Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů
SKINNY - odchovy 2010



1. 4. 2010 VRH M4 FRÍDA SKINNY VELVET + ODO OF GOLDEN CAVE

Až jsem se musela smát, když na mě dnes ráno zpod Frídy vykukoval obrovský skinny kluk. Tomu se snad ani nedá říkat miminko, takový obr. Váha 144 g. Tlustá Frída poklidně sežrala svou zeleninovou směs - odměnu, kterou každá samička po porodu dostane (myslím tím navíc, zeleninu jinak mají všichni dvakrát denně), aby brzy nabrala sílu. Pro jistotu jsem prohlédla celý box - odhrnula jsem pelíšek, seno, ale bylo mi jasné, že Frída tam žádné další miminko nemá, když sama vypadá, jako by ještě nerodila :) Prostě byla na potomky trochu skoupá - a jen neporušila to jarní nadělení skinny samečků (Quilla: 3 kluci, Orsolya: 2 kluci, Frída: 1 kluk).
Ale sameček se jí povedl parádní. Doufám, že se v barvách nemýlím - zatím to vypadá, že se vyvedl v "provedení" zlatá aguti s bílou (krásná bílá lysinka), ještě se uvidí.


Frída se svým jedináčkem (144 g) ráno po porodu - 1. 4. 2010



A takhle jsem se povedl zepředu - M4, foto 1. 4. 2010


Mám jednu nohu dlouhou...:) Foto z 2. 4. 2010 - je mi jeden den.
Poznámka z 3. 4. 2010 Sameček M4 je již rezervován!


Tak tohle náš odchov samozřejmě není - jen ti chudáčci opuštění potřebují trochu mléka a tepla - a obojího má naše Frída dost. Proto jsme spřátelené CHS nabídli výpomoc. Jsou to dva kluci, měli ještě černou sestřičku - pro tu již bohužel pomoc přišla pozdě - držte palce, ať to zvládnou alespoň bráškové!
Foto z 18. 4. 2010

 
Pomůže náhradní maminka Frída? Mysticovi by se líbilo mít kamarády!
Foto z 18. 4. 2010


21. 4. 2010 Ačkoli nevlastní maminka i bratříček jsou na to chlupaté nadělení v boxu opravdu moc hodní, dalmíčci pod samici nejdou, krmení opět zůstalo na mě. Sameček s lysinkou záhy pochopil, k čemu je stříkačka s "Borisovkou" a pije přímo pod tlakem, černohlávek potřeboval důraznější domluvu - prostě jsme se spolu trochu poprali - než pochopil, že na světě je krásně. Teď již dohání bratříčka, a dokonce jsem ho již několikrát přistihla, jak okukuje cecík. Bylo by opravdu načase, také bych se již potřebovala trochu vyspat, někdy mám obavu, že se jednou probudím jako morče :) Ale je to radost, když prospívají, ten s lysinkou se dokonce již trochu mazlí a tulí se...


Jsou nádherní a krásně rostou. Frída je moc hodná.
Foto z 22. 4. 2010

23. 4. 2010 Já to nechci zakřiknout, kluci jsou moc hodní, na náhradní maminku i nevlastního bratříčka si zvykli, tulí se k nim. Jen pít od samičky nechtějí, zbývá to na mně. Vypijí již hodně, intervaly krmení nemusí být tak časté, mezitím okusují seno, travičku, Frída je učí co a jak... Jejich majitelka Věrka psala, že přes veškerou dostupnou péči se jejich maminku nepodařilo zachránit, tak snad už to kluci zvládnou, aby smrt jejich maminky nebyla zbytečná, aby převzali štafetu v téhle nádherné dalmatinní linii.

24. 4. 2010 Situace se obrátila - Černoušek předstihl Lysinku. Váhově velice přibral. A již je i jasné proč. Pije od Frídy! Konečně alespoň jeden z nich pochopil, co je pro něj nejlepší!



24. 4. Černohlávek na to konečně přišel!!!

28. 4. 2010 Tak dnes tu kluci měli na návštěvě svou paničku z CHS Rugantino. Myslím, že byla spokojená. Zvláště Černohlávek se překonává - pije od Frídy i ode mě ze stříkačky. Lysinka zůstává věrný pouzr mě. Mám z nich radost - a Mystic je moc rád, že má kamarády. Ono být morčecím jedináčkem je tak trochu nuda.

