Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů SKINNY - odchovy 2011
SKINNY - odchovy 2011
7. 10. 2011   VRH F7  JEZABELL SKINNY VELVET + FABIO Z DOBRÉ VODY
Věděla jsem přesně, kdy Fabio Jezabell nakrýval - a proto jsem ho v klidu a pohodě včas oddělila. Jezabell se samotná ve větším boxu zdála posmutnělá, proto jsem u ní ponechala její kamarádku Zoe. Je to pro mě vždy takové dilema. Ponechat samičku samotnou? Určitě je to pro porod dobré, nikdo ji ničím nevyrušuje, přítomnost druhého morčete může být příčinou nezdařeného vrhu. Ne vždy, samozřejmě, už se mi to ale stalo, proto vždy dbám na to, aby samička měla co nejvíce soukromí. Na druhou stranu ale samička ve chvíli, kdy zůstane v boxu sama, tak nějak posmutní, a i když si na tuto situaci zvykne, spíše posedává a jen "čeká". To ovšem pro ni též moc dobré není. Proto se snažím morčátka ponechávat spolu, jak nejdéle to jde.
Normálně se mláďata rodí nejčastěji 68. až 69. den od nakrytí. Jezabell "přenášela"- rodila až 72. den, což je ale ještě v normě. Miminka se narodila naprosto v pohodě, v noci. Ráno jsem je našla již pod maminkou, Zoe opodál přihlížela. Nechtěla jsem rušit, ale zvědavost mi přece jen nedala. Od dvou černých morčátek jsem očekávala potomky spíše černé, ale je tomu trochu jinak. Miminka jsou dvě, kluk a holčička. Sameček má na přední nožičce bílé dva prstíky, samička má zatím světlý jeden drápek. Jinak by pravděpodobně měli výstavní ambice. Jsou nádherní a velcí, oba kolem 120 g. Jezabell zůstala "tlusťoučká, a hned kojí. Zoe se po chvíli ke skupince přidala - a všichni spolu tvoří poklidnou, vyrovnanou skupinku, radost pohledět.

"Dvě matky" - Jezabell (vlevo) a Zoe, foto 7. 9. 2011

Překrásná miminka, foto 8. 10. 2011

F7 - 1 a F7 -2, foto 8. 10. 2011 - předběžná rezervace 



F7 - 1, samička, černá s bílým drápkem na přední nožičce, foto 12. 10. 2011, váha 154 g


F7 - 2, sameček, černý s bílými drápky na přední nožičce, foto 12. 10. 2011, váha 146 g
 
26. 9. 2011  VRH E7  NEGREZZA Z DOBRÉ VODY + EBONIT SKINNY VELVET
Ta zvířata to snad vědí, že člověk potřebuje povzbudit. Včera jsem si na poslední chvíli při samých starostech se sbíráním bobečků z celé CHS uvědomila, že Negrezzka by již mohla každým dnem rodit. Ještě večer jsme sháněli volný box pro Ebonita. Ráno jsem se běžela podívat, zda se něco neudálo. Kromě toho, že Negrezzka nechtěla mrkev, se neudálo nic. Zato odpoledne jsem přišla k hotovému - tedy myslela jsem. Na světě byly dvě holčičky, černá a černá s bílou, a černý kluk. Vše v pohodě, žádná mrtvolka. Vydechla jsem, pochválila Negrezzku, a raději je nevážila. Prostě teď na morčátka i co nejméně sahám, nefotograguji - stejná podložka, stejný ručník atd., tomu všemu se snažím vyhýbat. Později se na miminka přišla podívat naše babička - tak jsem jí je ukazovala - a byla čtyři! Přibyla černá holčička s bílým čumáčkem. Máme tedy miminek, kam oko dohlédne! Start do života mají báječný. Kdybych na vlastní kůži nezažila tu hrůzu, co nás předtím potkala, ani by se mi tomu nechtělo věřit. Ale karanténa trvá, nic nechceme ponechat náhodě. Jen už to začíná být poněkud neúnosné s místem - brzy budeme u starších vrhů muset oddělit kluky. No nějak si poradíme, samičky byly prostě v létě moc spokojené, tak zabřezly. Moc doufáme, že podzimním vrhům již nic neublíží. Střežíme je jako oko v hlavě.

