Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů V novém domově
V novém domově - výzva

Tuto kategorii zakládáme 5. 12. 2009 spolu s výzvou pro majitele morčátek z naší CHS 
Rádi bychom zde zveřejňovali fotografie morčátek z našeho odchovu, která se od nás rozběhla do blízkých i dalekých koutů naší planety. Pokud někdy budete číst tyto stránky a budete tak laskaví, že nám pošlete aktuální fotografii z nového domova, může to být třeba i fotografie potomků a pod., prostě cokoliv, co Vás napadne a co by přispělo k oživení této stránky (můžete samozřejmě připsat i pár řádek), budeme moc rádi. Předem děkujeme!

Snad každému opravdovému chovateli (bohužel se to nedá říct o tzv. "množitelích") záleží na tom, jaký nový domov jeho morčátka najdou, jací budou jeho noví majitelé, za jakým účelem si skinníka pořizují. Však také zdařilý vrh je vždy velkou událostí. Ne vždy se všechno povede tak, jak má, leckdy mláďata porod nepřežijí, někdy - a to je zlý sen všech chovatelů - nepřežije ani samička. Prostě je to dlouhá cesta - od sestavení vhodného chovného páru po zabřeznutí samičky, dále její téměř desetitýdenní březost, velké napětí, jak vše zvládne - a stěžejní okamžik - porod, který se ne vždy vydaří. A ani ve chvíli, kdy se Vám naskytne pohled do boxu, ve kterém samička pyšně střeží klubko svých nádherných malých naháčků (pro ty, kteří toto nikdy nezažili: je to podobný zážitek, jako když v lese najdete po dlouhém hledání nádherné místo se skupinkou hříbků, křemenáčů a pod., ovšem umocněný ještě tím, že se jedná o živé tvorečky), ještě nemusí být vyhráno. Nádherná, tlustá miminka nezačnou sát a ubývají na váze. Těžko říct, proč někteří nesají od maminky a raději se nechají krmit uměle (viz "Kaše Borisovka"). Je to potom několikatýdenní piplání takového miminka, nepřetržitá péče o ně ve dne i v noci. No a když se takové mládě podaří zachránit, vybuduje to u chovatele vůči takovému jedinci silný vztah. Takový "piplánek" bývá po několikatýdenní péči i značně "rozmazlený", ještě víc než ostatní morčátka. Myslíme si totiž, že zdravý základ je to nejlepší, co může skinník do života dostat. A samozřejmě k tomu patří i zdravá, kvalitní výživa. Pro naše morčata je samozřejmostí, že čerstvou, kvalitní zeleninu dostávají minimálně dvakrát denně (a střídáme různé druhy, vitamin C je pro morče životně důležitý), spolu s kvalitním senem a krmnou směsí, celé léto samozřejmě nesmí chybět milovaná lahůdka - tráva (ta se ostatně dá leckdy natrhat téměř po celý rok - alespoň hrstička pro samičku po porodu a pod. by neměla chybět). A stále musí mít přístup k čerstvé vodě!
Pevně věříme, že většina všech obdivovatelů tohoto nádherného morčecího plemene, kteří si od nás morčátko odvezli, si je toho všeho vědoma a nadále věnuje svému mazlíkovi či chovnému jedinci tu nejlepší péči. A nás velice potěší, když časem dostaneme zprávu, kde se můžeme dozvědět, co z miminka vyrostlo, a pokochat se řadou krásných fotografií, které nám ukazují, jak se má zvířátko u svých nových páníčků dobře. Stejně tak se dmeme pýchou, když se dozvídáme, že se našim skinníkům dobře daří v chovu a že dělají dobré jméno naší CHS ať již doma nebo v zahraničí.
A toto bylo, jest a bude vždy naším cílem - vypěstovat z tohoto zajímavého plemene odolné, krásné, životaschopné jedince - a s pomocí stejných nadšenců, jako jsme my, je pomoci zachovat a dále rozšířit pro další zájemce, kterým budou působit radost a potěšení. A jestli toto plemeno opravdu nepůsobí problémy alergikům, kteří jinak svého mazlíka mít doma nemohou (to ale, prosím, každý musí vyzkoušet sám - i skinníci nějaké ty chloupky mají a podestýlka a seno bývají prašné!), těší nás chov o to více!
    



