Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů SKINNY - odchovy 2011
SKINNY - odchovy 2011
14. 9. 2011 NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY
Stále se vše točí kolem morčátek. Držíme je v přísné hygieně, boxy, přepravky atd. při každé příležitosti desinfikujeme, zvýšili jsme přísun vitaminů, snažíme se z místnosti vyhnat každou mouchu.. Bylo dobré, že jsme mohli využít toho, že místnost byla v průběhu našeho prázdninového pobytu volná, a tak se vše desinfikovalo a vyčistilo snadněji. Přispělo k tomu i letní období, terasa, zahrada, sluníčko, které se desinfekce též "zúčastnilo".
Snad naše snaha již přináší ovoce. Miminka z podzimních vrhů (počítáme tak vrhy od 1. 9. - postupně doplńujeme fotografie) zatím prospívají, a máme velkou radost, že i tři nemocná miminka z letních vrhů viditelně pookřála a přibývají. U dalších tří je prognóza ještě nejistá, ale doufáme, že i tato tři mláďata mají šanci. Teď již víme, oč se jedná, a jsme ostražití.
Znovu děkujeme, že se nám v tomto období tolik snažíte pomoci, snad už se v naší CHS brzy vše opět stabilizuje a morčátka od nás vám znovu budou přinášet radost. Těší nás, že již teď si o ně píšete, ale prosíme, dejte nám čas. Chceme mít naprostou jistotu, že je opravdu vše v pořádku. Proto si je tu po odstavu chceme ještě chvíli nechat na pozorování. Když vše bude, tak jak má být, potom se s vámi rádi o nové přírůstky podělíme. Postupně vám nová miminka budeme ukazovat alespoň na fotografiích. Držte jim palce, jsou krásná!
 
12. 9. 2011 PODĚKOVÁNÍ
Naše CHS děkuje vám všem, kteří nám vyjadřujete svou účast a podporu (ještě jsem ani všem nestihla odpovědět). Moc nám to pomáhá a posiluje nás to. Zatím to vypadá, že nemoc postihla pouze mláďata z uvedených vrhů (viz článek Letní vrhy 2011 - hodnocení) a nešíří se dál, nicméně nic nepodceňujeme. Naopak, založili jsme kapitolu Nemoci (smutné po tolika letech zdravého chovu...), kde se s vámi chceme podělit o naše zkušenosti a průběžně vás informovat. Nadále rádi přijmeme i vaši zkušenost. Předem děkujeme.
 
8. 9. 2011  VRH A7  YANNA SKINNY VELVET + LONDON NAKED OD PIKÁSKA
Yanna zahájila sedmou řadu našich vrhů. Odpoledne, za větru a deště, porodila, stejně jako ráno Elvíra, pět miminek. A také jedno z jejích mláďat, čoko - bílá holčička (61 g), nepřežila, byť byla vzorně očištěná. Čekala jsem z tohoto vrhu černoušky, k mému překvapení přišli na svět samí strakáčci. Jsou to poměrně drobná miminka, jedno mládě je úplně miniaturní, teprve upřesním, co z toho bude. Ještě stále se nemohu na vše plně soustředit, stěhování naší CHS zpět do Prahy a vše potřebné kolem zabírá spoustu času, no a do toho stále bojujeme o některá z našich miminek. O tom si ale můžete přečíst více v článku Letní vrhy - hodnocení, který najdete pod tímto povídáním o vrhu A7.
No ale aby nepřišla zkrátka Yanna, když to sama tak pěkně zvládla. Jsme bohatší o čtyři miminka, nejmenší - kluk - ovšem váží pouhých 42 g. Vypadá též na barvu světlá čoko, ale moc si netroufám odhadnout ani barvu, ani jeho šanci na přežití. Jeho bratříček, též možná čoko s něčím :), je proti němu obr, 78 g. A potom jsou tu dvě zajímavě "strakaté" holčičky, 65 g a 71 g (ta se mi specielně líbí).
Všechny poslední vrhy jsou zatím v pohodě. Vzhledem k situaci ve vrzích předchozích se ovšem nechci radovat předčasně. Teprve čas ukáže.

