Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů Novinky
Novinky
ROK 2023
Chov nám pomalu stárne, ale aby to nebylo tak smutné a aby víc než dvacetileté chovatelství nepřišlo vniveč, občas se nám nějaká miminka pro radost narodí.
Nyní trochu upravujeme stránky celkově, ale píšete, že jste si v nich rádi četli, tak některé starší příspěvky, popisy porodů atd. opět zviditelníme.
 
ROK 2022
Po velice dlouhé době jsem se vrátila k psaní o událostech v naší CHS. Nebyli jsme zcela nečinní, naopak, pro naše morčátka jsme tady neustále. A obzvláště ta dožívající potřebují zvýšenou péči. Rozhodli jsme se ji věnovat právě jim.
Asi se to stane jednou každému chovateli, že začne uvažovat o chovatelském důchodu. A mnozí by mi jistě dali za pravdu, že to ale vůbec není jednoduché. Morčátka, jak je známo, jsou silně návyková :).
Jak to ale všechno udělat? Jak zakončit dvacetiletou životní etapu?
Nějak to všechno začalo být hrozně smutné, takové beznadějné. Prostě jsem věděla, že všichni mají věkový limit, že věčně tady být nemohou a že je tohle strašně kruté loučení se s tím, co v mém životě hrálo tak důležitou roli.. Že jich bude stále méně a méně, až....
Nakonec to dopadlo tak, že jsme se rozhodli, že zachováme menší chovné skupinky skinny morčat i baldwinů. A tak se opět radujeme z nových životů, je to tak asi přirozenější a lépe se tak lze vyrovnat s tím, že nám staříci již pozvolna odcházejí.
Jen postupně chceme udělat z velké CHS jen malou, lépe zvládnutelnou a i finančně méně náročnou skupinku morčátek.

2. 10. 2022
Obnova stránek jde pomalu, je náročné dohledávat všechny údaje, fotografie atd. a dělat zde pořádek. Doplnila jsem zatím údaje o vrzích u skinny morčat, dále jsem rozdělila skinny samce a samičky na mladší a starší (včetně těch, kteří již odešli), které najdete v samostatných kapitolách. Můžete je vyhledávat podle jména z hlavní stránky (Vyhledávač). Jednak nám tak zůstanou pro vzpomínku fota našich morčátek, jednak je to dobré k vyhledávání konkrétních předků současných morčat.

Dále se chystám udělat stejný pořádek i v baldwinech, ale jak říkám, dá to práci, jde to pomalu. 

3. 10. 2022
Dnes jsem si udělala velkou radost. Z CHS Afterglow k nám přibylo nové morčátko, černý dalmatinek Utah, krásné miminko. Tímto za něj paní chovatelce Janě Hryzové moc děkuji.

Utah Afterglow, foto 3. 10. 2022
 
srpen 2019
ZÁŘÍ 2019 - ještě je volných několik skinny miminek. Fotografie najdete v kapitole Odchovy skinny 2019 u jednotlivých vrhů.


Naše mladé samičky nám na jaře a v létě nadělily spoustu miminek. Pokud by se Vám některé z miminek líbilo, napište nám na www.skinnyvelvet.cz Fotografie najdete v kapitole Skinny - odchovy 2019

LEDEN 2020
Samičky přes zimu nechávám odpočinout. Březí zatím není žádná.
Myslím, že největší událostí pro naši chovatelskou stanici v tomto roce bylo udělění titulu Zlatá CHS.


DUBEN 2021
Po dlouhé pauze se opět vracím k alespoň stručnému doplnění stránek. Odchovy jsme na delší dobu pozastavili, abychom se mohli dobře postarat o dožívající morčátka. Staříci se docela drží, ale je to občas smutné se s nimi loučit. Proto si přece jen občasným vrhem uděláme radost.

 
 
19. SPECIÁLNÍ VÝSTAVA MORČAT, TOULCŮV DVŮR 11. 8. 2018



Jezinka, Minerva aYashica BDW Skinny Velvet, foto 13. 8. 2018 - více v kapitole Výstavy
 
KVĚTNOVÁ DUO VÝSTAVA SEZIMOVO ÚSTÍ
Úspěch našich baldwinů - samiček Yashiky a Mineervy. Moc děkujeme Andree, Martinovi a Timee za poskytnutoupéči o obě samičky i samce Felixe, který získal kartičku čekatele šampiona.
 
DUBEN 2018
PRAHA LETŇANY - CAVY SHOW FOR PETS 2018 (Čtyři výstavy ve dnech 12. - 15. 4. 2018)

Yashica BDW Skinny Velvet - baldwinka z našeho chovu nám dělá opravdu velkou radost.
12. 4. 2018 i 13. 4. 2018 získala obhájila 1. místo v kategorii Nejlepší baldwin a skončila se stejným počtem bodů jako morče s titulem BIS.



14. 4. 2018 obhájila titul nejlepší baldwin, ale tentokrát i titul BIS Best in Show). Zdoběna BDW Skinny Velvet (v majetku Timey Kroftové) získala krásné místo druhé. Děkuji Kroftovým za to, že na výstavě mohla být i Yashica. Já jsem se bohužel osobně dostavit nemohla. Ovšem výsledek předčil mé očekávání - toto samozřejmě potěší každého chovatele.

 15. 5. 2014 CAVY SHOW FOR PETS 2018 Nevěřila bych tomu, ale stalo se. Yashica BDW Skinny Velvet i dnes ve velké konkurenci počtvrté zvítězila, získala nejen titul nejlepší baldwin, ale i nejlepší morče v kategorii B -  BIS (Best in Show). Bude z ní šampion ČR, díky ní a Zdoběně naše CHS získá označení bronzová, no a na závěr jsem se dozvěděla, že Yashica dostala i titul NÁRODNÍ VÍTĚZ. Naše CHS vystavuje jen výjimečně, proto máme skutečně obrovskou radost z úspěchu našeho morčátka! Byly to náročné čtyři dny - Andreo, Timeo a Martine, děkujeme!!!
V tuto chvíli je již Yashica doma a dohání, co zameškala - sedí u misky a cpe se.


Yashica na stupni nejvyšším, tolik cen, dokonce nároní vítěz, jsme opravdu moc pyšní, je to radost.
 
BŘEZEN 2018
Rychlá informace ze 17. 3. 2018 - MALÁ PRAŽSKÁ VÝSTAVA MORČAT

Foto 17. 3. 2018 - Yashica Skinny Velvet (černá vpravo) ještě u Edy, který ji vystavil.

Na poslední chvíli jsem poslala Yashicu na výstavu do Modřan. A ona to tam zvládla na jedničku. To se ví, že mám obrovskou radost!!!
VÝSLEDEK:
1. NEJLEPŠÍ BALDWIN
2. NEJLEPŠÍ BEZSRSTÉ DOSPĚLÉ
3. NEJLEPŠÍ BEZSRSTÉ MORČE CELÉ VÝSTAVY - BIS (BEST IN SHOW)
4. KARTIČKA ČEKATELE

Yashica se dnes vrátila domů ověnčná tituly - foto 19. 3. 2018
 
NOVINKY V ROCE 2018

První novinka již na začátku roku 2. 1. 2018
Po chvíli váhání jsme do chovu přibrali nového baldwina. Byl to náš společný samec ze společného projektu s CHS Rambíkův sen. Ale nyní již v chovu světlých baldwinů budeme pokračovat pouze my. A tak se tento tituly ověnčený, sympatický sameček přestěhoval k nám.



Ukázka toho, co tento cestovatel, původem z Polska, zažil s Edou na výstavách.

Xavier MyLove po příjezdu k nám 2. 1. 2018

 
NOVINKY V ROCE 2017

20. 12. 2017 Událost v naší CHS. Do naší sbírky netradičních morčecích druhů přibyla skupinka MORČAT DIVOKÝCH. Jsou krásná a je to úžasná možnost pozorovat předky našich domestikovaných morčátek. Děkujeme tímto CHS CUY KOZÍ HRÁDEK za jejich poskytnutí - a samozřejmě též Edovi (CHS Rambíkův sen), bez kterého by se toto neuskutečnilo nemohli bychom je dnes unás obdivovat. Sice nám při otvírání krabice samec bleskurychle vyskočil a schoval se za sušičku, naštěstí se dal dost snadno chytit a dát do uzavřeného boxu. Samičky byly klidnější. Tak snad si u nás tříčlenná skupinka brzy zvykne.

Toto je původní fotografie z CHS Cuy Kozí Hrádek, tři z morčat jsou nyní v naší CHS.

Holčička je docela milá. Na fotografii je část Edy :) s jednou ze samiček. Foto 20. 12. 2017

Zatím trochu vystrašená skupinka, foto 20. 12. 2017




 

V roce 2017 jsme se zaměřili hlavně na odchovy po importovaných morčatech z r. 2016 (náš společný projekt s Andreou Kroftovou). Na světě je již hezká skupinka nově odchovaných, z nichž někteří slaví své první úspěchy na zahraničních výstavách.



Září 2017, Colours of Autum 2017

No a nechci opomenout ani našeho domácího mazlíčka, Naivku z Rambíkova snu (jejím otcem je náš Jaro Skinny Velvet), kterou vystavoval Eda Nováček v létě v Toulcově dvoře. Teď je již zase zpátky u nás - a připravila nám překvapení. U Edy zabřezla a narodila se jí dvě krásná miminka s BG (viz Baldwini - Odchovy 2017).


Naivka v Toulcově dvoře, srpen 2017

NEČEKANÁ NOVINKA
V říjnu 2017 jsme do chovu morčat zařadili novou barvu - BLUE (dánská modrá). Tímto děkuji MVDr. Denise Vítkové, že mi do chovu svěřila dvě morčátka ze svých prvních odchovů po rodičích importovaných z Dánska.

Daenerys Cavia Bohemia, blue - bílá, foto v říjnu 2017
Samička bude zařazena do chovu baldwinů, již jsem ji přifala k samečkovi.
Ženich Umberto BDW Skinny Velvet (černý s bílou), foto z května 2017, teď, v říjnu 2017, je to již pěkný obr.


A toto je Petyr Cavia Bohemia, blue - bílý. Jee to zatím ještě miminko, které si bude užívat dětství ve společnosti staršího samečka - baldwina, který ho přijal. Ve společnosti mladých samečků se totiž Petyr snažil dominovat.

Petyr zprava, říjen 2017
 
NOVINKY V ROCE 2016

I když se našim věrným příznivcům asi již zdálo, že naše CHS již snad ani neexistuje, snad je potěším sdělením, že jsme stále tady a že se naše řady  morčátek dokonce opět rozrostly o novou krev.
Ale pauza tady byla, hned z několika příčin, hlavní byly ty zdravotní (mé, nikoli morčátek). O těch dalších se rozepíšu někdy jindy v nějaké samostatné kapitole.
A protože již naše CHS existuje hodně dlouho (chov skinny morčat jsme zakládali v r. 2004, předtím dcera chovala ještě morčata plemene rex), dostali jsme se v chovu i do méně radostných fází, kdy morčátka postupně dožívají. Nebo ještě nedožívají, ale stávají se z nich spíše mazlíci, protože již postarší samičky nepřipouštím. Ze samečků, dříve i bojovných, se postupně stávají kamarádi, kteří se k sobě tulí.
Tak nějak jsme se rozhodovali, jak budeme v chovu postupovat dál. Zda jen třeba nenecháme morčátka dožít... Jenže chov bez miminek je tak smutný. A nepřipustit alespoň mladé samičky by byla škoda. A já si to nakonec bez nich ani nedovedu představit, stala se již nedílnou součástí našeho života.
Takže nakonec jsme se rozhodli pro kompromis. Budeme postupně snižovat počet morčat, respektive nebudeme jejich počet obnovovat již v takové míře. Ale nějaké vrhy budou, už kvůli zachování některých vzácnějších barev, také v chovu baldwinů budeme pokračovat. Prostě aby smutek z odchodu staříků střídala i nějaká radost. A tu jsme si v letošním roce udělali již několikrát (viz kapitola Baldwini nově v našem chovu).
A také se brzy pochlubíme novými přírůstky z jiných chovů.

V letošním roce naše řady obohatila skinny samička Adele z Dobré Vody, za kterou děkuji Ing. Milanu Rytířovi. Jsem moc ráda, že se nám společnými silami podařilo "vzkřísit" barvu aguti stříbrnou u skinny morčat a že s potomky našeho skinny samečka Jonáše  dosáhla CHS Z DOBRÉ VODY úžasných výstavních úspěchů. No a já jsem byla poctěna mnohokráte výstavně oceněnou samičkou Adele. Naši chovatelskou CHS obohatila titulem MORČE GRANDŠAMPION. Nyní je s ženichem a čekáme, zda z toho něco bude.

Adele a její bratr Armani - jedna z fotografií z četných výstav

S ženichem Xafirem již u nás doma.