30. 4. 2010
Tak už tu zítra budou dalmíčci čtrnáct dní. V boxu s Frídou a Mysticem se pěkně sžili. Všichni tři samečkové mají mírnou povahu, Mystic je veselý, že není sám. Frída sice trochu pohubla, visí jí lalok, kluci totiž sají a sají. Mystic se pod ni již téměř nevejde. Jen Lysinka stále čeká, až přijdu - již mě vyhlíží vepředu v boxu, mírně popiskuje, těší se. Spořádaně si mně sedne do ruky, vzorně pije, rozhlíží se. Opravdu jsou moc milí, hodní, já doufám, že se jim již nic zlého nestane, to by byla opravdu velká škoda.
A když se to vezme z chovatelského hlediska, jsou už to i pěkní šlechtici! Je v nich propojeno mezinárodní chovatelské úsilí, snaha německých, holandských i českých chovatelů. Takže jsou tu teď dva "VON", kterým bych měla pomalu vykat - a já jim říkám BOBEČKOVÉ!

Tak teď ještě pro radost několik fotografií VON BOBEČKů z CHS RUGANTINO. Prostě jsem neodolala a zpestřuji těmito drahokamy naše stránky - ať svět vidí tu krásu :)


Dalmatinní von bobečkové 30. 4. 2010


Černohlávek zleva, 30. 4. 2010


Černohlávek zprava, 30. 4. 2010


Lysinka zprava, 30. 4. 2010


Lysinka zleva, 30. 4. 2010


Kluci zdraví svou paničku Věrku - CHS RUGANTINO - a slibují, že teď už to určitě přežijí!




A takhle krásně mezitím vyrostl Mystic, ten opravdu žádnou pomoc nepotřeboval! Na nevlastní bratříčky byl moc hodný. Brzy již bude odcházet do nového domova. Foto 14. 5. 2010


 
16. 3. 2010 VRH K4 QUILLA + XANADU

Ještě v půl třetí ráno jsem Quillu kontrolovala - a nic se nedělo. V půl sedmé ráno proti mně v boxu něco prudce vyrazilo, vše bylo jasné. Honem jsem si na miminka v ranním šeru posvítila. Byla tři - jedno běhalo vyplašeně po boxu a bálo se mě, další dvě se tulila k mamince. Ta seděla přihrbená v koutečku a moc se mi nelíbila. Zřejmě ji porod tří tříbarevných kluků - obříků (111 g, 113 g a 115 g) hodně vyčerpal. Miminka jsou barevně i typově krásná po tatínkovi (všichni se mu podobají, všichni mají lysinku), ale zdá se, že dva mají více zarostlou hlavu (zřejmě po mamince) - rodiče viz foto níže. Jsou čilí a radostní, derou se pod maminku k cecíkům - no ale ta mi dělá velké starosti. Zatím je "matná", ztrácí tělesnou teplotu, je celá zubožená. Ani nesnědla placenty. Z nabízené zeleniny (okurka, paprika, mrkev) trochu okusuje okurku, ale vůbec to není ta Quilla, která by mi ještě včera pomalu ukousla ruku, když jsem jí něco nesla. Vyndavám ji tedy z boxu, prohmatávám. Je dost hubená, mládě v ní určitě nezůstalo, starost mi dělá, že je chladná, to je špatné znamení. Balím ji do ručníku, zahřívám, ze stříkačky pije glukopur s vitamíny. Úplně apatická není. Snad tím nabrala trochu energie, je teplejší. Vracím ji do boxu k miminkům, tulí se k ní. Ještě jí dávám kousek salátu a petrželovou nať, zájem má, ale jen pomalu vše uždibuje.
Tak teď mám zase spíš starost než radost. Fotografie udělám až později a zveřejním je večer, teď hlavně aby to vše dobře dopadlo, aby ti tři krásní cvalíci nezůstali bez maminky...

16. 3.  14 hod. Jsem moc ráda, že se v průběhu dopoledne Quilla stabilizovala. Přestala se třást, vrátila se jí tělesná teplota, pomalu začala žrát. Snad ji zahřála i miminka, která se k ní tisknou. Teď už je pustí i pod sebe, kluci se derou k cecíkům, zdá se, že je vše v pořádku.

