Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů
SKINNY - odchovy 2012



12. 9. 2012  VRH C9  UNIVERSE Z DOBRÉ VODY + EDMOND SKINNY VELVET
Tak dnes se nám v chovu stala velká tragédie - a tyto řádky se mi píší opravdu těžko. Ráno se nám naskytl velice smutný pohled, ještě stále se srovnávám s tím, co se pravděpodobně událo. Universe a Edmondo, plánovaný vrh, miminka jsme očekávali již každým dnem. Sameček byl již dávno oddělen, no a drobnější Uninka přibývala a přibývala. Jelikož jsem nevěděla, kdy zabřezla, nevěděla jsem přesně, kdy se má porod uskutečnit - a Uninka nás již trochu napínala. Byla to ale již zkušená matka, bezproblémová samička, a tak jsme se jen těšili na miminka. Uninka si to také užívala, neustále žebrala o něco k snědku - a byla velice mazlivá. Mnohokrát za den jsem se na ni byla dívat - a vždy jsem něco přinesla s sebou, včera si moc pochutnávala na vybrané jemné travičce a dalších kouscích zeleniny. Nechala se drbat na hlavičce, mhouřila slastně oči, po jídle si čistila čumáček jako veverka. Ještě pozdě večer bylo vše naprosto v pořádku.
Manžel ráno vstával dřív, volala jsem na něj, aby se podíval na Uninku, jestli už nemá miminka. Po jeho sdělení jsem byla v šoku. V boxu prý jsou živá mláďata, ale samice tam leží mrtvá... Mně opravdu trvalo dost dlouho, než mi došlo, že je to skutečně pravda, bylo to naprosto neuvěřitelné, nepochopitelné. Oči se mi zalily slzami - a, prosím, neočekávejte první pohled fotoaparátem do boxu, není. Byl to otřesný zážitek. Mrtvá maminka, kolem krev a vyděšená miminka.. Dvě se k ní tiskla, jedno bylo utisknuté pod ní, nevím, zda se vzpamatuje, zatím se spíše plazí. Uninku jsem nadzvedla - byla ještě trochu teplá, ale již ztuhlá. Nejprve jsem uviděla čtvrté mládě, za ní, mrtvé, ztuhlé, no a nakonec se mi zjevila snad příčina oné tragédie - páté mládě, ne zcela vytlačené, zůstalo napůl v Unince. Co se mohlo stát, opravdu netuším. První čtyři mláďata, váhově 90 g, 108 g, 83 g, 75 g byla očištěná, vše vzorné, v pořádku. Jestli se páté zaseklo, teď mi napadá, že šlo možná koncem pánevním, byla jsem tak rozrušená, že jsem si vše pořádně neprohlédla.. Prostě to, co z ní vyčuhovalo, se nejevilo ani tak velké, nevím, co se mohlo stát, obvykle samice nemůže vytlačit první mládě, potom to již jde. Šla jsem si umýt ruce od krve a již jsem vzala i fotoaparát, ještě jsem se na tu hrůzu ani nedívala, napadá mi, že se možná z fotografií něco vysleduje. Teď již píši s několikahodinovým odstupem, věřte ale, že i když jsem v chovu již zažila ledacos, tak tohle mě opravdu rozhodilo hodně.

(FOTO ODSTRANĚNO, NEMĚLA JSEM SÍLU SE NA TO DÍVAT PŘI KAŽDÉM OTEVŘENÍ STRÁNEK, místo toho mládě Uninka .)

Mrtvá Uninka, foto 12. 9. 2012. Nevím, co se jí mohlo stát, páté miminko zcela nevytlačila. Nevím ani, zda to bylo poslední mládě, či zda v ní ještě zůstalo další. Bříško již může být trochu nafouklé posmrtně. Samička byla v dobré kondici - všimněte si, že ani po porodu tolika miminek není pohublá, nemá žádné otlaky na nožičkách, do poslední chvíle byla pohyblivá, akční, žravá. Cecíky má již nalité, určitě by měla spoustu mléka. Byla to vždy vzorná matka a moc milá samička. Je jí velká škoda.
Fotografováno již nějakou chvíli poté, co jsme ji objevili - a dlouho jsem se rozhodovala, zda vůbec tuto fotografii zařadím, ale prostě se to tak v chovu stalo, tak zachovám tradici o pravdivých informacích o tom, co všechno se může stát...
(I DALŠÍ FOTO ODSTRANĚNO, UNINKU SI CHCI PONECHAT V PAMĚTI MILOU, HEZKOU, RADOSTNOU.)
Ani na fotografii (12. 9. 2012) toho moc nevidím, víc jsem prostě nepátrala. Uninka sní již svůj věčný sen spolu s jedním ze svých miminek - pod borovicí. Škoda, že jsem k ní nepřišla o něco dřív, třeba jsem mohla pomoci. Tady se ale zřejmě nestalo to, že by nemohla mládě vytlačit, vždyť už je prakticky venku. Třeba jí naráz selhalo srdíčko, já nevím, je to záhada..

