Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů
SKINNY - odchovy 2011



9. 7. 2011  VRH M6  WACO + YNX
Tak u tohoto vrhu se mi chce říci: "Uf, máme to za sebou, ale ještě nevíme, co nás čeká..."
Kdy byla Waco nakrytá, jsem nevěděla, ale bylo mi jasné, že pokud tato samička již rychle neporodí, nebude to pro ni dobré. Drobnější samička byla sice stále velice čilá a shánčlivá - byla to právě ona, kdo se hlasitým pískáním dovolával čehokoli, pokaždé, když jsem vstoupila do místnosti. Břicho již měla těžké, lezl jí hřbet a tenknul krček, chudince... Od včerejšího dne jsem byla na stráži. Termín totiž již měla mít i jiná samička, tak jsem ji chodila kontrolovat - a vždy jsem se podívala i na Waco. Bylo mi jasné, že o víkendu si nemohu dovolit odjet ani na půl dne :). Vydržela jsem čekat do dvou do noci a budit již spící morčata, která na mě nevěřícně mžourala, proč jim tam stále chodím a rozsvěcím. Je neuvěřitelné, jak to naše početné stádečko dokáže usnout naráz - prostě večer se všichni uloží a spí až do rána. Nevíme, že tu jsou. Stejně tak dodržují i svou odpolední siestu. Ovšem v časech krmení máme pocit, že jich je dvojnásobně. A když se někdy opozdíme, stoupnou si na zadní nožičky a volají nás. Ale většinou jejich režim respektujeme - vzájemně jsme se přizpůsobili a nijak se nerušíme. V noci jsem se probudila ještě dvakrát - a rušila jsem tu spící smečku. Bylo zajímavé je pozorovat, v jakých polohách se ve spánku nacházejí, zcela důvěřiví, někteří na boku, oči úplně zavřené. Najít je tak ve dne, obávala bych se nejhoršího.
Poslední kontrolu jsem provedla v 6 hod. ráno. U samičky, která by měla rodit, se nedělo nic, Waco se dožadovala něčeho k snědku, tak dostala alespoň kousek okurky, aby se osvěžila. To již se ale začali probouzet ostatní a zatím mírně popiskovat, protože ucítili okurku. Honem jsem z místnosti odešla, než by vypukla vřava, která by vzbouřila celý dům.
Moc jsem toho nenaspala, a tak jsem si šla ještě na chvíli zdřímnout. Kolem půl osmé jsem se probudila, a tak v polospánku mě něco nutilo jít zase k morčatům. Dokonce jsem si v duchu říkala:"Teď se ti nechce, ale co když samička rodí a něco nezvládne - potom si to budeš vyčítat." Násilím jsem se donutila vstát. Podívala jsem se do boxu k samičce, která měla rodit - nic. Zato u Waco bylo jasné, že se něco událo! První pohled do ztemnělého boxu, něco se tam hýbe! Rolety rychle nahoru! Hýbou se, ale slyším nějaké podivné zvuky, takové přidušené - miminko se hýbe, ale.... Rychle s ním na světlo! Hlava a celý předek v obalu! Honem pryč s blánou, nadechuje se, hýbe se, i když je celé studené a ještě za sebou táhneme pupeční šňůru zamotanou do hoblin a sena. Jen chvilku ho zahřívám, honem se běžím podívat, jak jsou na tom ostatní. Waco mezitím porodila další mládě, ale skutečně ještě jedno z těch předchozích má též celou hlavu v obalu a dusí se. Tentokrát jsem tady ale opravdu v pravou chvíli. Obal rychle protrhávám, nádech - a snad je vše v pořádku. A rodí se další mládě, páté. Kde se to v té drobné Waco všechno ukrývalo!!!
Teprve teď je trochu času podívat se na miminka. Ten, kterého jsem zachránila v poslední chvíli, mezi všemi svítí. Je to bílý tmavooký sameček, krásný, váží 69 g. Jen stále ještě bojuji s jeho tělesnou teplotou. Zahřívám ho, dýchám na něj, zkracuji pupeční šňůru. Rozmýšlím se, zda použít vyhřívací dečku, krásný dárek, který naše morčátka nedávno dostala z Kouzelné pohádky, což je naše spřátelená CHS. Ale sameček již je teplejší, vracím ho pod maminku. Ostatní miminka hřejí jak kamínka, snad se ohřeje mezi nimi.
V mezičase běžím nakrájet zeleninu, Waco má hrozný hlad, což je dobré znamení. Je ale hodně vyhublá. Jak tohle zvládneme! 
Beru poslední mládě, druhé nejsvětlejší, které se narodilo jako poslední. Je to hezoučká oranžová holčička, která váží 60 g.
Postupně kontroluji další tři miminka. Nedovedu zcela přesně určit barvy, u mláďat z čoko a oranž vrhů se to teprve učím. Barvy mají různé nuance, musím se buď poradit s odborníky, nebo ještě vyčkat, až se miminka více "vybarví".
Takže se mi to prozatím jeví takto. Zbylá tři mláďata jsou:
59 g holčička, ohnivé oči, jakási světlejší barva typu lila (ze spojení čoko a oranž?) s bílou na nožičce
68 g kluk, asi čokoládový s ohnivýma očima
53 g kluk, asi čokoládový
No a co teď? Miminka jsou malá, ale poměrně tlusťoučká, vypadají donošená. Jsou to prostě takoví trpaslíčci z vícepočetného vrhu po drobnější samičce. Teď jde o to, jak vše půjde. Co vlastně dělat dál? Počkat, až porodí další samička a miminka eventuelně rozdělit? To nemusí vyjít. Přikrmovat? 
Tento vrh je prostě zatím plný otázek - a zda se podaří udržet všechna miminka, je zatím ve hvězdách. Vyhublá Waco se drží statečně. Postavila se "do oblouku" a všechna miminka si nějak "srovnala" pod sebe. Jestli je posléze najdu všechna živá, nevím. Samozřejmě bych si to moc přála. Držte palce!


