Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů
Výstavy


3. 7. 2010 se v Praze 10, Toulcově Dvoře, konala 2. PRAŽSKÁ VÝSTAVA BEZSRSTÝCH MORČAT. Pro naši CHS se stala významnou událostí, protože jsme se jí po dlouhém rozmýšlení přece jen zúčastnili.
Naše CHS se v tomto směru zatím příliš neangažovala. Naše skinny morčátka máme rádi taková, jaká jsou, i s jejich "vadami". Vlastně když jsme s chovem začínali, nebyl u skinny morčat ještě stanoven standard - úspěch bylo zprvu vůbec odchovat skinníka, dostat do chovu novou barvu..
V naší CHS za tímto účelem sice časem vznikala krásná, zdatná morčátka, ale po stanovení standardu jsme si říkali, že by naši "mazlíci" zřejmě v tomto směru neobstáli - a výstavy jsme prostě vypustili.
To ale neznamená, že jsme standard ignorovali - i my jsme se snažili zachovávat nastolená pravidla, s rozmyslem připouštět jednotlivé dvojice a posuzovat morčátka nejen podle toho, jak krásně se na nás dívají..
A přiznejme i to, že člověk je tvor marnivý - a po tolika letech chovatelského úsilí nelze jen tak ignorovat skutečnost, že se tak blízko koná výstava specielně věnovaná tvorečkům, kterým již věnuje mnoho let chovatelského života. Takže začal vnitřní boj : Jít, či nejít? Samozřejmě umocněný ještě i přemlouváním leckterých přátel, chovatelů.
Přihlásili jsme se vskutku na poslední chvíli. Stále jsme hodnotili, koho vzít, na každém jsme viděli něco pro a něco proti...
Na výstavu nakonec jel AKYNTOS, XANADU, IZÁK, GRAND a jediná samička, GALAXIE.
Pro morčátka i pro nás to byl velký zážitek. Již Toulcův Dvůr samotný je zajímavé místo. Poblíž hostivařské přehrady se nachází zrekonstruovaná usedlost, skýtající různé možnosti. Vše je zde zaměřeno na bioaktivity - a městské děti si v přilehlém lesoparku mohou prohlédnout i různá domácí zvířata - kozy, ovce, prasata, husy, slepice, králíky. Dokonce i morče :)
Ale vraťme se zpět k morčátkům. Na první pohled bylo jasné, jak velký pokrok chov skinny morčat učinil. Bylo to samozřejmě nejvíc skinníků pohromadě, co jsme kdy mohli vidět.. Je to opravdu neskutečné - v dobách našich začátků jich tu bylo jen několik - a teď desítky vystavovatelů, více než sto skinníků. A krásných. Opravdu zážitek - ale zároveň již hlodá i otázka: "Co tu děláme? Konkurence je obrovská!!"
Zažíváme ale krásné chvíle. Mnoho chovatelů se k nám hlásí - je moc milé poznat osobně ty, s kterými jsme si dosud jen psali, navázat kontakty.
Přesto, že je neskutečné vedro (dle předpovědi 34 °C ), prakticky jsem nespala, jsem rozrušená atd.., mám pocit, že tentokrát to nešlo tu nebýt, že je dobře, že jsme se takto rozhodli, i když naše morčátka se zřejmě mezi vítěze nezařadí. Trávíme zde sice náročný, ale z chovatelského hlediska moc pěkný den.
A zcela neplánovaně :) do naší uzavřené morčecí rodiny přibývají dva noví mladičcí skinny kluci (viz kapitola Novinky).
Výstava i hodnocení morčátek vrcholí - a naše radost je veliká. V té obrovské konkurenci mnoha zkušených vystavovatelů je vyvolávána i naše CHS. Akyntos nezklamal - v kategorii mazlíků, kam jsme ho přihlásili, obsadil krásné druhé místo. A pro ocenění jsme si šli ještě dvakrát - samička Galaxie byla vyhlášena nejhezčí tříbarevnou samičkou výstavy a mezi samečky byl nejhezčí tříbarevný Izák. Z výstavy jsme si odváželi pohár, tři diplomy, kartičku šampiona a krásný pocit u srdce. A nejen z našich ocenění - ale i z úspěchů těch, které osobně známe, kterým se podařilo v chovu skinny morčat udělat obrovský pokrok a jejichž morčátka dnes představují naprostou špičku v chovu těchto krásných tvorečků. A my můžeme pyšně říkat: "Nezůstali jsme doma, byli jsme součástí tohoto opravdového "svátku skinníků".


AKYNTOS si výstavu opravdu užíval. Byl společenský, nevadilo mu, že si ho ostatní prohlížejí, seděl v boxu a ládoval se donášenými lahůdkami. Prostě pohodář, cestovatel.


GALAXIE si jako opravdová dáma nikoho nevšímala. Byla nad věcí a trochu se nudila. Nezúčastněně okusovala seno a vpodstatě jí bylo úplně jedno, kde je.


IZÁK se jako jediný ze všech bál. Většinu výstavy trávil schován pod pelíškem. Vyplnilo se u něj ale přísloví o sedávání v koutě. Byl "objeven" a oceněn.

 
GRAND a XANADU si užívali nových pelíšků, které vyhráli naši ocenění. Nevděk ale světem vládne - doma byly přiděleny březím samičkám, moc se jim líbí!


Aby nám teď ti naši krasavci nezpychli!



Tak ještě jedno foto s "missákem" - a zas někdy příště!!!
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 Další > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1449
mod_vvisit_counterVčera2042
mod_vvisit_counterTento týden1449
mod_vvisit_counterMinulý týden4740
mod_vvisit_counterTento měsíc14731
mod_vvisit_counterMinulý měsíc17089
mod_vvisit_counterVše2224127

Online (20 minutes ago): 76
Vaše IP: 3.145.93.210
MOZILLA 5.0,
Dnes: Dub 29, 2024

Copyright 2009 by MaraXa