Tato zajímavě zbarvená samička (61 g) porod bohužel nepřežila.

Yanna krátce po porodu 8. 9. 2011

Poznámka ze 12. 9. 2011 Miniaturní chlapeček pobyl na světě pouze do druhého dne, prostě na to opravdu neměl, zbylá tři morčátka jsou ale naprosto v pohodě, Yanna vzorně kojí, takže pouze dodávám různé lahůdky a přeji si, aby všichni zůstali živí a zdraví.


A7 - 1, samec, foto 14. 9. 2011

A7 - 1, samec sable s krémovou, foto 12. 10. 2011, váha 252 g


A7 - 2, samice, foto 14. 9. 2011

A7 - 2, samice, sable s krémovou, foto 12. 10. 2011, váha 250 g


A7 - 3, samice zleva, foto 14. 9. 2011 Pokud se nic zlého nestane, tuto samičku bychom si rádi ponechali.

A7 - 3, foto zprava, 14. 9. 2011

A7 - 4, samička tricolor, foto 12. 10. 2011, váha 269 g
 
LETNÍ VRHY 2011 - hodnocení období červen - srpen 2011
Léto se pomalu chýlí ke konci, a tak jako vždy naše CHS bilancuje uplynulé období, které s sebou přineslo radost i smutek. Tentokrát bych řekla, že převládl spíše smutek, jako vždy, když se něco přes všechnu péči a úsilí nedaří.
Samiček zabřezlo opravdu hodně - instinktivně si pro svá miminka vybraly toto období, i když některé byly připuštěné již dlouho. Letních veder jsme se po zkušenostech z loňského roku báli, a tak jsme našim morčátkům vybudovali krásný nový samostatný domek vedle naší chaty, a všechna jsme je tam na léto přestěhovali
.
Problémem letošních vrhů však nebylo vedro, ale něco mnohem horšího, s čím teď bojujeme - nemoc.  Aby bylo vše přehlednější, podrobnosti  tuto kapitolu jsme zkrátili a podrobnosti jsme přesunuli do kapitoly Nemoci, kterou jsme z tohoto důvodu nově otevřeli.
Zde jen přehled o živě narozených mláďatech z jednotlivých vrhů:

Aranka Skinny Velvet + London Naked od Pikáska
VRH I6, naroz. 18. 6. 2011
Izzy - úhyn
Irwin - úhyn 
Isolda - úhyn
(U těchto mláďat se domníváme, že úhyn byl způsoben jinou příčinou.)

Wera Skinny Velvet + Xay Tesoro
VRH J6, naroz. 24. 6. 2011

Janis - naprosto v pořádku
Jelenka - naprosto v pořádku, v novém domově

Beatrice + Ynx
VRH K6, naroz. 3. 7. 201

Katty - naprosto v pořádku
Kay - naprosto v pořádk
Kahn - naprosto v pořádku

Yveta (genová) + Will  
VRH L6, naroz.
3. 7. 2011

skinny Leontinka - strádání, úhyn
genový Leon - v pořádku

Waco + Ynx
VRH M6, naroz. 9. 7. 2011

U tohoto vrhu se začaly objevovat potíže nejdříve - pomalý růst, nafouklá bříška, poskakování. Dva samečci již vypadali zdravě, po oddělení od samice se ale prudce zhoršili a jeden uhynul. Již předtím uhynul další ze samečků. O zbylá mláďata dosud bojujeme.
M6 - 1 sameček - strádání, úhyn
M6 - 2 sameček - strádání, úhyn
M6 - 3 sameček - strádání, nyní trochu lepší
M6 - 4 samička - strádání, úhyn
M6 - 5 samička - strádání, lepší