Nejprve to vypadalo, že miminka jsou tři. Foto 26. 9. 2011

Později ale přibylo čtvrté. Jsou drobounká, ale Negrezzka se o ně obětavě stará, i když ona sama je křehoučká. Podporuji ji, jak nejvíc to jde. Foto 27. 9. 2011

Tady to nevypadá dobře - nedaří se miminka ani Negrezzka. Miminka dávám na vychování Zonce. Uvidíme, jak vše dopadne.
 
26. 9. 2011 Jsme opravdu moc rádi, že již žádné z našich morčátek nejeví známky oné nemoci, která se tolik dotkla letních vrhů. A že nejde o nic, nad čím by se mělo mávnout rukou, dokazují i případy z dalších postižených CHS.
Snad už tedy u nás opět zavládne klid a mír - a radost z krásných zdravých morčátek i odchovů. Jelikož ale nechceme nic ponechat náhodě, nechali jsme vyšetřit všechna morčátka z naší CHS a prozatím ještě žádná nenabízíme, i když již vše vidíme optimisticky. Chceme mít ale opravdovou jistotu - nejen říkat, že je u nás vše v pořádku, ale mít prokázané, že tomu tak opravdu je.
Teprve potom budeme mít z chovu opět radost - a budeme se těšit, že se s vámi o tuto radost podělíme. Potěšilo nás, že máte o naše pěkné odchovy zájem (opravdu nám teď samičky dělají radost), ale ještě chvíli vydržte. Konec karantény oznámíme. Psát nám ale samozřejmě můžete, těší nás to. Vaše CHS SKINNY VELVET
 
20. 9. 2011   VRH D7  ZONKA SKINNY VELVET + VITTO SKINNY VELVET
Jakoby to ta morčátka věděla, že potřebuji povzbudit! Samičky mi dělají samou radost! Inu velké výběhy a čerstvá pastva plná bylinek, to vše jim prospělo! Kdyby nepředcházela ta pohroma v chovu, která stála život třetinu miminek z letních vrhů, dalo by se říct, že se v naší CHS vše dobře daří. Je to opravdu ironie! Miminek máme, že naše CHS pomalu praská ve švech - a díváme se na ty krásné cvalíky s obavou. Přežijí pubertu? Já ten problém nechci zveličovat, všude z boxů se na mě "smějí" ti naši "hrošíci", ale nemoc, která ohrozila nadějné odchovy, tu "prošla". Zůstáváme ostražití. Tak ostražití, že jsem nové přírůstky ani nevážila, protože na váze stále převažuji ty zbylé dva strádající kluky. Byt smrdí Savem, až mě pálí oči. Když beru morčata z jednoho boxu, umyji si ruce, než sáhnu do druhého.. Ale zpět k Zonce, to je její chvíle slávy - a já tu píšu o nemocech! Zonka zvládla tři opravdové cvalíky, dvě holčičky a kluka. U samečka se jí to ale bohužel nepovedlo po porodu - obal velmi pečlivě sundala "odzadu" - a nevyndala čumáček. Holčičky tak přišly o bratříčka, krásného aguti zlatého. Vážil 115 g, ony na tom budou váhově podobně.ˇŽádná ze samiček, co porodily, nepotřebuje zvýšenou péči, žádné mládě dokrmování. Jsem jim za to opravdu vděčná.
 