Čerstvou novinkou je také baldwin z Dánska, který k nám 13. 6. 2016 po dlouhé cestě konečně přicestoval. Dostal se k nám shodou okolností. Poté, co tak nějak sešlo z importu z Ruska, což mě docela mrzelo, se naskytla možnost (tímto děkuji Tomáši Kmentovi) získat dalmatince, o kterého jsem již dlouho stála, z Dánska. Trochu jsem váhala, protože jsem věděla, že není úplně dokonalý (chovatelka inzerovala jeden zálomek a já jsem viděla, že nemá předepsanou lysinku), ale při pohledu na něj jsem stejně neodolala. Ze mě stejně nikdy nebude pořádný chovatel, já si opět vybrala především srdcem. Au Naturel´s Ojvind 3 mě prostě oslovil. Jenže ta dálka!! Nakonec ale vše dobře dopadlo díky výborné spolupráci (ještě jednou díky Tomáši Kmentovi a Andree a Martinovi Kroftovým), kluk je doma! A je skvělý! Je to úžasně pozitivní, zvídavé morčátko, zálomek nezálomek, je náš a nemůžeme se na něj vynadívat. Tak se s vámi alespoň podělíme o první fotografie.

Au Natural´s Ojvind 3 v CHS SKINNY VELVEt 13. 6. 2016

Je vážně skvělý!

A ještě velké překvapení: Aby Ojvinovi nebylo smutno, čekala tady na něj ruská nevěsta FANTASY HEIDI

Ojvind s Heidi 13. 6. 2016

"...hlavně nesmí býti smutno"...
V NAŠÍ CHS TO OPĚT ŽIJE :)

19. 7. 2016
Dnešek je pro naši CHS z chovatelského hlediska opravdu významný. Přijely totiž další posily do chovu "puntíkatých". Já jim totiž již dávno nemohu odolat, o jejich chov jsme se pokoušeli již kdysi dávno s dcerou, která chovala plemeno rex. Kdo dalmatince má, ví, jak je těžké odchovat jedince s výstavními parametry. Já to beru tak, že každý "puntíkáč" je prostě originál, některému příroda puntíků nadělí hodně, jinému málo, některý lysinku má, jiný nemá :). Ani se mi nesnilo o tom, že se nám letos poštěstí tolik nové krve. Jak jsem již psala, k mému prvnímu "puntíkatému" baldwinovi mi dopomohl Tomáš Kmenta. Ojvind k nám přijel z Dánska a stále se na něj nemohu vynadívat:

Ojvind 19. 7. 2016
Ani jsem nedoufala, že by se podařilo získat ještě další nepříbuznou krev do chovu, ale nemožné se dnes stalo skutkem. Baldwiny dalmatiny totiž neobdivujeme jenom my, ale máme společný zájem s CHS AndyMar. Proto jsem se domluvila s Andreou Kroftovou na další spolupráci, respektive je to její zásluha, že sem až z Ruska přibyla další čtyři morčátka, naše společná. Andreo, díky, moc se Ti to povedlo, mám velkou radost.
A zde se již noví baldwinci představují:

SkinnyK Lord, baldwin, foto 19. 7. 2016
Pozn. z 20. 11. 2016, kdy jsme se radovali z nádherného úspěchu tohoto skvělého morčátka! Dovolila jsem si okopírovat z FB bezprostřední dojmy Andrey Kroftové a fotografii její dcery Timey se všemi oceněními za Lorda. (Ostatně není to Lordův první úspěch, bodoval již v létě v Praze na výstavě v Toulcově dvoře, toto jeho kvality jen potvrdilo.)
"COA 2016 je u konce, Timča si veze ocenění na nejlepšího baldwina výstavy, nejlepsiho baldwina adulta a nejlepsiho mladého vystavovatele. Lord je Dánský šampion. Těšíme se na jeho malé baldíky ze společného projektu s chs Skinny Velvet Evy Eva Tiefenböcková a děkujeme Diana Atrakhimovich za zajištění importu a chs SkinnyK za svěření Lorda do péče. Velké díky i Evě za péči o Lorda při krytí."
Fotka uživatele Andrea Kroftová.
Timea Kroftová s oceněními, foto 20. 11. 2016



Wrinkle Ivy - samice se svými dvěma dcerami:

Piggy Wiggy Oprah

a

Piggy Wiggy Olivia

Všechna fota 19. 7. 2016
No a chovnou skupinku doplní:

Marlon BDW Skinny Velvet, baldwin, samec, foto 19.7. 2016

Kaliopa BDW Skinny Velvet, baldwin, samice foto 19. 7. 2016

Milan BDW Skinny Velvet, BG
Doufáme, že se všem bude dobře dařit a těším se na vzájemnou chovatelskou spolupráci
 
PF 2016

 
ZDRAVÍME PŘÍZNIVCE
17. 3. 2015
Zdravíme všechny naše příznivce. S mnohými z vás jsem komunikovala osobně, a tak snad jen na vysvětlenou všem těm, kteří rádi navštěvovali kapitolu ODCHOVY, která zatím pro rok 2015 schází. Jak jsem se již porůznu zmiňovala, v odchovech jsme udělali pauzu. V loňském roce jsem se totiž místo na prázdninový pobyt na čas "nastěhovala" do nemocnice a potom ještě jednou, no a tak jsem nechtěla být nezodpovědná ve chvíli, kdy jsem nevěděla, jak v budoucnu vše budu či nebudu zvládat. O morčátka bylo postaráno, manžel je krmil i čistil, za celou dobu, co jsem se o ně nemohla postarat, neuhynulo ani jedno, dokonce ani staříci, o kterých jsem již myslela, že tu s námi dlouho nebudou, nás neopustili dosud. Ovšem rozmnožovat morčátka, pečovat o miminka a hledat jim nové domovy, to bych v uplynulém období nezvládla. A tak se teď teprve pozvolna k odchovům vracím, jen ojediněle, tam, kde je potřeba připustit mladé samičky, nebo tam, kde je potřeba zachovat barvu a pod. Zatím jsem si s pomocí přátel udělala radost v odchovech baldwinů - po té dlouhé pauze byly dva úspěšné vrhy přímo balzámem na duši (viz kapitola Baldwini nově v našem chovu). No a dál se uvidí. Připustila jsem dva páry skinny morčátek :).
Všem přejeme krásné jarní dny a mnoho radosti v chovu!
Vaše CHS Skinny Velvet


 
NÁVRAT FIFINKY A FÓBIE - říjen 2014
O tom, jak se u nás octli malí baldwinci - sirotci, si mnozí z vás přečetli v kapitole BALDWINI V NAŠEM CHOVU. Příběh má pokračování. 20. 10 2014 se k nám vrátily - teď již jako holky na vdávání - Fifinka s Fóbií z Rambíkova snu. Více o tom opět v příslušných kapitolách. Edo, díky, jsou krásné!

Fifinka z Rambíkova snu, foto 22. 10. 2014

Fóbie z Rambíkova snu má již za sebou vítězství ve své kategorii na srpnové výstavě v Toulcově dvoře.
Tak, holčičky, vítejte ve svém staronovém domově!

 
26. 3. 2014 BALDWINNÍ SIROTCI NEČEKANĚ V NAŠÍ CHS
O tom, proč se naše skinny samička Eloise stará o čtyři osiřelá baldwinní miminka, se dočtete v kapitole BALDWINI NOVĚ V NAŠEM CHOVU.

Eloise (vpravo) pečuje i o čtyři malé baldwiny (z CHS Rambíkův sen), kteří dnes v noci přišli o maminku.
Foto 26. 3. 2014

 
JARO 2014 V CHS SKINNY VELVET
I když necháváme naše samičky z velké části odpočívat, přece jen se musíme postarat o ty, u kterých je již první připuštění akutní. A to byl právě i případ naší lila - bílé samičky Urielky. Byla v našem chovu jediná té barvy, a tak jsem stále nevěděla, s kým ji připustit, abych neplýtvala jejími silami. Šlo mi hlavně o zachování té, pro mě v našem chovu prozatím vzácné, barvy, se kterou ještě nemáme pražádnou zkušenost.
A tak, i když jsem se již zařekla, že náš chov nebudeme rozšiřovat, jsem po několikaměsíčním váhání nakonec neodolala. Nabídka na lila samečka se nedostává každý den. A tak k nám ve středu 19. 3., na Josefa :), přicestoval až z Frýdku - Místku URANUS TESORO. Dovezla ho jeho současná majitelka paní Šárka Tóthová. No a když již vážila tak dalekou cestu, vypůjčila jsem si od ní na krytí i aguti stříbrného JEFFA Z WARTENBERKA. Mám sice samce v této barvě, dokonce dva, ale potřebovala jsem do chovu nepříbuzného jedince. Naštěstí u nás oba dospělí samci okamžitě zdomácněli, jsou mírní a žraví, se samičkami v pohodě, takže žádná kalamita se nekonala. Ono to někdy není jen tak připustit samičku, např. naše genová baldwinka, kterou jsem pokřtila Arabela, se chová spíše jako rozlícená Xenie. Samičky nesnáší vůbec, no a samců již potrhala několik. Je v boxu sama a pouze mně dává najevo, že o pohlazení sice stojí, ale pouze ode mě, s morčaty ať ji neobtěžuji, jinak že uvidím. No a jelikož už jsem viděla, tak to raději ani nezkouším, což je škoda, protože je ke dvěma baldwinům zcela nepříbuzná, a přesto kvůli její povaze žádná miminka nebudou.


Tak teď již zbývá představit naše nové přírůstky:

Uranus Tesoro, barva lila, registrovaný, foto 20. 3. 2013

A tady je se svou nevěstou, lila - bílou Urielou, taktéž registrovanou.
To jsem tedy zvědavá, co z toho bude.

Ona se ta barva špatně fotografuje - s bleskem či bez blesku, pokaždé to vyjde trochu jinak.
Foto 20. 3. 2014

No a aguti stříbrný Jeff z Wartenberka, registrovaný, již postarší pán (téměř čtyřletý), se má též čile k světu:

Jeff je takové miloučké, okaté stvoření. Na vůj věk je čilý, chutná mu a samičce se začal okamžitě dvořit. Kvůli jeho věku jem měla trochu obavu ho takto stěhovat, ale okamžitě u nás zdomácněl a dává najevo svou mužnou sílu.
Foto 20. 3. 2014

V mládí Jeff jezdíval i po výstavách a má za sebou i pěkná umístění, dokonce jsem našla i vítězství.
Tak snad se nám tu ještě rozmnoží. Barva aguti stříbrná se mi vždycky moc líbila. Foto 20. 3. 2014

