Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů Ti, kteří odešli
Ti, kteří odešli
A TADY VZPOMÍNÁME NA TY, KTEŘÍ ODEŠLI
 
Poznámka z 2. 9. 2010
Jelikož nás v nešťastném, horkém a velice zátěžovém období letošního léta bohužel opustilo několik našich morčátek, přeřadili jsme jejich údaje i fotografie z kapitoly Chovní samci, Chovné samice sem. A také některé ostatní, kteří sice již nežijí, ale nechceme, a ani nemůžeme na ně zcela zapomenout. A potom - jsou tu přece jejich děti - a určitě je zajímavé (i pro chovatele) se podívat, jak vypadali rodiče či pra, prapra..rodiče těch současných morčátek ve chvílích, kdy tu byli s námi v plné síle a kdy jim to moc slušelo. Jen těch předčasných odchodů je nám opravdu moc líto... 

 
 
AFRODYTA HAPPY CAVIA (dovoz Polsko) 
(Znalci pravopisu nechť prominou, morčátko bylo pojmenováno takto.) 
Narozena: 16. 8. 2008      Vrh: A 5     Reg. č.: S 1086/09
Barva: černý tan 
Matka: Fame Reny Destiny  Barva: černý tan
Otec: Aristo Skinnyhouse  Barva: černá
Foto ze dne: 22. 10. 2009  Váha: 1025 g (22. 10. 2009)
Poznámka: Stejně jako její bratr Akyntos přicestovala z Polska, aby oživila náš chov. A výměnou zas putovali do Polska někteří naši skinníci. Má za sebou zatím jeden vrh, ale jelikož ji pět mláďat dost zmohlo (ke konci březosti přestávala žrát a byla dost slabá - přikrmovali jsme a jedno z mláďat - Nutellu zcela odchovala Livie), necháváme ji zatím odpočívat. Teď je již dávno zcela v pořádku, naopak na váze přibývá až moc.
1. 1. 2010 Nový rok je pro nás z chovatelského hlediska ve znamení naděje, že Afrodyta se svými dcerami a krásným samečkem Odem brzy obohatí náš chov o nová miminka. Držíme palce..
 
Afrodyta porodila 17. 7. 2010 pět mrtvých miminek. Sama vypadala dost dobře, byla ale smutná, chladla. Večer se mi ji pomocí podpůrných preparátů podařilo "nastartovat". Upravila se jí tělesná teplota, žrala s ostatními. Oddechla jsem si. Ráno jsme ji v boxu našli mrtvou, odešla za svými miminky...
Z předchozího vrhu nám po ní ze spojení s Odem zůstali tři krásné děti - Jupiter, Jumbo a Jezabell.
 
( 8 Votes )
AKYNTOS HAPPY CAVIA (dovoz Polsko)
(Znalci pravopisu nechť prominou, morčátko bylo pojmenováno takto.)

Narozen: 16. 8. 2008     Vrh: A5      Reg. č.: S 1086/09
Barva: černý tan
Matka: Fame Reny Destiny  Barva: černý tan
Otec: Aristo Skinnyhouse  Barva: černá
Foto ze dne: 17. 10. 2009  Váha: 1128 g (17. 10. 2009) - 1075 g (27. 11. 2010)
Poznámka: Akyntos je z dobré rodiny - z pěkného liniového chovu. Přicestoval sice z Polska, ale předky má i u nás - Renáta Schwarzová (CHS Reny Destiny) si jeho předky dovezla z Maďarska, odkud pochází i jeho druhá větev rodokmenu.
Trvalo mu to sice dlouho, ale konečně jsme se dočkali jeho prvních potomků.
S další samičkou jsou též již několik měsíců pouze kamarádi, ale nebudeme jim přece do toho mluvit, ostatně proč spěchat, nedostatkem morčat rozhodně netrpíme.. A že je módní barva právě černá? Akyntosovi je to, zdá se, úplně jedno.
19. 11. 2009 Akyntos opět nezklamal, jen to zase dlouho trvalo. Samička Lada, se kterou byl od 8. 5. 2009, je viditelně březí a kulatí se každým dnem více (další viz kapitola Odchovy).
2. 2. 2010 Nadešel čas, kdy jsme Akyntose připustili s krásnou černou Orsolyí. Je to nadějné spojení, oba jsou z prakticky čisté černé linie. Tak jsme moc zvědaví, jak to vyjde - naposled si Akyntos dával dlouho načas, než samičky zabřezly - vrhy byly mnohočetné, samičky to vůbec neměly lehké. Zatím to vypadá tak, že Akyntos leží s Orsolyí v pelíšku, do kterého se již pomalu nevejdou, jídlo si nechávají dávat až pod nos a většinu času prospí. Asi zimní spánek... A přidat další samičku nelze, Orsolya by ji nejspíš zakousla. No jak tohle dopadne... Asi vyhrajeme soutěž o největší a nejlínější skinny morčata.
21. 3. 2010 Orsolya se již viditelně kulatí, ovšem Akyntos se stále nejraději povaluje v pelíšku, prostě chová se, jako by březí byl spíše on, a ne Orsolya. Ale oběma to zřejmě velice vyhovuje. (více k vidění viz ODCHOVY 2010)
 Pozn. ze 3. 9. 2010 A musíme se i pochlubit - Akyntos se moc líbil na výstavě skinny morčátek v Praze v Toulcově dvoře. Fota z červencového předvádění viz v kapitole Výstavy! A jeho syn Lad Scratchy - ten sklízí velké úspěchy!
 


Akyntos
Pozn. z 9. 1. 2013 I ti, kteří nám přinášeli ve svém životě mnoho radosti, jednou odejdou. akyntos byl jedním z těch morčat, na která nejde zapomenout. ta jeho mohutná hlava s výrazným ochlupením nám prostě moc chybí - už na nás nevykukuje z boxu při krmení..
 
