Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů
Novinky


PŘIPOUŤĚNÍ SAMIČEK
4. 11. 2010 PŘIPOUŠTĚNÍ SAMIČEK
Doba odpočinku pomalu končí. A aby v naší CHS bylo opět veselo s novými miminky, připustili jsme několik samiček. Zní to náramně jednoduše, jak to tady tak píšu - jak ovšem celá akce probíhala ve skutečnosti, se můžete v případě zájmu podrobněji dozvědět v kapitole Chovní samci u samců Hannibala a Ebonita. Veselo bylo již nyní :).
 
2. 11. 2010 Tak dnes se u nás byl osobně představit náš nový sameček XAY TESORO. Dostal se k nám souhrou náhod, poté, co byl jinde odmítnut. Již na fotografiích se mi moc líbil, říkala jsem si, zda i ve skutečnosti je tak pěkný - no a byla to láska na první pohled. Je to nádherný morčecí sameček - a navíc úžasný mazlík. No a to ani nemluvím o tom, jakou radost to v budoucnu jistě způsobí našim dospívajícím samičkám. Zatím ještě nějaký čas zůstane u své přechodné majitelky, která mu též nemůže odolat a všemožně ho rozmazluje. Již teď se ale moc těšíme na to, až k nám přijde natrvalo.

XAY TESORO, foto paní Blanka Písařová


Moje první setkání s tímto krasavečkem, 2. 11. 2010


Je to opravdu pěkné, silné mládě.  Foto 2. 11. 2010
 
18. 10. 2010
Tak musím napsat, že se událo něco, co jsme sice vůbec neplánovali, ani neočekávali, ale nakonec asi vše dopadlo tak, jak má. Po smrti Xanadu mi bylo líto, že jsem si neponechala žádného z jeho potomků, ten jeho kukuč mi ještě stále chybí. A že ani ze spojení Vanesy s Odem, či její dcery Ziny s Odem mi tu nezůstal žádný potomek - a že tato spojení již bohužel nikdy nelze opakovat.
Nedlouho poté, co jsem v duchu takto zalitovala, se ozval telefon. Důvody, které majitele vedly k následujícímu, jsou osobní - a nebudu je tu rozebírat. Po vzájemné dohodě se k nám vrátil Kašpárek, syn Xanadu, a Orion, syn Ziny a Odíka. Jen podotýkám, že o kluky bylo v průběhu jejich pobytu opravdu vzorně postaráno - a je to na nich vidět. Vrátili se dva urostlí samečci, kamarádi, kteří mi tu již téměř týden radostně poskakují. Sama jsem ráda, že se okamžitě zabydleli a že vypadají nadále spokojeně. Jejich fotografie se brzy objeví v naší samčí fotogalerii. Prozatím alespoň na společné fotografii:


Orion a Kašpárek zpět v naší CHS , foto 12. 10. 2010

A protože vím, že se bývalým majitelům po klucích stýská, tak tady je specielně pozdrav pro ně: "Moc zdravíme, zůstali jsme spolu a je nám tak dobře. Přijďte se na nás někdy podívat, budeme rádi!"

Orion a Kašpárek 23. 10. 2010

Máme se moc rádi..., Kašpárek a Orion, foto 23. 10. 2010



Shora často vyhlížíme, co se nese dobrého. Foto 23. 10. 2010

A další novinkou je návštěva genové Betynky u našeho Nathana - ale jestli z toho něco bude, jisté není. Nathan se vše teprve učí :)
Nathan si Betynku hlídá, foto 18. 10. 2010
 
3. 9. 2010
Tak konečně jsme opět zpátky na internetu. Prázdninový pobyt na venkově (více viz nová kapitolka "Morčecí prázdniny") nám neumožňoval stránky doplňovat (slabý až nulový signál), takže resty doplňujeme až nyní. Proběhlo velké fotografování zvláště nových přírůstků a zařazování fotografií do jednotlivých kapitol. Tam se i více dočtete o jednotlivých vrzích, očekávaných událostech atd..

A v Novinkách vám snad již brzy představíme dvě nové genové holčičky, které mají přibýt do našeho chovu.
 
8. 7. 2010 INFORMACE O POSILÁCH V NAŠEM CHOVU

Posily do řad světlých
Jelikož se začaly povážlivě tenčit počty našich světlých morčátek, začali jsme uvažovat o tom, že posílíme jejich řady. Není to ale vůbec jednoduché. Máme tedy alespoň první počin.