 
2. 1. 2014 NOVOROČNÍ NOVINKY
Ačkoli se vám, kteří si občas pročítáte naše stránky, snažím nejvíce přiblížit dění v naší CHS v kapitole ODCHOVY, občas dojde i na kapitolu Novinky. Již v loňském roce jsem se zmínila, že jsme zažili překvapení, o kterém zatím nechci psát. Ale čas se nachýlil, no a tak mi nezbývá, než vás seznámit se skutečností, ŽE SE U NÁS NATÁČELO.
Nabídka na natáčení přišla z České televize naprosto neočekávaně. Bylo to chvíli poté, co jsme se s našimi morčátky vrátili z prázdninového pobytu na chatě. Ještě ani vše nebylo řádně na svých místech. Sondovala jsem, jak by takové natáčení vypadalo - tedy zda bych měla vzít do přenosky dvě tři skinny morčata a dojet s nimi někam do studia, abych je předvedla... Jenže mi bylo sděleno, že obvyklá praxe je, že televizní štáb přijede na místo, tedy za chovatelem, sběratelem atd, prostě proto, aby poznal i prostředí, kde se zájmová činnost uskutečňuje. A jelikož jsem byla informována, že pořad se jmenuje Hobby naší doby, a jelikož jsem věděla, že ho povětšinou uvádí paní Jiřina Bohdalová, jen jsem se zeptala, zda přivezou i ji. Načež mi bylo odpovězeno, že pravděpodobně přijede i ona. Prostě normálně, jako by se nechumelilo. A jestli tedy jsem ochotná předvést tak dvě tři skinny morčátka a něco o nich říci. Tak jsem řekla, což o to, ochotná že jsem, ale že nevím, jakou mají představu a zda to zvládnu. Byla jsem ujištěna, že určitě, že se jedná pouze o několik minut, že ukážu, jak takové morče vypadá a řeknu, co jí, na víc že nebude čas. Že se mi před natáčením ozvou, s předběžným termínem že mám počítat asi za týden.
Tak jsem tak seděla v tom bytě a nešťastně se dívala, kde všude pavouci stihli utkat přes prázdniny pavučiny, no a ještě nešťastněji jsem se dívala do zrcadla na sebe a uvědomovala si, jak nelítostná obrazovka bývá ke všem vadám na kráse, obzvláště v mém věku. A ty vlasy! U holiče jsem byla někdy v dobách dávno minulých, z důvodu alergie se nebarvím, no prostě podoba s hrabětem Monte Christo při útěku z vězení byla víc než zřejmá! Tak nějak jsem myslela, jak si po příjezdu z chaty začnu pomalu vše dávat dohromady, no a teď je před námi takováhle kalamita! Už jsem viděla, jak sem dorazí televizní štáb s paní Bohdalovou, která si ještě před vstupem do domu zničí na našem právě rozkopaném chodníku boty, u nás se chytí pavoukovi do sítě, no a nějaké přílišným zájmem rozčilené morče se jí před kamerou počůrá do klína, nebo alespoň "zaplatí" nadílkou čerstvých bobečků. Aby toho nebylo málo, byla jsem ujištěna, že pořad se vysílá v sobotu hned po poledni a že mívá velkou sledovanost. Přímo to vidím, jak spousta těch, co mě léta neviděli, se dívá na tu "osobu" v televizi a říká si: "Proboha, je to ona? No ta tedy vypadá! Ta zestárla!" No ale potom do mě vjel přece jen bojovný duch a řekla jsem si, že na obrazovce se mihnu pouze několik minut - a že tam nebudu kvůli sobě samé, ale kvůli mým milovaným morčátkům. A ta jsou krásná a stojí za to, aby je ostatní viděli.
Za podpory všech zúčastněných se všechny přípravy zvládly. Byt byl vysmýčen jak na Vánoce, já jsem navštívila kadeřníka a nechala si vlasy alespoň trochu zkrátit, morčátka byla povětšinou vykoupána a probíhal už jen můj vnitřní boj, která z nich vybrat, když říkali předvést jedno dvě.. Do toho všeho mě ještě postihla nějaká viróza, a tak jsem skřehotavým hlasem a s rozbouřeným trojklaným nervem volala paní produkční, jestli již zná přesný termín natáčení. Musím tedy říct, že všichni byli velice vstřícní. Termín natáčení nebyl problém o pár dní posunout, stejně jako i čas natáčení, aby byl manžel doma a mohl mi asistovat. Bylo mi sděleno, že ale nepřijede paní Bohdalová, nýbrž "pošťák Ondra", který se s ní střídá. (Není to jeho pravé jméno, ale takto ho znají milióny TV diváků z pořadu Pošta pro Tebe). Abych se přiznala, byť jsem se na paní Bohdalovou těšila a připadalo mi neskutečné, že tak známá osobnost zavítá k nám domů, tak se mi trochu ulevilo. Jakoby ze mě trošičku spadla tréma, kterou bych v její přítomnoti určitě měla. Jenom jsem stále nebyla na natáčení nijak předem připravená a musela jsem se spoléhat pouze na to, že si pan režisér řekne, co bude chtít.
V den natáčení jsme přinesli dolů do obýváku (bydlíme v mezonetu) několik boxů s morčátky, no a připravila jsem i malé boxíky (odkládáme do nich morčata při čištění), do kterých jsem umístila některá z nich v různých barvách, pro případ, že by to někoho zajímalo. Také jsem připravila průkazy původu, certifikát naší CHS i nějaká ocenění z výstav. Natáčení mělo probíhat odpoledne, manžel nebyl ještě doma, ale měl se včas vrátit. Jelikož se z důvodů alergie nelíčím, moc možností nějak zamaskovat stáří a únavu z virózy jsem tedy neměla:). Trochu mě to mrzelo, a tak jsem ještě honem volala manželovi, zda by mi cestou domů mohl koupit řasenku a oční stíny, že se alespoň na chviličku trochu vylepším. Sice se divil a namítal, že přes mé brýle nebude nalíčení přece ani vidět, no ale když tedy myslím.. Umyla jsem si hlavu, na sebe vzala běžné věci, co obvykle nosím, jen jsem si trochu namazala obličej modrou indulonou, abych trochu zamaskovala odřený nos od rýmy atd. Ovšem nevím, jestli to byl právě šťastný nápad. Do toho právě přišel manžel s objednanou kosmetikou, a tak jsem si sundala brýle s tím, že si nanesu stíny a načerním řasy.. Jenže ouha.. Již léta jsem tuto běžnou činnost neprovozovala, a tak jsem absolutně vyšla ze cviku. Navíc jsem opomenula skutečnost, že bez brýlí takřka nevidím, a tak je toto prakticky nemožné. Navíc stíny na indulonou potřené oči lepily a vypadalo to hrozně. Další drahocenný čas jsem promarnila tím, že jsem se nalíčená víčka pokoušela odlíčit. Na tvářích mi naskočily rudé fleky. Ale snad to ještě stihnu, ještě mám trochu času!! První oko začalo vypadat jakžtakž, když zazvonil mobil. Trhla jsem sebou a novou řasenku si obtiskla do pramene vlasů, který se mi přilepil ke tváři. U telefonu byl pan režisér. Že se omlouvají, že někde jim něco odpadlo. Zda by mohli přijít dříve. Když jsem se zeptala, kde jsou, bylo mi řečeno, že již u nás před domem. No samozřejmě jsem je pozvala dál. Mezitím jsem se snažila smýt barvu z řasenky z vlasů. Vůbec to nešlo. Drhla jsem si tvář a vysoušela vlasy. Mezitím již televizní štáb zvonil u našich dveří a vnášel k nám do bytu kameru, stojany, mikrofon atd..Byl to boj s časem. Konečně byla barva odstraněna, ale bylo na čase se jít přivítat. Sešla jsem tedy o poschodí níž do obývacího pokoje a přivítala se s panem režisérem, kameramanem, osvětlovačem, dalším pomocníkem a "pošťákem Ondrou". Ten byl samozřejmě jako ze škatulky, vypadal lépe, než jak si ho pamatuji z obrazovky. Všichni se na mě vlídně usmívali a hned si se zájmem prohlíželi morčátka. Jenomže já jsem si najednou s hrůzou uvědomila, že mám nalíčené pouze jedno oko!! Tak jsem se panu režisérovi omluvila, že potřebuji ještě trochu času pro sebe. No a on mi žertem odpověděl: "Ale klidně, kolik budete chtít, já jsem s Bohdalovou zvyklý!" Tréma ze mě opravdu napůl spadla, všichni byli naprosto v pohodě. Když jsem opět přišla, vše již bylo připraveno k natáčení. Tedy kamera, osvětlení atd.. Jen jsem poprosila kameramana, aby mířil hlavně na morčátka, ne na mě, tak snad mi vyhověl. Ptala jsem se, co mám říkat - a bylo mně, zcela nepřipravené, sděleno, že pana režiséra zajímá úplně všechno, že mám prostě mluvit a on že si to potom sestříhá. "Pošťák Ondra" (Martin Kavan) položil úvodní otázku a já jsem začala. Vlastně ještě předtím jem na stůl položila kožešinku a na ní posadila Sámera, černo - bílého skinny samečka, na klíně mi seděl Zoro. No a mluvila jsem a mluvila. Myslela jsem, že mě přeruší, že se budou ptát, ale čas ubíhal a můj monolog rostl a rostl. Snad přes půl hodiny bez přerušení, to je strašně dlouhá doba, zkuste si to. Bylo to zcela bez přípravy, vlastně jsem říkala, co mi slina na jazyk přinesla, a tak mě, vážení chovatelé, promiňte, kdyby v té mé přednášce občas byly nějaké nepřesnosti. V televizi bude navíc vše sestříháno do pouhých několika minut, dle toho, co si pan režisér vybere. Vlastně jen ke konci toho mého monologu chtěl ještě vědět, čím se morčata živí, a tak jsme na stůl honem přidali ještě lavórek se zeleninou a mrkala jsem na manžela, ať nasype ještě krmnou směs. Jenže ji nenasypal, ale vzal od morčat vyžranou misku, myslím, že i trochu zamazanou od nějakého bobku, a položil ji na stůl. Kameraman ji vzal do detailu.. To bude ostuda! Dodatečně mě napadalo, co všechno jsem měla říct, ukázat atd.. No když ono se to všechno semlelo opravdu tak naživo. Ale všichni mě potom tolik chválila, morčátka byla vzorná až moc - Sámer úplně ztuhnul a seděl na stole jako vycpaný, i Zoro na mém klíně byl úžasný.
Když už bylo po všem, sedli jsme si ještě ke stolu a u vynikajícího švestkového koláče od naší babičky jsme si povídali s panem režisérem. Kameramana ale ještě zajímala vystavená morčátka. Všimla jsem si, že natáčí prakticky všechna, i ta v těch miniaturních boxíkách. Tak ve mně trochu zatrnulo a říkala jsem, to že ale nemohou takto ukazovat v televizi, v tom že je rozhodně nechováme, že jsem jim jen chtěla ukázat různé barvy morčat, tak jsme je v nich na ukázku snesli dolů. A ještě jsem potom viděla, že když jsem říkala, že prvotní zbarvení skinny morčete bylo bílé, natáčeli morče bílé se slate blue. Tak jsme potom ještě dělali malou"dotočku" s bílou samičkou.
Jinak ale musím říct, že se mi to líbilo. Žádná nervozita - kromě té mojí, pohoda. Pošťák Ondra působil naprosto uklidňujícím  a povzbuzujícím dojmem. Všichni byli přátelští a trpěliví. Navíc jsem měla pocit, že je skinny morčata opravdu zaujala. Naživo je totiž ještě nikdy neviděli. Tak snad se i na další neznalou populaci přenese prostřednictvím televizní obrazovky něco z té pohodové atmosféry a tento pořad přispěje k dalšímu rozšíření těch, kteří si také zamilují toto úžasné morčecí plemeno.

Bylo nám řečeno, že pořad se bude vysílat někdy po Novém roce, v lednu 2014. A PRÁVĚ DNES JSEM SE DOZVĚDĚLA, ŽE TO BUDE 25. 1. 2014 NA ČT 1 VE 12,25  Držte palce, ať vše dobře dopadne!


Natáčení říjen 2013

Natáčení říjen 2013

Natáčení říjen 2013 - vlevo pan režisér Vondráček, vedle něj Martin Kavan (známý spíše jako pošťák Ondra z jiného pořadu ČT1)
A tady se můžete již podívat, jak natáčení nakonec dopadlo:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/
 
6. 11. 2013 CHS SKINNY VELVET NA PODZIM
Tak již jsme více než měsíc doma z našeho prázdninového pobytu. Brzy po příjezdu nás čekalo obrovské překvapení. Ale ještě nebudu prozrazovat, o co se jedná.
Trochu nám trvalo, než jsme se opět zabydleli a zaběhli, takže na stránky moc nezbýval čas. Také musel do záruční opravy fotoaparát. Postupně tedy vše doplním a představím i další nová miminka.
Do fotogalerie přibydou i aktuální fota nových morčátek - White Spider Vandulka, Xanté Chili Vandulka a Amy Briliants Skinny.


Xanté Chili Vandulka roste jak z vody. Foto 6. 11. 2013

Rekordy láme i White Spider Vandulka - inu tatínek je "Mamut". Foto 6. 11. 2013

A také se chlubíme novou slečnou - Amy Briliants Skinny. Foto 6. 11. 2013
 
8. 8. 2013 KRÁSNÉ PŘÍRŮSTKY DO NAŠEHO CHOVU
I když máme v chovu několik nepříbuzných okruhů morčátek, takže jsme soběstační, čas od času je přece jen potřeba obohatit to naše početné "stádečko" o novou krev. A to ne ledajakou! S paní Blankou Písařovou (CHS VANDULKA) se známe již dlouho. Má s láskou opečovávaná morčátka ve výstavních kvalitách - dovoluji si tvrdit, že v tomto směru prakticky nemá konkurenci. A když si přivezla ze zahraničí posilu - všem vystavovatelům známé "MAMUTY" (v předcích po kvalitních morčátkách z chovu PIKI KVIK), bylo mi jasné na první pohled, že jsou výjimeční. Mamuti dle mých předpokladů vyhrávali jednu výstavu za druhou. No který chovatel by odolal! Takže ve chvíli, kdy mi Blanka nabídla potomky po MAMUTS ZORROVI (CZGCH, SKCHj, ICH), jsem neváhala. Do našeho chovu tímto přibyli dva krásní kluci - WHITE SPIDER VANDULKA (v barvě bílá s lila) a XANTÉ CHILI VANDULKA (v barvě černá s bílou), skutečný mamutek, který v necelých dvou měsících váží již 800 g. Jeho bráška Xanté Sprite ve věku šesti týdnů již vyhrál výstavu (BIS), je snad ještě hezčí než  jeho otec Zorro, velký šampion. No jsem nadšená. Fota jsou již připravená, jen co najdu opět chvíli času, vše doplním. Teď již zase běžím k morčátkům, před chvílí porodila samička. Mláďata běhají po boxu a pokoušejí se jíst z misky, samička v pořádku, tak mám radost. To ale vše vypíšu do kapitoly Odchovy 2013

Zde s laskavým svolením paní Blanky Písařové několik fotografií z jejího archivu:


Toto je otec obou kluků MAMUTS ZORRO

Je to opravdu nádherný skinny samec, právem sklízel nesčíslné pocty.

Prostě "JEDNIČKA"

Toto je ELIS OD JESENICKÉ PŘEHRADY, zajímavá samička, vzorná matka.