Barevně jsou všichni aguti zlatá - červeno - bílí , mají krásné hlavičky, oči, uši, ale bohužel bude osrstění na hlavě asi  větší, než by mělo být. Pro případné zájemce ještě doplňuji, že ani jeden z rodičů zatím nebyl u registrace, ale předpokládám, že alespoň Xanadu s tím nebude mít problém, takže vrh bude dodatečně "legalizován". (Pozn. z 16. 4. 2010 - vše jsme již napravili, oba rodiče jsou registrováni.)


První foto po porodu - samičce je špatně, mláďata nejsou pořádně očištěná, ale mají se k
světu.


VRH K4 16. 3. 2010 večer

Pozn. ze 17. 3.  Sameček vlevo se bude jmenovat Kryšpín a je již rezervovaný.
Rezervován je i Kubík, sameček uprostřed. Vpravo Kašpar (i ten je zadaný).

 

Tak ještě jednou pro představu - uvidíme, co z nich vyroste. Jsou nesmírně životaschopní -
pobíhají po boxu a okusují seno!


 
17. 3. 2010 Samička se již úplně vzpamatovala, opět je žravá a "akční". Všechna mláďata si přestěhovala do pelíšku. Vypadají moc spokojeně.

20. 3. 2010 Vše je v pořádku, miminka se mají k světu, dohánějí poporodní hubnutí. Jsou moc hezcí, zatím ne moc fotogeničtí. Quilla kojí, ale sama přestala pít, nevím proč, takže má obrovskou spotřebu okurek, papriky a pod., odkud bere vláhu. A mláďata s ní již zeleninu statečně okusují, ačkoliv se s nimi maminka ještě moc dělit nechce. Kluci se ale jen tak odbýt nedají.


Kluci 2. 4. 2010 Veselé Velikonoce!


K4 - rezervovaný sameček Kryšpín, foto z 22. 3.


K4 - Kryšpín, foto z 26. 3.


Kryšpín 6. 4. 2010 - "Už jsem velký!"


S Kryšpínem se brzy budeme loučit. 24. 4. odjíždí do svého nového domova - do Brna. Vyrostl z něj opravdu hezký sameček.


K4 - Kubík, foto z 19. 3. 2010, rezervace


K4 -Kubík, 2. 4. 2010 - rostu do krásy


Kubík odjel 23. 4. 2010 směrem na Českou Lípu


K4 - Kašpar, foto z 20. 3. 2010


K4-Kašpar, foto z 6. 4. 2010 Za "tohle" mu říkáme Kašpar.


K4 - Kašpar, je již moc hezký, foto ze 16. 4., rezervace


Kašpárek se s námi rozloučil 27. 4. Bude mít krásný domov a vzornou péči. (Viz foto V novém domově)



2. 4. 2010 K4 -Kubík (rezervace) a Kašpar (rezervace)


 
JARNÍ VRHY 2010

První "jarní" vrh se již nezadržitelně blíží. Sameček Xanadu nakrýval Quillu 5. 1., takže jestli ten den opravdu zabřezla, dá se vrh očekávat možná již v neděli 14. 3., i když spíš tipuji až pondělí. Samečka jsme včas od samičky oddělili, i když se to ani jednomu z nich nelíbilo. Tak teď jen aby všechno dobře dopadlo!


XAVER + QUILLA

15. 3. 2010 odpoledne
Quilla nás velice napíná - zatím stále nic (69. den od nakrytí). Mláďata se jí vzdouvají v bříšku, je to úplné vlnobití. Přesto si stoupá na zadní nohy, když se blížím, v domnění, že nesu něco dobrého. A protože ji nechci zklamat, tak vždycky něco dobrého nesu :)


QUILLA

I ostatní březí samičky se pěkně kulatí - aby měly vše pohodlné, vytvořili jsme jim další bydlení, které nazýváme MORČATOV. Tak snad se nám za to odmění pěknými miminky. Brzy zveřejníme nové fotografie (v kapitolách
BYDLENí, CHOVNÍ SAMCI, CHOVNÉ SAMICE).