Již před několika týdny naše morčecí řady obohatila samička DEBBIE LOVELY (psáno o ní již 3. 7.), bílá s červenýma očima. Narodila se 23. 1. 2010, váží již téměř 900 g, a tak rozhodně nastal čas svěřit ji do péče pěknému samečkovi. To byl ale kámen úrazu - o zamýšleného ženicha jsme bohužel přišli, další dva adepty, kteří by připadali v úvahu, Debbie pokousala, skutečně se chovala jako rozlícený tygr. K nám se ta princeznička velice měla, téměř mazlík, ale s ostatními naháčky se prostě nesnese. Ovšem na ženicha již byl nejvyšší čas. Nakonec jsme se rozhodli, že začneme "zgruntu"a v úterý 6. 7. 2010 jsme pro Debbie přivezli bílého tmavookého samečka. Jmenuje se PEDRO Z GALAXIE MORČAT
, je to hladké bílé morče s tmavýma očima. Po letech tedy budeme "vyrábět" genová morčata. A také jsem trochu doufala, že na chlupáče si Debbie snad tolik nedovolí, že na něm hned nebude vidět každý šrám, pokud by ho napadla jako ty ostatní.
A opravdu - včera po připuštění sice Debbie opět předvedla to své "divadýlko" - cvakání zubů, mručení, dupání, ba i útočení. No ale samečkovi bych nejraději zatleskala. Prostě si jí nevšímal!! On se nechal i napadnout - a nezačal se prát. Prostě ji setřepal, a dokonce si lehl a zíval!! Naprostý pohodář. Chvíli ji nechal "vyšilovat", ale potom ji náležitě prohnal, aby ukázal, že je chlap. Obešlo se to bez jediného šrámu, a dnes, druhý den po připuštění, je ta malá (ale i milá) saň vcelku spokojená. Sameček je v naprosté pohodě a moc se nám líbí.


DEBBIE LOVELY, foto 8. 7. 2010


PEDRO Z GALAXIE MORČAT, foto 8. 7. 2010

Další posilou do chovu světlých je JASMÍN SKINNY VELVET, genový skinny, himalájec, kterého jsme "oprášili" z jeho postu mazlíka a nechali jím nakrýt naši bílou skinny samičku INU SKINNY VELVET. Oba jsou moc pěkní, tak uvidíme, zda mladá samička již zabřezla a co z toho bude.


JASMÍN SKINNY VELVET, foto 8. 7. 2010


Jasmín s Inuškou


JASMÍN SKINNY VELVET + INA SKINNY VELVET, foto 8. 7. 2010

Posily do řad tmavých
O dvou samečcích, LAOSOVI a LONDONOVI, jsem již psala. Těm ještě chvíli potrvá, než se ukáže, jaké ambice mají. Abychom trochu "uspíšili" situaci v chovu černých, rozhodli jsme se přijmout mezi naše černé hladkého černého samečka. Je ze spojení LESSIE SAVONIER (hladká černá) + RENO SAVONIER (dalmatin černý), s opravdu pěkným rodokmenem po morčátkách z UK a NL. Dnes jsme ho připustili s černou skinny samičkou JEZABELL SKINNY VELVET  ze spojení  AFRODYTA HAPPY CAVIA (tan černý) + ODO OF GOLDEN CAVE (černý). Obě morčátka zůstala zatím v naprostém klidu, vypadají spokojeně. Tak teď nezbývá než čekat.
Bude to nezvyklé mít najednou tolik "oblečených" morčat v početné rodině našich naháčků. Už se těšíme, bude to změna!


Posila do chovu tmavých - černý sameček LESLEY TERRA PUNCTATA. Foto 8. 7. 2010

30. 7. 2010 A nesmím zapomenout na ZRZINKU, mladou samičku. Přišla k nám po dohodě - na připuštění -  Po necelých pěti týdnech pobytu začala samička tlačit - a nedařilo se. Majitelé ji odvezli na veterinu, kde byl zjištěn přetočený cíp děložní. Jedinou záchranou byl císařský řez. Po velkých peripetiích, kdy samička třikrát málem odešla (komplikace se zánětem kůže, prakticky celá se loupala, krvavé praskliny měla po celém těle, měla ochrntou a jakoby vykloubenou nohu, neudržela rovnováhu, nemohla jíst..), se nám ji podařilo vrátit do života (léky, koupele, masáže, zábaly, umělá výživa..). Stal se téměř zázrak, samička se uzdravuje, a protože majitelka by ji ve svém chovu již neuplatnila, necháváme si ji jako mazlíčka. Již se velmi kamarádí s jednou z našich samiček - Valerií.
A mimochodem - císařský řez byl na klinice v Praze - Jarově (4. 7. 2010) proveden velice pěkně, i následných několik dnů v nemocnici (infúze) mi připadá jako velice rozumné řešení. I domácí léčba byla velice níročná - znamenala plné nasazení prakticky ve dne i v noci.
Ale vyplatilo se to! Zdá se, že samička bude zcela zdravá - i když miminka samozřejmě již nikdy mít nrbude. Vůbec nám to ale nevadí. A jsme moc rádi, že i v tomto horkém létě, kdy nás potkalo několik morčecích tragédií, jsme mohli prožít i radost z téměř zázračného uzdravení!


ZRZINKA - ještě slabá a celá "opelichaná", ale již má chuť do života.
Foto červenec 2010.

Jen pro porovnání - ZRZINKA s kamarádkou, foto leden 2011 (Zrzinka váží přes 1200 g!)
 
Více článků...
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes584
mod_vvisit_counterVčera453
mod_vvisit_counterTento týden2522
mod_vvisit_counterMinulý týden2603
mod_vvisit_counterTento měsíc7614
mod_vvisit_counterMinulý měsíc17089
mod_vvisit_counterVše2217010

Online (20 minutes ago): 7
Vaše IP: 3.17.154.171
MOZILLA 5.0,
Dnes: Dub 19, 2024

Copyright 2009 by MaraXa