Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů SKINNY - odchovy 2011
SKINNY - odchovy 2011
31. 8. 2011  VRH X6  ISABELLA SKINNY VELVET + LONDON NAKED OD PIKÁSKA
Dnes ráno při krmení ve společném boxu sedělo vedle jedné z březích samiček miminko. Bylo jasné, že k ní patří pouze těžko. Tak jsem nejprve "odhalila" maminku, tu "hubenou", no a potom jsem hledala pod stříškou. Kromě další březí samičky jsem tam odhalila ještě další dvě živá mláďata a jedno mrtvé, zašlapané do hoblin. Kdo se těší na chlapečka, bude zklamán - samé holčičky! I to mrtvé mládě byla samička, černá. Z živých je jedna černá a dvě "strakaté", později upřesníme.
Samičku s miminky jsem oddělila do zvláštního boxu. Všichni vypadají zdravě a spokojeně. Tak ať jim to tak vydrží!
Omlouváme se za stručné informace a málo fotografií, za pár dnů by snad již vše mělo opět fungovat normálně tak, jak je u nás zvykem.

31. 8. 2011 Tak alespoň rychlá momentka - Isabella s miminky

Holčičky váží 89 g, 90 g a 91 g, foto 31. 8. 2011


X6 - 1, samička, foto 14. 9. 2011

X6 - 2, samička, foto 14. 9. 2011 - REZERVACE

XIFA, samička, černo - bílá, foto 12. 10. 2011, váha 338 g


X6 - 3, samička černá, foto 14. 9. 2011

XANDA, samička černá, foto 12. 10. 2011, váha 338 g
 
21. 8. 2011  VRH W6  FATIMA SKINNY VELVET + FABIO Z DOBRÉ VODY
U Fatimy to již tak dlouho vypadalo, že bude rodit, že jsem přestala být ostražitá. Takže když jsem najednou uprostřed letního vedra přišla k boxu -  a mláďata tam již byla!. Jak tři hříbečky tam seděly vedle sebe seřazené tři holčičky. Pečlivě očištěné, vše v pohodě. Děti i maminka zdrávy, není co dodat. Snad jen: "Povedlo se, úžasné!" Dvě holčičky černé, třetí černo-bílá, pěkné, buclaté. Černé jsou již zadané.
Možnost fotografií momentálně není, omluvte též nepravidelnost v novýh příspěvcích, mám momentálně velmi omezenou možnost internetu.

31. 8. 2011 V tomto vrhu to zatím jde naštěstí samo, nechci to zakřiknout. Všechny holčičky i maminka jsou v pořádku.
 
Foto 31. 8. 2011 - Fatima miminka stále skrývá, foto bleskem

31. 8. 2011 černé holčičky, foto bleskem


W6 - 1, samička černá, foto 14. 9. 2011

WANDA, samička, černá, foto 12. 10. 2011, váha 446 g


WALERIE, samička černá, foto 14. 9. 2011


W6 - 3, samička, foto 14. 9. 2011

WILMA, samička, černá s červenou, foto 12. 10. 2011, váha 394 g
 
15. 8. 2011  VRH V6  SIDONKA SKINNY VELVET(genová) + OTELLO Z MINIZOO U GARFILDA
Tak tady se to moc nepovedlo. Sidonka ještě vůbec nevypadala na to, že by byla březí, natož, že by měla již rodit! Pod kožíškem to pečlivě skrývala! V boxu byla společně s Otellem a Gemmou, se kterou jsou si téměř k nerozeznání podobné. Při večerním krmení jsem v boxu zahlédla nějaký bílý váleček. A další v druhém rohu velkého boxu, posléze ještě další dvě miminka, každé jinde. Tři bílá skinny mláďata, jeden genový chlapeček. Všichni bílí, červenoocí či tmavoocí. Jedno z mláďat za sebou táhlo na pupeční šńůře placentu. Ostatní tři placenty ležely na místě porodu. Všechno špatně... Miminka dýchala, ale bylo jasně vidět, že se narodila předčasně. A Sidonka se k nim vůbec neznala, ani poté, když jsem všechny ošetřila a dala je, celé prostydlé, na elektrickou dečku do samostatného boxíku. Ale ani dečka moc nepomáhala - a tak jsem se pokusila o nemožné. Mláďata jsem dala do boxu k Samantě. Ta byla báječná, pomohla víc než elektrická dečka - miminka olízala, zahřála - a dokázala téměř nemožné! Ta nedužátka se zahřála a rozhýbala, přežila noc! Jenže nedonošená miminka nedokázala sát, postupně odcházela, záchrana byla nemožná. I ten nejčilejší, genový chlapeček, najednou ležel na boku a chladl.. Samantha si ho přestala všímat. Věděla jsem, že to nemá smysl, on ale stále dýchal.. Měl před sebou možná jen několik minut života.. Já prostě nemohla jinak. Honem s morčátkem pod tričko zahřívá se. Rozehřívám elektrickou dečku, nahřívám pelíšek - a dávám rozehřáté miminko do inkubátoru. Připravuji "borisovku". Nepije, neumí to, jen slabý náznak. Většina teče ven, ale cítím i slabé polknutí - a nedusí se. Je to zázrak, trocha tepla, potravy, energie - a ten miniaturní chudinka se staví na nohy a dívá se na mě. Co jsem to zase "provedla"!! A již jsem opět na "mateřské dovolené", nevyspaná, ustaraná, vše se točí kolem toho miniaturního, padesátigramového morčátka. Je půl jedné v noci a jdu si lehnout, jsem úplně vyčerpaná. Usínám tvrdě. Něco mě ale budí, do spaní slyším nějaké pípání, stále naléhavější. A potom mi to dojde - zaspala jsem a ten chudinka má hlad a volá mě. To je úžasné, on mě přímo vítá! Pití mu stále ještě nejde, ale spojenými silami přece jen do bříška něco dopravíme. Ach jo! Tohle všechno píšu 19. 8. a ten malý nedonošený bojovníček pár gramů přibral. Je to statečné morčátko. A to jeho noční volání, když má hlad, se již stalo zvykem. prostě mě bere jako svou morčecí mámu. Já si nedělám velké iluze, ale copak mohu toho důvěřivého tvorečka zklamat, když má takovou vůli zůstat na světě?
 
