená do plenky. Připomíná mi malého, ještě nevyvinutého klokánka, vyndaného z vaku. Tento souboj s přírodou nelze vyhrát. A i když teď spokojeně spinká, občas zatřepe ouškem, nebo si ze spaní dumlá nohu, není to výhra. Je to jen malý zázrak, který jí přidal několik hodin života. Asi byste chtěli vidět nějakou fotografii - tak tedy, tady jsou. Možná Vás napadne, proč vlastně tolik snahy pro tohle ubožátko - ale ta její vůle k životu byla skutečně nakažlivá. I po tom dnešním koupání se slastně protahovala a dumlala mi prst - měla hlad. Přesto má problém udržet tělesnou teplotu, její stav je špatný.


V teplé vodě se stabilizovala - odpoledne 26. 4.


Opravdu je to chudinka - odpoledne 26. 4.


Takhle teď spí v plence - večer 26. 4.

27. 4. 2010 22:45 Situace se nezměnila. Holčička  stále jen spí a občas pije. Dnes jsme si jako pomůcku vypůjčili vyhřívací polštářek, určený na tyto účely. Budeme zkoušet, zda by nepomohl.

28. 4. 2010 8:00 Večer byla holčička stále slabší. Při krmení špatně polykala, nešlo to. Nebyla to již veselá "Pískající krabička", ale jen ubohý tvoreček, pro kterého není naděje. Hřála jsem ji, ale věděla jsem, že je to marné. V 1:30 vypila již jen pár kapek. Kolem třetí hodiny nás vzbudil zvonek u dveří - je na baterii, na bezdrátovové ovládání, a z neznámých příčin se občas "splaší" a zvoní, i když za dveřmi nikdo není. Šla jsem se podívat za holčičkou. Její příběh definitivně skončil. Všem, kteří jste její úsilí sledovali, děkuji za podporu. Ani nevím, jak je možné, že ten naprosto nedokonalý, neduživý tvoreček, dokázal vzbudit tolik citu a soucitu - ve mně i ve vás. Její radost ze života a přízeň, kterou mi dávala najevo prvních pět dní, byly naprosto odzbrojující. Ty dva poslední dny, kdy "Krabička" nepískala, byly již smutné a beznadějné.
I jeden z jejích bratříčků, který nepije od maminky, se mi nelíbí. Měl sice šanci na přežití mnohonásobně vyšší než holčička, přesto se nevyvíjí, zaostává za ostatními a vypadá již též neduživě. Miminka v tomto vrhu to měla nerovnoměrně rozdělena od samého počátku. Tak ještěže alespoň dva dalmatinečci mi dělají takovou radost - jsou již víc než dvojnásobní, skáčou vrtulky. Dnes očekávají návštěvu - svou paničku z CHS Rugantino. Tak doufám, že ti to již opravdu zvládnou.

    
Q4 - 1, sameček, foto 29. 4. 2010 (143 g), rezervace


Q4 -2, sameček, foto 29. 4. 2010 (151 g), rezervace

V noci 30. 4. nejslabší ze samečků následoval svou sestřičku "Krabičku". Něco s nimi nebylo v pořádku - nedalo se tomu zabránit. Zbylá dvě miminka jsou v plné síle, sají a dobře prospívají. I dva malí dalmatinci snad již mají vyhráno - ale to je již jiný příběh, více o nich (+ nové fotografie) u vrhu M4.

6. 5. 2010 se kluci znovu fotografovali. Jsou moc hezcí.


6. 5. 2010


6. 5. 2010


Albínek, foto 10. 4. 2010 "Jsem vzácný."


"A co já? Netmavnou mi uši?"


"Uši mi opravdu trochu tmavnou, prý kvůli tomu zůstanu doma, tak jsem rád."
Foto z 18. 5. 2010


"A prý se budu jmenovat QUELLE." Foto 18. 5. 2010


Albínek QUO VADIS se již brzy bude loučit. Vydává se na dalekou cestu do Olomouce a odtud do Polska. Foto z 18. 5. 2010


Tak se měj hezky v novém domově a hodně krásných potomků!


QUO VADIS - poslední foto z 20. 5. 2O10



 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes74
mod_vvisit_counterVčera412
mod_vvisit_counterTento týden1858
mod_vvisit_counterMinulý týden3109
mod_vvisit_counterTento měsíc15768
mod_vvisit_counterMinulý měsíc11172
mod_vvisit_counterVše2208075

Online (20 minutes ago): 5
Vaše IP: 54.147.0.155
,
Dnes: Bře 29, 2024

Copyright 2009 by MaraXa