Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů SKINNY - odchovy 2012
SKINNY - odchovy 2012
11. 7. 2012  VRH V8  VICTORIA SKINNY VELVET + YVAR SKINNY VELVET
Victoria opět nezklamala. V klidu a pohodě zabřezla s Yvarem a v klidu a pohodě přivedla na svět tři buclatá mláďata, dva kluky a holčičku. Miminka hned pěkně sají a vše se zdá být v naprostém pořádku.

Třetí miminko se schovává pod maminkou. Foto 12. 7. 2012

Po zkušenostech s předchozím vrhem jsem se tato miminka jednotlivě fotografovat ani nepokoušela. Jak vidíte, stejně by to nešlo. Jen mě zahlédli, už utíkali všichni s ušima nahoru do rohu.

Kdepak, nepodívají se. Vlevo holčička (tu si chceme ponechat), vpravo kluci.

V8 - 1, samička tricolor, foto 11. 8. 2012, váha 255 g


V8 - 2, samec, zřejmě červený s bílou, foto 11. 8. 2012, váha 282 g

V8 - 2 zepředu


V8 - 3, samec červený - bílý, kterému nemůžeme odolat. to "namalované" oko je neskutečné.
Foto 11. 8. 2012, váha 301 g

V8 - 3 zleva
 
29. 6. 2012  VRH U8  AMANDA SKINNY VELVET + CHARON SKINNY VELVET
Amanda to zvládla opravdu skvěle. Čtyři krásná, živá miminka, strakáčci, to je přeci úspěch. Miminka hned lezla pod maminku a hledala cecíky. Něco ale přece jen nefungovalo, miminka byla stále hubená a hladová. Nevím proč, snad má samice málo mléka. Z buclatých miminek se stávaly kostřičky. Tak přišla na řadu "borisovka". Dokrmujeme jen dvakrát denně, a je to znát. Ve chvíli, kdy toto píšu, je morčátkům již čtrnáct dní a všechna se mají k světu.
 
Poněkud pohublý vrh U8 s tetou Alicí. Amanda je ta vzadu. Foto 11. 7. 2012

Budou z nich určitě hezká morčátka, mají se k světu, váhový úbytek rychle dohánějí.

Pozn. z 20. 7. 2012 Na našem prázdninovém pobytu se narodila již troje morčátka. Pokoušela jsem se fotografovat, ale ačkoli jsem se snažila navodit atmosféru, že jsme doma, nešlo to. Fotografování již potřetí skončilo fiaskem. Poprvé spustil manžel vrtačku - a do morčátek jako když střelí. Ve chvíli, kdy se mi je podařilo uklidnit, začali štěkat u sousedů psi - a měla jsem co dělat, abych je pochytala.

Tak jsem to vzdala. Upřímně se všem omlouvám, vím, že na fotografie nových miminek čekáte a že jsem je slíbila. Ubezpečuji vás, že taková strašidla byste stejně nechtěli. A psát vám, že když třetí den konečně nepršelo a vše jsem nachystala, morčátka si pěkně vyndala ven, aby bez blesku nebyly barvy zkreslené, psi spali a manžel si četl noviny, prostě klid, věřili byste tomu, že v tu chvíli se strhl obrovský křik - přilétlo několik sojek, zřejmě rodiče, kteří právě vyvedli své mladé a něco či někdo je vyrušil? Normálně fotografuji ráda a jsem trpělivá, ale abych za morčátky skákala šipky a výsledkem potom byly následující fotografie?!! No prostě jsem to vzdala a portréty budou, až se morčátka trochu uklidní a zvyknou si na zvuky venkova :).

Tak jen pro ilustraci - pokus o portréty:

Zaštěkal pes. Tak znova..

U8 - 1 samička černá - červená s bílou. Foto 1. 8. 2012

U8 - 1 samička zprava

U8 - 1, foto 11. 8. 2012, váha 219 g



Fakt to bude hezký sameček, i když je to teď těžko uvěřitelné :)

Nejprve skákalo šipku morče, potom já. I mně je zvuk vrtačky nepříjemný, chápu to..

Polední pokus.. Tak snad raději někdy příště.

