Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů Naši příznivci
Naši příznivci


 

20. 10. 2022 - DAVID
V čase, kdy postupně naše stránky aktualizuji, se zamýšlím nad všemi těmi uplynulými lety, která jsme věnovali našim morčátkům... Těch příběhů by bylo tolik, spousta milých setkání s mnoha lidmi, z nichž mnohá přerostla nad rámec chovatelství v osobní přátelství.
Nechci teď mluvit o přátelství mezi "profesionálními" chovateli, ale na mysli mám člověka, který si před časem vzal své první morčátko od nás na mazlíčka. A jelikož od toho data uplynulo již deset let, chtěla bych nyní zapátrat v paměti a podělit se s Vámi o tento zajímavý příběh.
V říjnu 2012 porodila naše samička Norma čtyři mláďata. Otcem byl krásný trikolorní samec Jungle Jim Vandulka. Miminka to byla pěkná, hezky barevná, byl o ně hned zájem.

Norma se svými třemi potomky v roce 2012
Do chovu jsme si tehdy ponechali samičku Komtesu, uvažovali jsme i o samečkovi Kentovi.

Samička Komtesa byla opravdu moc milá, rádi na ni vzpomínáme. Tady ještě jako miminko.

A tohle byl tehdy miminko Kent, uvažovali jsnme i o něm do chovu. No ale ozvali se zájemci, kterým se tolik líbil, že jsem se nakonec rozhodla jim ho přenechat a do dalšího chovu jsme si ponechali Korzára.


Miminko Korzár

PŘÍBĚH ZAČÍNÁ


Kent u nového majitele Davida






No a tím by se mohlo zdát, že příběh končí. Morčátko Kent našlo hezký domov u majitelů, kterým se moc líbilo. Často to tak bývá, že o dalších osudech morčecího mazlíčka nám již není nic známo, někdy ještě posílají noví majitelé zprávy, jak se u nich morčátko zabydlelo, případně si přijedou pro dalšího morčecího kamaráda, nebo potřebují nějakou radu..

V případě Kenta jsme nedostávali žádné zprávy. Čas plynul. Uběhlo pět dlouhých chovatelských let, když v listopadu 2017 mi zazvonil mobil. Nejdšříve jsem nevěděla, kdo mi volá, ale ten člověk byl evidentně strašně nešťastný, protože právě přišel o svého morčecího kamaráda Alfonse. Jméno morčete mi zpočátku nic neříkalo, ale potom se ukázalo, že Kent byl v novém domově překřtěn na Alfonse, no a že právě on skonal 3. 11. 2017 v úctyhodném morčecím věku pěti let.

Nejprve jsem nešťastného majitele morčátka do telefonu ujišťovala, že  Alfons určitě prožil krásný morčecí život a že skonal věkem, no nakonec jsme se domluvili, že se sejdeme a všechno ještě probereme u nás, tedy v místě, odkud si tehdy před pěti lety Alfonse přinesl.


A v tuto chvíli se v našem životě objevil nový člověk, teď si již troufám říci, že kamarád a velký příznivec svých i našich morčátek - DAVID.

Každý máme jiný lék na bolest, se ztrátou se vyrovnáváme různým způsobem. A zatímco někteří majitelé morčátka po jeho odchodu od nás chtějí okamžitě jiné, aby se nemuseli dívat na prázdný box nebo klec, jiní říkají, že jejich mazlíčka jim nemůže nic nahradit, protože byl prostě jedinečný. David byl spíše ten druhý případ, navíc měl pocit, že všechno neudělal dobře, že třeba mohl Alfonse ještě zachránit, že byl v práci a ne s ním, když se to stalo... No po všem, co mi vyprávěl, jsem si jistá, že pro jeho záchranu udělal vše, co se udělat dalo, že prostě již nadešel Alfonsův čas...

A pozvolna jsme začali mluvit o novém morčátku. Ale ne jako náhradu za jedičného Alfonse, ale mělo by jít o nějaké naprosto jiné morče, nejlépe tedy pro úplnou změnu samičku, no a aby nebyla sama, tak jsme začali mluvit rovnou o dvou. Ono k tomu totiž došlo tak, že jsem měla právě březí samičku Noblesu (otec vrhu byl Falco), no a tato morčátka byla z linie, ze které vzešel i Alfons, takže by Davidovi přece jen zůstal tak trochu zachován v jeho pokrevních příbuzných..

20. 11. 2017 ráno se narodila Phoebe, samička aguti čokoládová/oranžová s bílou s porodní váhou 128 g. Jenže Noblesa v sobě měla ještě jedno mládě, které nemohla porodit. Byl to velký boj, protože mládě šlo koncem pánevním. A jelikož jsem neměla dobrou zkušenost s císařským řezem u morčecích samiček, snažila jsem se všemožně pomoci, miminko v porodních cestách správně nasměrovat.. A Noblesa spolupracovala, nakonec se jí mládě podařilo vypudit... Nikdy jsem nic podobného neviděla. Mrtvé miminko, bílá samička, vážilo neuvěřitelných 185 g.
Zázrak byl už v tom, že ho zvládla vytlačit, ačkoli to byl takový obr a šlo koncem pánevním, no a další zázrak byl, že z toho Noblesa vyšla zcela v pořádku a dokázala
svou jedinou holčičku, Phoebe, úžasně kojit a dát jí dobrý základ do života.