VILDA - SEŠÍVÁNEK
Naše statečné morčátko (viz vrh V5 v kapitole Odchovy 2011) našlo nový domov v CHS Chin Chin. Kdo má rád příběhy se šťastným koncem, tak tady se právě jeden odehrává. Dnes, 8. 6. 2011, přišly první fotografie. Tak takhle vypadá šťastný Sešívánek!

Vilda

Rána se zahojila a jizva prý již vůbec nebolí.
 
AMBRA

Roztomilá skinny samička Ambra se narodila v srpnu 2010 na "morčecích prázdninách". Bylo mi sympatické, že její budoucí majitelka, paní Alice M., neváhala vážit poměrně dlouhou cestu, aby se se svým morčátkem seznámila. A měla jsem velkou radost, že to byla láska na první pohled. Prodej je pro mě vždycky ta nejneoblíbenější součást chovu - ti, kteří mě znají, vědí, jak to myslím - tak trochu se s našimi odchovanci nedovedu rozloučit :) Ale naštěstí mají naše morčátka štěstí, že nacházejí opravdu láskyplný domov - a my jsme se touto cestou měli možnost seznámit se s mnoha příjemnými lidmi, kteří nám dělají zprávami o našich odchovancích opravdovou radost.
A tady je moje radost dvojnásobná. Ambra totiž v novém domově nalezla nejen láskyplnou péči, ale i morčecí kamarádku. Dalmatinní samička Ema Ambru přijala - je to opravdu paráda, když se to takto ke spokojenosti všech podaří!

 
Ambra roste do krásy - foto září 2010


Rarášek Ambra s Emičkou


V pelíšku u paničky


Ambra v boudičce s Emičkou
Paní Alici M. mnohokrát děkujeme za krásné fotografie.
 
Měli jsme radost ze shledání. Ambra se svou majitelkou, paní Alicí M., nás přijela 4. 6. 2011 navštívit. A vůbec se nebála! Je z ní pořádný kus "ženské" a je na ní vidět, že se má opravdu dobře.
 
5. 9. 2010 NOVÉ FOTOGRAFIE! NUGGET A KUBÍK
Tak to máme opravdu radost! Dostali jsme první fotografie těchto tříbarevných kluků. Opravdu vyrostli do krásy a je na nich vidět, že se v novém domově u paní P. mají opravdu dobře.


Nugget, září 2010


Kubík, září 2010ˇ

Říjen 2010: Přišly skvělé zprávy. Oba kluci krátce po sobě dokázali své kvality a zasloužili se o krásná miminka. Na ukázku nedávno narození Nuggetkovi tři kluci:
 
VASIL - ČERVENEC 2010

Měli jsme velkou radost, když v červenci 2010 přišla zpráva o tom, že "náš" Vasil z vrhu V3 (bratr Verenky a Velveta) se stal otcem pěti skinny morčátek. Však se z něj už stal kus chlapa - viz zaslané foto:


Vasil z vrhu V3 nám v novém domově neudělal ostudu - v červenci 2010 se stal otcem pěti skinny potomků! Panu Z. moc děkujeme za zprávu i za foto!


A tahle krásná holčička je Vasilova dcera, říjen 2010
 
25. 6. 2010 Čas od času nás velice potěší zprávy o našich odchovancích. Můžeme nejen vidět, jak vyrostli, ale i jak se zabydleli v novém prostředí.
Podívejte se s námi, jak si to v Brně užívá KRYŠPÍN, či v jižních Čechách ORNELLKA.


Kryšpín v Brně, červen 2010


Kryšpín obklopen nevěstami


Ornellka v CHS Z DOBRÉ VODY, červen 2010


Ornellka


SLáva, už roste tráva!
 
Filip - Kamil
KAMIL



V květnu 2010 jsme dostali tyto fotografie Filipa. V novém domově se jmenuje Kamil.

 
A vypadá moc spokojeně!
 
CHURCHILL a CHIP (jaro 2010)
Jsme rádi, že máme informace i o samečcích z vrhu CH4 - Churchillovi a Chipovi. Z obou jsou hezcí kluci. Churchill zůstal v Praze a můžete ho vidět na následujících fotografiích:





Churchill si užívá roli jedináčka...