Počáteční zmatek: vypadá to hrozně, ale tady již všichni dýchají. Foto 9. 7. 2011

 M6, foto 9. 7. 2011

Pozn.: I u
 tohoto vrhu jsme vázáni dohodou. Za poskytnutí samiček Waco a Beatrice náleží polovina jejich prvních vrhů CHS, odkud jsme získali naše první morčátka pro chov čoko a oranž barev. Teď je ale hlavní, aby se miminka vůbec udržela, jsou maličká.


M6 - 1, samec bílý, tmavooký. Porodní váha 69 g, foto 9. 7. 2011
(Pokud zůstane tenhle chlapeček, myslím, že ho nedám. Je to ten, co jsem ho zachránila a zahřála.)
Sameček se držel velice statečně a dlouho. Potom ale přišel průjem, ze kterého jsem ho sice ještě zachránila, ale začal postupně ubývat a chřadnout. Vzdal to začátkem srpna 2011).

M6 - 2, nejmenší sameček, barva čokoládová, porodní váha 53 g, foto 9. 7. 2011

M6 - 3, třetí sameček z vrhu, porodní váha 68 g, foto 9. 7. 2011
Pozn. z 29. 8. 2011 Oba zbylí samečci z vrhu vypadali, že mají nejhorší za sebou, ale najednou přestali prospívat. Snažila jsem se je zachránit, ale i když chuť k jídlu jim zůstala, byli stále hubenější. M6 -2 sice ještě žije, ale, M6 -3 to vzdal dnes ráno, i když se večer ještě hladově vrhal po instantní výživě Rodicare, kterou jsem se mu snažila přilepšovat. 

M6 - 4 podobně zbarvená samička s bílou nožičkou, porodní váha 59 g, foto 9. 7. 2011

M6 - 4, poslední se narodila oranžová samička, porodní váha 60 g, foto 9. 7. 2011

Waco se svými miminky. Foto 9. 7. 2011

Maličká miminka M6. Foto 9. 7. 2011

Pozn. 10. 7. 2011
Teď spíš ale bude zázrak, když se droboučká miminka udrží. Snahu o jejich záchranu popisuji v následujícím textu. Hlavička, která porodila dnes v noci, přijala 45 g vážícího čoko samečka a ten se jí přisál k cecíku. Sama porodila pouze jedno mládě, a tak zkouším, zda se je tímto způsobem podaří odchovat. Přidala jsem ještě další mládě z vrhu M, každá samička má teď tři. A sama se též pokouším dokrmovat, mláďata jsou hladová. Kolik se jich ale podaří zachránit, to opravdu nevím...
13. 7. 2011 1:55 Dá to práci, ale na světě jsou zatím všichni. Bílý sameček se rozhodl, že chce být odchován uměle. Stále doufám, že  ještě změní rozhodnutí. Částečně dokrmuji všechny. Poslední dny jsou chovatelsky opravdu náročné.
20. 7. 2011 Tedy ne, že bych si chtěla stěžovat :), ale za vypiplání těchto miminek bych snad měla jet do lázní. Jenže kdo by se tu potom o všechny postaral, že?
Hlavně ale, že jsou živí. K světu se mají náramně, jsou to ale hubeňouři. Je jim jedenáct dní a váží kolem 75 g. Stále nevím, jak to všechno dopadne. Škoda, že si alespoň trochu nevzali příklad z vrhu Q6!

