Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů
SKINNY - odchovy 2012



26. 1. 2012   VRH V7  WERA SKINNY VELVET + WILL
To byla tedy noc. Až do večera jsme čistili boxy, nezvládli jsme všechno, chtěla jsem ale, aby přednostně byly v čistém březí samičky. Pokud to šlo, tak jsem je od sebe oddělovala. Matku s dcerou, Weru a Jannis, jsem ponechala spolu. Již jsem neměla volné větší boxy a do malých se mi je dávat nechtělo. Doufala jsem, že ještě rodit nebudou, než vše lépe uspořádám. Již jsem si ale všimla, že samičky leckdy porodí vzápětí poté, co jsou dány do čistého. Slyšela jsem, že by měly být před porodem raději ponechány v boxu znečištěném, pokud ale nevím, kdy budou rodit, nějak se mi nechce je ponechávat ve špíně. Obzvlášť rády sice rodí do koutku, ze kterého si udělaly záchod, třeba to pro ně má nějaký smysl - ale mně to připadá hrozné vidět miminka obalená bobečky. Prý se nemá ani po porodu čistit místo, kde samička rodila, vše prý jaksi miminka chrání, nesežrané placenty ale posléze odklidím.
V noci jsem měla pocit, že bych je měla raději zkontrolovat, a tak jsem se asi kolem čtvrté hodiny na ně šla podívat. Spát jsem šla asi ve dvě hodiny, tak moc dlouho bez dozoru nebyly. Přesto to stihly - obě! Wera zřejmě o chvilku dřív - a právě jsem přišla včas, abych ji oddělila, jelikož obtěžovala Janis, která čistila svá právě narozená miminka. Wera jí je chtěla sebrat, lehala si na ni, tlačila se pod ni a snažila se dostat k mláďatům. Celkem v boxu byla čtyři živá mláďata a jeden menší sameček, který ležel na boku. Byl studený. Ještě dýchal, ale snaha o jeho záchranu byla marná.
Mláďata jsem rozdělila tak, jsk jsem myslela, že ke každé samičce patří, ale přísahat, že je to tak doopravdy, bych nemohla. Spíš jsem to odhadla podle toho, že ta od Wery byla již suchá a držela se trochu stranou, Janis měla u sebe ta od krve, ještě mokrá, právě narozená.
Takže tady jsou první fotografie mláďat, která, doufám, že patří Weře. Té připisuji i ono mrtvé mládě (černý sameček, 59 g).

Kluk a holčička - černí s čoko genem, 100 g a 106 g
Foto 26. 1. 2012

Weru jsem s těmito mláďaty oddělila do malého boxíku, kde se uklidnila a začala se o miminka starat. Dopoledne jsem ji potom vrátila ke klidné Janis, která zachovala rozvahu a ubránila mláďata před svou bláznivou maminkou.

2. 2. 2011 Mláďata i obě maminky se v boxu krásně sžily, vše vypadalo naprosto idylicky. 31. 1. jsem u morčátek trávila prakticky celý den - a z velké části i noc (viz Gábina porod). Ten den jsem fotografovala všechna miminka. Kolem boxu s Werou a Janis jsem mnohokrát prošla a vše tam bylo v pořádku. I na zvýšený příděl eleniny, který dostávají březí a kojící samičky, se Wera s Janis divoce vrhly. Nic nesignalizovalo následující tragédii.
Ve chvíli, kdy jsem šla fotografovat miminka právě z tohoto boxu, se Wera pojednou v pelíšku ačala tak divně protahovat. Padla na bok a vypadalo to, že nemůže na nohy. Chtěla jsem jí pomoci, ale když jsem na ni sáhla, hned jsem věděla, že je zle. V ruce jsem držela umírající morčátko. Během několika vteřin byl konec. Stála jsem jako opařená a nemohla jsem tomu uvěřit. Opravdu  již za ta léta chovu vím, že se kolem porodu může ledacos stát, tohle ale byl naprostý šok. Doslova jako blesk  čistého nebe přišla blesková smrt. Nedovedu si to vysvětlit jinak, než že jí selhalo srdíčko. Byla ve výborné kondici, plná mléka, podívejte se, jak je i po smrti krásná. Ani nedala uši nahoru, jak to morčátka většinou ve svých posledních chvílích dělají. Domnívám se, že narozdíl ode mě se vůbec netrápila.

Blesková smrt samičky - matky se mnou opravdu zamávala. Nedalo se dělat vůbec nic. Smutné foto z 31. 1. 2012

Štěstím v neštěstí bylo to, že obě samičky, matka s dcerou, spolu sdílely jeden box a mláďata byla zvyklá pít střídavě od obou. Sirotků se tedy hned ujala Janis.
No a to jsem si právě říkala, jak pěkně se ty vrhy daří. V tomto případě se ale jednalo o něco skutečně zcela výjimečného.

Drobnější Janis, prvnička, teď kojí všechna čtyři miminka. Je ale v dobré kondici, nemá s tím zatím problém.
 