Sidonka předčasně porodila čtyři miminka, kterých si nevšímala. Zřejmě k tomu má nějaký důvod, nějak se mi nezdá...

Jejích "bělásků" se sice ujala Samantha, neuměli ale sát, neudrželi tělesnou teplotu. bohužel...

Zůstal jen bílý genový sameček, kterého učím pít a stále doufám, že se to naučí a pochopí, že od Samanthy je to lepší...

31. 9. 2011 Bílý chlapeček měl již několikrát namále, ale vždy se zase vzchopil. Stále ho při životě udržuje umělá výživa. Teď konečně pochopil, že k jídlu jsou i jiné věci - a začal trochu okusovat papriku či okurku.

Pozn. z 8. 9. 2011 A právě první samostatné jídlo se mu stalo osudným. Náš malý, miloučký "Třasořitka", jak jsme mu říkali, zřejmě vdechl kousek okurky. Prostě se najednou začal dusit. Bylo to náhlé a naprosto nečekané. Lapal po vzduchu, a i když jsem se mu okamžitě snažila pomoci, najednou zkolaboval. Po masáži se sice srdíčko ještě na chvilku slabounce rozběhlo, k životu se však již neprobral. Bylo nám to moc líto, protože to bylo opravdu velice statečné morčátko, které překonalo již tolik různých úskalí. Ve chvíli, kdy již běhal v boxu s ostatními a snažil se být samostatný, ho postihla taková nečekaná smůla!
 
11. 8. 2011  VRH U6  SAMANTHA SKINNY VELVET + GENIUS SKINNY VELVET (genový)
Samantha se ve svých předchozích vrzích vždy vyznačovala tím, že na svět přiváděla extrémně velká mláďata. Doufala jsem, že s jiným samečkem by se to mohlo změnit. Podle toho, jak se ale kulatila, mi bylo jasné, že i tentokrát to budou pěkní pořízci. Byla ale stále plná energie, žravá, tak jsem doufala, že to zvládne. Večer 10. 8. jsem si ale přece jen začala dělat starosti. Hobliny začaly být místy od krve. Již se mi to ale stalo, že samička den dva před porodem začala špinit. I Samantha se nadále tvářila normálně, a tak jsem jen doufala, že je vše opravdu v pořádku. A ráno potom jsem již přišla k hotovému. Viděla jsem sice, že není vše stoprocentní, Samantha ale byla čilá a dva obříci po jejím boku byli evidentně živí a zdraví. Méně štěstí měla další dvě mláďata, těm již pomoci nebylo. Samantha jedno nevybalila z obalu, další, veliká, zcela očištěná holčička, též nepřežila.
Všechno to byla mláďata veliká, krásná. Celkem tři skinny miminka - dva kluci a holčička, a jeden genový kluk, v barvě snad aguti krémová.
Naživu zůstali dva skinny kluci - oba velcí, krásní, jeden červený, druhý červeno -bílý (jako kravička). Mají se čile k světu a Samantha má hned od začátku mléka na rozdávání. 


Červený chlapeček vlevo a "kravička" vpravo jsou Samantini obříci. Bílý chlapeček je ten, o kterém píši u vrhu V6. Další fota později doplním. Mám omezený přístup k internetu, tak se omlouvám všem, kteří čekají na další události v naší CHS.

Ze všech mláďat jsme zachránili pouze jediného samečka (o nemoi v chovu píši v kapítole Nemoci.)