Čtyři z vrhu M6 jsou v boxu u Hlavičky. V pozadí jejich nevlastní sestřička, dcera Hlavičky.
Foto 19. 7. 2011 Páté mládě zůstalo u Waco, která ho vychovává spolu s Beatrice a jejími mláďaty. Snad to spojenými silami dokážeme. ten 45gramový čoko chlapeček (v popředí) vše dohnal. Na mně je stále závislý ten bílý. Ach jo.

No krásně umí všichni dát uši nahoru - tady se právě bojí deště, který bubnuje do oken, a bouřky.
Foto 19. 7. 2011 večer

27. 7. 2011 Všechna miminka z vrhu M6 zatím prospívají, kromě bílého samečka, který za ostatními zaostává. Dostal průjem, zhubnul, byl jako kost potažená kůží - a zase se vzchopil. Jeho chuť do života je neskutečná. Už i chladnul, špatně dýchal, no prostě to vypadalo, že to nemůže přežít - a on opět pobíhá po boxu a čeká, co dostane. Stále vidím, že něco okusuje, je hladový. Ostatní ho již ale dávno přerostli. Čas ukáže, jestli má šanci i on.

29. 8. 2011 Tak celý tento vrh piplám již druhý měsíc - a stále to k ničemu nevede. Už to vypadalo, že bude vše dobré, až na bílého samečka, který dožil začátkem léta, ale mláďata se vyvíjejí pomalu. Jsou to takové malé poskakující chudinky s nafouklými bříšky. Stále jsem doufala, že je zachráním, protože stejně tak vypadali i jejich rodiče po příchodu k nám - nafouklá bříška a průjmy, téměř ve dvou měsících měli prakticky váhu jako krátce po porodu. Tehdy je kojila moje samice, dávala jsem jim Aldifal, všech pět se mi jich po měsíčním úsilí a těžkých průjmech podařilo zachránit (postiženi byli Ynx a Will a samice Waco a Beatrice. Pouze genová Yveta na tom byla lépe, byť vážila pouhých 127 g). Domnívala jsem se, že se tedy jedná o stejnou diagnózu i u jejich potomků v tomto vrhu a ve vrhu po Yvetě, tak uvidím, zda se mi mláďata podaří zachránit, tak jako před časem jejich rodiče. Tam to byl skutečně zázrak, že přežili a jsou snad zdraví. U Beatrice je odchov v pořádku, porodila krásná, silná miminka, ve vrhu po Yvetě a Waco ale umírají na podobné příznaky. Snad se mi podaří zachránit alespoň ta zbylá, kéž by! (Zatím to vzdala oranžová holčička z vrhu po Yvetě a Willovi a dva kluci z vrhu po Waco - viz výše).

Zbytek vypadá zatím takto - a to jim budou dva měsíce! Nadále spíš hubnou než přibývají. Foto 31. 8. 2011
 
3. 7. 2011  VRH L6  YVETA (genová) + WILL
(Pro případné zájemce: Miminka prozatím nejsou na prodej.)
Ještě jsem ani nestačila napsat informaci o předchozím vrhu - a na světě byla další miminka. Yveta je sestra Ynxe, o kterém jsem psala v předchozím článku, Will čokoládový sameček, kterého jsem spolu s Ynxem vypiplala z počátečních nesnází. Odměnou za to jsou mi dva krásní samečci, oranžový a čokoládový, kteří dnes předvedli, že umí krásná miminka, a započali vlastně čoko a oranž odchovy v naší CHS.
Yveta je genová samička čoko-oranžová, která byla od počátku zcela bezproblémová. A stejně bezproblémově i zabřezla, a zcela nenápadně a ještě trochu nečekaně dnes přivedla na svět svá první miminka. Will byl naštěstí včas oddělen, ale její spolubydlící Tracy, též březí, byla nechtěně společně s ní v boxu, tak teď jen doufám, že předčasně neporodí. Ale zdá se, že porod své kamarádky pozorovala z povzdálí, že se nevměšovala.
Yvetka bohužel jednou zaváhala, v boxu ležela bez života krásná skinny čokoládová holčička, 88 g. Opět zásadní a poměrně častá chyba - samice miminko vybalovala od zadečku, hlavička zůstala obalená blánou, bez možnosti nadechnout se. Taková škoda! Tak těsně před cílem! Naštěstí u dalších dvou miminek vše proběhlo v pořádku - na svět přišla oranžová skinny holčička, 98 g, a genový oranžový kluk, 90 g. Yveta je úzkostlivě hlídá, snad je samou péčí nezalehne. Holčička je trochu pomalejší, ale již se rozkoukává. Tak přejme všem dnešním miminkům úspěšný start do života.