A TOTO JIŽ JE JEJICH SYN - náš nový sameček 14. 5. 2013 WHITE SPIDER VANDULKA (bílý s lila), naroz. 14. 5. 2013

Zde je "Pavouček" již o něco větší.

A zde již White Spider Vandulka u nás ve společnosti své kamarádky Angely Skinny Velvet.


A tady je Mamuts Zorro s Lochneskou Vandulka, matkou druhého z našich nových samečků.

Ještě jednou překrásný Mamuts Zorro, CZGCH, SKCHj, ICH

Lochneska se také pyšní diplomy a je ověnčena tituly CZCH, SKCHj, ICH

Ještě jednou Zorro a Lochneska.

A tady již jsou jejich dva chlapečkové, malí "mamutíci" Santé Chili Vandulka a Santé Sprite Vandulka.

Sprite již v šesti týdnech vyhrál celou výstavu - BIS! Mně se tolik líbí, že jsem sem zařadila i jeho foto.

A teď již přehlídka fotografií našeho nového samečka z archivu pí Blanky Písařové:

Xanté Chili Vandulka - miminko

Chili je ten vlevo :).

Chilík roste jako z vody.

Chili je opravdu neodolatelný.

Krásné, silné, ušlechtilé morčátko SANTÉ CHILI VANDULKA.
Za oba samečky, Pavoučka i Chiliho, i za spoustu krásných fotografií děkujeme. Z nových přírůstků má naše CHS velkou radost.
 
8. 8. 2013 Nejvíce novinek najdete v kapitole Odchovy 2013, kterou pravidelně doplňuji. V kapitole Na prodej nabízíme několik morčátek.
 
15. 3. 2013  SIMON SE VRACÍ!
18. 1. 2012 se nám narodili bílí kluci. Jeden z nich, Simson, bílý bez pigmentu, je nyní ve vlastnictví paní Malgorzaty Padiasek v Polsku, nejmenší z vrhu Simsonek žil až dosud v severních Čechách u slečny Julie. Je to pár týdnů, co byl inzerován jeho prodej, upozornilo mě na to několik chovatelů. Po nějakém čase se inzerát objevil znovu. Já jsem vůbec neměla v úmyslu přibírat do chovu dalšího samečka, no ale musela jsem na Simonka stále myslet. Také jsem si říkala, že by byla škoda takového krasavce nevyužít v chovu. No a jak začnu takhle uvažovat, nemá cenu se dál trápit. Slečně Julii jsem napsala. Z osobních důvodů ruší chov, no a byla moc ráda, že Simon nakonec přijde zpět ke mně. Dnes mi ho dovezla do Prahy. Viděla jsem ho naposledy, když byl miminko, bílé. Netušila jsem, že z něj bude himalájec. Je pěkný, je na něm vidět, že o něj bylo dobře postaráno. Tak snad se svými nevěstami, které jsem mu vybrala, zplodí pěkné děti. Takže, Simonku, vítej zpět ve svém rodišti!

Simon v den návratu, foto 15. 3. 2013

Simon dostal na uvítanou dvě nevěsty. No není to krásná skupinka?
Foto 16. 3. 2013
 
Nová kapitola Jak dlouho žijí?
8. 3. 2013 jsme otevřeli novou kapitolu "Jak dlouho žijí?", kterou budeme postupně doplňovat. Nejčerstvější novinky se většinou dozvíte v kapitole Odchovy 2013, no a pokud se rozhodneme nějaké morčítko prodat, dočtete se o tom v kapitole Na prodej. Stále ještě probíhá na hlavní straně vpravo anketa "Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?" Pokud se nám rozhodnete na toto téma napsat, budeme rádi. Zvláště ty z vás, kteří máte/měli jste skinny morčátko rekordmana - nad šest let - bych ráda "vyzpovídala". Vaše zkušenosti by rozhodně mohly obohatit naši právě otevřenou kapitolu.
 


 
NOVÁ ANKETA
Prosíme všechny z vás, aby věnovali pozornost nové anketě. Myslíme, že by mohla být zajímavá jak pro vás, tak pro nás. Prostě jen ZATRHNĚTE správný údaj a potom stiskněte tlačítko HLASOVAT. Anketa je anonymní a měla by dát odpověď nám všem o nejčastěji dožitém věku skinny morčátek. Ovšem POZOR, pokud zjistíte, že vaše morčátko je rekordman, že se dožilo vůbec nejvyššího věku ze všech, budeme rádi, když nám napíšete. Zveřejníme vás jako vítěze ankety. Potom by bylo dobré nám zaslat i foto vašeho morčátka, případně doložit dokladem jeho narození (pokud máte).
ANKETA JE MÍNĚNA JAKO SERIÓZNÍ PRŮZKUM, PROSÍME TEDY O NEZKRESLENÉ ÚDAJE.
Čím více se vás zúčastní, tím lépe!! DĚKUJEME!
 

9. 5. 2012 - NOVÍ KLUCI Z CHS RUGANTINO Všechny podrobnosti i fota v kapitole DALMATINCI.

2. 5. 2012 - PRVNÍ VRH BALDWINŮ - a velký boj o jejich záchranu. Podrobnosti  v kapitole BALDWINI.

Jinak jako vždy je nejčastěji doplňovaná kapitola ODCHOVY 2012.

 
11. 3. 2012 JUNGLE JIM VANDULKA 
Padlo rozhodnutí - naše CHS přibírá pro chov tříbarevných posilu. Již dlouho nás mrzelo, že jsme přišli o nepříbuzného tricolorního samce - i jeho krásného syna. V loňském roce podlehl oné zákeřné nemoci (viz Andy, kapitola Nemoci), která postihla i některá odstávčata z naší CHS. Dlouho jsme žádná nová morčátka do chovu nepouštěli, ale nakonec jsme se přece jen rozhodli - a jak již je uvedeno níže, některá nová morčátka k nám již přišla. Všechna jsou ze spolehlivých CHS, kde se jim maximálně věnují a kde je mají pod pravidelnou kontrolou.
No a protože vím, že tak tomu je i v CHS Vandulka u pí Písařové, sledovala jsem, jak si vede její nová, březí tricolorní samička. Snad jsem toho samečka ani nijak usilovně nesháněla, ale, jak jsem již někde dříve psala, morčátka vybírám spíše srdcem. No podívejte se se mnou na některé z fotografií z CHS Vandulka. Odolali byste takové kráse?

Jungle Jim Vandulka se svou neskutečnou maminkou.

Oba rodiče

Se sourozenci

Rodinná idylka

Jungle Jim Vandulka zprava

Jungle Jim Vandulka zleva
 

26. 2. 2012  NOVÁ MORČÁTKA V NAŠÍ CHS

Týden poté, co se naše CHS rozrostla o párek baldwinů (podrobnosti v nově založené kapitole BALDWINI), přicestovaly k nám taktéž z Moravy dvě čokoládové holčičky. Před časem jsme totiž o naši jedinou čokoládovou samičku přišli, a tak jsme si teď pořídili novou krev. Děkujeme paní Ladě Alexyové (CHS OD GLORIE) za to, že holčičky od ní jsou díky tomu, že je osobně přivezla, v pořádku u nás. Ještě se sice bojí, ale jsou na to dvě, tak se snad brzy osmělí. Zatím sedí v koutku v boxu a "hrají si na sochy." Více o jejich původu v kapitole CHOVNÉ SAMICE.


Barcelona od Glorie, čokoládová samička, foto 26. 2. 2012

Crystal od Glorie, čoko s bílou samička, foto 26. 2. 2012

Crystal a Barcelona se po příjezdu bojí - ještěže jsou dvě!

A již trochu pookřály, snědly všechno seno a zeleninu.
Váha při příchodu : Crystal 359 g, Barcelona 449 g, foto 26. 2. 2012

 
UDĚLALI JSME SI RADOST - 8. 10. 2011
Již třetí den tu "ukrýváme" naše nové přírůstky. Zatím jsou v karanténě. Velmi přátelská morčátka z CHS Rugantino velice se nám líbí. Tímto za ně děkujeme paní Věře Rysové, která je pro nás vzorně opečovávala - a je to na nich vidět. Miminka jsou již pěkní obříci.

Indiana Jones Rugantino, foto 8. 10. 2011 (narozen 17. 8. 2011)

Irish Coffee Rugantino, foto 8. 10. 2011
 

Novinky z 19. 7. 2011
V průběhu posledních týdnů jste se o novinkách z naší CHS dočítali spíše v kapitole Odchovy 2011. Samičky si pro své vrhy vybraly toto období, a tak se naše informace soustřeďují právě na tuto kapitolu.
Ale přece jen bych upozornila na skutečnost, že nám do chovu přibyla dvě morčátka. Již začátkem června sameček, oranžový aguti, TARAS . Hned po svém příchodu ale onemocněl, nevěděli jsme, zda ho zachráníme. Povedlo se ( i když za cenu, že nám nakazil několik morčat, se kterými přišel do styku), a teď je z něj již krásný zdravý sameček, můžete si ho prohlédnout v kapitole Chovní samci či na dnešní fotografii.

Taras, foto 19. 7. 2011


Ze stejné CHS k nám v červnu spolu s Tarasem přišla i tato samička (vpravo). Je to ta, co se zaklínila za radiátor ústředního topení. Píši o tom v kapitole Kuriozity. Naštěstí se jí nic nestalo, a tentýž den ji náš sameček nakrýval.( Pozn. z 16. 9. : Počátkem srpna 2011 si ji majitelka odnášela zpět již viditelně březí. Vlastně ani nevíme, jak vše dopadlo, doufáme ale, že má krásná miminka.)

A přestože momentálně nechceme počet našich morčátek příliš zvyšovat, neodolali jsme, a do naší CHS dnes (t. j. 19. 7. 2011) přibyla krásná černá samička NEGREZZA Z DOBRÉ VODY. Je z odchovu pana Ing. Rytíře - my mu tímto děkujeme za důvěru i poskytnutí samičky, se kterou se těžko loučil. Naši kluci budou určitě nadšení, a snad i Negrezzka u nás bude spokojená. 

Negrezza z Dobré Vody, foto 19. 7. 2011

 
1. 5. 2011 Naše CHS uveřejňuje nejčastěji novinky do kapitoly Odchovy 2011 - tam okamžitě reagujeme na každou novou událost. Dočtete se zde prakticky vzápětí po každém vrhu, jak probíhal porod, pokud možno co nejdříve doplníme i fotografie miminek. Zde si eventuelně případně můžete vybrat i volné morčátko - po dlouhé době opět některá nabízíme.

No a čerstvou novinku o DNEŠNÍM AARONOVĚ VÍTĚZSTVÍ na II. VELIKONOČNÍ VÝSTAVĚ MORČAT (v kategorii skinny adult) více rozvádíme v kapitole Výstavy.  
 
2. 4. 2011 se nám opět dařilo na výstavě FOR PETS v Praze (Viz níže a v kapitole Výstavy). Hlavní událostí ale zůstává narození vrhu Y5 (viz Odchovy 2011). A také jsme se loučili s Paulem z vrhu P5, který odjel do Chomutova. Doufáme, že nám tam neudělá ostudu a že mu to se samičkami dobře půjde. Budeme zvědavi na zprávy z jeho nového domova. 
 

31. 3. 2011 MUSÍME SE POCHLUBIT ÚSPĚCHEM NA PRAŽSKÉ VÝSTAVĚ FOR PETS 
Než se ale začneme chlubit, sluší se nejprve poděkovat paní Blance Písařové z CHS Vandulka. Byla to ona, kdo mi navrhl, že vystaví dvě naše morčátka - AARONA SKINNY VELVET a XAYE TESORO. Já bych se ze zdravotních důvodů zúčastnit nemohla. Že ale oba kluci vyhrají první místo, a jeden z nich i titul nejlepší bezsrsté morče výstavy, tak to je nádherné překvapení. Zatím jsem dostala pouze telefonickou zprávu, tak teď jen toto oznámení. Až budu znát všechny podrobnosti, vše doplním do kapitoly VÝSTAVY.

A radost pokračuje i 1. 4. 2011, v den konání 2. výstavy. AARON SKINNY VELVET obhájil prvenství ve třídě dospělých, XAY TESORO  byl v  rozstřelu se samičkou se stejnýcm počtem bodů o nejlepšího juniora, dále získal ocenění Druhé nejlepší skinny morče výstavy. Opravdu paráda a velká radost pro naši CHS!

 A 2. 4. 2011 XAY TESORO potvrzuje na třetí výstavě, že je to opravdu parádní morče. Třetí posuzovatel ho ve větší víkendové konkurenci posuzuje jako nejlepšího v kategorii Junior a ještě získal titul Nejlepší skinny výstavy. 

A 3. 4. 2011 přidává AARON další první místo v karegorii ADULTS, XAY se stává druhým nejlepším skinny morčetem výstavy a získává svou pátou kartičku čekatele ŠAMPIONA ČR, což je již k obdržení tohoto titulu dostačující!! Aaron získal celkem čtyři, k titulu mu chybí jedna výstava.

