Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů
SKINNY - odchovy 2010



15. 7. 2010 NEZDAŘENÝ VRH X4
Tak bohužel ani dnešek nepřinesl dobré zprávy. I přes zvýšenou péči o morčátka, a zvláště březí samičky, v těchto extrémně horkých letních dnech, se to dnes ráno nepovedlo Afrodytě (s Odem). Miminka se narodila předčasně. V noci jsem nespala, klimatizace na noční eco program běžela i u morčat, měla jsem strach z nočního dusna a přehřátí. Je jasné, že jim, ani nám lidem to moc nesvědčí, ale kvůli včerejšímu náhlému úmrtí Ropy jsem byla obzvlášť opatrná. Specielně březí Afrodytu jsem několikrát kontrolovala. Spali pod rampičkou pod žebříčkem spolu s Odíkem a Orsolyí. Sebrala jsem jim dokonce i ten žebříček, bála jsem se, aby si v rohu nevydýchali vzduch. Ještě zrána jsem viděla, že Afrodyta spí, plná miminek. No a potom jsem konečně usnula i já. Zeleninu jsem rozdávala po 9. hodině. No a na tom místě, kde Afrodyta předtím spala, v rohu pod rampičkou ve velkém boxu, tam, kde jsem odstranila žebříček, leželo pět mrtvých miminek. Až na jedno byla všechna v obalech. Byli by to krásní skinníci (pohlaví nevím) - ovšem bylo jasné, že jsou ještě moc malí, vážili 38 g (barva černá - bílá, v krásném poměru), 42 g (černé mládě), 48 g (černé mládě s bílou lysinkou a bílým břichem), 49 g (tříbarevné mládě s nádherně rozloženými barvami) a 52 g (tmavé se světlým bříškem, asi tan). Z chovatelského hlediska je to nesmírná škoda - a teď je tu ještě starost o Afrodytu. Zatím je smutná. Nechala jsem ji s Orsolyí a Marlen, Odíka jsem hned oddělila. Trochu, nepatrně žrala, ale je smutná. Tak doufám, že nepřijdeme o další, nadějnou, krásnou samičku... 

Doplněno 21. 7. 2010 To, čeho jsme se obávali, se bohužel vyplnilo. 16. 7. 2010 odešla naše krásná Afrodyta za svými miminky.
Co k tomu dodat.... 
 
6. 7. 2010  VRH W4  FATIMA SKINNY VELVET + EBONIT SKINNY VELVET

Tak tento vrh se opravdu povedl :) Vůbec jsem si nevšimla, že Fatima má miminko. Byli jsme zcela u vytržení, jak si Ropa dobře poradila, zároveň jsme po příjezdu z chaty vybalovali věci a umísťovali do boxů nová morčátka, pro která jsme se cestou stavovali (viz kapitola Novinky - doplníme), no a po chvíli k nám přijela i domluvená návštěva s jejich morčátky. Samozřejmě, že jsme se chlubili, jaká krásná miminka má Ropa, ale teprve po chvíli paní Hanka prohlásila . "A tamhle je také miminko" - no a já si teprve v tu chvíli všimla, že Fatima porodila ve stejný den jako její maminka Ropa. Jedináček, černá holčička, se za ní dokonale skryla, ani při krmení jsem si jí nevšimla. Bylo to snad ještě větší překvapení než u Ropy, protože Fatima, tím, že čekala potomka jen jednoho, ještě ani moc březí nevypadala.
7. 7. 2010 Napadlo mě, že když byla Ropa s Fatimou ještě před dvěma dny pohromadě (oddělila jsem je na porod) a jsou na sebe zvyklé, a když miminek není tolik, že je zase vrátím k sobě. A podařilo se! Naprosto bez problému! Holčička od Fatimy se přidala k ostatním miminkům, maminky spolu odpočívají pod přístřeškem a dětičky kolem nich poskakují. Opravdu hezký pohled po tom, co máme za sebou v posledních vrzích. Takhle mě ten chov baví, kéž by to tak bylo vždycky!

 
Fatima má miminko! Foto 6. 7. 2010 bleskem


Uhájit cecík je někdy opravdu dřina - ale povedlo se!
Foto 6. 7. 2010


WERA - holčička, foto 8. 7. 2010
Trochu stáčí jednu přední nožičku - ještě dva dny po porodu, neopírá se o chodidlo, ale spíše o hřbet nohy. Zatím jí to nijak nevadí v hrátkách s ostatními miminky - spolu s maminkou Fatimou se odstěhovala do velkého boxu k Ropě.


