Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů Nemoci
Nemoci
NE VŠE MUSÍ SKONČIT TRAGICKY - psáno 27. 5. 2012
V posledním roce zažilo mnoho chovů velké morčecí tragédie, nemoc se nevyhnula ani naší CHS. Asi se nedá zabránit tomu, aby nemoce úplně zmizely, není tomu tak ani v kolektivu lidském, důslednou prevencí je ale můžeme přinejmenším hodně omezit.
Přes veškeré úsilí nás chovatelů se ale občas přece jen něco přihodí - a bohužel ne vždy se nám podaří morčátko zachránit.
Tento příběh začíná tím, že se narodila krásná drátěnka Xisa. Zdravé mládě s porodní váhou 245 g.

Xisa, porodní váha 145 g, samička narozená v lednu 2012

Miminko bez problémů rostlo a brzy z ní byla opravdu statná buclatá holčička. Měla jsem ještě jednu takovou dvojici - matku s dcerou, a tak jsem tato čtyři morčátka po čase sloučila z menších boxíků do velkého společného boxu. Zdálo se, že vše je v nejlepším pořádku. Jenže někdy zdání klame. I mezi zvířaty se může objevit pěkná šikana - a tady probíhala skrytě.
Nejprve se mi zdálo, že Xisa moc nepřibývá. Přikládala jsem to ale tomu, že ji maminka již odstavila. Nic zlého mě nenapadlo. Když jsem se přiblížila k boxu, tvářily se všechny samičky mírumilovně. Občas jsem večer z boxu sice zaslechla hluk, protože to ale bylo vždy večer, po rozdání sena, myslela jsem, že dovádějí v seně. Žádné šrámy po těle neměly. Potom jsem si ale všimla, že Xisa nejde k mističce - a poprvé jsem i zažila, jak při pokusu přiblížit se ji dospělá samice odehnala. V tuto chvíli jsem ji měla z boxu oddělit, jelikož ale žádná z nich na sobě neměla ani škrábnutí, přiznám se, že mě ještě ani teď nenapadlo, že je to tak zlé. V noci poté se ale strhla mela. Vběhla jsem k morčátkům, rozsvítila a zjistila jsem, že dospělá samice honí Xisu po výběhu. Ta byla úplně uštvaná, vyčerpaná. Ihned jsem ji oddělila. Byla úplně rozpálená a lehala si na bok. Do rána jakoby ochrnula, nemohla se postavit na nohy, natekly jí klouby. Bylo mi to velice líto, normálně řeči svých morčátek rozumím, tady ale vše probíhalo tak nějak skrytě - a hlavně - vůbec mě to nenapadlo. Xisa se úplně zhroutila. Ležela na pelíšku, přikrytá druhým pelíškem, přitisknutá k mamince. Měla v sobě nesmírnou horkost - pila a pila. Dostávala vitamíny, kalcium. Začala ale i velice špatně dýchat, prudce hubla. Po poradě s odborníky jsem dávala ATB a další podpůrné preparáty. Xisa dýchala tak, že to bylo slyšet na celou místnost, skřípala o sebe zuby a slinila. Polykat mohla velice těžce, dávalajsem jí pít stříkačkou, velice opatrně, aby se nezalkla. Všichni, kteří ji viděli, říkali, že to nemá cenu, že to je beznadějné. Odkrývala jsem pelíšek, pod kterým ležela, s tím, že už nemůže být živá.
 



Xisa se uzdravuje

Zatím se mi nepodařilo dohledat kvalitnější fotografie, tak tyto alespoň pro částečnou představu. Xisa zhubla pod 250 g! A to z váhy nad 400 g! Vypadalo to beznadějně, ona se ale úžasně snažila. Od chvíle, kdy zase přijímala potravu, se vše velice rychle vracelo k normálu. Každý den jsem na váze mohla zaznamenat přírůstek. Skutečně dokázala utéci hrobníkovi z lopaty. Velkou zásluhu, že přežila, na tom má její maminka Yvynna, která tři kritické týdny neopustila místo pod pelíškem, kde se k ní její nemocná dcera tiskla.
Ne vše musí končit tragicky! Z naší nemocné drátěnky je dnes hezké, zdravé morčátko.

Xisa 27. 5. 2012, váha 488 g
 
DALŠÍ POZNATKY O ZÁKEŘNÉ NEMOCI MORČÁTEK
(psáno 5. 1. 2012, doplněno 8. 2. 2012 - sledujte konec tohoto článku, pod fotografiemi)

Protože vím, že mnoho z vás četlo následující články o tom, co nás v chovu potkalo a jak jsme se s nemocí vypořádávali - viz níže texty o karanténě a o tom, jak se zbavit parazitů v chovu, a že mnozí z vás, kteří máte ve svém chovu nějaké potíže, s obavami sledujete, zda se nepodobají těm našim, připojuji nová svědectví z CHS, která by mohla být dalším návodem, jak při potížích v chovu postupovat, na co se zaměřit, abyste jen bezmocně nepřihlíželi, jak vám hynou morčátka.