U8 - 2. Tentýž sameček 1. 8. 2012 Barva červená s bílou.

U8 - 2, foto , váha 268 g 


U8 - 3 sameček černý - červený s bílou. Foto 1. 8. 2012
 
U8 - 3 zepředu, foto 11. 8. 2012


U8 - 3 zleva. Foto 1. 8. 2012

U8 - 3, foto 11. 8. 2012, váha 290 g


U8 - 3 sameček červený (zřejmě). Foto 1. 8. 2012

U8 - 3, foto 11. 8. 2012, váha 269 g
 
17. 6. 2012   VRH T8   CINDY SKINNY VELVET + NIGGER SKINNY VELVET
Tak přece jen se to podařilo! Nigger je tříletý sameček, který je trochu slabší na zadní nohy. Dlouho dělal společníka stárnoucí Baby, která už miminka neměla. Po jejím odchodu byl velmi smutný, dá se říci, že chátral i tělesně. Z toho důvodu jsme k němu dali mladou Cindy. Vzniklo mezi nimi poklidné soužití - a stále se nic nedělo. Nijak na samičky nespěchám, dokonce jsem si říkala, že tady asi žádná miminka nebudou. Ovšem při včerejším čištění mi bylo jasné, že budou. Nemyslela jsem si ale, že hned další den! Dnes ráno to bylo opravdu překvapení. Tak se nám zas jednou neplánovaně narodila miminka za asistence tatínka. S jedním asi byla nějaká potíž, leželo prakticky zadupané v hoblinách, s okousaným uchem a hlavou, velký chlapeček (100 g), černý s bílou. Zbylá dvě miminka radostně pobíhala od maminky k tatínkovi. Niggřík byl celý šťastný, Cindy v pořádku. Zda mezi nimi něco proběhlo, nevím. domnívám se ale, že Nigger s těma jeho nohama zas až tak akční není. Prozatím jsem je tedy nechala spolu a dopřála jim to nenadálé štěstí. Cindy momentálně leží na jedné straně boxu a kojí, opodál leží sameček a rodinku pozoruje. Chtěla jsem tu idylku vyfotografovat, ale samec zbystřil a jal se krýt mláďata vlastním tělem. Potom je zkontroloval, olízal - a opět si šel opodál lehnout. Škoda přeškoda, že takto nemohou morčecí rodinky normálně fungovat, protože není dobré, když samec nakryje samičku hned po porodu, nebo ji honí a obtěžuje již dokonce před porodem a při něm, ale v tomto případě udělám výjimku - a když už to spolu takto zvládli, nějaký den je nechám spolu. Je to opravdu šťastná morčecí rodinka s dvěma pěknými dětmi - klukem a holčičkou. 

Ranní překvapení - miminka se schovávají za tatínkem!
Foto 17. 6. 2012

Chlapeček (vlevo, 116 g) černý s bílou, holčička (vpravo, 104 g), barva nejistá - vypadá jako čoko - bílá, ale bude to asi sable - bílá (ta zřejmě zůstane doma)
Krásná, silná mláďata po kvalitních předcích.
 
Spokojená rodinka. Vpředu Nigger, o kterém jsem se domnívala, že již asi potomky mít nebude - není zcela zdráv - a za ním, v bezpečí, Cindy s miminky.
Nigger vždy k samičce velmi přilne, odloučení pro něj bude kruté.

Tomio, sameček, černý s bílou. Foto 19. 6. 2012
Krásné, miloučké miminko, mírný chlapeček. Užívá si péče obou rodičů, což se hnedtak žádnému morčátku nepoštěstí.
 
Tomio 12. 7. 2012


Tamara, samička, zřejmě sable - bílá, protože nevím, jak by z tohoto spojení vznikla čokoláda. Jen to tak vypadá. Ale i když to není "předpisová" barva, je to moc hezké morčátko, které si nejspíš ponecháme.
 