WERA 1. 9. 2010 Nožička zůstala stočená. V pohybu ji to nijak neomezuje. Krásně černá holčička.

14. 7. 2010 Po šokujícím úmrtí maminky Ropy zůstává Fatima se svou holčičkou a třemi sirotky. Je teď na ní, zda je přijme a postará se o ně. Jsou to zdravá, tlusťoučká miminka, Ropa měla spoustu mléka a do poslední chvíle normálně kojila. Černého chlapečka jsem již viděla, že zkouší od Fatimy sát - a ona ho nechává, holčičky jsou zatím vyplašené a postrádají maminku.

Večer 14. 7. 2010
FATIMA SE JICH UJALA A ONI TO PŘIJALI!! Ne vždy se to takto povede. Ještě to nechci zakřiknout, ale je to na nejlepší cestě! Alespoň trocha naděje po tom dnešním šoku.

 
 
Fatima, dcera Ropy, kojí své osiřelé mladší sourozence z vrhu V4.
Foto 14. 7. 2010


Z Fatimy je zajímavá samička, trochu Ropu připomíná.


Tady možná ještě víc - Fatima, dcera Ropy, 22. 7. 2010 (váha 877 g - kojí své mládě a tři žravé sirotky, vyhublá ale není. Je stejně skvělá, jako byla její maminka Ropa.


FATIMA 1. 9. 2010 (872 g)




 
6. 7. 2010  VRH V4  ROPA RENY DESTINY + EBONIT SKINNY VELVET

Když jsme se v úterý vrátili z jednodenního výletu, již první pohled k Ropě do boxu signalizoval radostnou zprávu - něco se tam "mihlo". Trochu jsem Ropu odstrčila a po boxu se úprkem rozběhla tři miminka. Opravdoví divoši. Sotva jsem je "ulovila". Tak ti mě tedy opravdu k ničemu nepotřebovali. Ropa zůstala pěkně tlusťoučká, klidná, vše očištěno, miminka buď od ní pijí, nebo běhají po boxu a okusují seno - paráda! Jsou to dvě holčičky - černá a tříbarevná - a černý bratříček.

Fota a podrobnosti později. Všechna miminka jsou již rezervovaná, nebo zůstávají doma. Konečné rozhodnutí (výběr), až budou větší. Očekáváme ještě další vrhy, prosíme o trpělivost a pochopení.


6. 7. 2010 Ropa s miminky - pohled do boxu, foto bleskem


VICTORIA, tříbarevná holčička, první "portrét", 8. 7. 2010


VICTORIA 22. 7. 2010 (váha 193 g)


A takhle krásná je VICTORIA 1. 9. 2010


VITTO, černý sameček, foto 8. 7. 2010


VITTO 22. 7. 2010 (váha 195 g) - jak netopýr :)


VITTO 1. 9. 2010 (526g), již rozumný sameček


VILLA, černá samička, foto 8. 7. 2010


VILLA 22. 7. 2010 (váha 200 g)


A ještě VILLA, 1. 9. 2010 (500 g, z miminka je slečna)


Ropa a Fatima - matka a dcera s miminky, naprosto v pohodě. Obě po porodu zůstaly pěkně tlusťoučké, obě kojí. Foto 8. 7. 2010