Hlavička + Yonathan Skinny Velvet
VRH N6, naroz.
7. 2011

Hlavička bez problému porodila krásnou, zdravou holčičku a potom se obětavě starala o problémový vrh M6. Ačkoli jsou obě - matka i dcera - v pořádku, držíme je kvůli vrhu M6 raději v karanténě.                                       
Norma - zcela v pořádku

Ghana Skinny Velvet + Ebonit Skinny Velvet
VRH Q6, naroz. 18. 7. 2011

Bezproblémový vrh dvou obříků. Sameček oddělen při poksu nakrýt maminku a dán na výchovu k volnému samci L. Začíná ale strádat, má trochu průjem, hubne. Takový krásný, silný sameček. Zkouším Aldifal, snad je to zas trochu lepší (lék ale není všemocný - někde zabírá, jinde ne). 
Quaia - zcela v pořádku
Quill - po oddělení trochu průjem, hubnutí, nyní snad se vše již zase lepší, uzdravil se

Olívia Skinny Velvet + Xay Tesoro 
VRH R6,naroz. 23. 7. 2011

Dramatický porod šesterčat. Z těch, která se podařilo zachránit, stejně možná žádné nezbyde. Možná vypadá nadějně poslední zbylý chlapeček.
R6 - 1 Snad se podaří zachránit toho posledního ze šestičetného vrhu. Snaží se. Uzdravil se.

Yucca Skinny Velvet + London Naked od Pikáska 
VRH S6, naroz.
28. 7. 2011 

Původně čtyři pěkná mláďata, Yucca ale nekojí, hubnou. Umírá sameček. Tři zbylá konečně kojí, prospívají. Potom nečekaný úhyn dalšího samečka. Obě samičky nejprve bezproblémové, krásné, potom strádání, hubnutí, nafouklá bříška. Dosud se je snažíme zachránit (podařilo se to u jedné).
S6 - 1 sameček - náhlý úhyn
S6 - 2 samička, nejprve v pořádku, najednou nepřibývá, velké bříško, tenký krček
S6 -3 samička, nejprve v pořádku, potom strádá nepřibývá, bojujeme o záchranu, znovu zhoršení. Konečně zlepšení a uzdravení.
  
Tracy Skinny Velvet + Will
VRH T6, naroz. 2. 8. 2011
Jeden ze samečků z dosud bezproblémového vrhu začal z plné síly strádat a hubnout. Jsme z toho moc smutní.                                          
T6 - 1, samecec, velký, statný, zdá se být v pořádku
T6 - 2, samec, dosud velký, statný, nyní strádání, hubnutí, ale drží se. Znovu zhoršení, úhyn-

Samantha Skinny Velvet + Genius Skinny Velvet (genový) 
VRH U6, naroz. 11. 8. 2011
15. 9. jsem bohužel zjistila, že nemoc napadla i tyto dva krásné kluky - hubnutí, jakoby vysychání... Prognóza je nejistá.
U6 - 1, samec - boj s nemocí
U6 - 2, samec - úhyn (zatím nejrychlejší úhyn, již 17. 9. - viz kapitola Nemoci)

Fatima Skinny Velvet + Fabio z Dobré Vody 
VRH V6, naroz. 15. 8. 2011

Bezproblémový porod tří zatím zcela zdravých holčiček.
W6 - 1 samička, zcela v pořádku
W6 - 2, samička, zcela v pořádku
W6 - 3, samička, zcela v pořádku