CHAMPION  SKINNY VELVET
Narozen: 30. 1. 2010     Vrh: CH4      Reg. č.: S 1035/10    
Barva: černá - červená 
Matka: Nancy Skinny Velvet  Barva: černo - červená   Reg. č.: S 1030/10
Otec: Odo of Golden Cave  Barva: černá (bílá skvrnka na dolním rtu)  Reg. č.: S 1023/08
Foto ze dne: 1. 9. 2010 váha: 1090 g (1. 9. 2010) - 1122 g (27. 11. 2010)
Poznámka ze 3. 9. 2010: Champion je z vrhu obříků, tří nádherných kluků. Učarovaly nám jeho sloní uši, krásně sametové tělíčko i přátelská povaha. Jeho bráška Chip již bodoval na výstavě (viz příslušná kapitola)! Brzy jsme k němu vybrali samičku Dashu s neméně sloníma ušima. Byla radost se na obě krásná zvířata dívat. Jenže: Stále nic! Až nyní, po prázdninovém ozdravném pobytu, se Dasha konečně kulatí! Jsme moc zvědaví, jaká budou miminka!
Poznámka z 11. 1. 2011 Ze Championa se stal mohuný, spolehlivý plemeník. Umí krásná miminka se sloníma ušima, samičky s ním vždy zabřeznou téměř okamžitě - a líbí se jim. Je zajímavé, jaké jsou i ve zvířecí říši problémy se vztahy - ne vždy si plánovaná dvojice padne do oka, ne vždy sameček dokáže samičku přesvědčit či nakrýt! Champion rozhodně v tomto směru žádné problémy nemá. Je to velice spokojený sameček. 

Champion
Bohužel v chovu nejsou všechny dny radostné. V říjnu 2012 nás opustil náš oblíbený sameček Champion zřejmě na celkovou sepsi ze zanícené nožičky. Velký, silný sameček - a nezvládli jsme to. ATB nezabrala. Snad aby nám tolik nechyběl, vrátil se nám oklikou zpět domů sameček z našeho odchovu, jeho syn, který je mu velice podobný, Isidor.
 
CHARON SKINNY VELVET
Narozen: 26. 5. 2011      Vrh: CH6     Reg. č.: S 1651/11  
Barva: červená s bílou a černou 
Matka: Victoria Skinny Velvet  Barva: černá - červená - bílá   Reg. č.: S 1102/10 
Otec: Hannibal Skinny Velvet  Barva: černá - červená - bílá   Reg. č.: S 1098/09 
Foto ze dne: 26. 11. 2012   Váha: 743 g (14. 9. 2011), 1219 g /26. 11. 2012)
Poznámka ze dne: 16. 9. 2011 Tak přece jen to vyšlo! Nádherný Hannibal nebyl nikdy moc plodný samec. V žádné potomky z jeho strany jsme již nedoufali. Byl to již trochu neduživý stařík. Proto jsme k němu dali Victorii, samičku, která po předchozím vrhu těžce onemocněla. Měla zápal plic, byla na tom tak špatně, že již ležela na boku mezi zahřívacími láhvemi. Byla chladná, nedýchala. Už asi nežije, myslela jsem si - a vyndala jsem ji z boxu. Přece jen jsem ale ucítila slaboučký tlukot srdíčka. Zahřívali jsme ji a masírovali, ožila nám, byl to zázrak. Krmili jsme ji stříkačkou, píchali dlouho ATB. Dostala se z toho bez následků, jen velice pohubla. Chuť k jídlu měla ale náramnou. Po této události jsem ji již chtěla vyřadit z chovu, tak jsem ji přidala do boxu ke klidným důchodkyním. Bylo ale po klidu! A byla to právě Victoria, která rozpoutávala "líté boje." Nejinak tomu i bylo při každém pokusu dát ji k ženskému osazenstvu naší CHS. A tak mi napadlo dát ji k již dlouho "neplodnému" staříkovi Hannibalovi. Oba se od počátku tvářili nadmíru spokojeně. Hannibal ožil - žil totiž sám, protože ke stáru začal být nesnášenlivý a nikoho vedle sebe nesnesl, samička se mu ale na první pohled líbila. Victoria se uklidnila a opět zkrásněla. Po nějaké době se mi zdálo, že se Victorii vybouli bok a myslela jsem, že se jí udělal absces po píchání ATB, nebo že jí prostě něco je. Byla jsem z toho smutná. Tolik úsilí jsme věnovali její záchraně - a jí roste asi nádor!! Mně to opravdu vůbec nenapadlo! Považovala jsem to za nemožné! Vždyť stařík Hannibal mohl špatně na zadní nohy, a i v mládí téměř nebyl plodný! Nemožné se ale stalo skutkem a Victoria přivedla bez sebemenších potíží v květnu na svět tři miminka - Chmuru, Chiméru a Charona! Pečlivě je kojila, po porodu ani nepohubla a se svými dcerami nyní vesele hopká v boxu. Hannibala již nemáme -od léta spí svůj věčný sen na chatě pod borovicí. To, že se s námi rozloučil třemi krásnými potomky považujeme skutečně za zázrak!

Charon 26. 11. 2012, váha 1219 g
Charon odešel náhle, z plné síly na akutní dýchací potíže 13. 1. 2013. Překvapilo nás to, byl to takový radostný, čilý sameček. Někdy si myslím, zda nejsou nemoci u morčátek trochu dědičné, jeho předci odcházeli podobně - u Oda kdysi zjistili slabé srdíčko a výpotek u srdce. I Charonova maminka Victorie na toto trpěla. U Charona tento stav trval dva dny. Po lécích to ale již vypadalo dobře. Komunikoval, bral si ode mě i jídlo, zdálo se, že vše se zase upraví. Potom to přišlo náhle - začal lapat po vzduchu a vlastně během několika okamžiků byl konec. Ani se mi tomu nechtělo věřit, stále vypadal jako živý. Nebyl nijak vyhublý, nevypadal nemocně, ani nebyl chladný.
Stejně to byl zázrak, že jsme ho měli - viz výše. A naštětí se stihl i rozmnožit. Máme po něm krásné potomky, i když tento přímý potomek nádherného Hannibala a Victorie nám bude určitě chybět.
 