Tak takhle bez problému se narodila Phoebe. Druhé miminko má Noblesa ještě v sobě, To jsme ještě netušili, jaký boj nás čeká.
Tady jsme ještě doufali, že ve vrhu budou dvě holčičky a že si David odveze dvě sestřičky. Noblesa totiž vypadala na to, že ve vrhu bude mláďat víc.


Krásná porodní váha.


Tady pro zajímavost tento opravdu unikát. Mládě vážilo 185 g


A zde již Phoebe s maminkou.

Malá Phoebe

Tady ještě otec vrhu Falco, to byl též krásný samec.
Jenže co teď? Jedna holčička pro Davida byla na světě, ale sestřičku neměla. No a tak jsme čekali na další vrh.  Březí byla krásná Clea, otcem neméně krásný Outloň.


Podařilo se! 4. 12. 2017 se narodil vrh Q13

Ve vrhu byli kluci a jedna holčička. David se svou přítelkyní Denisou ji pojmenovali Queenee.

Outloň z Rambíkova snu, otec vrhu.

V tuto chvíli se zrodila nerozlučná dvojice morčátek Phoebe (Velká) a Queenee (Malá).  Ale i Malá - Qeenee měla dost dramatický začátek života. Aniž by cokoli nasvědčovalo tomu, že se schyluje k dramatu, našla jsem jednoho dne ráno kojící Cleu, matku vrhu Q, mrtvou. Bylo to hrozné, nádherná, zdatná samice, plná života a energie, ležela v boxu mrtvá a kolem ní tři malá mimika.. Některé obrazy si člověk v sobě nese navždy, tohle se opravdu nedá zapomenout.
Všechna miminka se podařilo odchovat uměle, jen to pro jistotu trvalo trochu déle.

Když nastal čas, dali jsme Phoebe a Queenee k sobě, zpočátku to nebylo úplně ideální. Ale potom, jak mávnutím kouzelného proutku, v sobě obě samičky našly zalíbení, no a protože píšu o události z roku 2017/18 a nyní jsme v roce 2022, mohu již nyní prozradit, že toto neskutečně silné pouto jim vydrželo až do konce, protože Phoebe odešla po těžké nemoci na jaře 2022 za duhový most...

Příště budu zase pokračovat, toto je teprve začátek příběhu.. A TAKÉ ZAČÁTEK PŘÁTELSTVÍ S DAVIDEM, PROTOŽE VLASTNĚ OD OKAMŽIKU, KDY SI K SOBĚ VZAL DVOJICI PHOEBE (říkalo se jí Velká) a QUEENEE (říká se jí Malá, protože se narodila později, ale je to obrovské morče), jsme v pravidelném kontaktu.


Pokračování příběhu (psáno 28. 2. 2023)

Tady jsou ještě obě morčátka - Velká i Malá - v plné síle. V průběhu jejich společného života jsme je vídali poměrně často. I když nyní David žije v Německu, pravidelně k nám morčátka vozil, když třeba jel na dovolenou, dojížděl sem i na veterinární ošetření a podobně.




Kdykoli k nám David přijel, nezapomněl na naše morčátka a vždy jim něco "málo" přivezl, pomalu se to nevešlo do kufru od auta :)

Davidova přítelkyně Denisa s Eninkou


A to jak do Prahy....




Tak na chatu..

David má k morčatům opravdu velmi silný vztah, stará se o ně vzorně a mají se u něj báječně. Po vlastně již deseti letech, co mu dělají skinny morčátka společnost, se o nich naučil mnohé. Zná je dokonale a dovede se o ně postarat i ve chvílích, kdy se jim nedaří. Bohužel, jedna z dvojice samiček, Velká, měla nemocné srdce, i přes bezmezně obětavou péči odešla na jaře v loňském roce (2022) ve věku 4,5 roku.. Několikrát se ji podařilo znovu nastartovat, nakonec jí srdíčko přece jen selhalo.
Její věrná společnice, Malá, nedokázala být sama. A tak David opět přijel do Prahy a vybrali jsme několik morčat, aby si z nich Malá k sobě vybrala to pravé. Jeli  tam dvě samičky a dva samečci - Malá má vyoperovanou dělohu, může jí tedy dělat společnost i sameček.

Oproti mému očekávání si do noty okamžitě padla Malá s naší černou tříletou Zeuškou. A do party přibraly ještě mladičkého Zikmunda. Stala se z nich nerozlučná trojice, jsou spolu dosud. A i když již holky hodně zestárly, Malé již před pár měsíci bylo pět let a Zeušce čtyři, stále ještě se i přes různé neduhy (u Malé bohužel začal boj s otlaky) radují ze života a z pestré, na překrásnou zeleninu bohaté stravy a veškeré péče, která se jim od Davida a jeho přítelkyně Denisy dostává.