Pokus dát k sirotkům náhradní maminku - vpravo ta utisknutá holčička. Foto 12. 9. 2012

Samice olizuje hočičku, která nemůže chodit - ležela zcela utisknutá pod mrtvou maminkou. Foto 12. 9. 2012
Držte palce, ať se mi podaří zachránit alespoň miminka, když už Uninka porod zaplatila svým životem! Ať má její oběť alespoň nějaký smysl!

Pod náhradní maminkou. Foto 12. 9. 2012 odpoledne. Miminka jsou důvěřivá a samice je moc hodná, alespoň je zahřívá, rozhodně jim neubližuje.  Uninka byla moc hodná, komunikativní, radostná samička, naše babička si s ní každý den chodila povídat. Stále je neuvěřitelné, že tu najednou není.

Zpráva ze 16. 9. 2012 - zatím se všichni držíme, černá teta se o nás vzorně stará.
 
17. 8. 2012  VRH B9  BARUNKA SKINNY VELVET + GABIN SKINNY VELVET
Barborka, Barunka a Babeta - tři sestry - a ani jedna ne a ne zabřeznout. Připuštěné byly již dávno, po čase jsme vyměnili i samečka za jiného - a stále nic.. Už jsme se smířili s tím, že jsou asi neplodné, i když, že by všechny tři? No ale ubíhaly týdny, ba měsíce, a tak i když jsem občas viděla samečka, jak se snaží samičky nakrývat, už jsem to ani nezapisovala.
V červenci se mi ale najednou zdálo, že se jedna ze sestřiček kulatí. Březost se opravdu potvrdila. Nevěděla jsem, zda se mám radovat, nebo mít obavu, jak porod dopadne. Samičkám byl totiž rok již zjara, a na první miminka je pozdější ternín pro samičku riskantní.
Bar byla ale po celou dobu březosti naprosto v pohodě a tzv. "levou zadní" naštěstí zvládla i porod. Z boxu se na nás dívali tři pěkní kluci, již celí očištění, samička hladová, čilá. Spadl mi opravdu kámen ze srdce, že to tak dopadlo. Přesto ale nabádám začínající chovatele, aby samičku připustili poprvé ještě mladší. První miminka by měla zvládnout porodit než završí rok života, aby chrupavky byly ještě měkké a porodní cesty se dobře otevřely. U starších samiček hrozí, že se porodní cesty dostatečně neotevřou, samička mláďata nevytlačí (obzvlášť když jsou miminka velká) a skončí na císařském řezu.
Jak nám ale naše samička dokázala, nemusí to tak být naštěstí vždy. Měli jsme protentokrát štěstí.
 
