Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů
SKINNY - odchovy 2012



1. 11. 2012  VRH P9  PARIS SKINNY VELVET + ITCHY VON DER KUSCHELWIESE
I třetí z Itchyho nevěst byla vysoce březí, břicho již pokleslé, porod jsem čekala každou chvíli. Drobnější samička byla na prasknutí. Ale nevypadala nijak unaveně či sklesle, tak jsem se těšila na miminka. Přála jsem si, aby po té záplavě černých kluků byly ve vrhu i nějaké holčičky.. Jenže přání je jedna věc a skutečnost je potom zcela jiná. Když porod začal, právě jsem rozdávala zeleninu. Paris rodila pod pelíškem. Vlastně jakoby vytrousila dvě drobná, černá miminka, kluky. Byli mrtví - a vcelku si jich nevšímala, vrhla se na zeleninu. Váha 54 g a 69 g. Tvářila se, že porod je u konce, jenže břicho bylo ještě plné. Pohyby jsem ani neviděla, ani necítila. Obávala jsem se, že rodit snad již nebude, ale přece jen zatlačila - a na světě byla holčička. I když trochu větší, také nežila. Na očích miminek bylo vidět, že jsou již jakoby zaschlé. Zdálo se, že Paris rodí mrtvá mláďata. Lehce a bez problému. Po čtvrtém, klukovi, vyšla ještě další samička. Paris se nesnažila ani sundat obaly. Zajímalo ji, co ještě dostane. Najedla se, uvelebila se v pelíšku a tvářila se docela spokojeně. Ani moc nepohubla. Inu i to je přístup - nepovedlo se, no a co mám dělat, hlavně že už je to za mnou, život jde dál. 
 
1. 11. 2012  VRH O9  JASNĚNKA SKINNY VELVET + HOLLAND SKINNY VELVET
(Morčátka z tohoto vrhu zatím nenabízíme - jednak jsou dlouhodobě předem zamluvená, jednak chceme nějaký čas počkat, co z nich vyroste.)
Ani jsem se raději nikde nezmiňovala, že Jasněnka čeká svá první miminka již každým dnem. I když vše bylo v pořádku, netušila jsem, jak to dopadne. A protože v chovu bílých se dlouhodobě nedařilo, nechtěla jsem to zakřiknout. Ale dopadlo to skvěle - dvěma krásným, mladým, zdravým morčátkům - Jasněnce a Hollandovi - se narodila čtyři velká, buclatá, kvalitní miminka, prozatím všechna bílá, dva kluci a dvě holčičky. Jelikož ale jsou oba rodiče himalájci (Holland je opravdu nádherný - má dobarvené všechny znaky), předpokládám, že se miminka začnou též zabarvovat. A snad se jim tentokrát již opravdu nic zlého nestane. Dříve jsme mívali tak krásná bílá a himalájská skinny morčátka - a teď se je již tak dlouho nedařilo odchovat. Tak snad je již tento vrh opět nadějným počátkem.

Svůj poklad si Jasněnka schovávala pod pelíškem. Foto 1. 11. 2012

Jasněnka, dva kluci a dvě holčičky. Foto 1. 11. 2012


Pozn. z 15. 11. 2012: Bohužel jsme přišli o jedno z mláďat, nejmenšího chlapečka. Jevil se zcela zdravý, včera ale začal posedávat, chladnout. Měl takové promodralé bříško. Zahřívala jsem ho, pozorovala, zdálo se, že je již vše v pořádku, normálně běhal a jedl. Večer jsem si ale všimla krve u jeho zadečku, po chvíli mu vylezlo ven střívko. To již jsem věděla, že má morčátko vážný problém. Vše jsem mu omyla, nevypadalo to, že by měl bolest. Střívko se dokonce opět zatáhlo dovnitř. Morčátko běhalo a chovalo se normálně. Tělesná teplota byla ale nižší, bříško promodralejší. Dala jsem čisté pelíšky, jeden dospod, druhým jsem celou rodinku přikryla. V noci jsem je kontrolovala, mládě se již zahřálo, spalo s ostatními pod pelíškem. Po výhřezu střeva ani po krvi nikde nebyla ani památka. Kdybych to náhodou neviděla, asi bych ani netušila, že se něco stalo. Vypadalo to nadějně. Ráno jsem ale morčátko našla mrtvé, bohužel. Byl stále čisťounký, u zadečku ani známka toho, že něco nebylo v pořádku. Zřejmě měl vnitřní problém, který ho zahubil. Škoda, přišlo to náhle, nečekaně. U těch bílých morčátek je to stále jak začarované.