CYRIL SKINNY VELVET
Narozen: 2. 7. 2008     Vrh: C3     Reg. č.: S 0807/09
Barva: bílá, červené oči
Matka: Baby Skinny Velvet  Barva: bílá, červené oči  reg. č.. S 0833/09
Otec: Donald Skinny Velvet Barva: bílá, červené oči  reg. č.. S 686/06
Foto ze dne: 17. 10. 2009  Váha: 986 g (17. 10. 2009)
Poznámka: Jediné mládě našeho milovaného Donalda, samečka z našeho vůbec prvního odchovu "nahatých" (ne genových) skinníků. Tehdy ještě jeden z rozmazlených prakticky jedináčků :) nás bohužel nedávno opustil. Slíbila jsem mu, že v Cyrilovi pro nás bude žít dál. A já si myslím, že tomu rozuměl. Bylo to skutečně morče s osobností.
 2. 2. 2010 Jelikož se nám bílá morčátka líbí, připustili jsme před časem Cyrila s Xarou. Samička ale zatím nezabřezla. Tak snad to časem vyjde...¨
11. 2. 2010 Je to neuvěřitelné, ale stalo se... Ačkoli normálně se samec od samice ani nehne, Cyril přeskočil do vedlejšího boxu k maličkému Fanfanovi, mláděti, které jsem oddělila od maminky Ropy a kterému se vůbec nelíbilo, že je zatím v boxu samo. Nepomohl pelíšek, prolézací pařez..., mládě pískalo.. Přendala jsem Cyrila zpátky ke Xaře. Když jsem šla ráno krmit, mládě nepískalo. Vzadu v boxu se tulilo k Cyrilovi a oba se tvářili nadmíru spokojeně. Zůstane to tak, Xara půjde k jinému samečkovi. Že by Cyril nebyl na holky?
3. 6. 2010 Mládě Fanfan vyrostlo a šlo se "stát mužem" do boxu k samičkám. Stále jsme doufali, že i po Cyrilovi, jediném pokračovateli v chovu bílých po Donaldovi, budou miminka. Již delší dobu je v boxu s Gerdou a Graciellou - a opět nic. Naopak, Cyril hubne a o samičky se pouze hřeje. Již jednou takové hubnoucí období měl, nevíme, co s ním je. Jsme zvyklí spíše na vypasené obříky, Cyrilovi jsou vidět žebra. Pokusíme se ho nějak léčit, ale musíme se smířit s tím, že tato větev rodu bohužel asi nikdy nebude mít následovníky..
8. 6. 2010 Nechali jsme Cyrila vyšetřit ve veterinární nemocnici. Nemůže pořádně jíst, protože má někde pod zubem váček či absces. Celkově tělesně již strádá, jediná možnost záchrany je operace. Toto sdělení spolu s léky stálo 691 Kč. Ovšem i se sdělením, že mu léky stejně jen trochu uleví a že jeho strádání, které povede ke smrti, bude dlouhé a bolestivé. S operací má 50% šanci na přežití a normální život. Základní cena operace je 2500 Kč, pokud nebudou komplikace, nebudou se muset trhat zuby a pod.. Vzala jsem si čas na rozmyšlenou. Držela jsem doma hubeného Cyrila v ruce a on na mě koukal jako na té fotografii (viz níže). Nechal se krmit ze stříkačky, měl hrozný hlad.. Zvedla jsem telefon a objednala ho na operaci. Termín 9. 6. 2010
10. 6. 2010 11:00
Včera večer absolvoval Cyril operaci, která předpokládanou diagnózu (absces, váček..) nepotvrdila. Spíš jen nějakou zanícenou odřeninu (prý jako kdyby přehryzal kabel či se nějakým způsobem poranil - trochu jsme si to nedovedli představit). Tak mu to paní MVDr. seškrábla a vyhojit to musí ATB, která bude brát alespoň tři týdny. Ovšem jestli právě toto způsobilo Cyrilovo strádání, je nejisté. Prý to mohou způsobovat i ledviny, to by se ale musel udělat rozbor krve za 800 Kč, příp. další vyšetření. Ptali jsme se, zda by se to dalo nějak léčit, prý asi moc ne, jen by se zjistilo, od čeho to má.. Snad jen nějaká dieta. Tak jsme to prozatím odmítli, zaplatili pouhých 2000 Kč a odvezli chudáka Cyrila domů. Měli jsme ho držet v teple. V té nemocnici bylo vedro k zalknutí, Cyril ležel na elektrické dečce - a přesto byl zimomřivý. Doma v pelíšku, zabalený do plen, se třásl, slzelo mu oko, byl vyplašený, po narkóze (byť inhalační) byl úplně rozhozený. Po chvíli jsem rezignovala na sterilní prostředí a umělé nahřívání a Cyrila vrátila do boxu ke Gracielle a Gerdě. Za chvíli ležel mezi nimi v pelíšku, byl klidný, pospával a hřál jako kamínka! Zlaté holky! Tahle morčecí soudržnost, zvlášť péče o "jejich" samečka, je vždy obdivuhodná. Spíš jsem nakonec měla strach, aby ho nepřehřály. Ráno, při rozdávání zeleniny, na mě panáčkovali všichni tři. Cyril ovšem sám jíst nemohl. Nakrmila jsem ho Rodicarem ze stříkačky, chuť měl náramnou, dostal léky. Teď jen aby vše k něčemu bylo, pohubl ještě víc, sám se nenají.. Tak uvidíme.. 
25. 6. 2010 Byl to dlouhý a bohužel marný boj, který se dnes završil. Cyril měl v tlamičce velký otok, po operaci již sám nebyl schopen přijímat potravu. I přes veškerou snahu - jeho i naši - stále hubnul. Bylo jasné, že k životu to již není, byla ho sotva polovina.. Je nám to moc líto. Škoda, že po sobě nezanechal ani žádného pokračovatele rodu..

Cyril
 
DALMATINKA...
Narozena: ?2010 2011    Vrh:      Reg. č.:  
Barva: černý dalmatin 
Matka: Howea Mandarinka, skinny  Barva: dalmatin NS, černá s červenou  Reg. č.:  
Otec: Leonardo ..., skinny  Barva: černá - bílá  Reg. č.: S 785/10  
Foto ze dne: 1. 3. 2011   Váha: 575 g  
Poznámka ze 6. 3. 2011 Přezimuje u nás skinny samička Howea se svým miminkem, holčičkou, krerá již pěkně povyrostla. Mládě zůstane trvale u nás.
15. 7. 2011 Malá dalmatinka se prý narodila koncem loňského roku. Bližší informace jsme se bohužel ani po četných žádostech nikdy nedozvěděli. Krásně rostla. V létě jsme se těšili na její první miminka. Jenže na poslední chvíli se něco pokazilo a vše skončilo císařským řezem. Linda, jak samičce říkáme, byla sice velmi statečná, ale došly jí síly. Naděje na její záchranu je přes veškerou možnou péči prakticky mizivá...

Howea s miminkem, holčičkou.

Holčička 1. 3. 2011, váha 575 g
 

DASHA SKINNY VELVET 
Narozena: 21. 10. 2009    Vrh:  D4    Reg. č.: S 1036/10
Barva: červená -  černá 
Matka: Baby Skinny Velvet  Barva: bílá - neúplné znaky himalaya, červené oči  Reg.č.: S 0833/09
Otec: Xenon Skinny Velvet  Barva: aguti zlatá - červená  Reg.č.:  S 0812/09
Foto ze dne: 31. 12. 2009  Váha: 620 g (2. 1. 2009) 
Poznámka: Neodolala jsem - a tuto samičku se "sloníma" ušima a trochu nestandardní barvou jsem si nechala. Je i krásně hebká - skutečně jak velvet - samet.
19. 4. 2010 No ale Dasha se překonává, kam až to zvíře poroste? Musím jí najít nějakého samečka, který by se jí nebál, ty mladé kluky ona naprosto přehlíží...