Tak takto dopadly letní vrhy. Všechna mláďata jsou zatím doma a vyčkáváme (tedy my vyčkáváme, odborníci zkoumají), co z toho bude. Jsou již na světě i tři podzimní vrhy, kde se zatím zdá být vše v pořádku. Každopádně je tu stále ještě několik strádajících miminek, kterým neumíme pomoci. Přes všechno úsilí se nám zdá, že je spíše otázkou náhody, které se "uchytí" a které uhyne. Léky, které nám byly doporučeny, někdy nepomáhají. Morčátka mají chuť k jídlu, ale nepřibývají. Některá hodně pijí. Postihne to většinou již pěkná mláďata po odstavu, pouze vrh M6 byl postižen již dříve. Kojící samice či dospělá morčata, která s nemocnými zvířaty přišla do styku, se zatím nikdy nenakazila.
Proto prosíme ty chovatele, kteří se s podobným problémem ve svém chovu setkali, aby se nám eventuelně ozvali a podělili se s námi o své zkšenosti. U morčátek jsem zlenou barvou označila úhyn, oranžovou nemoc, červeně jsou označena zcela zdravá morčátka.
Celkově tedy k 9. 9. 2011 u mláďat:
11x úhyn
3x zápas s touto nemocí, u některých již zlepšení 
15x morčátka zatím zcela zdravá nebo již uzdravená

Byli jsme vždy zvyklí informovat své příznivce pravdivě i o věcech smutných a nepříjemných - a dosud to všichni oceňovali, tak doufám, že nás teď nezavrhnete a nadále nám zachováte své sympatie. V danou chvíli nám jde především o to, aby naše morčátka zůstala zdravá, abychom zbytečně nepřicházeli o mláďata z nových vrhů. Věříme, že i vy všichni, kteří na své miminko od nás čekáte již "nekonečně dlouho", tuto situaci pochopíte. Nezapomněli jsme na vás, jen vyčkáváme, a to raději i u těch mláďat, která se zdají být naprosto zdravá. 

A ještě PROSBA. Pokud jste se setkali s podobnými případy i ve svých chovech, máte zkušenost a víte, jak na podobnou situaci vyzrát, budeme moc rádi, když nám napíšete. Budu respektovat vaše event. přání neuvádět vaši CHS, informace si ponecháme pouze pro sebe. Děkujeme všem za pochopení - a držte nám palce!
Neměla jsem delší dobu možnost být pravidelně na internetu. Prosím ještě o chvíli strpení, postupně vše doplním do té podoby, na kterou jste zvyklí. Hlavně přibydou nové fotografie a podrobnější informace o nových vrzích.   

 
8. 9. 2011  VRH Z6  ELVÍRA SKINNY VELVET + YNX
Elvíra byla od samečka oddělená již dlouho, protože to vypadalo, že již bude rodit každou chvíli. Ona si ale dávala opravdu na čas. Do Prahy se vracela s druhou várkou našich morčátek. (Tímto se také omlouváme všem našim příznivcům, stále ještě pendlujeme mezi chatou a Prahou, a tak informace o naší CHS trochu váznou. Na chatě teď již nemáme připojení k internetu, a také trochu od všech technických vymožeností odpočíváme. Děkujeme za trpělivost, od druhé poloviny září by se vše již mělo zase vrátit do ustálených kolejí.) Přece jen se počasí již trochu více přiblížilo k podzimu, a tak jsem ji chtěla uchránit od výkyvů mezi denními a nočními teplotami, které v pražském bytě nejsou zdaleka tak patrné jako v domku na venkově.
Elvíra stěhování ve vysokém stupni březosti přestála bez úhony, a tak jsme jen vyčkávali, jak to všechno dopadne, protože již opravdu byla na prasknutí.
Dnes ráno jsem okamžitě zaznamenala kolem samičky velké hemžení. Měla jsem velkou radost, viděla jsem čtyři živá miminka, všechna tak nějak barevně nastejno, zřejmě do oranžova. Honem jsem si běžela pro fotoaparát a chtěla novou rodinku vyfotografovat. Elvíra je ale kryla vlastním tělem. Zahlédla jsem pod ní ještě další, zcela čerstvou placentu. Měla pod sebou ještě jedno mládě, bohužel v obalu. Úplně čerstvé, ale vzkřísit již nešlo. Krásná oranžová buclatá holčička, 75 g. Nevím, zda jsem ji vyrušila, ona se mě lekla a porod pátého miminka proto nezvládla, či zda tam mládě již bylo předtím. Pupeční šňůra byla odkousnutá. Mrzelo mě to, bylo to největší mládě z vrhu. Ostatní miminka jsou dle prvního předběžného ohledání tři holčičky a kluk. Jsou drobnější, samičky 70, 66 a 65 g, maličký chlapeček má 52 g, ale mají se čile k světu a již hledají cecíky. Tak nezbývá, než jim popřát úspěšný start do života a čekat, jak vše zvládnou.