22. 1. 2012  VRH U7  VICTORIA SKINNY VELVET + UDATA SKINNY VELVET
Mám zkušenost, že když již morče chladne, nebo překročí určitou hranici hubenosti a tělesného strádání, obvykle se již zachránit nedá. Jak Victoria, tak Udata (proto to jméno) jsou výjimkami, které potvrzují pravidlo.
Victoria kdysi prodělala zápal plic, vypadalo to zcela beznadějně, chladla, ležela na boku - a já jsem ji již vyndavala z boxu, protože jsem se domnívala, že dožila. Skutečně mi v ruce visel "vláčný rampouch". Snad jen nepatrné zachvění mě tehdy přimělo k tomu, že jsem ji začala oživovat. Již jsem to celé někde popisovala, bylo to neuvěřitelné. Nejen to, že ožila, ale i to, že se dostala zpět do takové kondice, že již dvakrát přivedla na svět pěkná, zdravá miminka. S dcerami Chimérou a Chmurou zůstala trvale v boxu - Victoria je totiž nesnášenlivá samička, jen s dcerami mohla být pohromadě - a tak k této trojici časem přibyl zachráněný Udata. Je to ten sameček, který překonal onu hroznou nemoc, která náš chov postihla v létě. Nebyl na tom o nic lépe, než jeho bratříček, přesto se ho podařilo snad zázrakem zachránit. Začal přibývat, mohutněl, a tak byl poprvé připuštěn k samičkám, aby dokázal, jak na tom je v tomto směru. A není pochyb, že dobře - zabřezly všechny tři.
Victoria ovšem, když vidí samce, je hned ve svém živlu, a tak zabřezla první.
Miminka přišla na svět dnes ráno, bez sebemenších problémů. Ve vrhu jsou dva samečci, v letošních vrzích je jich zatím převaha, a samička. Ta si překvapivě do vínku přinesla pořádné zálomky, což je z chovatelského hlediska samozřejmě špatně, a v našem chovu jev zcela neobvyklý, ale je to tak nádherné stvoření, že se na ni za to přece nebudu zlobit :). Tak jen aby vše dobře fungovalo. Victoria je zkušená matka a vypadá to, že miminka již sají.

Victoria s miminky 22. 1. 2011

Někdy je dobré dát samičku s miminky po porodu do menšího prostoru, než se vše "zaběhne". Ve velkém boxu se miminka rozbíhala, Victoria byla nervózní, po zbylých šlapla. Po oddělení do malého prostoru se vše rázem upravilo. Nyní je již s miminky opět zpátky ve větším prostoru a vše funguje, jak má.

U7 - 1 Tahle krásná samička má dva zálomky. Foto 25. 5. 2012

PŘEDBĚŽNÁ REZERVACE


U7 - 2 Tříbarevný sameček. REZERVACE
 
U7 - 3 Sameček, červený s bílou. PŘEDBĚŽNÁ REZERVACE
 
20. 1. 2012   VRH T7   HEDA SKINNY VELVET(genová) + VAMOS Z DOBRÉ VODY
Když jsem šla večer krmit, všimla jsem si, že Vamos na mě vytřeštěně zírá. Doslova. Krčil se v koutku, nešel pro zeleninu. "Co ti je, Vamosku, jsi v pořádku?" Teprve potom se mi pohled stočil k Hedušce. No i ona je celá nahrbená, trochu naježená. "Heduško, co se ti stalo?" Sáhla jsem na ni, zda není chladná - ani se nehnula. Pod chlupy jsem ale cítila, jak tlačí. Teprve teď mi to došlo! Heduška se chystá rodit! No tohle!! Vamosku, honem pryč z boxu, tady již nemáš co dělat! Vyndala jsem vyděšeného samce a šla mu shánět ubytování.
Tyhle chlupaté samičky dokáží svá miminka pěkně "ukrýt". Je to v termínu, nebude to předčasně? A již je tu první mládě, chlupaté - a hlavně živé. Chloupky jsou mokré, barvou asi aguti stříbrná.  Heda ho čistí a čistí. Že by již byl vrh u konce? Heda vypadá stále stejně, měla jsem ale předtím pocit, že cítím miminka dvě.
Najednou se ale Heduška prudce stočí čumáčkem k zadečku - a již je vidět další mládě. Tentokrát je to skinník, i když chloupků má o trochu víc. Heda z něj moc nadšená není. Opět se stará o svého chlupáčka. Vyčkávám. Pro Hedu to ale již skončilo, skinny mládě pěkně odbyla. To leží na druhé straně boxu a podivně se plazí. Tak se ho ujímám, již je dost chladné. "Bodejť by se neplazilo, když má nohu ještě v obalu a na pupeční šňůru namotané všelijké "smetí". Dokončuji to vše za Hedu a mládě jí vracím. Jenže ona před ním opět utíká a stále opečovává jen toho, který se jí tolik podobá. Teď již vím, že porod je u konce a že se narodili dva kluci - genový má 95 g, skinny 90 g. Ten se však stále plazí, jako by nemohl na zadní nohy. Masíruji ho, zahřívám, vracím zpátky. Mezitím přihřívám "Borisovku" a jdu krmit kluky z předchozího vrhu. Stále ale sleduji box s novým vrhem. Skinny sameček je opět opuštěný. Tak co s tím? Beru ho z boxu ven - a on se natahuje po stříkačce. Obvykle nekrmím mláďata hned po narození, no ale když to chce, nabídnu mu. A on pije a pije. Trochu se obávám, že je to příliš brzy, tak ho brzdím. Celý se zahřál, i nožičky jsou silnější. Vracím ho do boxu. Po chvíli ho nalézám, jak se tulí s bratříčkem v rohu. Zdá se, že je vše v pořádku.  do svého chovatelského deníčku si připisuji další zkušenost: "Miminko se může narodit hladové!"