 
 
Dasha 19. 4. 2010 - váha 1025 g a stále roste..
5. 9. 2010 Dasha  je březí s Championem! Konečně to vyšlo! Teď jen aby vše dobře dopadlo! Na miminka se sloníma ušima od těch dvou krásných zvířat se moc těšíme!
16. 9. 2010 Naše krásná Dasha položila za miminka daň nejvyšší - svůj život. Zemřela týden po porodu, 16. 6. 2010, večer. Podrobnosti v kapitole "Odchovy 2010", vrh E5.

A tohle je naše útěcha - malá Elvíra z vrhu E5 (foto 21. 10. 2010) - no není to celá maminka? Tímto se omlouváme zájemcům o ni, my jsme ji prostě prodat nedokázali.

 
EBONIT SKINNY VELVET
Narozen: 1. 12. 2009     Vrh: E4      Reg. č.: S 1024/10 
Barva: černá 
Matka: Lada Skinny Velvet  Barva: aguti zlatá - červená - bílá  Reg. č.: S 0828/09
Otec: Akyntos Happy Cavia  Barva: tan černý  Reg. č.: S 1087/09
Foto ze dne:   Váha: 1016 g (21. 10. 2010) - 1045 g (27. 11. 2010) 
Poznámka z 22. 3. 2010 Ebonita jsme si doslova vypiplali (viz první z článků Odchovy 2010), takže samozřejmě zůstal u nás :) Je z něj pěkně černý sameček a svůj dětský věk tráví v boxu s Ozzym. Ten též viditelně pookřál, protože po oddělení od samičky Ropy zůstal sám a jen smutně hlídal její pelíšek (viz kapitola Bydlení).
Poznámka ze dne 3. 6. 2010 Ebonit pěkně prospíval, a tak jsme se rozhodli, že vyzkoušíme, zda bude mít úspěch u samiček. Spolu s Ropou a Fatimou vytvořili krásně černou skupinku, tak jsme zvědaví, zda po čase přibudou i malí černoušci.
Poznámka z 9. 9. 2010 Ebonit dospěl a již obohatil náš chov o krásná miminka -  (viz vrhy V4 a W4)!
Poznámka ze 4. 11. 2010 A nyní si Ebonit užívá krásného morčecího života ve společnosti Ghany - ta si ho doslova "vybojovala". Jelikož se jí minulý vrh s Ebonitem nevydařil, chtěla jsem ji připustit s jiným samcem (Aaronem). Se zlou jsem se ale potázala. Ta vyváděla! "O hlavu většího" Aarona pokousala, krčil se v rohu. Ani dalšího nápadníka nepřijala. Tak jsem k ní pustila Ebonita s tím, že ho zřejmě zakousne též, to ale byla rázem jako vyměněná, jen se před ním "natřásala". To jsme tedy dopadli - samičky si tu určují, s kým je připustíme, chovatelé do toho nemají co mluvit!!

Ebonit


Ebonit 21. 10. 2010, váha 1016 g
Ebonit prožil krásný morčecí život až do samého konce. Obdařil nás četnými potomky, samičky ho milovaly. V jejich společnosti se s námi 17. 2. 2014 rozloučil. Neměl žádné potíže, prostě si lehnul a odešel. Zemřel zřejmě věkem. I tak je nám to líto, byl to takový náš mazánek - důvěřivý, radostný..
 
ELVÍRA SKINNY VELVET
Narozena: 9. 9. 2010      Vrh: E5     Reg. č.: S 1107/10 
Barva: aguti zlatá - červená s bílou (snad) 
Matka: Dasha Skinny Velvet  Barva: černá - červená  Reg. č.: S 1036/10
Otec: Champion Skinny Velvet  Barva: černá - červená  Reg. č.: S 1035/10
Foto ze dne: 1. 3. 201  Váha: 912 g (1. 3. 2011)
Poznámka z 21. 10. 2010 Jedno z mláďat, které se podařilo zachránit po zemřelé Dashe. Je Dashe tolik podobná, že jsme si ji nechali. Stejně jí pořád říkáme Dashenko.
Poznámka ze 6. 3. 2011 Elvíra je opravdu již hodně veliká. Připustili jsme ji k jejímu prvnímu samečkovi. Bude to překvapení..

Elvíra 1. 3. 2011, váha 912 g

Pozn. z 25. 10. 2014: Bohužel, i morčátka mají své nemoci. veliká, zdatná Elvíra, která po sobě zanechala několik krásných obříků, začala strádat. Dlouho se nevědělo, co jí vlastně je. Močový kámen byl umístěn tak nešikovně, že se s ním vlastně již nedalo nic dělat, protože Elvíře v té době již nebyo pomoci. Je to škoda. Věřím, že právě ona, vitální velká čtyřletá samička, tu s námi ještě nějakou dobu mohla pobýt.
 
FANFAN SKINNY VELVET
Narozen: 2. 1. 2010     Vrh: F4      Reg. č.: S 1039/10 
Barva: černá s bílou 
Matka: Ropa Reny Destiny  Barva: černá  Reg. č.: 1037/10
Otec: Orlando Reny Destiny  Barva: černá  Reg. č.: S 1815/09
Foto ze dne: únor 2010  Váha: 1108 g (27. 11. 2010) 
Poznámka z 22. 3. 2010 Tak z tohoto vrhu jsme očekávali spíše černé potomky. Narodil se Fanfan s "bílou rukavicí", miloučký sameček. Po oddělení od maminky Ropy seděl v boxíku sám a pískal, byl plachý. Vedle něj v boxu trávil dny dospělý Cyril, připuštěný se samičkou Xarou - a hodně zájemců se těšilo na pěkné albínky. Ráno mládě Fanfan nepískalo. Plna obavy jsem se šla podívat, co s ním je. Z boxu na mě zírali dva - v popředí Cyril - a za ním se schovával a vykukoval Fanfan. Zasmála jsem se - a Cyrila vrátila zpět k samičce. Když jsem se odpoledne vrátila, byla Xara opět sama. Cyril se tvářil až bojovně, mládě přede mnou huplo za svého ochránce :) Tomu se nedalo odolat. Zůstali spolu. Cyril měl o něj zpočátku takový strach, že až hubnul, jak ho bránil, najíst se chodili, až když jsme od nich odešli. 
Morčecí svět je hodně zajímavý - někdo mi říkal, že morče je nudné zvíře. Měl doma jedno morčátko a již ho asi nebavilo, nevím. Myslím si, že kdo se tyto krásné tvorečky naučí pozorovat a rozumět jim, nesmírně mu obohatí život. Alespoň u mě to tak rozhodně funguje.


