Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů Kuriozity
Kuriozity
listy od kedluben
20. 7. 2011 VŠICHNI SE MI SMÁLI
Já už svým morčátkům raději příliš lupení z obchodů nedávám, bojím se, aby se jim něco nestalo, asi to pro ně moc zdravé není. Prostě občas na takovéto krmení některé z morčátek zareagovalo špatně, a tak mám již strach. No ale pokud takovéto krásné lupeny přímo dostanu, přece jen neodolám, zvlášť když tolik pískají, když je vidí, a těší se. Zvláště tyto kedlubnové morčátka přímo zbožńují. Tak je dostanou, ale pěkně oprané - a každému jen trošku.
To jsem ale netušila, jaké salvy smíchu vyvolá u všech příchozích můj zlepšovací vynález.
Tak se tedy zasmějte také. Musím ale říci, že takto se mi to plně osvědčilo. Listy zakrátko krásně oschnou, nijak se nezapaří, no a snad jsou alespoň na povrchu zbaveny veškeré chemie a nečistot.

Co by člověk pro zdraví svých mazlíčků neudělal :) Foto 19. 7. 2011

Ruční praní, foto 19. 7. 2011
 

2. 7. 2011 CO SE JIM TO NARODILO?
Při jednom večerním krmení manžel volal: "Pojď sem, honem, tady něco mají!" A protože jsme čekali nová miminka, myslela jsem, že už to přišlo. No ale manžel se skláněl nad boxem, ve kterém spolu poklidně žijí dva samci. A ze sena opravdu něco vykukovalo! Tak se podívejte, co všechno se může stát. Co se v seně našim dvěma klukům narodilo!

Foto 25. 6. 2011

 
21. 6. 2011 TO SE HNEDTAK NEVIDÍ!
Dnes ráno jsme se přesvědčili, že člověk opravdu nikdy neví, co se může stát. A situaci, do které se dostala skinny samička dnes v časných ranních hodinách, by těžko někdo vymyslel. Ještě teď mě mrazí, když si uvědomím, co se mohlo stát, kdybych si toho třeba nevšimla, nebo bychom třeba odjeli a vrátili se až za několik hodin...
Při vstupu do místnosti s morčátky jsem zaslechla podivný zvuk, zahlédla jsem nějaký stín. Nad tou holčičkou ovšem stál určitě nějaký morčecí anděl strážný, protože ač jsem nic neviděla, přece jen mi to nedalo a již ode dveří jsem se vrátila na druhou stranu místnosti - k oknu. A to, že jsem tam v tuto dobu byla, to byla rovněž náhoda. Podezření se potvrdilo. Morčecí samička, která tu právě dlela na připuštění, nebyla u samečka v boxu.
NO A POTOM JSEM JI UVIDĚLA! MORČÁTKO BYLO ZCELA ZAPASOVANÉ ZA RADIÁTOREM!!! Jenže co teď? Nešlo s ní hnout tam, ani zpět. Vše teď již píši s mírným nadhledem, věřte mi ale, že to bylo hodně zlé, než jsme ji dostali za pomoci páčení radiátoru zpátky. Naštěstí se hned vzpamatovala, nezdálo se, že by byla v nějakém šoku. Ba naopak, tentýž den dostala říji a nechala se nakrýt samečkem, se kterým byla připuštěná.
Fotky by to jistě byly zajímavé, ale nebyl na ně čas, samičce šlo o čas. Jedna letmá, kterou jsme udělali při vymýšlení nové "vyndavací" strategie, ale přece jen existuje. Jakmile to půjde, doplním ji, abyste viděli, že si ani trochu nevymýšlím. Byla to opravdu kuriózní situace!
 
Ano, vidíte dobře! Morčecí samička vyskočila z boxu přímo za radiátor a naprosto se tam zaklínila. Vyndat ji nebylo vůbec jednoduché. Byla to kuriózní, ale zároveň i velice nebezpečná situace. Avšak "Konec dobrý, všechno dobré!" Foto 21. 6. 2011
 
27. 4. 2011 ZVLÁŠTNÍ PŘÁTELSTVÍ
Některá zvířátka nám již pomalu stárnou. A dříve nesnášenliví samci, Holík a Lorenc, v sobě našli zalíbení, nechali dřívější spory stranou a zjistili, že ve dvou se to lépe táhne. Protože jsou ale dědečkové již trochu zimomřiví, přibrali k sobě do party mladičkého genového samce Granáta, který má tak úžasný kožíšek a který má se staříky svatou trpělivost!

Genový Granát a staříci Holík a Lorenc, duben 2011

I tady se vyskytlo zvláštní přátelství mezi obrovským samcem Velvetem a mladými tan kluky Šmudlou a Taurusem. Zatímco z krásné tříbarevné samičky Velvet vůbec nadšený nebyl, o kluky se stará až dojemně, a oni se od strýce Velveta nehnou ani na krok.