14. 7. 2010 15:50 SMUTNÁ ZPRÁVA
Člověk by snad ani neměl říkat, že se něco daří. Před chvílí jsem zažila opravdový šok a stále tomu nemohu uvěřit. V boxu jsem našla mrtvou Ropu. Moji krásnou, velkou, zdravou a velmi oblíbenou samičku!!! Nebyl nejmenší náznak toho, že by jí něco bylo. Dopoledne, když jsem rozdávala zeleninu, ještě normálně přiběhla a s velkou chutí se do ní pustila. Byla to veliká, silná, mladá samička, kojila svá tři miminka. Ta teď nechápavě běhají po boxu - všechna jsou zdravá, hladová - a já jen doufám, že se jich ujme starší sestra Fatima, která je s nimi v boxu a miminko má jen jedno. Chodila jsem se na ně dívat, protože to, jak se měli všichni k světu, byla opravdu paráda. A Ropa rostla dále do krásy, byla tak samostatná, bezproblémová. Mně opravdu ani ve snu nemohlo napadnout, že by jí něco bylo. V posledních dnech dostávali opět trávu, těm kojícím jsem obzvlášť přilepšovala, mrkev, okurku, papriku, rajčata.. Jestli se nějak přejedla, opravdu nevím.. Nebo něco bylo v té trávě? Ale všichni ostatní jsou v pohodě.  Našla jsem ji již ztuhlou, muselo se vše stát asi právě brzy poté, co dopoledne dostali zeleninu. Samozřejmě, že v úvahu v těchto extrémně horkých dnech přichází i přehřátí, ale dopoledne to ještě tak zlé nebylo, odpoledne pak pouštím klimatiaci, sice nerada, ale bez ní by to vůbec nešlo. Nezdálo se mi, že by některé z morčátek trpělo horkem, ovšem Ropa měla miminka, sedávala v rohu a kojila, mohla se přehřát, když se k sobě tak tiskli... To už teď nikdo nezjistí, jen si teď vyčítám, zda jsem něco nezanedbala, ale opravdu mě nic nenapadá.
Jedinou útěchou jsou ta miminka. Zdá se, že černý chlapeček bude Ropě podobný.. Jsou tu po ní tři dcery. Ropa ale byla jedinečná, její odchod je pro mě naprosto nepochopitelný a její ztráta je nenahraditelná. Často člověk piplá morčátko, které vypadá naprosto beznadějně, třeba týdny - a ono se vzpamatuje, mám morčátka po operacích, nad kterými jsem již lámala hůl a říkala si, že by byl zázrak, kdyby přežila - no a potom najednou odejde některé naráz, v plné síle.... Už se nedá nic dělat, ale je mi to opravdu nesmírně líto.

15. 7. 2010 TROCHA RADOSTI
Péči o malé sirotky plně a naprosto samozřejmě převzala Fatima. Miminka pookřála, chovají se zas již zcela normálně. Ropa je vše již naučila, jsou to silná, zdravá mláďata, kromě mateřského mléka se již živí vším, na co přijdou. Mají apetýt po mamince :) Byla to skvělá samička. moc mi pohled na ni chybí.
 
 1. 7. 2009 PRůBĚŽNÁ INFORMACE

Letní vrhy bohužel nezačaly tak, jak jsme doufali. I když tři krásné holčičky, které se narodily Electře, se mají čile k světu - a to je dobrá zpráva. Smutnou Naomi, která předčasně porodila mrtvá mláďata, jsme k nim přidali do boxu. Ještě stále na tom po porodu není úplně nejlépe, ale viditelně pookřála. Electra ji přijala - a malé holčičky se k ní tulí, jako by byly její. Naomi má stále ještě problémy s příjmem potravy, hubne, ale do sena a trávy se již pouští docela statečně, vodu s vitamíny pije ze stříkačky, vcelku úspěšně léčíme otlak na nožičce, který se jí udělal, když byla březí, přesto, že měla pelíšek a veškeré pohodlí v prostorném boxu. Těžko říct, proč se přes veškerou péči někdy nedaří...

Ale máme také dobré zprávy. Nyní je již jasné, že zabřezlo několik samiček! Mladí samečci nezklamali! S černým Ebonitem je březí černá Ropa a černá Fatima.

S mladým Fanfanem (otec černý Orlando Reny Destiny, matka černá Ropa) zabřezly Nancy a Nutella.

Vypadá to, že se kulatí i samičky, které jsou v boxu s Odíkem of Golden Cave (např. Afrodyta).

No a největším překvapením pro nás je, že domněle neplodný Lorenc (aguti zlatá, nar. 2007) nakryl samičku Elsu.

A i jinde v boxech to vypadá, že se něco chystá...

Tak teď jen nevíme, zda se z toho radovat, nebo mít naopak obavy. Vzhledem k vzniklé situaci o prázdninách plánujeme pouze péči o morčátka.
Držte palce, ať to se samičkami i my ve zdraví přečkáme.

Všem našim příznivcům přejeme hezkou dovolenou či prázdniny!!! Vaše CHS SKINNY VELVET
 