 

26. 3. 2011 Všechny novinky, např. o tom, jak se dnes Yanně narodila miminka, jak to zvládá "Sešívánek" z vrhu V5 a jak krásně prospívají kluci z vrhu W5, najdete u jednotlivých vrhů.
No a protože naše CHS již naplnila svůj stav a obohatila se o mladou nastupující generaci, budeme se s Vámi nadále již konečně o naše odchovy dělit. Přednost budou mít ti, kteří u nás již mají morčátko zamluvené, pokud mezitím neztratili nervy a nepořídili si již skiníka jinde. Upřednostňujeme zájemce, kteří dokáží ocenit kvalitu a pěkný rodokmen - výsledek dlouholetého chovatelského úsilí. Sem tam se u nás ale také roztomilý mazlíček, vhodný spíše do hobby chovu, najde :). Prostě i těm "šlechticům" se někdy dětičky nepovedou tak, jak by se dalo očekávat (myslím spíše barevně). Pevně doufáme, že morčátkům v každém případě najdeme domov, kde o ně bude dobře postaráno, jsou odmalička rozmazlovaná a velice bolestně se nás dotýká, když morčátko z naší CHS někde strádá. Bohužel se to již stalo. Naštěstí je většina našich odchovanců v krásných domovech, máme o nich zprávy a jejich majitelé je náležitě hýčkají. Ještě několik vrhů v dohledné době očekáváme, netroufám si ale předem odhadnout, jak vše dopadne. Zatím se samičky zdají být zdravé a spokojené.

 
19. 3. 2011 Když jsme dnes jeli na pohotovost zachraňovat
jedno z našich maličkých morčátek - a byli jsme otřeseni jeho hlubokou, rozšklebenou tržnou ránou, kterou mu nečekaně způsobila rozlícená samice (více o tom v kapitole Odchovy 2011, vrh V5), připomnělo nám to zážitek z mládí. Bylo to před mnoha lety, právě na Josefa, kdy se náš kamarád, trochu již posilněný alkoholem, ošklivě zranil. Chtěl "obejít" několik lidí přes sedací soupravu, za kterou bylo okno. Zavrávoral - a pozadu do něj spadl, ve čtvrtém patře! Naštěstí nepropadl, ale sklo mu přeřízlo oba svaly na rukách, pod rameny, bylo to moc ošklivé. Na jedné ruce byla rána obrovská, rozšklebená. V první chvíli netekla krev, brzy ale začala. Zaškrcovali jsme ručníky.. Kamarád se bouřil, vážnost situace si vůbec neuvědomoval, bolest ještě necítil. V bytě nebyl telefon, mobily neexistovaly. Doslova jsme přinutili taxikáře, aby ho naložil, nechtěl, že si sedadla potřísní krví.. Do nemocnice jsme dorazili včas, hřála nás slova doktorů, že o chvíli později - a ruka se nedala zachránit. I ztráta krve byla obrovská. Ale kamarád byl chlap jak hora, vše přestál, vše se téměř zázračně zahojilo..
Je to neporovnatelné srovnání, já vím - ale mám v povaze "zachraňování".A doufám, že když se to na Josefa kdysi podařilo u stokilového kamaráda, že bude Josef dneska držet stráž i nad tou 140 g vážící "myškou". Držte palce!

"Sešívánek" 20. 3. 2011
A ještě zpráva na závěr. Zatímco jsem psala tuto vzpomínku a přirovnání, porodila Ghana tři zdravá miminka! Podrobnosti v brzké době v kapitole Odchovy 2011, vrh W5!

Ve stejný den, 19. 3. 2011, k nám na návštěvu přibyla samička BRIKETKA ze spřátelené CHS Z KOUZELNÉ POHÁDKY. Naštěstí je to moc hodná, snášenlivá samička a nepůsobí nám žádné problémy.
 
BRIKETKA, foto 19. 3. 2011, váha 870 g
 
22. 2. 2011 TĚŠÍME SE NA OTELLA
Již od neděle je na cestě náš nový sameček Otello, kterého pro naši CHS schraňovala na Slovensku paní Silvia Poláková z CHS MiniZOO u Garfilda. Momentálně máme od slečny Zapletalové (CHS Skinny Framon), která ho převzala, nechala v Ostrově u Macochy zaregistrovat a nyní s ním přebývá v Hradci, zprávu, že Otello je v pořádku a má velkou chuť k jídlu. Zítra odpoledne by měl být konečně v Praze u nás. Tímto děkujeme všem zúčastným za báječnou spolupráci a všechny překonané překážky. Na Otella jsme již moc zvědaví!
23. 2. 2011 
 Otello je tady a cpe se v boxu! Vypadá, že ho nic nerozhází. Je to pěkné, komunikativní skinny morčátko. A velký cestovatel! Sice se nejprve schoval do sena, uši dozadu, a trochu se bál, ale zatímco jsme si povídaly se slečnou Zapletalovou, která cestu perfektně zvládla a v pořádku Otella předala, nevydržel to a přece jen prozkoumával okolí. Chuť k jídlu ho naštěstí neopustila - a žravá morčátka jsou nám sympatická - takže je to všechno v pořádku : Nám se líbí Otello - a Otellovi se zřejmě docela líbí u nás. I když mám pocit, že by se mu líbilo všude, kde by dostal něco dobrého k snědku :).
Podrobnější i.nformace zařadíme do kapitoly Chovní samci. Každopádně je Otello  vítanou posilou do našeho chovu - skutečně je se všemi našimi morčátky zcela nepříbuzný! Zdravíme na Slovensko paní Silvii  a všem zúčastněným děkujeme za perfektně zorganizovanou akci!
A na závět ještě pozdrav od hlavního aktéta - Otella:

OTELLO Z MINIZOO U GARFILDA 23. 2. 2011

Ještě se trochu bojí, ale hlavně, že mu chutná!
Otello po příjezdu 23. 2. 2011
Poznámka z 25. 2. 2011 Otello je opravdu velice přátelské morčátko. Sice se na jednu stranu bojí, ale zároveň je velice zvědavý a žravý. V boxu je zatím sám, asi se trochu nudí. Vždy má velkou radost, když mě vidí. Doslova na mě juká a poskakuje. Ze všeho, co dostane, má velkou radost. Jen na celer se tvářil trochu nechápavě. Buď mu nechutná, nebo ho možná nezná. Pelíšku se zočátku trochu bál, teď ho pojal jako hračku. Schovává se za něj, podbíhá ho, prostě se zabydluje. Když ho chci chytit, tak se bojí. Trochu se mě dokonce snažil přikousnout, ale domlouvala jsem mu a znovu se o to nepokoušel. Za dva dny u nás přibral cca 35 g. 
 

3. 2. 2011 ODJEZD KLUKŮ A ÚRAZ NAŠEHO MORČÁTKA

Tak dnes jsme se rozloučili se dvěma milými kluky HARVEYEM OD KAZBUNDY a FABIEM Z DOBRÉ VODY. Odjeli domů do Dobré Vody. Byli moc hodní - dobře vychovaní a slušní k samičkám. Možná až moc "slušní", zdá se, že ze čtyř samiček zabřezla pouze jedna. Ale krytí nebylo hlavním důvodem návštěvy, bylo to jen zpestření - a my se budeme na miminka, která očekáváme již v průběhu února, samozřejmě moc těšit a doufat, že to Nutella dobře zvládne.

HARVEY  s ušima dolů, foto 3. 2. 2011

HARVEY OD KAZBUNDY, 902 g

HARVEY S FABIEM - "Je to nervák, tak honem uši pěkně nahoru!" Ano, vlevo je ten krasavec z předchozích fotografíí. On si ale myslí, že více mu to sluší takto. Foto 3. 2. 2011

FABIO Z DOBRÉ VODY, foto 3. 2. 2011, 978 g

FABIO před odjezdem do Dobré Vody

Také máme v CHS jeden nečekaný, vážný úraz(?). Absolutně nevíme, jak se to přihodilo, ale jeden z našich mladých samečků YNX  má zlomenou nožičku. Nic podobného jsme ještě nikdy neřešili a je nám naprostou záhadou, jak k tomu přišel. Všimli jsme si toho poté, co začal hopkat po třech. Levou zadní držel zdviženou. Ynx žije v boxu se dvěma stejně mladými kamarády, Willem a Isidorem, jsou to ještě mírumilovná, přátelská a radostná mláďata, nevznikají žádné šarvátky. Jedině hopkají a honí se v seně - že by při tom se nějak zranil? Jsou v plastboxu, kde mají pouze pelíšek, z pevného materiálu je betonová miska, kovová trubička u pítka....
Objednali jsme se na veterinární kliniku a doufali, že má morčátko nožičku pouze nějak namoženou, v nejhorším případě vykloubenou.

YNX 4. 2. 2011
Ynxe před rentgenem uspali, dostal inhalační anestézii. Byli jsme požádáni, abychom se posadili v čekárně, mezitím, co morčátko rentgenovali. Když jsme se vrátili do ordinace, seděl Ynx jak hromádka neštěstí na vyhřívané dečce, třásl se jak osika, přivíral oči a byl úplně studený. Třela jsem mu uši a dala na něj ještě ručník. Mezitím přišel další doktor s vyvolaným snímkem. No a tam to bylo patrné na první pohled - pod kyčelním kloubem zlomená kost! Jak k tomu mohl přijít? Noha není oteklá, otlačená, nic, morčátko po sobě nemá ani škrábnutí!
Na klinice se nám pečlivě věnovali, nabízeli operaci. Kost by se musela vyztužit železnou tyčkou, ta by tam již zůstala trvale. Naprosto věříme ve zručnost operatéra, ovšem při pohledu na Ynxe mám strach. Zákrok by trval dlouho, počítáno ne na minuty, ale na hodiny. Úskalí anestézie se nedají odhadnout. Morčátko může mít potíže s tepelnou regulací, chladnout, či se naopak přehřívat. Ještě nikdy takový zákrok u morčete nedělali. Dívám se na maličkého Ynxe. Je to droboučké morčátko, váží něco přes 400 g. Ptám se, zda by nožička nešla nějak zafixovat bez operace. Prý nikoliv, ale pokud ho operovat nenecháme, nebude trpět. Máme ho držet v klidu, aby nohu nenamáhal. Kost sroste, ale morčátko bude asi navždy kulhat.
 
Levá zadní nožička je ta "špatná".
Na závěr jsem se zeptala na cenu zákroku. Bylo mi jasné, že to asi nebude malá částka. Odhad byl cca 4500 - 5000 Kč za operaci. V ceně samozřejmě nebyl dnešní rentgen, anestézie či následná péče. Přesto si myslím, že nabídka byla slušná. Vzali jsme si den na rozmyšlenou a odvezli Ynxe domů. Byl přepadlý, unavený. Nějak v nás čím dál tím víc sílilo přesvědčení, že riziko operace (či spíše dlouhé anestézie) nepodstoupíme. Ynx nijak netrpí, do rána se úplně vzpamatoval, normálně žere.
Radila jsem se ještě s dalšími chovateli, i jim se to zdálo riskantní. Pro mě je důležité hlavně to, že morčátko se chová normálně, může běhat - rozhodně z něj nebude sedící chudinka - a pokud bude trochu kulhat, bude nám sice líto, že se mu toto přihodilo, ale rozhodně ho nebudeme proto mít méně rádi. Naopak, bude z něj ještě větší mazlík.
Tak všichni s námi držte palce, aby kostička srostla co nejlépe!
Pokud někdo máte podobnou zkušenost, napište nám!

 
17. 1. 2011 MORČECÍ VÍKEND
Tak tenhle víkend byl opravdu výhradně morčecí. Využili jsme téměř jarně teplého počasí a celou naši CHS jsme vyčistili a vydesinfikovali opravdu "zgruntu". Dala se totiž pustit voda na terasu, vynést boxy ven (bez morčat, samozřejmě), prostě vše je zas jako nové. Morčátka sice neocení, že mají i umytá okna a vysmejčený každý koutek a že páníčkové sotva chodí, já jsem ale moc ráda, že se to takhle nečekaně povedlo i uprostřed zimy. Někteří z osazenstva nám to sice dávají pěkně najevo, že trpěli v přenoskách a náhradních boxíkách déle, než jsou obvykle zvyklí, a že přišli o svůj víkendový klídek, skutečně byli unavení a déle spali, za odměnu ale dostali větší příděly zeleniny a sena, aby na to příkoří brzy zapomněli.
No ale to není to jediné, co se v našem morčecím světě přes víkend událo!
Hned v sobotu ráno, 15. 1., se nám ze svých cest vrátil Xay Tesoro, naše nové morčátko. Nepřijelo ale již žádné miminko, ale pořádný kus chlapa (přes 900 g), oceněný nejen na výstavě, ale i samičkou, kterou mezitím nakrýval v CHS Vandulka, kde byl náležitě rozmazlován. Je to opravdu neskutečný pohodář, morčátko - mazlík, vůbec se nebojí, okamžitě se zabydlel, a dvě samičky, které na něj již čekaly, ho přivítaly s radostí. Je to úleva, že se nikdo nepere, že si zvířátka sedla na první pokus. Xayík přijel nablýskaný, napucovaný, důvěřivý - a Yanna s Yuccou to ocenily. Je na nich úplně vidět, jak se jim jejich první ženich líbí.