Fanfan pěkně roste - foto z dubna 2010
3. 6. 2010 Nastal čas, kdy si Fanfan vyzkouší své mužné síly. Dostal dvě již zkušené samičky, sestry Nutellu a Nancy, tak uvidíme, jestli se jich Fanfan nebude bát. Zatím je všechny ze všeho nejvíc zajímá jídlo. Kolik toho tahle skupinka spořádá!
Poznámka z 9. 9. 2009 Fanfan se ukázal jako schopný sameček. Obě samičky zabřezly a přivedly na svět krásně černá miminka (viz vrhy Y4 a A5)!


Fanfan 21. 10. 2010, váha 1058 g
Při posledním vážení, 23. 6. 211, vážil Fanfan 1248 g. Byl to mohutný samec, říkali jsme mu, že vypadá jako malý bizon. Měl obrovskou chuť k jídlu a ohromnou životní vitalitu. Proto pro nás bylo naprosto nepochopitelné, že 26. 6. 2011 jsme Fanfana ráno našli ležet pod napáječkou bez známek života. Nikde na něm ani v boxu sebemenší známka čehokoli, co by nám alespoň napovědělo, proč tak krásné, mladé, zdravé zvíře tak nečekaně uhynulo. Když si ale vybavím jeho rodinnou anamnézu, tak si vzpomenu, jak jsme prakticky před rokem byli právě tak šokovaní z úhynu jeho maminky Ropy a o něco později i jeho dědečka Oda. Náhoda??? (Odo měl prokázaný stín u srdce.)
 
FORNEUS EX INFERNO - mládě
Narozen: 2. 1. 2017       Vrh:      Reg. č.:   
Barva: černá - bílá  
Matka:   Barva:     Reg. č.:   
Otec:   Barva:  Reg. č.:   
Foto ze dne:     Váha:
Poznámka ze dne: 26. 2. 2017 Děkujeme pí chovatelce M.Hrůzové za přenechání samečka. Má v sobě vlohu pro slate, naše slate samičky budou tedy mít nepříbuzného partnera. Je hezoučký!

Forneus Ex Inferno, foto 26. 2. 2017
Smutná zpráva ze 14. 3. 2017 Stávají se tragédie v životě lidském i v životě zvířecím. Nadějného mladého samečka jsme ráno našli v boxu bez života. Krásně prospíval, rostl jako z vody, byl miloučký, radostný. Nenalezla jsem na něm žádný příznak čehokoliv, ani škrábnutí. Ještě  večer se zdálo být vše v pořádku. Je to nepochopitelná a opravdu bolestná ztráta nadějného zvířátka. Původní majitelce se mi o tom psalo opravdu velice těžko.

 
GALAXIE  SKINNY VELVET
Narozena: 17. 1. 2010     Vrh: G4      Reg. č.: S 1042/10    
Barva: černá - červená - bílá 
Matka: Naomi Skinny Velvet  Barva: černá s bílou  Reg. č.: 1044/10
Otec: Odo of Golden Cave  Barva: černá (bílá skvrnka na dolním rtu)  Reg. č.: S 1023/08
Foto ze dne:
Poznámka ze 3. 9. 2010 Naše kráska Galaxie se opravdu vydařila. Je zajímavé, že ve vrzích po Odíkovi se tu a tam narodilo tříbarevné morčátko. Zkusili jsme nyní Galaxii poprvé připustit, chtěli jsme pro ni "missáka" Izáka, ale on ji absolutně nesnášel. Tak jsme zvědaví, jak to dopadne s Ebonitem.
Pozn. Dopadlo to špatně, Galaxii se v průběh březosti uvnitř zřejmě něco stalo - z plného zdraví odešla během jediného dne poté, co miminka potratila (více o tom v kapitole Odchovy 2010).

Galaxie 

 
GELB SKINNY VELVET
Narozen: 9. 10. 2007     Vrh: G2     Reg. č.: S 0806/09
Barva: krémová
Matka: Grace Skinny Velvet   Barva: bílá, červené oči  Reg. č.: S 688/06
Otec: Monti Skinny Velvet  Barva: aguti šedá - krémová  Reg. č.: S 1095/09 
Foto ze dne: 17. 10. 2009  Váha: 1120 g (17. 10. 2009) 
Poznámka: Kdysi jsem volila, zda si ponechat krémového samce jménem Yellow - jel nakonec do Německa, či Gelbíka. Trvalo mi to týden, a dodnes se mi po tom přátelském ušatci stýská. Když je prodáváme rovnou z "hnízda", je to v pořádku, ale běda, když na nás již jukají, panáčkují, pískají a pod. Tak mi, promiň, Gelbíku, že místo, abych psala o tobě, vzpomínám na Yelouška. Prodej je pro mě stále nejproblematičtější součást chovu.
Poznámka z 20. 10. 2010
Gelb se odstěhoval k naší babičce mezi mazlíky a dělá společnost starému genovému samečkovi Ctiradovi. My se na něj totiž opravdu zlobíme. V létě pokousal našeho hodného, důvěřivého Xanadu tolik, že ten i po dlouhém léčení podlehl abscesům. A stejně tak jsme přišli i o Arnolda. Nevíme, proč Gelb začal být tak agresivní. Sám se ale potom trápil, pískal v boxu, nechtěl být sám. Našel azyl u dříve dost nesnášenlivého Ctirada - tiskne se k němu a je jak beránek. No je to asi naše vina, co se stalo, necháváme našim morčátkům dost volnosti - ale Gelb se předtím choval snášenlivě, takže nikdo z nás takovou změnu v jeho chování nepředpokládal - Gelb prostě přeskočil do vedlejšího boxu a oba kamarády ošklivě pokousal.
Poznámka ze 17. 10. 2011 Gelb ukončil svůj morčecí život 15. 10. 2011 V závěru života byl již slabý a špatně udržel tělesnou teplotu. Nějakou dobu pomohla vyhřívací dečka. Vždy ještě "naskočil". Poslední den svého života měl ještě velkou chuť k jídlu. Potom si prostě lehl - a vychladl. Gelb byl rváč, ale zároveň velmi vnímavý a zábavný společník. Bude nám chybět.
A ještě dovětek z 30. 12. 2011. Často se nás ptáte, kolika let se skinny morčátka dožívají. Děláme si určitou statistiku - je zajímavé, že po některých předcích se dožívají více, z jiných zdrojů méně let. Zdá se, že existuje i něco jako dědičná dispozice k určitému typu onemocnění. Gelb je z pěti sourozenců - čtyři morčátka z vrhu jsme si nechali. A to jsem je jako miminka přikrmovala "borisovkou", vstávala k nim v noci, ani jsme neodjeli na dovolenou, než jsem je vypiplala: Gerda, Graciella, Gracián, Gelb a Gremlin - ten jediný od nás odcestoval do Německa a nic o něm bohužel nevíme. Ale Gerda, Graciella a Gracián jsou stále u nás. Gerda byla jednou nemocná, hlavičku od té doby nosí trochu do strany a na zádech má tukovou bouličku - ani jedno jí však nevadí v jejích aktivitách. I Graciella, nejmenší mládě z vrhu, o které jsem měla pochybnost, zda vůbec přežije, se stále těší pevnému zdraví. O zvídavém Graciánovi ani nemluvě. A myslím si, že kdybychom u Gelba nemuseli léčit abscesy, které si přivodil svou nesnášenlivou povahou - pral se i na "stará kolena", tak tu ještě s námi byl také. Tato morčátka měla opravdu dobrý základ.
 