Yveta s miminky krátce po porodu. Foto 3. 7. 2011

L6 - 1, samička, foto 5. 7. 2011
Bohužel smutná zpráva - tato krásná samička najednou začala chřadnout a ubývat na váze, nebylo možné ji zachránit. Uhynula počátkem srpna 2011.

L6 - 2, sameček genový, oranžový, foto 5. 7. 2011

L6 - Leon 26. 7. 2011



Yvetka s miminky. Foto 5. 7. 2011

9. 7. 2011, noční idyla

Yveta s dětmi Leontinkou a Leonem (v pozadí Tracy), foto 26. 7. 2011

Yvetka - ustaraná matka, foto 26. 7. 2011
 
3. 7. 2011   VRH K6   BEATRICE + YNX
(Pro případné zájemce. Po dohodě - oplátkou za věnování samiček Beatrice a Waco, jde polovina mláďat z jejich prvních vrhů zpět do mateřské CHS. Ani ostatní mláďata z našich prvních čoko a oranž vrhů zatím nejsou na prodej, prosíme o trpělivost, teprve zakládáme a třídíme chov v těchto barvách).
Beatrice to napoprvé zvládla zcela sama, bez pomoci, perfektně. Přišla jsem k hotovému. V boxu se hemžila tři živá miminka, dva kluci a holčička. Silná, velká zdravá morčátka v barvě čoko - oranž (samice, 87 g, a sameček, 104 g) a čoko s oranž, sameček, 104 g. Vyšlo to úžasně! Když si vzpomenu, jak jsem Beatrice jako mládě piplala, jak měl Ynx zlomenou nožičku! Z obou vyrostli nádherní, silní a zdraví jedinci. Jsem moc ráda, že jsme maličkému Ynxovi nenechali nohu operovat, dávat železnou dlahu. Vše se zahojilo samo, nikdo by na něm nic nepoznal. A již nakryl několikátou samičku. Ale opravdu to všechno nechci zakřiknout, jen se raduji z dnešního povedeného vrhu. Tak teď jen aby se ještě vydařilo kojení!

Beatrice krátce po porodu 3. 7. 2011

K6 - 1, samec, čoko s oranž, foto 5. 7. 2011

K6 - KAHN, foto 22. 7. 2011


K6 - 2, samec, čoko - oranž, foto 5. 7. 2011

K6 - KÁJ, foto 22. 7. 2011


K6 - 3, samice, čoko - oranž, foto 5. 7. 2011

K6 - KATTY, foto 22. 7. 2011
27. 7. 2009 Všechna mláďata velice prospívají, jsou velká. V porovnání s vrhem M6 jsou to naprostí obři. Dnes jsem musela samečky oddělit od maminky. Zvláště Kay ji již velice obtěžoval. Beatrice je též skvělá. v boxu je s ní ještě Waco a dva trpaslíčci z vrhu M6. Beatrice běhá, skáče do výšky do "vrtulek", prostě má radost ze života. Kéž by to takhle vydařené bylo vždycky!

Katty, foto 12. 9. 2011, váha Tato hezká čoko - oranž samička se dle původní dohody a výběru chovatelky navrátí do mateřské CHS své maminky.
 
25. 11. 2011 PRŮBĚŽNÁ INFORMACE
V posledních dnech probíhal v naší CHS velký generální úklid. Tentokrát došlo i na značné změny v "zasedacím pořádku" morčátek. Prostě obrovské stěhování, aby březí samičky našly potřebné soukromí, mladí samečci aby dostali šanci nakrýt další samičky, a odrostlá miminka aby se měla kde prohánět se svými vrstevníky. Zní to velice jednoduše, opak je pravdou - po týdenním strategickém vymýšlení, kdo by se ke komu nejlépe hodil, vzaly plány opět zasvé. Domlouvání nebylo nic platné. Z leckterého boxu se ozývaly takové zvuky, že nezasvěcený kolemjdoucí by si mohl myslet, že chováme nejspíš chřestýše. Došlo na další stěhování a domlouvání: "Tenhle se ti líbí? Opravdu? Vždyť se k tobě ale vůbec nehodí! Kdo taková miminka bude chtít?" A spokojená samice se na mě dívá od genového samce, krásného skinny ženicha téměř zakousla, ten se třese za kamarádem a o žádné další rozlícené slečně nechce ani slyšet. Takže to u nás vypadá vcelku zase idylicky, i když připouštěcí itinerář byl leckdy pozměněn.. Samičky si prostě vybraly tak nějak samy, a tam, kde trvám alespoň na částečném splnění mých chovatelských požadavků, se ozývá zlověsté bouchání, dupání a kvičení. Když se jdu podívat, co se děje, je všude klid a morčátka se na mě nevinně dívají, že ona se prostě nedokážou chovat jak rozlícení tygři. 
Takže se zálibně rozhlédnu po boxech zářících čistotou, vyleštěných miskách a vydrhnutých napáječkách, ba i vykoupaných morčátkách s vzorně ostříhanými drápky a vyčištěnými oušky a toužebně si přeji, aby to takhle vydrželo alespoň o chvíli déle než normálně :). No ale už vidím, jak samička na nechtěného nápadníka stříká moč tak mohutně, že rázem skrz box není téměř vidět, a je mi jasné, že to bylo jen zbožné přání.. A to nemluvím o tom, že jinde již do právě vyčištěného boxu vytekla celá napáječka..
No prostě, naše CHS žije, a tak to má být :)