 
"Hroší" siesta (foto bleskem) - Odíkovy nevěsty


Orsolya a Akyntos (foto bleskem)

 
Prosíme, nerušit!


Dobré jitro!


Odík se samičkám líbí, 25. 3. 2010
 
2. 3. 2010 - JE TADY BŘEZEN

Venku to po dlouhé zimě začíná vypadat jarně, i když asi jen na pár dní. Milovaná tráva ještě nějakou dobu bude morčátkům chybět, ale mláďata z jarních vrhů už se jí snad dočkají.
Brzy se uvidí, které samičky zabřezly. Již je jasné, že zatím nezabřezly všechny, které jsem připustila, ale myslím, že alespoň ve dvou případech je to spíše vinou samečka. Samičky předtím zabřezávaly bez problémů. Uvidíme, všechno chce svůj čas.
Kdo to napoprvé zvládl dokonale, je dvojice QUILLA + XANADU. V první minutě po připuštění sameček zjistil, že samička má říji - a povedlo se. Quilla je již viditelně březí a se vší pravděpodobností právě ona zahájí jarní vrhy v naší CHS.
 
ZIMNÍ VRHY 2010 - ZHODNOCENÍ ZE 6. 2. 2010

Zimní vrhy jsou pravděpodobně u konce, další přírůstky očekáváme již spíše začátkem jara. Bylo to zajímavé období, plné očekávání, navazování nových kontaktů, a tak bych za naši CHS chtěla ještě jednou poděkovat všem těm, kteří s námi sledovali, jak všechno dopadne a drželi našim samičkám (a i sobě) palce. V průběhu jednotlivých porodů již bylo jasné, že černých morčátek bude menšina a že naše CHS zdaleka zatím není schopná vyhovět zájemcům o ně, i když bychom to velice rádi udělali. Doufáme, že na nás proto nezanevřete - vytvoření kvalitní černé linie je opravdu běh na dlouhou trať, zatím třídíme a sestavujeme to nejlepší z toho, co máme. A tak jako to u nás bylo vždycky - cílem jsou kvalitní, zdravá zvířátka. Z mého pohledu chovatele (a též starostlivého pečovatele) si ale myslím, že celkově vše proběhlo velice bezproblémově a celé toto období lze hodnotit jako úspěšné. Zimní vrhy nemám úplně v oblibě - většinou jsem samičky přes zimu nechávala odpočívat a plánovala jsem vrhy až na období, kdy již bylo hezky, rostla tráva, prostě na jaro. Tak jsem z těch zimních vrhů měla strach, aby to všechno dobře dopadlo. Samičky to ale zvládly perfektně - když to vezmu od začátku roku, událo se šest porodů (Ropa, Naomi, Nutella, Nancy, Zlata, Afrodyta), na světě je osmnáct krásných, zdravých, typově pěkných mláďat (další čtyři nepřežila porod), všechny samice jsou zdravé, v plné kondici, kojí...
Já vím, že jste asi zklamaní kvůli černouškům - je jich opravdu málo. Snad příště, pokud budete mít trpělivost a chuť čekat. Ze čtyř vrhů po Odovi (s Naomi, Nutellou, Nancy a Afrodytou) se narodilo třináct mláďat, z toho ani jeden úplně černý kluk (je tu 1x černý tan - bílé drápky na zadní noze a jeden černý tan s bílou, dále pěkný černý sameček opět s příměsí bílé na drápkách a snad i na čumáčku). Všechna mláďata postupně vyfotografuji a zveřejním. Škoda, že není více černých samiček, že nepřežila ta z vrhu H4. Radost nám udělaly tříbarevné samičky, které jsme neočekávali, asi zůstanou dva černo - bílí kluci, mají totiž nádherně sytě černou barvu.
    
 
<< Začátek < Předchozí 11 12 13 14 Další > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1494
mod_vvisit_counterVčera2990
mod_vvisit_counterTento týden16269
mod_vvisit_counterMinulý týden4740
mod_vvisit_counterTento měsíc10922
mod_vvisit_counterMinulý měsíc18629
mod_vvisit_counterVše2238947

Online (20 minutes ago): 43
Vaše IP: 3.139.240.142
MOZILLA 5.0,
Dnes: Kvě 05, 2024

Copyright 2009 by MaraXa