BUDDY - sameček, aguti zlatá

BOYLE - sameček, nejspíš černý s červenou (upřesním později), REZERVACE

BODIE - sameček, nejspíš aguti zlatý s červenou
 
7. 8. 2012  VRH A9  XERMA SKINNY VELVET + VITTO SKINNY VELVET
Ve večerních hodinách, 69. den po nakrytí, porodila Xerma zcela bez problémů tři velké, zdravé holčičky, dvě černé, 102 g a 197 g, a jednu "strakatou" (barvy upřesním, až si miminko pořádně prohlédnu), 109 g.
Máme radost z vyrovnaného vrhu. Xerma je v dobré kondici, velmi žravá a čilá, a tak mě netrápí výčitky z toho, že má miminka tak brzo po vrhu N8 (Nubian a Nanuk). Tam jsme totiž přehlédli, že by již měla rodit, opravdu to na to ještě nevypadalo. Xerma se ale snad ještě "zdokonalila", miminka jsou krásná. Tentokrát jsme samozřejmě ohlídali, kdy samečka oddělit, březost na Xermě byla mnohem patrnější a věděli jsme přesně, kdy se porod uskuteční, tak ji nikdo nerušil. Je to skvělá matka - no a miminka z tohoto spojení jsou opět krásná.
Občas se ptáte, jak často připouštět samičku, kdy začít, někteří dokonce píšete, že necháváte morčátka spolu, že si samička sama určí, kdy chce být březí. Sice to nemám vyzkoušené, protože opravdu dbám na to, aby v době porodu byl sameček již oddělen, ale prozatím vždycky, když nám samička "zatajila" pokročilou březost a porodila nečekaně, byla znovu nakrytá. U mladé, zdravé, silné samičky se jednou snad nic nestane, tak jako nyní u Xermy, ale rozhodně je to pro samičku velká zátěž, musí zvládnout kojení miminek a další březost, určitě doporučuji, ba přímo nabádám k tomu, abyste samičky nechali mezi jednotlivými vrhy pořádně odpočinout a nabrat kondici. Obzvlášť po vícečetných vrzích je to přímo nutnost.
Tím, že máme morčátek hodně, nemám potřebu samičky nikterak honit, naopak, když se mi sejde více vrhů naráz, je to i pro nás větší zátěž, protože tam, kde je miminek ve vrhu víc, snažíme se samičce vždycky pomoci. Teď jsme pomáhali Amandě, měla méně mléka, nyní je na nás závislá Zumba s paterčaty. Březost ji zmohla, měla uvolněnou nohu v kyčli, byla již před porodem širší než delší. Porodila sice pět zdravých, buclatých miminek, která začala hned kojit, sama ale byla jako nitka s boky "vcucnutými" dovnitř a slaboučkýma zadníma nohama. Tady se staráme o všechny. Již to vypadá dobře i se Zumbou, ale je to práce. Jednou jsem se takto starala o dva vrhy celé léto, ve dne v noci, byly to chudinky. Museli jsme kvůli tomu zrušit dovolenou. Ale vyplatilo se to, všichni přežili - no a že jsme to s pomocí "borisovky" zvládli dobře, dokládá i to, že všechna morčátka se dožila slušného věku kolem pěti let a některá ještě žijí.
Občas se stane, že samička opravdu nezabřezne. Buď tedy vyměním samečka, nebo čekám. Měla jsem i taková morčátka, která spolu přes zimu v klidu a pokoji pospávala v pelíšku - a množit se začala až na jaře. Po dlouhé pauze se ale narodila super mláďata. Lad Scratchy Skinny Velvet byl obdivován na mnoha výstavách a právem mu náleží i titul Grandšampion ČR. Tak jsem byla moc ráda, že jsem si na miminka počkala déle než půl roku.
Řiďte se vždycky kondicí Vaší samičky, tím, jak březost zvládá. Některé jsou rozené matky, plné mléka a síly, jiné jsou po porodu hubené a potřebují opravdu dlouhou pauzu k tomu, aby znovu nabraly sílu. A když vidím, že březost samičce ublížila nějak zásadně, už ji nepřipouštím vůbec. Samozřejmě je na každém chovateli, jak se sám rozhodne, ale většinou toto všichni respektují. To jen, že se občas ptáte, tak jen předávám své zkušenosti spíše všem těm, kteří s chovem teprve začínají.
 