NOVÁ ANKETA
Prosíme všechny z vás, aby věnovali pozornost nové anketě. Myslíme, že by mohla být zajímavá jak pro vás, tak pro nás. Prostě jen ZATRHNĚTE správný údaj a potom stiskněte tlačítko HLASOVAT. Anketa je anonymní a měla by dát odpověď nám všem o nejčastěji dožitém věku skinny morčátek. Ovšem POZOR, pokud zjistíte, že vaše morčátko je rekordman, že se dožilo vůbec nejvyššího věku ze všech, budeme rádi, když nám napíšete. Zveřejníme vás jako vítěze ankety. Potom by bylo dobré nám zaslat i foto vašeho morčátka, případně doložit dokladem jeho narození (pokud máte).
ANKETA JE MÍNĚNA JAKO SERIÓZNÍ PRŮZKUM, PROSÍME TEDY O NEZKRESLENÉ ÚDAJE.
Čím více se vás zúčastní, tím lépe!! DĚKUJEME!
 
NABÍDKA MORČÁTEK - červen 2012
Jelikož se nám v poslední době narodilo poměrně dost miminek, můžeme se s vámi o některá podělit. U nás to jsou především morčátka černá, u dcery se pro ty z vás, kterým nevadí pár chloupků navíc, narodily i hezké chlupatější holčičky. Jsou to samičky z vrhu L8 - viz též v kapitole NA PRODEJ, a další morčátka.
V případě zájmu nám napište. Můžete nám i napsat, o jakou barvu morčátka byste měli zájem.
Jen se omlouváme, že zatím nenabízíme morčátka bílá, ponecháváme si je do vlastního chovu. Děkujeme za pochopení.
 
13. 6. 2012  VRH S8  HLAVIČKA + EDMOND SKINNY VEVET
Já už jsem myslela, že snad Hlavička nikdy neporodí! Už tak dlouho to vypadalo, že to bude každou chvíli. Chudák její dcera Norma zůstala po porodu šesterčat bez miminek, pravda, byo to předčasně, ale zdálo se, že ji Hlavička bude co chvíli následovat - a ono stále nic. Až dnes vpodvečer jsem zaslechla povědomé pískání - miminka se hlásila na svět. Hlavička je menší samička, nedá se říct, že drobná, protože je taková pěkně kulaťoučká. Měla jsem obavu, že těch miminek bude moc, ale při nahédnutí do boxu na mě zírali dva ještě trochu nezkoordinovaní obříci. Naštěstí se Hlavička tváří, že to zvládla a ještě celá špinavá se pokouší je kojit.
 
 
Hlavičce se dnes zdaři vrh dvou obříků. Vůbec  nevadí, že je porodila do záchodového koutku a že jsou celí špinaví! Hlavně, že jsou v pořádku! Foto 13. 6. 2012



Samička S8 - zřejmě aguti zlatá s bílou váží 133 g! Foto 13. 6. 2012

A ještě větší sameček S8! Vypadá to, že je černý s bílou, možná vidím i trochu červené, to se teprve ukáže. Foto hned po porodu 13. 6. 2012
Tak snad je Hlavička zvládne kojit, vypadá, že je v pořádku.

Miminka S8, vlevo holčička, vpravo kluk. Foto 17. 6. 2012
Až povyrostou, buou k odběru.

Společné chvíle s maminkou Hlavičkou a s tetou Normou- ta je po nezdařeném vrhu šesterčat ráda, že má alespoň malého synovce a neteř. Foto 17. 6. 2012 