Xay (uprostřed) s Yuccou a Yannou, foto 15. 1. 2011

No a v neděli rozruch v naší CHS pokračoval. Stěhovalo se k nám několik skinny morčátek z CHS .... Byli jsme požádáni, zda by u nás mohla přebývat přes zimu, že pro ně nemají odpovídající podmínky - nemohou je mít přímo v bytě. Zatímco chlupáčům nižší teplota a vlhko nevadí, skinny morčátka neprospívají, miminka se nedaří... Naše stanice již několik morčátek z této CHS přijala - a opravdu u nás prospívají mnohem lépe. Jsem ráda, že se podařilo zachránit miminka v barvě čoko, oranž a čoko - oranž. Všechny jsme přeléčili, několik jich dokojila naše samice. Nyní již pěkně rostou a vesele hopkají s ostatními. Dospělá morčátka byla v pořádku - preventivní léčbou proti parazitům prošla ale též. Samec Leonardo se nám odměňuje tím, že za pobytu u nás přibral již téměř 500 g a je z něj parádní kousek. (Téměř 1300 g a stále roste!). I samičky po porodech se již pěkně kulatí.
Dokážu ocenit, když chovatel přizná, že se mu něco nedaří a snaží se zvířatům nějak pomoci, zachránit je. Tady se zdá, že se to povedlo. Zatím neuhynulo ani jedno morčátko, naopak jsou stále pěknější - a máme z nich radost. Některá z nich u nás již zůstanou natrvalo. Naše CHS se tak neplánovaně obohatila o barvy čoko, oranž a nově i o dalmatince. Protože na tak nebývalý nárůst morčat nejsme přece jen vybaveni a náš jinak poklidný chod naší CHS prožívá pěkný rozruch, museli jsme příjem nových morčátek pečlivě zvážit. Přibrali jsme několik samiček, mezi nimi kojící maminku s miminkem, no a výměnou šly zpátky chlupaté (genové) samičky - Betynka, Kremrolka a Maia. I další se budou postupně vracet ke svým majitelům, tak to snad nějak zvládneme.

Howea s miminkem, foto 17. 1. 2011

Howea

Hladové miminko, foto 17. 1. 2011


Ginger, foto 17. 1. 2011

Hilda, foto 18. 1. 2011

Neplánovaně tu zůstala i jedna černo - bílá skinny holčička, která má uši nahoru, ba přímo dozadu, a byla určena na prodej. Já ale věřím, že si dá říct, že je sklopí. Má totiž moc pěknou hlavičku, milou povahu - no já prostě věřím, že ještě ukáže, co v ní je - a též věřím na "lásku na první pohled", tak uvidíme, zda mě nezklame a nedopadne to jako ve Shrekovi. Ale i tam to vlastně dopadlo dobře, ne?

Tady už uši docela pěkně klopí.... (Zatím ale jen výjimečně!) Foto 17. 1. 2011
 
REGISTRACE
Psáno 12. 1. 2011
Tak nám ty naše nové naděje již pěkně povyrostly a nastal čas ukázat je světu. Tedy odborníkům na slovo vzatým, aby posoudili, zda se nelíbí pouze nám. Dmuli jsme se pýchou, když byla naše morčátka chválena - z valné části to bylo "bez ztráty květinky". No ale úplně všichni neprošli, kvůli barvě - např. Athos. On sice vypadá jako tříbarevný - a moc se líbil, při bližším ohledání se ale zjistilo, že je to barevný tan. I když nedostal registrační číslo, sklidil alespoň pochvalu a nám se nadále moc líbí, i když do budoucna budeme muset přehodnotit plány, které jsme s ním měli.
Je to vždy hezký pocit mít vše pečlivě srovnané - za ta léta chovatelského úsilí už je těch "lejster" opravdu požehnaně - ale jsme rádi, že máme od začátku vše podchyceno. Zavzpomínali jsme na počátky chovu, na naše první morčátka, na největší "morčecí osobnosti".
Od dob, kdy k nám byla dovezena první skinny morčátka, uběhla spousta času. Je neuvěřitelné, kolik lidí se pro tyto "příšerky", jak se na ně zpočátku nahlíželo, nadchlo. Určitě si to zasluhují ti "hrošíci" a "prasátka". Jsou nádherní. Jen ty jejich odchovy nejsou vždy bez problémů, jak jsme se již měli možnost přesvědčit na vlastní chovatelskou kůži.
Přesto neztrácíme optimismus a s nadějí očekáváme, co přinese nový chovatelský rok.
 
NOVÉ SAMIČKY
3. 1. 2011 se naše CHS obohatila o další dvě samičky - miminka. Přibyla čokoládová skinny samička WACO a čoko - oranž? (upřesníme později) skinny samička BEATRICE. Byla to s nimi ale práce! Po příjezdu u nich propukly těžké průjmy, měly nafouklá bříška, ztrácely na váze. Vždy to bylo lepší u jedné, drhá se zhoršila - a naopak, stále jako na houpačce. Konečně  léčba zabrala, samičky začaly přibývat na váze a vše se stabilizovalo. Po cca měsíčním úsilí bylo jasné, že se je podařilo zachránit. Bylo domluveno, že u nás již zůstanou natrvalo - a do jejich CHS se náhradou za ně dostane část miminek z jejich prvních vrhů. Při pohledu na ta miminka je mi ale jasné, že do té doby uteče ještě hodně vody! Nejhorší snad ale již mají za sebou.


WACO 5. 1. 2011, váha 282 g


BEATRICE 5. 1. 2011, váha 325 g

Naše samečky dále obšťastní skinny samička POGGY Z DOBRÉ VODY a genová černo - bílá samička REZZIE OD MEDUNKY.

 
 
POGGY 5. 1. 2011, váha 590 g


REZZIE 5. 1. 2011

Pro naši poklidnou CHS jsou to velké změny - naši lenošiví, rozmazlení samci se budou muset trochu protáhnout a ukázat, že dokáží též něco jiného než netrpělivě vyčkávat, co zase dostanou za lahůdku.
 
25. 12. 2010 PŘIJEL GRANDŠAMPION ČR !

Ráno po Štědrém dni přijela do naší CHS posila. Paní Písařová z CHS Vandulka přivezla svého "GRANDŠAMPIONA ČR" LADA SCRATCHYHO SKINNY VELVET, aby zkrotil Fatimu. Obdivovala jsem její odvahu i nabídku k zapůjčení poté, co Fatima při pokusu o připuštění pokousala již dva nápadníky. Takže jsem opravdu trnula hrůzou, aby na té jeho hedvábné kůžičce nezpůsobila nepěkné šrámy.
Ze Scratchyho vyrostl nádherný, velký, pohodový samec - a tak když Fatima rozpoutala to svoje chřestýší představení, ukázal jí, kdo je tady pánem. Pěkně po ní seknul, vyhnal ji z pelíšku, sám si do něj lehnul a začal konzumovat všechny lahůdky, připravené na uvítanou. Fatima to dlouho nemohla rozdýchat, byla nesmírně uražená. Ona, taková princezna! A teď se má podřídit! Byla zvyklá mít stále za zády Villu a Weru, teď je sama s velkým samcem, který se tváří, jako by v boxu ani nebyla!
Mně spadl kámen ze srdce, že se Scratchy chová ve svém rodišti opravdu jako doma, no a další den ráno k sobě ti dva krasavci seděli alespoň již otočení čelem. I když láska na první pohled to tedy opravdu není. No - počkáme si.

Grandšampion Lad Scratchy Skinny Velvet, slavné morčátko, na návštěvě ve svém rodném domě - 26. 12. 2010
27. 12. 2012 Tak ta potvůrka Fatima si počkala na večer. Slyšela jsem nějaký hluk, tak jsem se šla podívat, co se děje. Fatima si potmě dovolila na Scratchyho. Naštěstí to skončilo jen drobnější oděrkou na kůži, krev netekla. Scratchy jí to vrátil. Moc jsem toho nenaspala - ale již se to neopakovalo a teď se zdá, že snad už bude klid.
29. 12. 2010 Tak klid tedy rozhodně nebyl. Stačilo, abych z bytu na chvíli odešla - a opět se něco semlelo. Scratchy utržil pár šrámů, naštěstí povrchových. Fatima nic, tvářila se jako neviňátko. Já nevím, jestli ten pocit znáte - někdo vám s důvěrou půjčí něco drahocenného, v tomto případě slavné morčátko, s tím, že je tu určitě v dobrých rukou, no a vy to přes všechnu péči neuhlídáte... Nejradši bych neviděla sebe, natož pak Fatimu.
Po poradě, co dál, jsme se rozhodli, že je přestěhujeme do jiného boxu. Scratchy prý byl zvyklý na domeček, dostali tedy domeček. Ani se mi tomu nechce věřit, ale od té doby je klid. A já bych si moc přála, aby to tak zůstalo. A děkuji paní Písařové, majitelce Scretchýska, za důvěru i psychickou podporu. Zachovala klid, i když tu její krasavec byl v ohrožení.
Tak teď jen musíme doufat, že už je Fatima opravdu zkrocená.
30. 12. 2010 S výměnou boxu se situace skutečně uklidnila. Domeček přijali s nadšením. Scratchy byl ze všeho úplně vyčerpaný. Ale již se pořádně prospal a najedl, tak je to v pořádku.

Velký odpočinek po přestálých útrapách - Scratchy 30. 12. 2010
 
Co se asi Fatimě honí hlavou? Foto 30. 12. 2010

4. 1. 2011 Soužití Scratchyho a Fatimy je nadále poněkud problémové. Viděla jsem, jak se boxem žene Fatima - a za ní rozlícený Scratchy. Copak mu zase asi provedla... Asi ho rozzlobila nějak hodně, protože další den měla po sobě šrámy tentokrát ona. No ale od chvíle, kdy jsem to objevila, se oba opět chovají zcela mírumilovně, takže mají poslední pokus na to, aby se v manželství polepšili - jinak hrozí rozvod! 
 
22. 11. 2011 Tak se nám CHS nadále neplánovaně rozrůstá, již jsme opravdu museli vyhlásit STOP STAV. Tedy kromě morčátek, která již jsou domluvena dlouho dopředu a na která se samozřejmě těšíme.
Domů odešla PRINCEZNA z Kouzelné pohádky, doufáme, že nakrytá naším IZÁKEM, to se teprve potvrdí (potvrzeno!),  a vystřídaly ji dvě krásné slečny - TAJGA A OZZINKA z Kouzelné pohádky, které si za partnera vybraly GRANDA. Naopak do Kouzelné pohádky odjel posílit tamní řady náš bílý genový GRANÁT.

TAJGA 22. 11. 2010 (Jestli vše dobře vyjde, tak jsem na vlastní oči viděla, jak se sameček Granát snaží 4. 1. 2011. Tak držíme palce, aby Tajga zabřezla.)


OZZINKA 22. 12. 2010

GRAND se loučí s TAJGOU - foto 21. 1. 2011

Z CHS ... přibyla dočasně tmavá skinny samička GAIA, ta je teď v boxu s YONATHANEM - a dále KLEOPARTA z Kujebiny a MAJA z Galaxie morčat.
 
GAIA 22. 12. 2010

GAIA je docela pěkná skinny holčička - s Yonathanem o nich ani nevíme. Foto 30. 12. 2010, váha 791 g

Gaia u nás zabřezla.

Konec březosti bohužel není bez problémů - foto 15. 2. 2011

Jak tohle dopadne? Foto 14. 2. 2011 (Gaia není smutná, žere, ale špatně se pohybuje, noha - kyčel ji neudrží.)
16. 2. 2011 - Jak to vše dopadlo se dozvíte v kapitole Odchovy 2011 (2. porod na návštěvě).

KLEOPATRA 22. 12. 2010

KLEOPATRA (foto 30. 12. 2010) se sžila v boxu s mladými samičkami, skáče s nimi jak mláďátko a po porodu se již zakulacuje.



MAIA 22. 12. 2010

MAIA (foto 30. 12. 2010) dostala jako partnera mladého genového samečka GRÁLE. Zdá se, že si docela vyhovují, tak uvidíme, zda se jim podaří miminka.

Ujali jsme se skinny samičky PŮLINKY (YMCY), kterou léčíme, a neplánovaně nám přibylo tříbarevné genové miminko - roztomilá holčička CILKA.

PŮLINKA (YMCA) se uzdravuje, 23. 12. 2010

PŮLINKA se po přeléčení již prakticky uzdravila, přibrala 100 g, váha 30. 12. 2010 je 701 g. Máme radost!


CILKA zleva 23. 12. 2010

CILKA zprava 23. 12. 2010

Tak hlavně aby všichni byli zdraví a dobře prospívali. Až bude trochu času a morčátka se ještě víc aklimatizují, udělám opět nějaké fotografie. Naši kluci samozřejmě zírají, kdože jim to narušuje jejich samčí ráj - taková invaze "ženských"!
 