Stále věrně spolu - vlevo Zikmund, uprostřed Malá a vpravo Zeuška (únor 2023)


V lednu 2023 přijel David do Prahy - s plným autem věcí pro naši CHS , no a když viděl v únoru, jak tady narostly ceny zeleniny, neváhal a znovu naplnil auto  Tímto mu veřejně děkuji, tohle již opravdu není jen milý dárek, ale opravdový sponzorský dar. Však jsem mu taky hned říkala, že v dnešní době je to úplný poklad, co přivezl.










Davide, všechna naše morčátka i ostatní naše zvířata, na která jsi též nezapomněl, ti moc děkují!!!
(únor 2023)

Všechno, co jsi dovezl, je opravdu luxusní!




Tak hlavně přejeme, ať se Tvým morčátkům v Německu dobře daří a ať ti ještě dlouho dělají radost.

Partička: Malá, Zeuška a Zikmund, foto 2. 3. 2023


Bohužel je čas neúprosný, a tak se i přes tu nejlepší péči stane, že morčátku nadejde jeho čas. Bohužel začala strádat Zeuška - měla veškerou i veterinární péči, ale již na tom nebyla dobře, selhávalo srdíčko i vnitřní orgány. Strašně se snažila zůstat, kdykoli se jí díky léčbě ulevilo, znovu se začala radovat ze života. Ale jednou už to nedokázala, a tak přišla Malá o svou věrnou kamarádku.

Kdo má ke svým morčátkům vztah, naučí se jim rozumět, pozná dobře jejich povahy i to, jak se jim daří, co právě prožívají. A stalo se bohužel to, čeho jsme se tak obávali. To zvláštní morče, kterému David říkal Malá (ve skutečnosti byla obrovská), které ve svém životě projevilo tolik statečnosti a přežilo všechno možné i nemožné (od vyoperování dělohy na poslední chvíli po těžkou alergickou reakci a pod.) a vždy se radostně a na "plný plyn" vrátilo do života, neuneslo odchod své kamarádky Zeušky. Malá dávala najevo, že bez Zeušky už tady žít nechce a nebude - nepomohlo nic. Smutek byl obrovský. Malá nakonec přestala přijímat potravu a odešla do týdne po své milované kamarádce.

Duhový most pro Phoebe, Queenie a Zeušku



Domluvili jsme se, že Zikmund, který zůstal v Německu u Davida a Denisy sám, přijede zase zpátky do Prahy. To se stalo koncem srpna. Čekala tu na něj již samička Dalila, která se mu zalíbila natolik (a on jí), že se jim již 9. 11. 2023 narodila čtyři miminka.

Dalila s miminky, otcem je Zikmund, foto listopad 2023

Dalile se Zikmundem to spolu náramně vyhovovalo, jenže jsem ji před porodem musela oddělit. Snad v životě jsem ještě neviděla tak naštvanou samici - otáčela se ke mně zády, mrskala zadkem. Ani Zikmundovi to nevyhovovalo, že zůstal v obrovské kleci, ve které přicestoval z Německa, sám. Shodou okolností jsme ale zrovna museli od samice oddělit již velké samečky - mláďata, a tak je dostal Zikmund "na vychování". Momentálně spolu tvoří spokojenou trojici.

Zikmund je již zase spokojený s kluky - společnost mu dělá čokoládový Satchmo a tříbarevný Rainbow.


Davidovi se v Německu po morčátkách stýská. Spolu s Denisou na ně myslí, k Vánocům dostal nejen Zikmund s kluky, ale všechna naše další zvířata spoustu pamlsků a zeleniny, nádherné seno, voňavé bylinky.
Mockrát děkujeme!!!!





Takhle to před více než deseti lety začalo:

Č.1 Alfons - Kent, naroz. 2012


Č. 2 a 3 Velká - Phoebe a Malá - Queenie, naroz. 2017

Č. 4 Zea, naroz. 2018 a č. 5 Zikmund, naroz. 2021 (vpravo Malá)
Zikmund a č. 6 - Rainbow (tříbarevný, naroz. 2022) a 4. 7 - Satchmo (čokoládový, naroz. 2022)

Všechna tato morčátka (i ta ostatní) vám - Davide a Deniso - děkují za péči a lásku, kterou jste jim dali a nadále dáváte.
Tato stránka je vám s naším velkým díkem věnována.










 


Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes154
mod_vvisit_counterVčera470
mod_vvisit_counterTento týden1732
mod_vvisit_counterMinulý týden3133
mod_vvisit_counterTento měsíc10274
mod_vvisit_counterMinulý měsíc17089
mod_vvisit_counterVše2219670

Online (20 minutes ago): 12
Vaše IP: 18.217.108.11
MOZILLA 5.0,
Dnes: Dub 26, 2024

Copyright 2009 by MaraXa