Orestes, foto 17. 11. 2012

Oriana, foto 17. 11. 2012

Orbita, foto 17. 11. 2013
 
31. 10. 2012  VRH N9  PATTI SKINNY VELVET + ITCHY VON DER KUSCHELWIESE
Itchy opravdu hned v prvních dnech, co k nám přišel, nakryl všechny tři samičky, se kterými se proháněl ve výběhu. I když on si rád pospí, ani se mi nezdálo, že by byl tak akční. U všech samiček je to poprvé, každá obrovské břicho - vypadaly chudinky jako tři želvy. Romy porodila jako první, bohužel šesterčata, i když krásná. Naštěstí se tato mladá,  silná samička rychle vzpamatovala. Z mláďat se udrželi čtyři velcí kluci. Každé samičce jsem přidělila větší box, aby měly na porod dostatečný prostor. Určitě to bylo dobré rozhodnutí, protože Romy před porodem pátého miminka běhala po celém boxu, mládě se totiž "zaseklo" a ona si takto pomáhala. Nakonec se jí podařilo vše zvládnout, i když se poslední dvě miminka přidusila v porodních cestách. Ale i zdravá samička se čtyřmi krásnými kluky je důvodem k velké radosti.
Patti jsem našla ráno již s miminky. Při prvním pohledu do boxu jsem viděla jedno mládě mrtvé a dvě živá.
 
První pohled do boxu - foto 31. 10. 2012

A nejsou jen dvě - vzadu bylo miminko ještě jedno, krásní cvalíci - foto 31. 10. 2012

Patti si je pěkně hlídá - foto 31. 10. 2012

Nádhera! Foto 31. 10. 2012
Ve vrhu byli tři kluci a holčička. Mrtvé mládě byl sameček.
Takže máme z posledních dvou vrhů šest černých samečků a jedinou samičku (ta určitě zůstane doma, je první po Itchym). Mláďata jsou krásná, kvalitní (dnešní váhy 92, 109, 88, 88 g). Tak hlavně aby teď i samičky zvládly dobře kojení, pro jistotu přikrmuji, momentálně pomáhá "borisovka" třinácti miminkům z posledních vícečetných vrhů. Je to práce, ale i pěkná odměna v chovu. Je vidět, že letní pobyt na venkově morčátkům prospěl - teď se odměňují pěknými mláďaty.

Nairob, foto 17. 11. 2012

Nelson, foto 17. 11. 2012

Nugeta, foto 17. 11. 2012
 
28. 10. 2012  VRH M9  ROMY SKINNY VELVET + ITCHY VON DER KUSCHELWIESE
A je to tu zase - šesterčata!! První vrh po Grandšampionovi ČR a nositeli mnoha dalších titulů a ocenění Itchym je tedy opravdu monumentální - jsem vyčerpaná snad více než samička!
Právě ve chvíli, kdy jsme chtěli udělat konečné přeskupení v boxech (to je vždycky vymýšlení, aby to morčátkům vyhovovalo!) kvůli třem březím samičkám, které Itchy nakryl asi téměř současně zřejmě ihned po připuštění, začala jedna z nich rodit. Zbylé dvě nevěřícně přihlížely a natahovaly hlavičky k rodící samičce. Vzhledem k pokročilé březosti vypadaly spíše jako želvy. Nemám dobrou zkušenost s ponecháním více samiček v době porodů pohromadě, lépe se mi osvědčilo ponechat jim soukromí v prostornějším boxu, spíše je opět sloučím, když jsou již miminka na světě. Proto jsem obě opatrně podebrala a oddělila každou do samostatného boxu. Mezitím porodila Romy čtyři miminka, krásná, černá, poměrně veliká. Viděla jsem ale, že má na břiše ještě boule - to určitě bude ještě pokračovat. Romy čistila první várku, potom najednou oběhla box dokolečka, něco jí vadilo. Páté miminko se zaseklo. Tlačila a tlačila. Nejprve menší placenty, potom konečně vykoukla hlavička. Obal byl stržený, ale mládě nedýchalo. Potom přece jen zalapalo po vzduchu - a zase nic. Za chvíli opět zalapalo - bohužel po chvíli přestalo dýchat úplně a žádné oživovací pokusy nepomohly. Krásný černý kluk, 75 g, to nezvládl. Jak jsem se snažila ho oživovat, málem jsem nestihla vyndat z obalu šesté miminko, které se samička již ani nepokoušela opatřit. Mělo namále, ale ještě se nadechlo. Je ale takové divné, polehává..
No a na závěr ještě informace: Romy porodila šest černých kluků!! Jeden nepřežil, jeden je přidušený a možná to také nezvládne. Všichni jsou krásní. Váhy jsou na šesterčata skvělé - 91 g, 85 g, 80 g, 80 G, 75 g (ten nepřežil) a 63 g (přidušený). Romy měla obrovský hlad, je hubená, ale čilá.
Nevěřím, že by je sama uživila. Tak asi budu dokrmovat čtvrtý vrh! A to ještě nerodily další dvě samičky. To mám za to, že jsem je v létě odvezla na venkov! Líbilo se jim tam natolik, že zabřezly prakticky všechny ve stejnou dobu. No a teď je to radost, ale i starost.
No a Itchy? Po jeho příjezdu to vypadalo, že neumí nic jiného, než celý den ležet na boku a spát (skutečně, několikrát mě vyděsil, vypadalo to, že uhynul!), ale samičky ho záhy z jeho letargie probraly!. Jestlipak i další samičky budou mít samé kluky! Ale hlavně aby to dobře dopadlo!
 