Heda má dva kluky, 95 a 90 g. Foto 20. 1. 2012

Tak tenhle kluk je po mamince. Foto 25. 1. 2012

A tenhle po tatínkovi - úplně :). Foto 25. 1. 2012
 
18. 1. 2012   VRH S7  FILOMENA SKINNY VELVET + EDMOND SKINNY VELVET
Tak je tu první letošní vrh, bělásci! Samečka jsme oddělili včas, Filomena měla na porod svých prvních miminek klid. Bylo jich ale příliš.. Přišla jsem již k hotovému - všude samá bílá morčátka, každé jinde. Viděla jsem, že se hýbou, ale že jsou drobnější. Napočítala jsem čtyři, Filoména však pod sebou měla ještě jedno mrtvé mládě, to nejmenší, holčičku vážící pouhých 37 g. Již jsem si všimla, že se to stává, že u těch vícečetných vrhů bývá jedno mládě nevyvinuté. V tomto vrhu byly vůbec váhové rozdíly mezi jednotlivými mláďaty velké. Příliš malá byla i druhá holčička, vážila pouhých 59 g a žila bohužel jen krátce. Naživu zůstali tři bílí samci - 73 g, 90 g a 97 g. Ačkoliv byla Filomena v pohodě, a i mléko se jí již tvořilo, začali kluci prudce ubývat na váze. Dostali se až na 58 g, 72 g a 83 g. Obzvlášť o toho nejslabšího jsem měla strach. Proto přišla na řadu nejprve voda s Glukopurem, potom "Borisovka". Měli obrovský hlad. No a tak teď, dva dny po porodu, krmíme s Filomenou spolu. Pro samou práci nebyl moc čas na nějaké trochu pěknější fotografie, práce byla i s dalším letošním vrhem, jak o tom budu též brzy psát, pro začátek tedy alespoň postupně něco z prvních okamžiků po porodu.

Prozatím poněkud nepřehledná situace, foto 18. 1. 2012

Ještě je nechci příliš rušit, foto 18. 1. 2012

Teď již se zdá být všechno v pořádku. Filomena má dost mléka, tak snad už třem zbylým chlapečkům bude stačit. Zatím jsou všichni bílí, ale teprve čas ukáže, zda to tak zůstane! Foto 19. 1. 2012

Sameček zatím bílý S7 -1. Zatím nejslabší mládě z vrhu. Ale chová se normálně, jen zřejmě vůbec nepije od maminky. čeká na mě a hladově se vrhá na "borisovku". Nevím, co si to usmyslel a jak to spolu zvládneme... Foto 25. 1. 2012

Sameček zatím bílý S7 -2. Oči ne a neotevřel. Jinak je to pěkné mládě. Foto 25. 1. 2012
REZERVACE (pokud zůstane bílý)

Sameček zatím bílý S7 -3. Také velice hezké mládě. Foto 25. 1. 2012
REZERVACE (pokud zůstane bílý)
 

PRVNÍ VRHY 2012
Naše mladé samičky dorostly, a tak nastal čas, abychom je poprvé připustili. Nespěcháme na ně - no ale zvědaví na to, jak se vrhy povedou a jaká budou miminka z nově sestavených párů, samozřejmě jsme. I když to nejdůležitější je, aby všichni zůstali zdraví.
Doufáme také, že v letošním roce uspokojíme více zájemců - někteří z vás čekají již opravdu dlouho.
To, jak se vše vydaří, již ale záleží pouze na našich samičkách, kterým tímto předávám slovo :). 

 
<< Začátek < Předchozí 11 12 13 14 Další > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes329
mod_vvisit_counterVčera412
mod_vvisit_counterTento týden2113
mod_vvisit_counterMinulý týden3109
mod_vvisit_counterTento měsíc16023
mod_vvisit_counterMinulý měsíc11172
mod_vvisit_counterVše2208330

Online (20 minutes ago): 8
Vaše IP: 54.242.22.247
,
Dnes: Bře 29, 2024

Copyright 2009 by MaraXa