Zatím jediný syn Hlavičky, sameček Samuel, černý s bílou.
Foto 19. 6. 2012 VOLNÝ

Samuel 12. 7. 2012


Samička Sarah bude zřejmě v barvě aguti zlatá s bílou.
Foto 19. 6. 2012 VOLNÁ
 
10. 6. 2012  VRH R8  MADONNA SKINNY VELVET + OTELLO Z MINIZOO U GARFILDA
(Mláďata z tohoto vrhu prozatím na prodej nejsou.)
Tak tohle je opravdu paráda. Dnes ráno jsem se jako vždy šla podívat, jak na tom březí samičky jsou - a kolem Madonny poskakovala čtyři velká, zdravá, krásná miminka. Snad to všechno tak dobře dopadlo i proto, že Madonna byla tak spokojená. Svého ženicha si vyhlédla sama, v době říje k němu přelezla do boxu - a byl to vskutku akrobatický výkon. A Otello, který žádný velký romantik není, podlehl kouzlu této ušaté samičky dokonale. Do poslední chvíle se k němu tiskla, olizovala mu uši, ležela s hlavou položenou na jeho hřbet. A divoký Otello se zklidnil a vyhověl všem jejím rozmarům. Když jsem ho s těžkým srdcem z boxu vyndala, protože termín porodu se blížil, dával najevo velkou nespokojenost. Vztekle hrabal v boxu, až hobliny létaly na všechny strany, dokonce se snažil vyskočit ven. I Madonna bez něj posmutněla, chuť k jídlu ale naštěstí neztratila.
Tato ušatá samička prošla nemocí, která před rokem kosila naše mladá morčátka. Přežila, ale v té hrůze vztyčila uši - chrupavky zatvrdly, již jí to tak zůstalo. Miminka ale předvedla nádherná, všechna mají uši jak plácačky, krásně klopené. Po porodu je pohublejší, tak teď uvidíme, jak ty své cvalíky zvládne kojit, již se derou k cecíkům. Jsou to dva kluci (Snad červený a červený s bílou) a dvě krásné, bílé , tmavooké holčičky.
Mláďata zatím nenabízíme, je to předčasné. A bílé tmavooké skinny v chovu zatím nemáme, takže na prodej zřejmě nebudou. Ale teď je hlavní, aby to Madonna zvládla - i se všemi miminky!
Podívejte se na tu krásu:

Oranžové Madonně se s bílým Otellem povedl tento neskutečný vrh (a to je největší mládě ještě schované někde za ní). Foto 10. 6. 2012
Tak teď hlavně aby to sama ustála. Je to drobnější samička a ti obři se na ni po porodu přímo vrhli!

Tady je ještě pro doplnění čtvrté mládě, barvu si ještě netroufám moc určit, podle uší se mi zdá, že bude červený.
Všiměte si, jaké tato "ušatá" maminka nadělila svým dětem do vínku uši. Ani jejich tatínek je takové nemá! Foto 10. 6. 2012

Madonna je úžasná. Všechna miminka sama kojí, vůbec nemusím přikrmovat. Tahle ušatá samička, která ve svém dětství prošla peklem, ze kterého jí zůstaly vztyčené uši, si zaslouží opravdu úctu.
Foto 17. 6. 2012

Právě vede své děti na pastvu..