Gelb 
 
GERDA SKINNY VELVET
Narozena: 9. 10. 2007     Vrh: G 2     Reg. č.: S 0830/09
Barva: bílá, červené oči
Matka: Grace Skinny Velvet  Barva: bílá, červené oči  Reg. č.: S 688/06 
Otec: Monti Skinny Velvet  Barva: aguti šedá - krémová  Reg. č.: S 1095/09 
Foto ze dne: 22. 10. 2009  Váha: 1107 g (22. 10. 2009)
Poznámka: Velká, šikovná samice. Člověk by ani neřekl, že je to sestra drobné, křehké Gracielly. Odpočívá po letním vrhu. Škoda, že se ti bílí momentálně líbí méně než morčátka tmavá. Gerda se v boxu mezi tmavými morčaty krásně vyjímá. V nabídce je její dcera Quinta.
2. 2. 2010 Chovatelský záměr přidat Gerdu k bílému Cyrilovi a Xaře nevyšel, proto je opět se sestrou Graciellou u Ramona a léčí si šrámy, které jí uštědřila Xara v boji o Cyrila (ten se krčil v rohu).

Gerda
20.7. 2012 Dnes nás opustila ve věku nedožitých pěti let Gerda. Je nám to moc líto, do našeho chovu neodmyslitelně patřila. Měla ale nádor, který ji nikterak netrápil a se kterým žila již dlouho. Operace by byla riskantní. Kdyby se nešťastnou náhodou Gerda nezranila přímo v místě nádoru, asi by tu s námi byla dál. Léčba ale nepomáhala, rána se nehojila, a i když Gerda do poslední chvíle přijímala potravu a zdálo se, že nikterak netrpí (např. bolestmi), začala strádat tělesně. V posledních dnech ztrácela kondici a tělesnou teplotu, byla "bledá" a slabá. Přesto ještě večer měla radost z papriky a pochutnala si na čerstvé travičce a bylinkách. Byla ale již celkově pomalejší, snad poprvé v době krmení nestála na zadních a zvědavě nevyhlížela z boxu. Ráno již nebyla.. Přestože odešla pokojně v úctyhodném morčecím věku, je mi z toho opravdu smutno, vždyť s námi byla tak dlouho. Máme ještě jejího bratra Graciána - ale vždycky jsem si myslela, že to bude právě zdatná Gerda, která tu s námi zůstane ještě dlouho.. Bohužel to dopadlo jinak.   
 
 
GRACIÁN SKINNY VELVET
Narozen: 9. 10. 2007     Vrh: G2     Reg. č.: S 0803/09
Barva: krémovo - bílá
Matka: Grace Skinny Velvet  Barva: bílá - červené oči  Reg. č.: S 688/06
Otec: Monti Skinny Velvet  Barva: aguti šedá - krémová  Reg. č.: S 1095/09 
Foto ze dne: 6. 1. 2010  Váha: 1132 g (6. 1. 2010) - 1057 g (27. 11. 2010)
Poznámka: Gracián patří do skupinky našich světlých. Je to pěkný sameček, v sousedních boxech má zleva Romea a zprava Huberta. Natáhne se na zadních, pozdraví se s nimi, přijme od nás zeleninu z ruky.. Tak je to v pořádku a běda, kdyby to chtěl někdo změnit.

Gracián
Pozn. ze 16. 11. 2012 
Zcela v klidu a v pohodě, mezi svými oblíbenými samičkami, které už ale nikterak neproháněl, dožil v listopadu 2012 náš miloučký sameček Gracián. Byl z vrhu pěti sourozenců, všechny jsem po jejich narození v roce 2007 přikrmovala "borisovkou", aby to samička zvládla. Čtyři z nich, dva kluky a dvě samičky, jsme si ponechali. Všichni nám postupně odešli v roce 2012. Jsem moc ráda, že se věk skinny morčátek již prodlužuje, na začátku jejich chovu se říkalo, že jsou krátkověká. Není tomu tak ale ještě u všech, zřejmě hraje roli i to, odkud pocházejí a jak byla křížena s ostatními morčaty (my jsme zpočátku hodně odchovávali genové přes rexíky).
Jsem moc ráda, že stále přibývají hlasy do ankety "Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?" A to, že se tam objevila již tři skinny morčata, která se dožila více než šesti let, je naprosto úžasné!
 