První čtyři - foto 28. 10. 2012

Porod pokračuje - foto 28. 10. 2012

Romy a šesterčata - foto 28. 10. 2012

Pozn. z 31. 10. 2012 Ze šesti mláďat zůstala čtyři. První nepřežilo porod, druhé, přidušené, to vzdalo dneska - sameček posedával stranou, střídavě chladnul, chvíli to již vypadalo, že to půjde, krmila jsem ho uměle, samice si ho nevšímala. Dnes jsem ho našla mrtvého. Zdá se mi, že samice mu k tomu trochu dopomohla tím, že ho zalehla. Včera jednomu z mláďat potrhala ucho, což je škoda, miminka byla naprosto dokonalá. V tuto chvíli se již snad chová normálně, ale mléka zatím moc nemá. Kluci jsou hladoví. Trochu je přikrmuji, čekám, až se samice rozkojí.

Moriarty, foto 17. 11. 2012

Magnus, foto 17. 11. 2012

Matador, foto 17. 11. 2012

Merlin, foto 17. 11. 2012
 
 24. 10. 2012 VRH L9 BABETA SKINNY VELVET + GABIN SKINNY VELVET
Babeta se narodila 16. 4. 2011 a toto byl její první vrh. Naštěstí se nepotvrdilo, že je již na miminka stará a že se jí neroztáhnou porodní cesty. Nějak se jí nechtělo zabřeznout. Měsíce žily se samečkem v jednom boxu - sestřička Barunka porodila zcela bez problémů v srpnu, Babetka až teď - a rovnou šesterčata. Pět holčiček a kluka. Jenže - dvě holčičky , ty největší, nežily. Zůstala poměrně drobná miminka, další samička, ač jsem se ji snažila dokrmovat, též nepřežila. No a s pomocí přikrmování zatím přežívají tři - kluk a dvě samičky. Tak uvidíme, jak to nakonec dopadne. Babetka sice kojí, ale moc nepřibývají. Musela jsem ji přemístit do malého boxu, ve větším sedělo každé miminko samo v jednom rohu a samice se o ně nezajímala.V malém prostoru se všichni semkli a od té doby probíhá vše, jak má. Miminka jsou maličká, drobounká, no jsem ráda, že samička je živá a zdravá, tak snad se alespoň nějaké miminko podaří odchovat - všechna sají, ale zatím moc nepřibývají. Pomáhám této samičce i Dolores, kde to také moc dobře nevypadá. Ach ty nešťastné mnohočetné vrhy!
Poznámka z 30. 10. 2012 Zatím je vše při starém - to jen nemám čas doplnit informace a fota - dokrmuji totiž ještě miminka z vrhu J9, přikrmuji i vrh K9 a nově též pět samečků z vrhu M9...

Babeta s mláďaty, foto 31. 10. 2012

Lotus, foto 17. 11. 2012

Loretta, foto 17. 11. 2012

Lovella, foto 17. 11. 2012
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes50
mod_vvisit_counterVčera453
mod_vvisit_counterTento týden1671
mod_vvisit_counterMinulý týden2051
mod_vvisit_counterTento měsíc7080
mod_vvisit_counterMinulý měsíc17089
mod_vvisit_counterVše2216476

Online (20 minutes ago): 9
Vaše IP: 3.17.75.14
,
Dnes: Dub 19, 2024

Copyright 2009 by MaraXa