A také jsme si říkali, že v létě by snad nemusely být pelíšky, obzvlášť když si z nich naše prasátka občas dělají záchod. Při každém praní jim říkám, že to je opravdu naposledy, co po nich peru takovou "prasárnu", slušněji to říci nelze. Jenže výmluvný pohled samice: "Ty už jsi asi zapomněla, jaké to je být těhotná!" mě přesvědčil o nezbytnosti něčeho tak podstatného. Nebudu přece riskovat její nespokojenost. Když se chce pařit, ať má, co chce, jen ať všechno dobře dopadne! 

Samička ve svém oblíbeném pelíšku. foto 21. 11. 2011

No a připravit kojící matku o její pohodlí též nešlo:



I miminka to náležitě ocenila :)

Takže jsme nakonec opět pelíšky rozdali všechny. Ale už opravdu naposledy!
 
24. 6. 2011  VRH J6  WERA SKINNY VELVET + XAY TESORO
Dnes ráno jsem našla Weru obklopenou třemi miminky. Porod musel proběhnout krátce předtím, ještě nebylo vše očištěno. Nejprve jsem viděla jedno hodně velké mládě, potom jedno poměrně malé. Pod Werou svítilo bílou barvou ještě třetí. Všechna miminka se hýbala. Při bližším ohledání jsem zjistila, že jsou to holčičky : černá, největší, 103 g, potom maličká, ale hezká holčička tan černá, 60 g, nakonec krásně strakatá tan černá - bílá samička, 101 g. Wera, i přes svůj handicap s chromou přední nožičkou, je úplně v pořádku.
Měla jsem velkou radost, že i malé mládě z tohoto vrhu má velkou životní vitalitu, dere se pod maminku a již běhá s ostatními, ta ale trvala pouze do odpoledne, kdy jsem ho našla mrtvé. Nevím, zda je toto přirozený výběr samice, či přirozený výběr přírody - slabé mládě se zřejmě pod maminkou zadusí, nebo neumí samo vylézt, když na něj samice nešetrně šlápne, či ho dusí tím, že si mu stoupne za krk. Je to škoda, mládě bylo pěkné, vyvinuté, s chutí do života. Tak snad zbylým dvěma již žádné nebezpečí nehrozí.

Wera s původní sestavou miminek, foto 24. 6. 2011 bleskem

J6 - 1, samička, 103 g, foto 24. 6. 2011 REZERVACE

Jennis

Jennis 29. 6. 2011

Jennis 8. 7. 2011

Jennis 19. 7. 2011, váha 266 g

Jannis 22. 7. 2011


J6 - 2, samička, tan černá - bílá s červenou ?, 101 g, foto 24. 6. 2011, REZERVACE

Jelenka

Jelenka zleva

Jelenka 29. 6. 2011

Jelenka 29. 6. 2011

Jelenka 8. 7. 2011

Jelenka 8. 7. 2011

Jelenka nejnovější, foto 19. 7. 2011, váha 294 g
Brzy již půjde do nového domova.

Jelenka 22. 7. 2011

Jelenka 22. 7. 2011

25. 7. 2011 odjela krásná Jelenka do nového domova. Šťastnou cestu!




 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes364
mod_vvisit_counterVčera417
mod_vvisit_counterTento týden1736
mod_vvisit_counterMinulý týden3109
mod_vvisit_counterTento měsíc15646
mod_vvisit_counterMinulý měsíc11172
mod_vvisit_counterVše2207953

Online (20 minutes ago): 9
Vaše IP: 44.200.169.91
,
Dnes: Bře 28, 2024

Copyright 2009 by MaraXa