 
HANNIBAL SKINNY VELVET
Narozen: 26. 10. 2007     Vrh: H2      Reg. č.: S 1098/09
Barva: černo - červeno - bílá
Matka: Charlotta Skinny Velvet  Barva: aguti šedá - krémová  Reg. č.: S 689/06
Otec: Romeo Skinny Elegans  Barva: aguti zlatá - červená s bílou  Reg. č.: S 1083/09
Foto ze dne: 6. 1. 2010  Váha: 1336 g (6. 1. 2010) - 1210 g (27. 11. 2010)
Poznámka: Tenhle sameček - to byla od začátku krása! Nemáme sice výstavní ambice, ale tehdy jsem to chtěla zkusit. Už byl i přihlášený - a těsně před výstavou, při čištění boxů, se k němu dostal Michell. Našeho "manekýna" pokousal, byl z toho absces, léčení, injekce ATB. Dodnes má na své krásné kůžičce vidě vpichy. Ale myslím, že žije spokojeně i bez eventuelního možného titulu. Vychovává svého syna Xanadu a synovce Velveta - a tváří se hrozně důležitě.
4. 11. 2010 Tak jsem kluky přece jen rozdělila - stařík Hannibal má nevěstu (Gladys) a Velvet také (Quillu)! Vlastně za to může Gladys s Ghanou. Tyto dvě sestry, dříve velké kamarádky, se spolu najednou vůbec nesnesly. Každá seděla sama v boxu a v naší CHS to pomalu začalo vypadat jak v hotelu s mnoha jednolůžkovými pokoji. Tento stav pochopitelně nemá rád žádný chovatel, zvlášť, když už odděleně drží některé ze samců. Ovšem násilné slučování a stresování (či pranice) nespokojených morčátek k ničemu nevede, a tak chovatel jen se "zaťatými zuby" čistí a udržuje nadměrné množství boxů a nadává podobně, jako já holkám:" Ty troubo, mohlas být se samičkami ve velkém boxu a probíhat se po rampičce, teď tu sedíš sama a trucuješ!" Na čas tento stav řeší připuštění k samečkovi. JENŽE!! Když jsem vymyslela stěhovací vícesměnu (akce "KULOVÝ BLESK) a písemným návodem v ruce se jala vše realizovat - byla jsem záhy poučena, že takto tedy ne!!! Holky doslova dupaly a skákaly vzteky, Aaron skončil pokousaný, Pikásek chtěl strachy vyskočit z boxu, no a já tam seděla téměř plačky a smlouvala se samičkami, koho že tedy chtějí za manžely, když ne ty dva krásné kluky. No a nakonec jsem se musela smířit s tím, že si vybraly samy - Ghana Ebonita a Gladys staříka Hannibala (sice trochu cvakala, potom ale přehodnotila situaci a začala se k němu tulit, potvůrka!). No a aby Velvetovi, který z toho byl úplně vyvedený z míry, nebylo smutno, když ještě nikdy nebyl sám, přidali jsme mu do boxu hodnou a mírnou Quillu, se kterou si hned padli do noty! Boxů ale samozřejmě neubylo, pokud samičky zabřeznou,
bude jich naopak ještě víc! Prostě "Chovatel míní, morčátka mění." Tak ale hlavně, že jsou všichni spokojení! A já nakonec také, když vidím ty spokojeně vrkající "holubičky".
Poznámka z 31. 8. 2011 Hannibal nám odešel v létě na chatě. Škoda, byl to jeden z našich nejmilejších. Ale najednou byl stále hubenější, lezly mu kyčle, pospával. Večer  se ještě naposledy trochu najedl. Byl chladnější, v pelíšku jsem ho přikryla. Ráno jsem ho našla na stejném místě, již ale nebyl. Odešel za svými kamarády pod borovici. Ještě nedlouho před svým odchodem se ale vzchopil. Jsou po něm na světě pěkné holčičky, s Victorií zplodili tři krásné potomky - vrh CH6. POdrobněji si o tom, jaký tento vrh byl zázrak, můžete přečíst v kapitole CHovní samci v poznámce u samečka jménem Charon.
 
Hannibal
 
HLAVIČKA (narodila se kdesi v hobby chovu, jméno dostala u nás)
(Z chovu od Lysé nad Labem)
Zjištěné informace:
Plemeno: skinny
Narozena: 12. 10. 2010  Reg. č.: S 1687/11
Barva: černo - bílá
Matka: Janny Hippo Tan, černá skinny s PP
Otec: Capri Sweet skinny pig, černo - červeno - bílý skinny s PP
Foto ze dne: 17. 1. 2011  Váha: 503 g (29. 1. 2011)
Poznámka z 3. 2. 2011 Tahle hezoučká samička s černou hlavičkou a zadečkem u nás zůstala na mé přání. Byla určena k prodeji kvůli opravdu "příšerně" vztyčeným uším. To jsem viděla na vlastní oči, co dokáže. Udělá ze sebe úplné strašidlo! Když je ale člověk přidrží u hlavičky, je úplně nádherná. Já věřím, že to dokáže a sklopí je. Již je to na dobré cestě. A určitě by se některému z našich černo-bílých kluků líbila. Rozhodně dostane šanci. Jen bych byla moc ráda, kdyby se ozvali původní chovatelé a přidali alespoň základní informace. Něco se dá "dohledat", ale např. datum narození schází.
Poznámka z 24. 2. 2011 Naše téměř detektivní pátrání po původu této samičky slaví první úspěch! Brzy zveřejníme víc i s podrobnostmi!
10. 7. 2011 Od majitelů jsme se o této miloučké samičce nedozvěděli vůbec nic, neměla ani jméno. Že sháníme informace, prý věděli. Snad nechápali, proč nám na tom, dozvědět se trochu víc, tolik záleží. Samičku bychom opravdu měli stejně rádi, i kdyby byla pouhý "nalezenec". Díky obětavému úsilí ostatních chovatelů však postupně máme téměř vše. Děkujeme
Odměnou je nám první vrh této miloučké samičky. A nejen to! Ke svému jedinému mláděti se Hlavička obětavě stará i o mláďata z vícečetného vrhu M6! Více informací najdete v kapitole Odchovy 2011. Jsme moc rádi, že tuto vzornou, pečlivou samičku máme!
 


Hlavička 1. 3. 2011, váha 615 g

Hlavička 17. 11. 2012

Hlavička 17. 11. 2012
Pozn. z 25. 10. 2014 S některými morčátky se člověk loučí opravdu těžce. Je nám moc líto, že i Hlavička se s námi již rozloučila. Měli jsme tuto miloučkou samičku moc rádi.
 