A krásně roste...

A na další fotografii, kterou jsme obdrželi v září 2010, je již úplný obřík.



No a tady se Churchill (vpravo) seznamuje se svou "ušatou" nevěstou :)




No a jeho bratříček Chip je již slavný!


Chip je nyní ve Frýdku - Místku u paní Šárky. Máme radost.
 
2. května 2010 jsme se loučili s NEW BEE. A bylo to i moc milé setkání s mladými lidmi, kteří si ji odváželi do Chebu. Chovatelství s sebou přináší i  nové kontakty. Vidíte se třeba jen na chvíli, přesto ale víte, že noví majitelé jsou fajn, že je to v pohodě, že dáváte morčátko do dobrých rukou. A zůstane příjemný pocit ze setkání. A tenhle byl umocněn ještě i fotografií, která přišla hned následující den. Děkujeme!

 
 NEW BEE se právě pokouší o horolezecký výkon!


NEW BEE s novou kamarádkou.


Krásná NEW BEE


New Bee na úplně nových fotografiích z 12. 5. 2010. Moc jí to tu sluší, přímo pózuje :)
 
ORION a KAŠPAR
Jsme moc rádi, že dle posledních zpráv se krásní samečci Orion a Kašpárek snesou a mohou být spolu v jednom boxu. Odvezla si je k sobě domů moc sympatická rodina z Prahy 10 a jejich malý chlapeček měl z morčátek obrovskou radost. A my z prvních fotografií také!


Orion a Kašpárek - v pelíšku je dobře! Foto duben 2010


Kluci si vzornou péči užívají! Foto 30. 4. 2010


Ve dvou se to lépe táhne.


Orion a Kašpárek v dubnu 2010.
 

Krásná fotografie spokojených morčátek! ITCHY a SCRATCHY v dubnu 2010

Z našeho odchovu je morčátko vpravo - LAD SCRATCHY. Odvezla si ho do Vinoře paní Blanka. Měla pro něj "slabost". Náhodou totiž přišla na návštěvu asi deset minut poté, co se narodil.


ITCHY a SCRATCHY Tady kluci vytvořili přímo "sousoší"!


Velké překvapení a radost - LAD SCRATCHY SKINNY VELVET roste do krásy!


A je za to náležitě oceňován! (další viz v kapitole Výstavy!)

 
Byli jsme moc rádi, když jsme viděli, jak se HAPPY šťastně tváří. Určitě se má v novém domově u Klatov moc dobře. Umí se tam o morčátka dobře postarat - namíchat jim kvalitní krmnou směs, vyrobit nový výběh a spoustu dalších věcí..


HAPPY 2010


HAPPY zkoumá nový byt.
 
POZNÁMKA Z 21. 3. 2010

Vždy, když morčátko vypravujeme  k novým majitelům, je to velká událost. Často putuje i hodně daleko, a tak jsme samozřejmě vždycky napjatí, jak cestu absolvuje, jak vše zvládne. Proto jsme moc vděční za každou zprávu o tom, jak se morčátko zabydlelo, jak se mu daří, jak prospívá. Zatím ve většině případů jsme informaci vždy obdrželi a domníváme se, že nemusíme mít žádný důvod ke starostem. Skiníčci se mají v nových domovech moc dobře - buď je opatrují zkušení chovatelé, nebo si užívají krásné časy jako hýčkaní mazlíčci.
Ovšem když ke zprávě, jak se morčátko zabydlelo, dostaneme i fotografii, potěší nás to obzvlášť.

Určitě nám spadl kámen ze srdce, když jsme se dozvěděli, že "náš" oblíbený ICEMAN nejen v pořádku dojel z Prahy do Hodonína, ale že mu i chutná, prostě, že je spokojený. A kdo by nebyl v tak
nádhermém pelíšku!