Zonka má velká miminka, foto bleskem 20. 9. 2011
Už chyběl jenom kousek... Foto 20. 9. 2011


D7 - 1, samička, aguti zlatá, foto 12. 10. 2011, váha 268 g


D6 - 2, samička, aguti zlatá s červenou, foto 12. 10. 2011, váha 259 g
 
19. 9. 2011  VRH C7  VILLA SKINNY VELVET + LONDON NAKED OD PIKÁSKA
To u Villy jsme narozdíl od Gemmy pomalu mysleli, že bude rodit již o prázdninách. Stále jsme čekali a čekali, kdy to bude, stále se nic nedělo. V letních vedrech jsem sebrala pelíšky, moc hygienické to nebylo. Villa již byla tak veliká, že jsem ji přendala do většího boxu, aby se trochu víc proběhla - a přidala větší pelíšek, aby se do něj vešla. A ona z toho do něj samou radostí a zcela bez problémů porodila čtyři krásná, zdravá miminka, dva kluky a dvě holčičky. Tak snad už se nám všechna miminka podaří ochránit, jeden vrh je krásnější než druhý!

Ville se to moc povedlo! 19. 9. 2011

Dva kluci a dvě holčičky, foto 19. 9. 2011

C7 - 1, sameček, černý s bílou, foto 12. 10. 2011, váha 312 g

C7 - 2, sameček, černý s bílou, foto 12. 10. 2011, váha 256 g

C7 - 3, samička, černá, foto 12. 10. 2011, váha 281 g

C7 - 4, samička, tricolor, foto 12. 10. 2011, váha 174 g
 
18. 9. 2011  VRH B7  GEMMA SKINNY VELVET(genová) + OTELLO Z MINIZOO U GARFILDA
Pro samé starosti, které teď s většími miminky máme, jsme téměř zapomněli, že se březí samičky zase budou hlásit o svá práva. A Gemma to vyvedla stejně jako minule - opět prakticky utajená březost! Pod svým hustým kožíškem skrývala jediné miminko! A tak v pochmurném nedělním dni zasvítilo v boxu krásné genové morčátko, mohutná stříbrno bílá holčička. No a protože její narození ještě zdaleka nikdo nečekal, zažila jsem, jak její otec Otello a "teta" Debbie udělali kolem Gemmy hradbu a matku s dcerou chránili vlastními těly. Otello se skutečně zapřel a zadkem mě odstrkoval, když jsem si chtěla to nádherné malé stvoření prohlédnout zblízka. Škoda, že se musí sameček od samice před očekávaným porodem oddělit, aby ji nenakryl. Je zajímavé se dívat, jak prožívá své otcovství. Nevěděla jsem, jak to tady dopadlo, ale doufám, že Gemmu ještě nenakryl. Oddělila jsem ho od samiček tedy teď. Vztekal se v menším boxíku, hrabal, až podestýlka létala!
Holčička se na mě dívala důvěřivým a něžným pohledem a skákala po boxu, jako by jí byl již alespoň týden!
A to je právě ten okamžik v chovu, kdy se člověk znovu a znovu dívá na ten zázrak a říká si, jak je ten okamžik zrození nového života úžasný. Zapomněla jsem na všechny chmury dnešního dne. Prostě je to v životě tak, jak se zpívá v oné písničce:"Jednou jsi dole, jednou nahoře!" A teď právě v tom pochmurném dni zasvítilo sluníčko.


Gemma s miminkem, obklopená rodinkou. Foto 18. 9. 2011

Miminko je úplný obr. Tady je mu týden a váha již šplhá ke 300 g. Prosím, nepište si o tuto modrookou krásku, je hned od porodu zamluvená. Bude z ní mazlíček.

Matka s dcerou, říjen 2011

 
Více článků...
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes164
mod_vvisit_counterVčera401
mod_vvisit_counterTento týden565
mod_vvisit_counterMinulý týden2051
mod_vvisit_counterTento měsíc5974
mod_vvisit_counterMinulý měsíc17089
mod_vvisit_counterVše2215370

Online (20 minutes ago): 5
Vaše IP: 3.145.23.123
,
Dnes: Dub 16, 2024

Copyright 2009 by MaraXa