HUBERT SKINNY VELVET
Narozen: 26. 10. 2007     Vrh: H2     Reg. č.: S 1099/09
Barva: himalaya 
Matka: Charlotta Skinny Velvet  Barva: aguti šedá - krémová  Reg. č.: S 689/06
Otec: Romeo Skinny Elegans  Barva: aguti zlatá - červená s bílou  Reg. č.: S 1083/09
Foto ze dne: 17. 10. 2009  Váha: 1281 g (17. 10. 2009)
Poznámka: Třetí z vrhu H2, bratr Holíka a Hannibala. Otec krásných potomků, mohutný samec. V boxu se s nikým nesnese, je nutné ale zachovat stávající sousedství - stejně jako soused Artur nemá rád změnu.
2. 2. 2010 Již každým dnem čeká Hubert potomky s krásnou Zlatuškou. Poprvé se jim to spolu moc vydařilo, tak doufáme, že i tentokrát. Hubert je ovšem zcela evidentně naštván - byl od Zlatušky oddělen - a pokud se dá říct, že má morče nějaký výraz, tak Hubert se momentálně mračí na celý svět a otáčí se k nám, slušně řečeno, zády.
11. 3. 2010 Dlouho ta samotka netrvala - Cyril utekl od své nevěsty Xary do boxu k mláděti Fanfanovi, tak ho nahradil zkušený Hubert. Ovšem zda z toho něco bude, nikdo neví, Xaře se moc zabřeznout nechce. Tlačit se s Hubertem v jednom pelíšku se jí líbí, nic víc ale nepřipustí. Asi se namíchla, že dlouho nikdo nechtěl bílá morčata, a teď, když je o ně zájem, tak si postavila hlavu...
25. 5. 2010 Je nám to moc líto, dnes se stalo neštěstí, které Hubert zaplatil životem. Dopoledne ležel ve své "houpačce", moc si to užíval. Odpoledne jsem ho našla vypadlého z boxu na podlaze. Žil, ale byl studený. Bylo vidět, že si narazil čumáček. Žádné jiné viditelné zranění jsem nenašla, oči měl jasné. Zahřívala jsem ho, hladila, reagoval normálně. Chvíli to vypadalo, že se vše v dobré obrátí. Potom ale dostal křeče. Ještě jednou se po masáži srdce na chvíli "vrátil". Měl ale bolesti, sténal, třásl se, špatně dýchal. Zabalila jsem ho do nahřátého ručníku, položila do pelíšku, naposledy pohladila... Za chvíli nebyl. Jedinou útěchou je nám chlapeček Quelle z posledního vrhu s Xarou. Hubert ale vždy bude jedním z těch morčat "s osobností", na která se nezapomíná.
 

Hubert 
 
 
IRINA SKINNY VELVET
Narozena: 8. 10. 2012   Vrh: I9    Reg. č.: S 0722/13      
Barva: červená 
Matka: Elvíra Skinny Velvet  Barva: aguti zlatá - červená s bílou  Reg. č.: S 1107/10
Otec: Ynx  Barva: oranžová Reg. č.: S 798/10
Foto ze dne: 29. 12. 2012 
Poznámka z 29. 12. 2012: Typově krásná samička z povedeného vrhu. Jediná mezi třemi kránými bratry. Elvíře s Ynxem se vždycky povedou pěkná mláďata. Zvažovali jsme, zda si Irinku ponecháme, má přece jen červenou barvu hodně světlou, no ale ona se mezitím tak sžila s dalšími samičkami a prožívá ve velkém boxu tak nádherné morčecí dětství a mládí, že už tu nejspíš zůstane :).

Irina 10. 2. 2013, váha 796 g
Z Irinky vyrostla nádherná samička, dobarvila se. Čekala svá první miminka, vše bylo v pořádku - jen jich bylo moc. Porod nezačal dobře - první šlo koncem pánevním a samička se hodně vyčerpala. Doma zvládla ještě další dvě, ale potom již jen tlačila a tlačila. Musel pomoci doktor - absolvovala císařský řez. V bříšku měla další čtyři mláďata, ani jedno nepřežilo. Po mnohadenní intenzivní péči se samička krásně zotavila. Jenže jí vadily stehy na bříšku. Přes usilovnou snahu jí v tom zabránit si je opětovně vykousala. Doktor chtěl dva čerstvě uvolněné znovu zašít, potom již byl připraven ochranný límec na krk a elastický návlek. Seděla jsem v čekárně a přemýšlela, jak čiperná samička snese límec kolem krku. Potom se otevřely dveře a chvíli mi trvalo, než jsem pochopila, že mi doktor sděluje, že už Irinka není. Chtěl ji na to šití přispat, ona byla divoká, rozčilená, nemohla prý usnout. Srdíčko to nevydržela, zemřela při uspávání. Bylo to nečekané a v tuto chvíli již tak zbytečné úmrtí! Irinka byla zdravá a plná života. Když jsme jeli na veterinu, vztekala se, brumlala, okusovala mi prsty, stále se chtěla dostat na zbylé stehy.. Moc mě to zasáhlo. Člověka samozřejmě hned napadne, co se mělo a nemělo dělat, ale ten fakt, že to nadějné mladé morčátko, které mi za tu dobu intenzivní péče tolik přirostlo k srdci, už není, to nezmění. A zase jsem v myšlenkách porovnávala s "říší lidskou"...  I tam se takové případy stávají, stačí chvilka a všem nadějím je konec... Ale to je již opravdu jiná kapitola, to jen to nečekané, náhlé úmrtí toho živoucího, teploučkého stvoření mě dnes tolik zasáhlo. Doma na mě sice čekala radost - tři nově narozená miminka, ale zlobivá Irinka mezi nimi prostě nebyla - a už nikdy nebude. Někteří jou prostě nenahraditelní.

Irinka na poslední fotografii
 
IZÁK SKINNY VELVET
Narozen: 29. 10. 2008      Vrh: I3     Reg. č.: S 801/09 
Barva: aguti zlatá - červená - bílá
Matka: Xara Skinny Velvet  Barva: bílá červenooká  Reg. č.: S 0836/09
Otec: Liam Carys  Barva: aguti zlatá s bílou  Reg. č.: S 1085/09
Foto ze dne:   Váha:
 
Mladičký Izák byl milý a hodný sameček. Samiček se ale trochu bál, a tak nejradši pobýval v boxu s tatínkem Liamem.
Poznámka z 27. 3. 2011 Tak nám Izák nějak vypadl z evidence. A přitom nám odjakživa dělal jen samou radost. Na pražské výstavě bezsrstých morčat v Toulcově Dvoře v červenci 2010 získal ocenění "Nejlepší tříbarevné morče výstavy". Dlouho žil v boxu spořádaně se svým otcem Liamem. Krásné mládě, v dospělosti příjemný bezproblémový sameček. A když přišel čas na nevěsty, též nezklamal. Právě jsme dostali zprávu, že samička Ginger od Kazbundy porodila v CHS Magpie - Unicorn jeho miminka. Gratulujeme!
Pražská vystava, 3. 7. 2010

Izák se sice na výstavě trochu bál, ale s Grandem a Xanadu hned nabyl ztracenou jistotu. Foto 3. 7. 2010
Izák prožil plnohodnotný morčecí život. Uhynul náhle 18. 2. 2013, asi již i věkem, zřejmě mu selhalo srdce.
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 Další > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes172
mod_vvisit_counterVčera300
mod_vvisit_counterTento týden472
mod_vvisit_counterMinulý týden5131
mod_vvisit_counterTento měsíc11273
mod_vvisit_counterMinulý měsíc11172
mod_vvisit_counterVše2203580

Online (20 minutes ago): 7
Vaše IP: 54.225.1.66
,
Dnes: Bře 19, 2024

Copyright 2009 by MaraXa