Elvíra po porodu 8. 9. 2011 ráno

Vrh Z6 8. 9. 2011 Držíme palce!

Poznámka z 12. 9. 2011 Z vrhu Z6 zůstávají tři krásné holčičky, chlapečka maminka zřejmě zalehla. Byl z vrhu nejmenší, ale měl se čile k světu a dral se k cecíkům, ovšem za pár hodin poté jsem ho z pod ní vyhdavala bez známek života. Škoda! Vše ostatné probíhá, tak jak má. Už se to ale úplně bojím napsat, abych to nezakřikla.

Tak takhle vypadají holčičky koncem září. Máme z nich radost. A protože jsme v létě utrpěli ztráty u miminek právě v těchto barvách, všechny holčičky z tohoto vrhu bychom si pro jistotu raději ponechali. Omlouváme se proto četným zájemcům. Snad se stejně krásná miminka povedou i v dalších vrzích.

Z6 - 1, oranžová samička

Z6 - 2, samička oranžová s bílou

Z6 - 3, samička, pravděpodobně červená

 
5. 9. 2011  VRH X6  GLADYS SKINNY VELVET + IZÁK SKINNY VELVET
Na úplný závěr našeho prázdninového pobytu nás čekalo krásné překvapení. Zatímco o nočním dobrodružném stěhování naší CHS napíši později někde jinde, chtěla bych dát alespoň krátkou zprávu o hlavní události dnešního dne, o kterou se postarala právě Gladys.
Tak velká CHS, jako je ta naše, se neodstěhuje naráz, vše se musí dobře zkoordinovat. Momentálně jsme ve fázi, kdy je část morčátek z prázdnin již doma a další teprve čekají na transport. Takže zatímco my jsme s manželem v noci převáželi část morčátek do Prahy, další člen rodiny hlídá zbylá morčátka na chatě. Vím zcela určitě, že v noci se ještě nic nedělo, ale ráno jsme dostali překvapivou zprávu, že v boxu u Gladys s Izákem je miminko. Krásný tříbarevný obřík, snad holčička. A to jsme čekali miminka u úplně jiných samiček! Gladys totiž s Izákem sdílela box již několik měsíců, stále vypadala, že by již pomalu mohla rodit, při bližším ohledání jsem ale měla pocit, že je pouze tlustá, tak už jsem od nich vlastně ani žádného potomka neočekávala. Gladys své miminko přivedla na svět po roční pauze, opět na chatě, a já jsem na něj již moc zvědavá. Po Izákovi je to pro naši CHS první potomek, kéž by to byla holčička, abychom si ji mohli nechat!

Poznámka z 12. 9. 2011 Tak Gladys má krásného chlapečka :). Zatím je vše v nejlepším pořádku. Je to naše první mládě po Izákovi, teprve se rozhodneme, zda zůstane, nebo půjde do světa. A vlastně vidím, že pro hektické dny v naší CHs jsem ještě ani nezveřejnila foto. Tak snad už to konečně zvládnu :)

X6 - sameček

Foto 14. 9. 2011
 
Více článků...
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes69
mod_vvisit_counterVčera453
mod_vvisit_counterTento týden1690
mod_vvisit_counterMinulý týden2051
mod_vvisit_counterTento měsíc7099
mod_vvisit_counterMinulý měsíc17089
mod_vvisit_counterVše2216495

Online (20 minutes ago): 8
Vaše IP: 3.144.252.153
,
Dnes: Dub 19, 2024

Copyright 2009 by MaraXa