UDATA, sameček, červeno - bílý, foto 12. 10. 2011, váha 459 g
 
2. 8. 2011  VRH T6  TRACY SKINNY VELVET + WILL
U Tracy jsem porod čekala již každým dnem. Vše se událo v mé nepřítomnosti. Brzy ráno Tracy porodila tři miminka. Dva černé tan, kluky obříky s porodní váhou přes 100 g. Opravdu povedení cvalíci. Třetí mohla být pěkná černá holčička, té ale nevyndala hlavu z obalu, už se nedalo nic dělat. Dále jsem myslela, že v boxu ještě leží placenta, byl to ale zárodek čtvrtého morčete, který již u sebe též měl poměrně velkou placentu. Tracy vypadala v pořádku a spokojeně. Kluci již pod ní lezou a hledají cecíky, tak snad se tentokrát vše další bude vyvíjet normálně.
Ráno po porodu - dva tan kluci, mrtvá sestřička a morčecí zárodek.

Holčička neměla vyndanou hlavu z obalu.

Toto byl zárodek dalšího morčete. Překvapilo mě, jak velká u něj již byla placenta.


No a tohle je již Tracy se svými dvěma krásnými tan kluky.

19. 8. 2011 Nemám teď nějaký čas možnost být pravidelně na internetu. Oba kluci ale od začátku prospívají bez sebemenších problémů. Jsou krásní, oba již rezervovaní.


TONNY, sameček, tan černý, foto 12. 10. 2011, váha 624 g
 
27./28. 7. 2011  VRH R6  YUCCA SKINNY VELVET + LONDON NAKED OD PIKÁSKA
U Yuccy byl zajímavý výběr partnera. Nejprve jsem ji totiž spolu s Yannou dala ke Xayovi. S tím zabřezne snad každá samička, kolem které "projde". No a Yucca stále nic. Už jsem myslela, že s ní něco je. Pomohla až výměna samečků :). 
Svůj první porod zvládla Yucca naprosto s přehledem, přesně věděla, co má dělat. Jen po svých dětech trochu neurvale šlapala. Již u prvního miminka jsem zaslechla, jak piští, hned jsem věděla, že se něco děje. Potom ž jsem si jen sedla a z povzdálí vše sledovala. Jsou velké rozdíly v šikovnosti samiček při porodu. Teď jen aby to Yucca zvládla i po porodu, zatím ke svým potomkům moc něžná není. Narodili se dva kluci - tricolor a černý ( a právě o toho mám trochu strach - je ještě takový pomalejší, no a samice po něm šlape a dusí ho) a dvě holčičky - černá s bílou a černá s červenou. Jsou to všechno krásná mláďata s velkýma očima. Půl vrhu se narodilo před půlnocí, další po půlnoci. Teď je 01:58, vše je zatím v pořádku. No musím to nechat na samičce. Ještě dokrmit vrh R6 a M6 - a potom na chvíli spát.. Moc bych si přála, aby to Yucca všechno zvládla sama - včetně kojení.

Yucca rodí, foto 28. 7. 2011

Po porodu, v noci 28. 7. 2011

Zleva: holčička černá s bílou, holčička černá s červenou, kluk tricolor, kluk černý (všichni buď rezervovaní nebo v jednání)

30. 7. 2011 Tak se mi zdá, že Yucca nějak miminka nekojí. Mléka má tolik, že jí již zatvrdává, miminka ale hubnou a nevidím je tahat Yuccu za cecíky. Dala jsem jim napít alespoň vody s glukopurem, byla velice žíznivá. Jsou pohublá, což po porodu bývá normální, nějak ale mám pocit, že Yucca sice předvedla parádní porod - a teď si myslí, že tím to pro ni skončilo.
To snad ty saice nemohou myslet vážně, hodit na mě dalšínvrh : " Tady jsem je porodila a dělej si s nimi dál, co chceš!"  No snad se o ně nakonec postará. Je v pořádku, mláďata také, mléka á spoustu...
Bilance je následující:
1. samička (černá s bílou) - porodní váha 86 g, nyní 73 g
2. samička (černá s červenou), 81 g, nyní 78 g
3. samec (černý), 69 g, nyní 60 g
4. samec (tricolor), 78 g, nyní 60 g

Yucca se stará, foto 30. 7. 2011

30. 7. 2011, pohublí, ale Yucca má mléka dost. Tak snad začne kojit..

2. 8. 2011 Počáteční hubnutí a čekání, až se Yucca umoudří a začne kojit, nezvládl černý chlapeček. byl moc hezký, ale přece jen trochu pomalejší než zbylí sourozenci. Nepomohlo ani dokrmování. Zbylí tři Yuccu nakonec "přemohli" a nyní se již vše zdá být v pořádku. (Všechna mláďata jsou rezervovaná.)
19. 8. 2011 Po počátečních nesnázích vše probíhá zcela bez problémů. Mláďata prospívají a celé rodince se daří výborně.
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes368
mod_vvisit_counterVčera412
mod_vvisit_counterTento týden2152
mod_vvisit_counterMinulý týden3109
mod_vvisit_counterTento měsíc16062
mod_vvisit_counterMinulý měsíc11172
mod_vvisit_counterVše2208369

Online (20 minutes ago): 5
Vaše IP: 3.89.72.221
,
Dnes: Bře 29, 2024

Copyright 2009 by MaraXa