9. 12. 2010 NOVÉ PŘÍRŮSTKY DO CHOVU
Moc jsem již byla na nová morčátka zvědavá - a ode dneška jsou tady, neplánovaně o něco dříve. Ještě sála od maminek, ale protože Samantě po včerejším porodu, při kterém přišla o miminka, začalo zatvrdávat hromadící se mléko (viz kapitola Odchovy 2010, vrh K5), domnívala jsem se, že by jim ještě nějakou dobu mohla dělat maminku, a tak by pomohla i sama sobě. Samantha je bohužel odmítla. Miminka přijela z ... a je s nimi počítáno do chovu pro barvy čoko a oranž. Podařilo se vytvořit dvě dvojice. Genová samička Yveta (čoko -oranž) + čokoládový skinny sameček. K již dříve příchozí genové samičce Vanese (čoko - oranž - bílá) přibyl oranžový skinny sameček. Tak jen doufám, že se jim tu bude dobře dařit a že jim pro začátek pomůže starostlivá péče skinny samičky Vanesy a její dcery Ziny. Samotným bylo totiž smutno. Teď se již  vesele prohánějí ve velkém boxu s dalšími miminky (matkou je Vanesa) - Isabelkou a Isidorem.
Fota a bližší údaje postupně doplníme.
10. 12. 2010 Ráno jsem nová miminka zvážila - a měla jsem radost. Oranžový chlapeček přibral ze 178 g na 189 g, genová holčička z 227 g na 235 g. Jen čokoládový sameček zůstal zhruba na váze, ze 191 g pokročil na 192 g. Přece jen je ale o čtyři dny starší než ti druzí a vcelku samostatný. Jen maminku a společenství ostatních potřebují všichni. Byla jsem moc ráda, když se posléze má domněnka vyplnila - na vlastní oči jsem viděla pít oranžového samečka, potom i čokoládového, od Vanesy.

Zdá se, že si budou rozumět, foto 9. 12. 2010


Velká "rodina" - foto 10. 12. 2010


Nová "maminka" a "sestřička" - foto prosinec 2010

Poznámka ze 4. 1. 2011 Celá rozšířená rodinka nadále dobře prospívá. Kluci již byli odděleni do samostatného boxu, k holčičkám přibyly dvě nové čoko skinny samičky. Nadále lze jejich fotografie sledovat v kapitolách Chovní samci, Chovní samice.
 
5. 12. 2010  PŘÍJEZD KLUKŮ NA NÁVŠTĚVU
Poslední dobou se nějak stává zvykem, že věci nijak neplánujeme - a ony se dějí. Naše CHS zažívá ve svém dosud poklidném a ospalém životě "převratné změny". Na žádost naší spřátelené CHS Z DOBRÉ VODY u nás najdou dočasný domov dva černí kluci - HARVEY OD KAZBUNDY a FABIO Z DOBRÉ VODY. Chvíli jsme si lámali hlavu, kam je dáme, ale brzy nám to samozřejmě došlo - k našim samičkám přece! Ať je nějaká změna! A tak chceme jejich majitele, pana Bc. Milana Rytíře ujistit, že jsme to naopak my, kdo mu děkuje, že naše samičky byly tak nečekaně připuštěny. Doufáme jen, že se jim samečkové zalíbí - a po počátečním rozruchu v boxech se vše zklidní. Kluci jsou moc hodní - ale holky trochu protestují. Tak budeme držet palce, aby vše dobře dopadlo. Pokud ano, zažije naše CHS opravdový babyboom.

FABIO Z DOBRÉ VODY


HARVEY OD KAZBUNDY

Dovětek ze 6. 12. 2010 Tak žádný babyboom nebude, naopak, naše samičky asi chtějí být staré panny. Oba nápadníky odmítly. To byla mela, hned první den oba kluci utržili šrámy, což je nám opravdu moc líto. A to se miloučký, hezoučký Fabio samičkám tak hezky dvořil, i zkušenější Harvey dělal, co mohl. Kdepak! Nic platno. Chudáci kluci, to si opravdu nezasloužili. Do půlnoci jsme vše přeskupovali v boxech - a nabídli klukům náhradní řešení, byť ne tak dokonalé, jako se jevilo to předtím. A to jsem se ještě pana Rytíře ptala, zda jsou hodní, zda samičkám neublíží! Nějakého rabiáta na ně, který by je srovnal. Jedná se o Fatimu a Villu, jsou to dcery hodňoučké Ropy. Takové krásné holky, to mohla být miminka! Poté, co nápadníky zmasakrovaly, si spokojeně hoví v pelíškách. Ani vidět je nemohu, žraloky! Fatima chce určitě zas a pouze Ebonita - toho už si ale vydupala Ghana. A Villa je Ebonitova dcera, tak to nejde, z důvodu úspory boxů jsem je chtěla připustit společně. No a půjčit někde nepříbuzného krasavce s tím, že ho mé hysterky rozsápou?!! Stačil ten nervák včera...  
 
23. 11. 2010 VANESA SKINNY ELEGANS
Dějí se věci nečekané. Opravdu by mě před pár dny ještě nenapadlo, že budeme mít nové morčátko, genovou samičku, která se shodou okolností bude též jmenovat Vanesa a též bude z CHS Skinny Elegans. Prostě teď doma máme dvě Vanesy Skinny Elegans. V PP jsme zjistili, ž jejím dědečkem je údajně náš Goro Skinny Velvet a pradědečkem náš Derrick z Cavia Zahva. Je to ale celé nějak popletené, údaje nesouhlasí, čím víc v PP pátrám, tím víc chyb v něm nacházím. A když docházím k překvapivému zjištění, že otcem Vanesiny babičky Meggy Quest Moravia je naše samička Darla Skinny Velvet, přestala jsem celý PP brát vážně.  Doputovala sem přes dvě chovatelské stanice, již dvakrát měla miminka, a dostala jsem ji v rámci "chovatelské výpomoci". Vážně jsem žádný další přírůstek do chovu neplánovala, ale čoko - oranž - bílé kombinaci jsem neodolala. Je to hezká, drobnější samička, a ačkoli jsem čokoládovou barvu prozatím v chovu neměla, myslím, že ji má pěkně tmavou. Každopádně z ní mám radost - to ostatně z každého morčátka, ale dlouho jsme neměli žádné chlupáče, člověk si na nich ty barvičky, které u skinny morčátek leckdy jen tuší, může lépe prohlédnout.
Tak tady jsou první fotografie - v umělám osvětlení - průběžně přibydou další.


Vanesa Skinny Elegans, foto 23. 11. 2010, váha 705 g


Vanesa Skinny Elegans - zleva, foto 23. 11. 2010


Vanesa Skinny Elegans - zprava, foto 23. 11. 2010


Vanesa se seznamuje - Fatimě se moc nelíbí, že jí sedí někdo v pelíšku. A ještě k tomu "chlupáč" - to ještě nikdy neviděla. Foto 23. 11. 2010

Když Vaneska přišla, byla úplně ztuhlá. Prostě se vůbec nehýbala a nechala s sebou jakkoli manipulovat. I v novém pelíšku seděla jak "pecka". Nemám ráda smutná morčátka, a tak jsem to riskla. Jenže - v prvním boxu ji nesnesla Debbie - to jsem předpokládala, ta nesnese nikoho. V druhém boxu byla zase Vaneska pěkně agresivní (aha, také to umí) na Jezabell. No a teď trochu trnu, co se děje v největším boxu - Fatimě se to moc nezamlouvá.


A již opět sebevědomá Vaneska, foto 24. 11. 2010 (denní světlo)
 
17. 11. 2010 NOVINEK JE VÍC NEŽ DOST
 V posledních dnech bylo v naší CHS opravdu rušno. Po letech k nám "přišel na návštěvu" - krytí sameček z jiného chovu. Jmenuje se LEONARDO a dělá společnost naší Victorii. Námluvy probíhají zatím klidně, tak uvidíme, jak vše dopadne.

Tak tenhle kluk s "pihovatým" zadečkem, Leonardo ..., k nám přišel na námluvy. Vzadu se poněkud mračí Victoria. Foto 17. 11. 2010

Na oplátku tu máme ke krytí dvě genové samičky, no je tu opravdu veselo.

Říkala jsem, že Edmond je ještě miminko. No on nás ale velmi rychle přesvědčil, že už je z něj chlap.
Zatím nevím, jak se jmenuje samička, tak jí říkám "Kremrole." Foto 17. 11. 2010


Tahle genová holčička, Betynka ..., je moc milá holka. Ale jen když má Nathana pouze pro sebe. Jinou samičku nesnese. Foto 17. 11. 2010


Tak takhle si tu už delší dobu pohádkově žijí náš Izák s Princeznou z Kouzelné pohádky. No ale stále nic, jsou to lenoši! Foto 17. 11. 2010

Dnes od nás odešel krásný tříbarevný sameček DAVE. Jsem hrozná - nemohla jsem se s ním rozloučit :), je to takový komunikativní obřík, v necelých třech měsících váží již 755 g! No ale v CHS Z DOBRÉ VODY na něj již čeká několik samiček, bude se tam mít určitě dobře - a já ho budu vídat na stránkách této CHS.

Dave před odjezdem, foto 17. 11. 2010

No a naopak nám z CHS Z DOBRÉ VODY přibyla dvě morčátka. Holčička UNIVERSE, která se narodila bílá, se posléze rozhodla, že to trochu "vylepší", takže si načerno nabarvila uši a nos, na nožičky ale pozapomněla. No necháme to na ní, třeba nám v chovu ještě něco zajímavémo předvede.

Universe Z Dobré Vody, po příjezdu ještě trochu nejistá, foto 17. 11. 2010
Dali jsme ji do boxu k samičkám Debbie a Gemmě, ale bohužel, Debbie, potvůrka, ji tak stresovala, že jen seděla v rohu a strachy pištěla. Tak to teď (18. 11.) zkoušíme ve velkém boxu, kam jsme vypustili Jezabell s Černinkou - Fantazy a Elvírou. Universe jsme k nim přidali. Moc se radovala a skákala, ale trocha napětí je tam též, tak uvidíme.

No a potom jsem si dovolila jeden chovatelský "rozmar" (a neříkejte, že úlet :)). Prostě se mi zalíbil tenhle "dráteník". No a proč by si chovatel nemohl pořídit mazlíka, že? A VAMOS je opravdu úžasný! Možná, že za pokus by to stálo, asi jedno nakrytí zkusíme. Má pěknou barvu a vypadá to, že z něj vyroste pohledný sameček. A ještě jedna zajímavost.. Při pohledu do jeho PP jsme zažili další překvapení: Jeho pradědečkem je náš slavný Derrick z Cavia Zahva, jedno z našich prvních skinny morčátek. Tak vidíte, vlastně se nám do rodiny vrací pravnuk. Tak teď jen pro představu první fotografie:

Vamos Z Dobré Vody - no labuť z něj asi nebude, ale je prostě úžasný! První foto 17. 11. 2010

Vamos má štěstí - už je v boudičce! A Lesley ochranář své svěřence hlídá jako oko v hlavě.
 
12. 11. 2010 Očekávané novinky v naší CHS
Tak nám pomalu dorůstají "miminka", některé holčičky jsou již takřka na vdávání, kluci už si nevěsty též brzy zaslouží. Tak teď jen, jak to všechno do budoucna naplánovat, aby se to líbilo nám i morčátkům. Stále vymýšlíme nové varianty - a zjišťujeme, že ač je tu adeptů na ženění i vdávání spousta, sestavit vhodné nepříbuzné páry opravdu snadné není. Zvlášť nám moc schází mladý Laos Naked od Pikáska, který by teď byl potřeba jako ženich pro Victorii. No nějak to uděláme, uvidíme, jak vše dopadne. Kdyby náhodou někdo ze čtenářů měl v záloze pěkného černo - červeno - bílého samečka, tak nám dejte vědět :).
Je již naprosto jasné, že zabřezla Vanesa (S Championem). Je to již starší samička a bude to její poslední vrh. Zatím o tom raději vůbec moc nechci mluvit, po předchozích událostech u mě spíš převládají obavy, jak to dopadne, než nějaké těšení se.
No a brzy nám přibyde nová holčička. Původně to měla být posila do chovu bílých, ona ale změnila rozhodnutí a začala se přebarvovat na himalájku. Každopádně vhodného partnera do budoucna tu pro ni mám, z jednoho geňáčka zřejmě bude himíček se včemi znaky, tak už se na ni těšíme. Snad k nám přicestuje již příští týden. Potom doplním podrobnosti.
O tom, že tu s námi bude krásný sameček Xay Tesoro jsem již psala. Překvapením ale jistě bude i další sameček :). O tom ale také později.
 