Xerma s miminky

A9 - 1, samička černá, foto 11. 8. 2012, váha 118 g

ANGELA 1. 9. 2012


A9 - 2, samička černá - červená, foto 11. 8. 2012, váha 112 g

AIWA 1. 9. 2012

AIWA zprava - REZERVACE


A9 - 3, sameček černý, foto 11. 8. 2012, váha 119 g

AKIM 1. 9. 2012
 
3. 8. 2012  VRH Ž8  BEATRICE + YNX
Tak tento podivný vrh jsem označila netradičně písmenem Ž. Možná i proto, že z něj nebude žádné mládě. Beatrice je tak trochu záhada. Ačkoli prospívá dobře, na mláďata je skoupá. Vlastně porodila pouze jednou, před rokem, s Ynxem. Od té doby nic. Možná je to i tím, že Ynx, který měl v mládí zlomenou nožičku, není tak šikovný při krytí, prostě Beatrice s ním dlouhodobě byla v boxu - a stále nebyla březí. Stala se z ní taková zavalitá samička, tak už jsem si říkala, že ji nebudu trápit - a dala jsem Ynxe pokusně k jiným samičkám, jestli něco předvedou.
Při posledním čištění jsme ale usoudili, že ač je to k nevíře, Beatrice zabřezla. Byla jsem opravdu zvědavá, co z toho bude. Netušila jsem, kdy by k vrhu mělo dojít, na Beatrici při její zavalitosti březost moc vidět nebyla.
Dnes ráno při krmení jsem nahlédla do boxu - a opravdu jsem se zhrozila. Vzadu leželo něco obrovského! Ani se mi nechtělo věřit, že něco takového měla Beatrice v sobě. Je to div, že takové mládě bez následků porodila! Bylo bez života, nevyndané z obalu, již zaschlé. Beatrice nevypadá nijak poničeně, normálně přijímá potravu, rozhodně je na tom lépe než chudák vyhublá Zumba, které pomáháme s pěti miminky. Vícečetné vrhy nemám ráda, poničí samičku, miminka jsou většinou drobná, samice nemá tolik mléka - nebo pokud i má, vyčerpává ji krmit tolik dětí, už jen proto, že cecíky jsou jen dva, tak je to problém, silnější mláďata odstrkují slabší atd... No ale to, co předvedla Beatrice, to opravdu také dobré není. A je to škoda, když již byla po takové době březí, že se jí to nepovedlo. Nevím, proč mládě nevyndala z obalu. Zřejmě se již udusilo v porodních cestách, a tak se již o nic ani nesnažila. placentu jsem ale nenašla, místo porodu pečlivě očištěno. Kdyby vzadu v boxu neležela ta obrovská "hrouda", nikdo by ani nepoznal, že Beatrice rodila. je v boxu ještě s jednou mladou samičkou, obě čekaly, co dostanou dobrého. Mám tedy pocit, že tato "tragédie" Beatrice nikterak nepoznamenala
.

Obrovský "útvar", váha cca 153 g, foto 3. 8. 2012

Byl to sameček, skutečný obr. Foto 3. 8. 2012
 
30. 7. 2012  VRH Z8  QUOTA SKINNY VELVET + KOALA SKINNY VELVET (hladké, SKG)
(Miminka z tohoto vrhu zatím nejsou na prodej.)
Už jsem myslela, že snad Quota praskne, že to není možné. Všechny samičky dávno odrodily, jen ona stále rostla a rostla. A jaký pořád měla hlad! Už opravdu vypadala jako obrovské klíště (ale to je nepěkný příměr, Quota je hezká, milá samička, nicméně "nafouknutá" byla opravdu podobně). No a v pondělí večer vše konečně vypuklo. Přišla jsem, právě když byl porod v půlce. První jsem uviděla velkého genového čokoládového kluka - bohužel bez známek života. Byl tak hezký! Asi se moc zdržel v porodních cestách, nevím. Ostatní čtyři mláďata vyšla ven naprosto bez problému a Quota, prvnička, se o ně dokázala postarat naprosto perfektně. Výsledkem jsou dva genoví kluci a dvě skinny holčičky s krásnými porodními váhami nad 80 g a 90 g. Barvy upřesním později. Za zpožděné fotografie u posledních vrhů se prozatím omlouvám.

Quota a mimi - vrh Z8. Bylo jich pět, jeden genový nepřežil porod. Quota to zvládla skvěle. Trochu se zaplísnila, ale flíčky již mizí. Foto 3. 8. 2012

Miminka z vrhu Z8. Foto 3. 8. 2012


Z8 - 1, sameček SKG, čoko - oranž, foto 11. 8. 2012, váha 119 g

Z8 - 2, sameček, aguti oranž, foto 11. 8. 2012, váha 111 g

Z8 - 3, samička, čokoládová, foto 11. 8. 2012, váha 116 g

Z8 - 4, samička, čoko - oranž, foto 11. 8. 2012, váha ?
Toto miminko se velice bálo. Tak šlo honem, bez vážení, zpátky k mamince.
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes27
mod_vvisit_counterVčera470
mod_vvisit_counterTento týden2053
mod_vvisit_counterMinulý týden3002
mod_vvisit_counterTento měsíc10147
mod_vvisit_counterMinulý měsíc17089
mod_vvisit_counterVše2219543

Online (20 minutes ago): 15
Vaše IP: 18.119.163.171
MOZILLA 5.0,
Dnes: Dub 26, 2024

Copyright 2009 by MaraXa