A miminka se pomalu osmělují... Foto 17. 6. 2012

Rudyard, sameček červený, foto 19. 6. 2012

Rudyard 11. 8. 2012, váha 519 g


Rubikon, sameček červený-bílý, foto 19. 6. 2012

Rubikon 11. 8. 2012, váha 536 g


Rosalinda, samička bílá tmavooká, foto 19. 6. 2012

Rosalinda 11. 8. 2012, váha 468 g


Rosamunda, samička bílá tmavooká, foto 19. 6. 2012

Rosamunda 11. 8. 2012, váha 462 g


Krásná tlusťoučká miminka. Madonna vše zvládla úplně sama. Foto 11. 7. 2012
 
5. 6. 2012  VRH Q8  NORMA SKINNY VELVET + EDMOND SKINNY VELVET
No tak vše pokračuje stejně - střídá se povedený vrh s nepovedeným. Norma je drobnější, malá samička, ale zdravá a zdatná. Kdyby nebyla, něco takového by snad ani nemohla přežít. Do poslední chvíle čilá samička už byla širší než delší - a zřejmě toho již měla dost.
5. 6. ráno jsem ji našla hubenou, pečující o kupu miminek. To tedy bylo nadělení - bylo jich šest! Bylo neuvěřitelné, co se do ní vešlo! Všechna miminka byla vzorně očištěná, obaly i placenty sežrány, ale miminka nežila. Respektive ten největší sameček ještě slabě dýchal, ale již nic nepomohlo, žil jen několik minut, jediné žijící mládě, holčička, se ale podivně válela, nemohla na nohy, byla přidušená. Škoda, že alespoň dvě větší mláďata nezůstala - kluk 67 g a holčička 57 g. Ostatní tři kluci a samička vážili pouze 49 g každý. Přesto t byl zdravý vrh s pěknými mláďaty, jen asi přišla na svět o něco dříve. A možná je Norma včas nevyndala z obalů, nevím. Vždycky je mi to líto, když to takhle dopadne - vždyť to je nějakého chystání - než samička doroste, než zabřezne, potom dlouhé čekání na miminka - no a potom tohle. Na druhou stranu Norma je zdravá samička - a příroda si prostě s nadměrným počtem mláďat pomohla takto. O samičku jsem naštěstí nepřišla, ta se naštěstí po takové zátěži poměrně rychle vzpamatovává.
Již několikrát se mě někteří chovatelé ptali, proč dávám do tohoto seznamu i vrhy neúspěšné, ze kterých nezbydou žádná mláďata, oni že dávají jen ty, kde zůstanou miminka. Možná je to tak logičtější, písmenko Q zůstane "prázdné". Já mám ale takto větší přehled, jak která samička rodila - prostě tady ten vrh byl, no a uvádím vše na stránky také pro vás - ostatní chovatele, zvláště ty počínající. Abyste viděli, jak to v chovu chodí a nezoufali, když se vám něco podobného stane, protože jste nabyli dojmu, že pouze vám se nedaří, jinde v chovech že jsou úspěšnější. U tohoto vrhu se to zdravé samičce prostě nepovedlo. Těch miminek bylo prostě moc.
Tak doufám, že příští vrh bude opět zdařilý.
  
5. 6. 2012 Jak se tohle mohlo do Normy vejít!!!

Norma se zdá být po porodu šesterčat docela v pohodě. Pohublá sice je, ale ne nějak extrémně. Škoda, že jí nezůstalo alespoň jedno miminko! Tak snad se jí to někdy v budoucnu povede lépe...
 
2. 6. 2012   VRH P8  IXA SKINNY VELVET + FABIO Z DOBRÉ VODY
Tak přesně jak jsem psala v minulém článku - poté, co se ve vrhu O8 narodila miminka miniaturní, v tomto vrhu se narodili úplní obři. Jedno morčátko bohužel mělo z obalu vyndaný jen zadeček - černému klukovi, 119 g již nebylo pomoci. Holčička, zřejmě aguti zlatá, 127 g má tak velké uši, že jsem snad takové plácačky ještě u skinny morčátka neviděla. A nejmenší mládě, holčička 89 g, je pěkně černá - ale trochu chlupatější.

Fota a další povídání doplním, až bude čas, momentálně čistíme :).

Tak už jsme dočistili, všechny boxy vymyli, uklidili - morčátka jsou z toho nesmírně zmožená. V pokoji je hrobové ticho, všichni spí. Stejně to nepochopím, jak si celé to naše společenství morčátek dokáže říci : "A teď jdeme všichni spát!" - a všichni to respektují!

Ale abych se vrátila k té dnešní události! Škoda toho obrovského chlapečka, byl to zdravý vrh, Ixa ani nepohubla, je plná síly. Domnívám se, že sameček šel možná zadečkem napřed. Samička instinktivně protrhla obal - ale bohužel na opačné straně! No odívejte se , jaké to bylo velké, buclaté mládě!


Vždycky je mi to líto - tak těsně před cílem - a nezdaří se! Takový velký, silný sameček si mohl krásně užívat života, škoda... Foto 2. 6. 2012

Naštěstí dvě další mláďata měla při porodu více štěstí:

Krásné miminko, zřejmě aguti zlatá, holčička, krátce po porodu. Foto 2. 6. 2012

Je to překrásné stvoření s obrovskýma ušima. Zůstane doma :). 