PŘIPOUŤĚNÍ SAMIČEK
4. 11. 2010 PŘIPOUŠTĚNÍ SAMIČEK
Doba odpočinku pomalu končí. A aby v naší CHS bylo opět veselo s novými miminky, připustili jsme několik samiček. Zní to náramně jednoduše, jak to tady tak píšu - jak ovšem celá akce probíhala ve skutečnosti, se můžete v případě zájmu podrobněji dozvědět v kapitole Chovní samci u samců Hannibala a Ebonita. Veselo bylo již nyní :).
 
2. 11. 2010 Tak dnes se u nás byl osobně představit náš nový sameček XAY TESORO. Dostal se k nám souhrou náhod, poté, co byl jinde odmítnut. Již na fotografiích se mi moc líbil, říkala jsem si, zda i ve skutečnosti je tak pěkný - no a byla to láska na první pohled. Je to nádherný morčecí sameček - a navíc úžasný mazlík. No a to ani nemluvím o tom, jakou radost to v budoucnu jistě způsobí našim dospívajícím samičkám. Zatím ještě nějaký čas zůstane u své přechodné majitelky, která mu též nemůže odolat a všemožně ho rozmazluje. Již teď se ale moc těšíme na to, až k nám přijde natrvalo.

XAY TESORO, foto paní Blanka Písařová


Moje první setkání s tímto krasavečkem, 2. 11. 2010


Je to opravdu pěkné, silné mládě.  Foto 2. 11. 2010
 
18. 10. 2010
Tak musím napsat, že se událo něco, co jsme sice vůbec neplánovali, ani neočekávali, ale nakonec asi vše dopadlo tak, jak má. Po smrti Xanadu mi bylo líto, že jsem si neponechala žádného z jeho potomků, ten jeho kukuč mi ještě stále chybí. A že ani ze spojení Vanesy s Odem, či její dcery Ziny s Odem mi tu nezůstal žádný potomek - a že tato spojení již bohužel nikdy nelze opakovat.
Nedlouho poté, co jsem v duchu takto zalitovala, se ozval telefon. Důvody, které majitele vedly k následujícímu, jsou osobní - a nebudu je tu rozebírat. Po vzájemné dohodě se k nám vrátil Kašpárek, syn Xanadu, a Orion, syn Ziny a Odíka. Jen podotýkám, že o kluky bylo v průběhu jejich pobytu opravdu vzorně postaráno - a je to na nich vidět. Vrátili se dva urostlí samečci, kamarádi, kteří mi tu již téměř týden radostně poskakují. Sama jsem ráda, že se okamžitě zabydleli a že vypadají nadále spokojeně. Jejich fotografie se brzy objeví v naší samčí fotogalerii. Prozatím alespoň na společné fotografii:


Orion a Kašpárek zpět v naší CHS , foto 12. 10. 2010

A protože vím, že se bývalým majitelům po klucích stýská, tak tady je specielně pozdrav pro ně: "Moc zdravíme, zůstali jsme spolu a je nám tak dobře. Přijďte se na nás někdy podívat, budeme rádi!"

Orion a Kašpárek 23. 10. 2010

Máme se moc rádi..., Kašpárek a Orion, foto 23. 10. 2010



Shora často vyhlížíme, co se nese dobrého. Foto 23. 10. 2010

A další novinkou je návštěva genové Betynky u našeho Nathana - ale jestli z toho něco bude, jisté není. Nathan se vše teprve učí :)
Nathan si Betynku hlídá, foto 18. 10. 2010
 
3. 9. 2010
Tak konečně jsme opět zpátky na internetu. Prázdninový pobyt na venkově (více viz nová kapitolka "Morčecí prázdniny") nám neumožňoval stránky doplňovat (slabý až nulový signál), takže resty doplňujeme až nyní. Proběhlo velké fotografování zvláště nových přírůstků a zařazování fotografií do jednotlivých kapitol. Tam se i více dočtete o jednotlivých vrzích, očekávaných událostech atd..

A v Novinkách vám snad již brzy představíme dvě nové genové holčičky, které mají přibýt do našeho chovu.
 
8. 7. 2010 INFORMACE O POSILÁCH V NAŠEM CHOVU

Posily do řad světlých
Jelikož se začaly povážlivě tenčit počty našich světlých morčátek, začali jsme uvažovat o tom, že posílíme jejich řady. Není to ale vůbec jednoduché. Máme tedy alespoň první počin.

Již před několika týdny naše morčecí řady obohatila samička DEBBIE LOVELY (psáno o ní již 3. 7.), bílá s červenýma očima. Narodila se 23. 1. 2010, váží již téměř 900 g, a tak rozhodně nastal čas svěřit ji do péče pěknému samečkovi. To byl ale kámen úrazu - o zamýšleného ženicha jsme bohužel přišli, další dva adepty, kteří by připadali v úvahu, Debbie pokousala, skutečně se chovala jako rozlícený tygr. K nám se ta princeznička velice měla, téměř mazlík, ale s ostatními naháčky se prostě nesnese. Ovšem na ženicha již byl nejvyšší čas. Nakonec jsme se rozhodli, že začneme "zgruntu"a v úterý 6. 7. 2010 jsme pro Debbie přivezli bílého tmavookého samečka. Jmenuje se PEDRO Z GALAXIE MORČAT
, je to hladké bílé morče s tmavýma očima. Po letech tedy budeme "vyrábět" genová morčata. A také jsem trochu doufala, že na chlupáče si Debbie snad tolik nedovolí, že na něm hned nebude vidět každý šrám, pokud by ho napadla jako ty ostatní.
A opravdu - včera po připuštění sice Debbie opět předvedla to své "divadýlko" - cvakání zubů, mručení, dupání, ba i útočení. No ale samečkovi bych nejraději zatleskala. Prostě si jí nevšímal!! On se nechal i napadnout - a nezačal se prát. Prostě ji setřepal, a dokonce si lehl a zíval!! Naprostý pohodář. Chvíli ji nechal "vyšilovat", ale potom ji náležitě prohnal, aby ukázal, že je chlap. Obešlo se to bez jediného šrámu, a dnes, druhý den po připuštění, je ta malá (ale i milá) saň vcelku spokojená. Sameček je v naprosté pohodě a moc se nám líbí.


DEBBIE LOVELY, foto 8. 7. 2010


PEDRO Z GALAXIE MORČAT, foto 8. 7. 2010

Další posilou do chovu světlých je JASMÍN SKINNY VELVET, genový skinny, himalájec, kterého jsme "oprášili" z jeho postu mazlíka a nechali jím nakrýt naši bílou skinny samičku INU SKINNY VELVET. Oba jsou moc pěkní, tak uvidíme, zda mladá samička již zabřezla a co z toho bude.


JASMÍN SKINNY VELVET, foto 8. 7. 2010


Jasmín s Inuškou


JASMÍN SKINNY VELVET + INA SKINNY VELVET, foto 8. 7. 2010

Posily do řad tmavých
O dvou samečcích, LAOSOVI a LONDONOVI, jsem již psala. Těm ještě chvíli potrvá, než se ukáže, jaké ambice mají. Abychom trochu "uspíšili" situaci v chovu černých, rozhodli jsme se přijmout mezi naše černé hladkého černého samečka. Je ze spojení LESSIE SAVONIER (hladká černá) + RENO SAVONIER (dalmatin černý), s opravdu pěkným rodokmenem po morčátkách z UK a NL. Dnes jsme ho připustili s černou skinny samičkou JEZABELL SKINNY VELVET  ze spojení  AFRODYTA HAPPY CAVIA (tan černý) + ODO OF GOLDEN CAVE (černý). Obě morčátka zůstala zatím v naprostém klidu, vypadají spokojeně. Tak teď nezbývá než čekat.
Bude to nezvyklé mít najednou tolik "oblečených" morčat v početné rodině našich naháčků. Už se těšíme, bude to změna!


Posila do chovu tmavých - černý sameček LESLEY TERRA PUNCTATA. Foto 8. 7. 2010

30. 7. 2010 A nesmím zapomenout na ZRZINKU, mladou samičku. Přišla k nám po dohodě - na připuštění -  Po necelých pěti týdnech pobytu začala samička tlačit - a nedařilo se. Majitelé ji odvezli na veterinu, kde byl zjištěn přetočený cíp děložní. Jedinou záchranou byl císařský řez. Po velkých peripetiích, kdy samička třikrát málem odešla (komplikace se zánětem kůže, prakticky celá se loupala, krvavé praskliny měla po celém těle, měla ochrntou a jakoby vykloubenou nohu, neudržela rovnováhu, nemohla jíst..), se nám ji podařilo vrátit do života (léky, koupele, masáže, zábaly, umělá výživa..). Stal se téměř zázrak, samička se uzdravuje, a protože majitelka by ji ve svém chovu již neuplatnila, necháváme si ji jako mazlíčka. Již se velmi kamarádí s jednou z našich samiček - Valerií.
A mimochodem - císařský řez byl na klinice v Praze - Jarově (4. 7. 2010) proveden velice pěkně, i následných několik dnů v nemocnici (infúze) mi připadá jako velice rozumné řešení. I domácí léčba byla velice níročná - znamenala plné nasazení prakticky ve dne i v noci.
Ale vyplatilo se to! Zdá se, že samička bude zcela zdravá - i když miminka samozřejmě již nikdy mít nrbude. Vůbec nám to ale nevadí. A jsme moc rádi, že i v tomto horkém létě, kdy nás potkalo několik morčecích tragédií, jsme mohli prožít i radost z téměř zázračného uzdravení!


ZRZINKA - ještě slabá a celá "opelichaná", ale již má chuť do života.
Foto červenec 2010.

Jen pro porovnání - ZRZINKA s kamarádkou, foto leden 2011 (Zrzinka váží přes 1200 g!)
 
3. 7. 2010 ZALOŽENÍ TÉTO KAPITOLY - OBČASNÉ INFORMACE
Pro větší přehlednost jsme dnes pod dojmem událostí založili tuto kapitolu, kde se s Vámi budeme dělit o nejžhavější novinky v naší CHS.

Dnes je událostí číslo jedna naše účast na 2. PRAŽSKÉ VÝSTAVĚ BEZSRSTÝCH MORČAT. Vše je podrobně popsáno v další nově založené kapitole Výstavy.

Po dlouhé době obohatili naše řady dva noví samečci :
tříbarevný LAOS NAKED OD PIKÁSKA (černá s červenou a bílou), budoucí ženich pro stejně tříbarevnou GALAXII, a LONDON NAKED OD PIKÁSKA (solid aguti stříbrná), bratři narození 29. 5. 2010.
Bylo to bleskové a neplánované rozhodnutí. Zlákala mě naprostá nepříbuznost s našimi morčátky, dobrý chov, ze kterého kluci pocházejí, i zajímavé barevné možnosti do našeho dalšího chovatelského počínání. No a v neposlední řadě dva čtyřtýdenní bratříčci zůstali spolu - takže jsme si domů přivezli dva radostné, žravé, poskakující miloučké uličníky - ne vystrašeného chudinku skinníka, který před nedávnem přišel o maminku a potom i o sourozence. Kluci teď zůstanou spolu až do dospělosti - a my z toho neplánovaného nákupu máme čím dál větší radost.

A ještě nesmím opomenout samičku, která k nám přišla již před několika týdny, DEBBIE LOVELY (bílá). Má zvláštní povahu. Nás má ráda, radostně skáče vrtulky, když nás vidí. Ostatní morčátka ale odmítá - a to zásadně. Pokousala již dvě samičky. Nechali jsme ji "vychladnout", s tím, že k ní rovnou dáme samečka, věk i váhu již na to má. Málem však zakousla již druhého adepta. Tak teď očekáváme, co udělá s třetím ženichem, který by měl možná přibýt do naší CHS příští týden. Snad už pro ni konečně najdeme toho správného "prince". Ona je totiž skutečně jak princezna. Je vybíravá i v jídle - tedy stále se nemůžeme  shodnout, co by jí udělalo největší radost. Tráva, lupení a pod. v ní mizí, okurka, paprika a pod. zůstávají ležet. Na rozdíl od našich morčat má ráda jablka - ovšem jen některá :) Jinak je to ale "zgruntu hodná ženská" - a my jsme si ji moc oblíbili. Tak uvidíme, zda se časem dočkáme i miminek.
Po starostech v chovu tedy snad přijdou konečně i nové radosti, možnosti a chovatelské naděje.

Fota a další informace budeme postupně dodávat.


Představujeme našeho nového samečka.
LAOS NAKED OD PIKÁSKA, foto z 4. 7. 2010


Je tříbarevný, budou jednou s Galaxií pěkný pár!


No a LONDON NAKED OD PIKÁSKA, ten se teprve vybarví :)
Barva solid aguti stříbrná dává do našeho chovu nové možnosti. Již se na ně těšíme! 
 


Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes114
mod_vvisit_counterVčera300
mod_vvisit_counterTento týden414
mod_vvisit_counterMinulý týden5131
mod_vvisit_counterTento měsíc11215
mod_vvisit_counterMinulý měsíc11172
mod_vvisit_counterVše2203522

Online (20 minutes ago): 23
Vaše IP: 52.90.181.205
,
Dnes: Bře 19, 2024

Copyright 2009 by MaraXa