9. 6. 2010 VRH T4 ELECTRA SKINNY VELVET + ODO OF GOLDEN CAVE

Electra porodila svá první miminka dnes brzy ráno. Po smutku, který stále ještě přetrvává po odchodu Fergie, mi v prvním momentě při pohledu na Electru tentokrát blesklo hlavou :"Hlavně že je v pořádku samička." V té změti hoblin a morčátek jsem viděla i nějaký pohyb, ale i bezvládná tělíčka. Bilance je následující: Miminek bylo celkem pět, ale Electra "vybalila" pouze tři holčičky. Dva kluci (snad černý tan, 96 g a zlatá aguti, 90 g) zůstali částečně v obalech. Již jsem si všimla, že samičky rodí dvěma způsoby : ROZVÁŇĚ, to porodí jedno mládě, ještě než ho vytlačí, prokousnou obal, aby mohlo dýchat, potom ho sundají z obalu, očistí, no a teprve potom rodí další..
PŘEKOTNĚ, to se mláďata rodí rychle za sebou a samička chce stihnout vše naráz, což při větším počtu mláďat samozřejmě nejde. V tom případě je dobré být nablízku a sundat rychle mláděti z čumáčku obal, aby se mohlo nadechnout.. To jsem dnes bohužel o chvilku nestihla. Je to škoda, byla to velká, pěkně vyvinutá, okatá mláďata.
Ale není to takto nic neobvyklého a dalo by se to pokládat za úspěšný vrh, kdyby na mě nečekalo další překvapení - jedna z holčiček (černá s bílou, 84 g) má vývojovou vadu, nemá vyvinuté oči, má místo nich jen dvě "čárky". I přesto je ale moc roztomilá, vypadá jako krteček. Nevím, zda se zařadí mezi zbylé dvě sestřičky, jak moc velký je to pro ni handicap. To se teprve uvidí.
Další holčička váží 106 g, barva se teprve ukáže - zpočátku se mi jevila jako černá tan, ale už jsem objevila i bílé chloupky a strakaté bříško. Jinak je moc pěkná, váha 106 g.
No a třetí holčička, 87 g, černá tan, je hezoučká, jen jí maminka po porodu vykousla malou vlnku na uchu, doufám, že jen náhodou, v zápalu očišťování.
Ale celkově je to opravdu radost. A na Electru je vskutku zábavný pohled - holčičky mají přímo vojenský výcvik. Stále jsou organizovány a postrkovány směr cecíky. A holčička - krteček se nedá odbýt, je skvělá. Vždycky těm nedokonalým držím palce. Ale ona se nezdá být nějak neduživá - prostě jen nemá oči. Cecík ale bezpečně našla.
Fota zveřejním později. Dnes je ještě pro jedno z našich morčátek, Cyrila, náročný den. Čeká ho operace v narkóze, naděje na přežití tak 50 %. Bez ní ale prakticky žádná... (Zpráva o jejím průběhu bude v kapitole Chovní samci - Cyril).

Poznámka z 10. 6. 2010  1:00 Fota jsou dělaná hned po porodu, ráno, 9. 6. 2010 Naštěstí to vypadá, že vše funguje, jak má. Kvůli starostem s ostatními morčátky jen občas nahlédnu do boxu. Ale abych to nezakřikla... Jen se mi zdá, že Electra jen málo jí. Tak jsem jí alespoň dala napít ze stříkačky vodu s vitamíny. Neměla ale stání, hned se drala zpátky za miminky. A mléko už má, jen ji musí holčičky "rozkojit".


9. 6. 2010 VRH T4 - první pohled


Holčička T4 -1, je na světě chvilku - 9. 6. 2010


T4 -1 TIFFANY, černá tan s bílou, foto 1. 9. 2010 (607 g)



Holčička T4 -2, ještě celá pomačkaná - 9. 6. 2010


T4 -2 TRACY, černá tan, foto 1. 9. 2010 (480 g)


Holčička T4 -3, krteček - 9. 6. 2010


Holčička - krteček i z druhé strany, 9. 6. 2010


THERESA - holčička "Krteček", černá s bílou 1. 9. 2010 Handicap jí nikterak nevadí, vesele skotačí s ostatními. Fakt nevím, jak to dělá, že do ničeho nenarazí!

25. 6. 2010 Všechny samičky se mají čile k světu, holčička bez očí v ničem nezaostává, je úžasná! Nevím, jak to dělá, ale normálně běhá po boxu s ostatními a do ničeho nenaráží! Já jsem zpočátku stále ještě doufala, že se oči nějak "rozlepí", nebo se ještě "dotvoří", opravdu ale má jen úzké štěrbinky bez očí.
Samičky zatím k odběru nenabízíme, protože chceme doplnit naše chovné řady o několik holčiček, vyčkáváme, co přinesou další vrhy, potom se teprve definitivně rozhodneme, které u nás zůstanou a pro které budeme hledat nový domov.
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes118
mod_vvisit_counterVčera493
mod_vvisit_counterTento týden2189
mod_vvisit_counterMinulý týden3133
mod_vvisit_counterTento měsíc10731
mod_vvisit_counterMinulý měsíc17089
mod_vvisit_counterVše2220127

Online (20 minutes ago): 12
Vaše IP: 3.133.141.6
MOZILLA 5.0,
Dnes: Dub 27, 2024

Copyright 2009 by MaraXa