S malou holčičkou z předchozího vrhu. Foto 2. 6. 2012

Menší z holčiček, černé - 89 g., se hrozně chtělo spát. Je také pěkně ušatá, zatím chlupatější. Foto 2. 6. 2012

No a ještě společná fotka vrhu P8 - s maminkou Ixou 2. 6. 2012

Priscilla 19. 6. 2012

Pantera 19. 6. 2012 - VOLNÁ
 
1. 6. 2012  VRH O8 HELLADA SKINNY VELVET + WHITE SKINNY VELVET
Tak se nám nějak poslední dobou střídají vrhy s až příliš velkými mláďaty s těmi, kde jsou miminka miniaturní. O březí himalájku Helladu jsem měla již týden strach. Právě před týdnem jsem ji totiž přistihla poté, co snědla větší množství umělé vaty - prokousala pelíšek a pustila se do jeho obsahu. Seděla celá nahrbená a evidentně jí moc dobře nebylo. Vůbec se mi zdálo, že jí březost nesvědčí, byla čím dál víc kostnatější, ale další den opět ožila a znovu se s chutí pustila do jídla, tak mě to trochu uklidnilo. Stejně jsem si ale již přála, aby tato drobnější samička co nejdříve odrodila, moc se mi to nezdálo. Poslední dny bylo dusno, včera se celý den vše chystalo k dešti, v dálce hřmělo. Je to takové počasí, které březí samičky hodně vnímají. Když jsem v noci šla ještě rozdat březím a kojícím  okurku na osvěžení, všimla jsem si, že je Hellada v tom horku zcela zalezlá pod pelíškem. Odklopila jsem ho - a viděla jsem ji, vyhublou, a nějaké hemžení kolem ní. Posvítila jsem si na to nadělení - bylo mi jasné, že to bylo předčasně. Zdálo se, že miminka jsou dvě, maličká, při bližším ohledání jsem ale v hoblinách  našlazahrabaná ještě tři  miminka - 42 g, 31 g a 26 g. Ty čerstvé hobliny nebyly právě ideální, ono by se březí samičkou nemělo moc hýbat,  když ona ale ten box již vyčistit potřebovala. I ta dvě živá miminka byla hoblinami celá obalená. Jedno z nich již trochu lezlo, druhé se tak trochu plazilo, ale nešlo mu to. Mělo na sobě nesundaný zasychající obal a potřebovalo podvázat pupeční šňůru, která se plnila krví. V nočních hodinách to bylo dost obtížné, byla jsem na to sama, manžela jsem budit nechtěla.