Iceman - foto zasláno 20. 3. 2010


Iceman - duben 2010


Iceman - duben 2010


 
GOLDIE, vloženo 8. 12. 2009
Bude to již brzy rok, kdy se GOLDIE, dcera naší krásné Ifigenie a Edwarda, vydala v lednu 2009 na svou dlouhou zimní cestu až do moravského Pržna. Trochu jsme se o ni báli. Byl to rozmazlený, zhýčkaný jedináček, zvyklá na společnost své maminky a dvou tet, jejichž velké přízni se v boxu těšila. Cestovala za pohledným samečkem Bertíkem, tak jsme byli moc rádi, když přišly první zprávy a fotografie - vše vypadalo idylicky a bylo jasné, že u paní Romany Chovancové bude mít všechno, co morčátko potřebuje ke svému morčecímu štěstí. Nevděčná Goldinka ovšem zareagovala zcela nečekaně - poté, co ji sameček nakryl, ho pokousala a natrhla mu ucho. Naštěstí na ni její noví páníčkové nezanevřeli - a ona se jim na oplátku odměnila pěknými zdravými miminky. A na chovu je krásné i to, že kontakty a přátelství navazují nejen morčátka, ale i jejich majitelé.

30. 7. 2010 GOLDIE má nového ženicha! A shodou okolností je to právě "náš" CHIP. Zapůjčila ho jeho majitelka - paní Šárka z Frýdku - Místku. Tak to je radost, když se naše odchovy takto sejdou. Moc držíme palce, aby se vše povedlo! A děkujeme za zaslané fotografie!

 
GOLDIE A CHIP


Tak ať to vyjde!                                                 Foto červenec 2010

A "dětičky" nám ve světě opravdu neudělaly ostudu! Naopak! Podařila se jim takováhle krásná miminka:
Dědi Goldie a Chipa, datum narození: 30. 9. 2010
 
KELLY A VERENA, vloženo 5.12.2009
 Tyto dvě krásné slečny KELLY a VERENKA nyní žijí v Roztokách u Prahy ve vzorné péči paní Hany Kaňkové. Již před časem se k ní stěhovala krémová Kelly, v létě zabřezla, ale bohužel se vrh nevydařil. Proto k sobě dostala ještě kamarádku - mladičkou Verenku. Nejdříve se s ní sice nechovala přátelsky, záhy ale pochopila, že ve dvou se to lépe táhne.
Děkujeme za zaslání pěkných fotografií!!!


Poznámka ze  7. 12. 2009 Shodou okolností jsme krátce po zveřejnění fotografií obdrželi další zprávy. Malá Verenka již povyrostla, stal se z ní pěkný dráček a na oplátku si prý pěkně troufá na Kelly. A mám důvěrnou informaci, že obě holčičky již mají objednané nové pelíšky, i když ze všeho nejraději si prý hoví v županu na sedací soupravě. A což teprve v pelíšku u páníčků! No má se to někdo dobře!!!


VERENKU jsme v červenci 2010 viděli na vlastní oči. Je z ní krásný, velký "hrošík". Je to veliký mazlík a v péči paní Hanky a jejího přítele prožívá krásný morčecí život. A nejen ona, ale i Kellynka a další černo - bílá skinny samička, která nedávno obohatila řady jejich morčátek - viz následující fota.


VERENKA je skutečně obřík - spolu s KELLY a "ušatou" skinny slečnou.


A ještě VERENKA s KELLYNKOU - v trochu důstojnější pozici než na předchozí fotografii :)
 
X-TREME A XAVER, vloženo 5.12.09

 

V CHS Z KOUZELNÉ POHÁDKY u paní Evy Bukričové jsme byli osobně a morčátka se u ní mají opravdu dobře. Před časem se k ní odstěhoval náš miloučký XAVEREK, který si to s chlupatou samičkou vyloženě užívá. Po čase k němu přibyl další sameček X-TREME, který si prý právě mezi kamarády upevňuje svou samčí pozici. (Vloženo 5. 12. 2009)

 


Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes54
mod_vvisit_counterVčera300
mod_vvisit_counterTento týden354
mod_vvisit_counterMinulý týden5131
mod_vvisit_counterTento měsíc11155
mod_vvisit_counterMinulý měsíc11172
mod_vvisit_counterVše2203462

Online (20 minutes ago): 8
Vaše IP: 107.23.85.179
,
Dnes: Bře 19, 2024

Copyright 2009 by MaraXa