Milovaný strýc Velvet - duben 2011
 
TROCHU NEOBVYKLÉ KOJENÍ

Tady komentář netřeba, foto 6. 4. 2011

Dostat se k cecíku je někdy přímo akrobatický výkon.
 
PŘÍLIŠ VELKÉ MLÁDĚ
8. 12. 2010 se v naší CHS narodilo obrovské mládě. I když nepřežilo, obešlo se vše naštěstí bez císařského řezu. Podrobnosti jsou rozepsány v kapitole Odchovy 2010, vrh K5.


Byla by to krásná holčička.              Foto 8. 12. 2010


Porovnání se sourozencem - ten vážil 92 g. Foto 8. 12. 2010 Škoda!
 
TULENÍ
Četla jsem nedávno, že morčátka nemají ráda doteky - pouze malá miminka se k sobě tulí, potom ale si každé morče najde své místečko, např. na spaní, a nemá rádo, když mu do jeho teritoria někdo zavítá. Tak jsem si na ta má morčátka v noci trochu posvítila. Škoda, že jsem nestihla vyfotografovat rozmanité polohy, ve kterých se nacházela, dříve, než se pohnula. Pravda, někteří spali nahoře na rampičce, jiní pod ní, někteří úhledně seděli, jiní leželi na boku. Co se nočního tulení týče, tak alespoň tyto fotografie. A podotýkám, že místa na to, aby nemuseli být takto "namačkaní", mají v boxu dost.

Starší samičky - "důchodkyně", foto 9. 10. 2010


Již dospělý Grand se svým vychovatelem Pittim, foto 17. 10. 2010
Takto odpočívají pravidelně.
 

Tak jen snad na ukázku, že ani nastávající otec to někdy nemá právě lehké!

  
Debbie a Pedro, foto 1. 9. 2010

 

Tak tohle je moc smutné. V dubnu 2010 nás náhle opustil neplodný genový sameček Kryštof. Je to pro nás velká ztráta, protože měl nezastupitelnou funkci slučovací. Pokud měly samičky někdy chuť se prát - třeba když jsme je po odchovech mláďat opět slučovali do velkého společného boxu - stačilo přidat k nim Kryštofa, a jako zázrakem zavládl klid a mír. Kryštof se navrátil ještě na dva roky do života po velké operaci nádoru, opět se vzchopil a žil plnohodnotným životem. Nevíme, co se mu stalo, přišlo to rychle - při krmení nevylezl ze svého oblíbeného květináče. Ležel v něm slabý, ochablý, samice vyplašeně pobíhaly okolo - a když pochopily, že je zle, začaly vychládajícího Kryštofa zahřívat. Nejdéle to vydržela Orsolya - museli jsme jí již mrtvého Kryštofa násilím odebrat. Nevím, zda je na fotografii vidět, že leží přímo na Kryštofovi, ale ty ostatní fotografie jsou pro nás tak drsné a bolestné, že jsme je raději úplně založili. Tuto zařazujeme pouze jako památku na nenahraditelného Kryštofa - a do kuriozit jsme ji zařadili  pro až neobvyklý případ zvířecí věrnosti a snahy pomoci.
 
Ježek v kleci
Následujíci fotografie nechť slouží k vašemu pobavení - výrobce těchto milovaných morčecích hraček by se mohl zamyslet. Je to opravdu bezpečný výrobek?


Takto jsme našli Elsu 22. 4. 2010 Ven to šlo dost ztuha.

23. 4. 2010 Dnes jsem naprostou shodou okolností byla upozorněna na text z diskuzních stránek. Někdo právě přišel o dospělou činčilu tak, že se mu doslova oběsila v této kouli na seno. Když jsem včera zveřejňovala předchozí text a foto, myslela jsem, že to, co se stalo naší Else, je spíš úsměvná náhoda, kuriozita. Nyní vidím, že Elsa měla vlastně velké štěstí, že byla (nevím ani jak dlouho) "pouze" uvězněná.



 

To když jsem chtěla poslat budoucímu majiteli foto jeho krásné holčičky...
 
Pro oživení stránek byla 22. 4. založena tato zatím kapitolka. Doufáme, že do ní časem přibydou další příspěvky pro vaše pobavení. A kdyby někdo měl sám nějakou morčecí kuriozitu a chtěl se o ni s ostatními podělit, můžeme ji s autorovým jménem v této kapitole zveřejnit.

16. 5. 2010 Nějak se nám spíš zatím podařily spíše příspěvky smutné či varující. Tak snad alespoň ta ušataá holčička na závěr vám vykouzlila úsměv na tváři..
 


Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes234
mod_vvisit_counterVčera300
mod_vvisit_counterTento týden534
mod_vvisit_counterMinulý týden5131
mod_vvisit_counterTento měsíc11335
mod_vvisit_counterMinulý měsíc11172
mod_vvisit_counterVše2203642

Online (20 minutes ago): 8
Vaše IP: 54.205.179.155
,
Dnes: Bře 19, 2024

Copyright 2009 by MaraXa