Snažím se jednou rukou podvázat pupeční šňůru - v noci 1. 6. 2012
Samice byla "zdivočelá", zřejmě ještě nevyšla poslední placenta, a tak běhala trochu hystericky po boxu a mláďat si nevšímala. Nechala je pod pelíškem, na který si potom lehla, dupala po nich.
Stále jsem nevěděla, co je lepší - nechat pelíšek, sebrat pelíšek. Jedno z mláďat bylo asi přidušené, ztrácelo teplotu. V dlani se mi zase rozehřálo.. Seděla jsem nakonec u morčátek do půl páté ráno, potom jsem to již vzdala...
Ráno se zdálo být vše v pořádku - miminka, bílé holčičky 52 g a 55 g, docela hezky běhala. Obě se zdály životaschopné. Dala jsem jim napít vody s glukopurem, chutnalo jim to.
V průběhu dne se ale jedno mládě hodně zhošilo. Našla jsem Helladu, jak na něm plnou vahou stojí, bylo hodně přidušené. Od té doby se nekoordinovaně "válí". Je to škoda, je to moc hezká bílá holčička. No bohužel, tady se toho moc napravit nedá.
Musím být asi ráda, že to vůbec dopadlo takhle. Jedno z miminek je sice miniaturní, ale čiperné - no a Hellada se vzpamatovává. Chuť k  jídlu má obrovskou.
2. 6. 2012 Tak jsem zase o něco chovatelsky chytřejší :). Včera vpodvečer se stav jedné z holčiček zhoršil natolik, že ležela opuštěná v boxu na boku. Již se mi zdálo, že je mrtvá,  ale když jsem ji chtěla zvednout, začala se všelijak kroutit, škubala nožičkama a otvírala hubičku. Bylo smutné se na to dívat, byla celá jakoby v křeči. Opravdu to vypadalo, že dodělává. Druhé miminko běhalo za maminkou, ale zhublo na 47 g, i když se snažilo hledat cecík. Jenže Hellada asi ještě moc mléka neměla - a stále ještě nebyla zcela klidná a připravená na svou mateřskou roli. Rozhodla jsem se nečekat a přikrmit mládě "Borisovkou". No a on se stal zázrak! To miniaturní stvořeníčko se hned přisálo ke stříkačce a pěkně sálo. Prakticky 1 ml napoprvé, na jeden zátah. To jsem vůbec nečekala, chtěla jsem začít po kapičkách! Když jsem měla takový úspěch, zkusila jsem nakrmit i tu ležící chudinku. Jenže vyvracela hlavu, bylo těžké se jí vůbec trefit do hubičky. Nečekala jsem ani, že bude schopná polykat, byla již i chladnější a taková promodralá. K mému údivu začala sát také - a i v ní zmizela celá stříkačka "Borisovky"! Za chvíli jsem cítila, jak se tělíčko zahřívá. V duchu jsem si ale říkala, co to bude za život, když je takhle postižená, pokroucená, s chromýma nohama a přetočenou hlavičkou. Trochu jsem se ji snažila masírovat a vrátit hlavičku do normální polohy. Překvapilo mě, že to jde! A co víc, mládě se po chvíli začalo rovnat celé! Stálo na nožičkách, křeče zmizely! Miminko jsem dala zpět do boxu - a ono se rozběhlo za maminkou a sestřičkou!
Měla jsem pocit, že se událo něco neskutečného! Zřejmě to miniaturní miminko umíralo hlady - a záchrana ve formě "Borisovky" přišla skutečně v poslední chvíli. Když se narodí miminka velká, tak mají i více síly "rozdojit" maminku - a také déle vydrží, než se samičce mléko spustí. Všechna miminka většinou po porodu nejprve hubnou, ale u takovýchto miniaturních je takové hubnutí již osudné, jsou příliš slabá a hynou vlastně hlady.
Já nevím, jestli tato intervence malé holčičce zachránila život úplně, nevím, jak tento morčecí příběh bude pokračovat. Zatím lehce dokrmuji "Borisovkou" a čekám, až péči převezme Hellada. Trochu mléka již má. Jen mám obavu, zda teď ta malá holčička pochopí, že má pít od maminky, vyloženě očekává stříkačku. Doufám, že péče a noční vstávání nebude opět na mě. Každopádně mám samozřejmě velkou radost, že se ty dvě pidiholčičky zatím drží.

Maličké sestřičky - foto 2. 6. 2012

S Helladou 2. 6. 2012

Jen pro porovnání - holčička vpravo je o den mladší! Narodila se dnes ráno (viz vrh P8) s porodní váhou 127 g!
foto 2. 6. 2012
 
30. 5. 2012  VRH N8  XERMA SKINNY VELVET + VITTO SKINNY VELVET
Xerma svou březost poměrně skrývala, rozhodně to vypadalo, že ještě nijak akutně rodit nemusí. Jenže najednou vedle ní v boxu pobíhala dvě morčátka, černí (zřejmě) kluci, kteří vážili 90 g a 110 g. Žádnou pomoc nepotřebovali, jsou naprosto soběstační a v boxu již i sami ledacos okusují. Od začátku se mamince přisáli k cecíkům - postě vzorná rodinka. Ani o nich nevím.

Xerma s kluky, foto 30. 5. 2012

Nanuk, černý sameček, foto 19. 6. 2012 - VOLNÝ

Kdyby Nanuk měl uši dolů, byl by přímo výstavní. Foto 14. 12. 2012

Jenže Nanuk je vždy opět vrátí do své oblíbené polohy. Škoda. I tak je to pěkný sameček, krásně černý. Foto 14. 10. 2012

Nubian, černý sameček, foto 19. 6. 2012  REZERVACE
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 Další > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes238
mod_vvisit_counterVčera417
mod_vvisit_counterTento týden1610
mod_vvisit_counterMinulý týden3109
mod_vvisit_counterTento měsíc15520
mod_vvisit_counterMinulý měsíc11172
mod_vvisit_counterVše2207827

Online (20 minutes ago): 4
Vaše IP: 18.208.172.3
,
Dnes: Bře 28, 2024

Copyright 2009 by MaraXa