Zdůrazňuji, že nejsem odborník na tuto problematiku. Jsem pouze chovatel, který měl v chovu potíže, a proto se snažím získat co nejvíce informací o tom, co i vás v chovu potkalo. Jde o to, předávat si tyto informace mezi sebou a co nejvíce dodržovat prevenci. Jedině tak můžeme naše chovy ochránit. Poslední slovo o tom, co vašim morčátkům je, by měl mít ale vždy odborník - a především laboratoř, kde se domněnka s jistotou potvrdí. Protože i to, co vypadá na první pohled stejně, nemusí být totéž.

Za prvé bych ještě, než se začnu více rozepisovat, chtěla poděkovat vám všem, kteří jste nám v dobách zlých drželi palce, aby se vše v dobré obrátilo, a vyjadřovali nám podporu. Posílilo nás to a přesvědčilo, že jsme udělali dobře, když jsme veřejně informovali o tom, co se u nás děje. Mnozí jste psali, že teprve po přečtení našich článků jste si začali více morčátka chránit, dodržovat karanténu, prevenci, dávat si více pozor na to, od koho je kupujete a pod.. Mnohdy jste zjistili parazity u nově koupených morčat, která žádné příznaky nemoci neměla. Stačili jste je přeléčit dříve, než se dostala k vašim morčátkům...
Toto nás samozřejmě těšilo, ovšem vzhledem k tomu, co se od vás dozvídáme dál, jsme se rozhodli doplnit již zveřejněné informace o další zjištění.

A pokud někdo z vás má další poznatky, potom prosím, zašlete je. Pokud nechcete být uvedeni, poskytneme vám záruku plné anonymity. Stále ještě zůstává mnoho otázek nezodpovězených...

Jednou z nezodpovězených otázek bylo např. to, proč se paraziti (v našem případě giardie) tak zblázní, že se v těle morčete přemnoží natolik, že dojde až k úhynu morčátka, a proč v těle jiných jedinců poklidně přežívají, aniž nějak zjevně škodí. Co je vyprovokuje k tomu, aby tolik škodily (giardie)? U nás se to zdálo být jasné - giardie se tu objevily již dříve, potom přišlo do chovu další nové morče ze stejného chovu, mělo akutní průjem, měsíc jsme ho zachraňovali. Postupně začala chřadnout a hynout mladá morčata - odstávčata, která s ním přišla do styku. Pitva prokázala masivní výskyt giardií ve střevech uhynulého samečka... Vše se zdálo být jasné.

Morčátka ale hynula i v jiných chovech. Nejprve nás oslovovaly CHS, které měly morčata ze stejného zdroje. Udělané rozbory často parazity - giardie, ale i kokcídie a roupy, potvrdily, nicméně již CHS Framon Skinny ( s problémy se začala potýkat koncem prázdnin 2011) začala mluvit o něčem dalším, a to o BACILONOSIČSTVÍ. Nemoc u nich propukla brzy poté, co poskytli azyl osmnácti morčatům z jiné CHS. Postupně jim začala hynout jejich vlastní morčata, vymírala i dospělá, nejen mláďata. CHS věnovala nemalé úsilí, čas (dovolená - aby péče o nemocná zvířata byla co nejintenzivnější) i finanční prostředky na ozdravení chovu.
Rádi jsme si přečetli již nadějnější zprávu:
Vše odpovídá Vašim i mým domněnkám, že se v počátku jednalo o pomnožení nějaké bakterie a pak až giardií. V bobečkách byly potvrzeny giardie u samičky paní XY a u čtyř morčátek se ještě objevily Cryptosporidie. Úhyny jsou už jen ojedinělé,nemoc přestala probíhat tak rychle a morčátka začala dobře reagovat na ATB léčbu.

Dále s nemocí bojovala i CHS Na Větrné Hůrce. I zde je nutné ocenit velice zodpovědný přístup. A zároveň i odvahu vše zveřejnit, bez sebemenšího zaváhání. Na jejich stránkách si můžete přečíst i následující, dovoluji si citovat:
"13. 10. 2011 Bohužel ani nám se nevyhnul, tak jako několika CHS před námi, problém se zdravotním stavem morčátek. Bohužel přišel s nově zakoupeným morčátkem. MORČÁTKO JSME DALI DO KARANTÉNY, KDE SE JEVILO JAKO ZDRAVÉ, ALE KDYŽ PŘIŠLO MEZI OSTATNÍ MORČÁTKA, TAK SE UKÁZALO, ŽE BYLO PŘENAŠEČEM NEMOCI. Naštěstí jsme většinu morčátek zachránili, odnesli to hlavně odstavení samečci a samičky. V současné době prožíváme dvouměsíční karanténu. žádné další morčátko nám již neonemocnělo a všechna jsou přeléčena, ale nechceme nic nechat náhodě."

Jelikož vím, jak pečlivě v těchto CHS probíhala karanténní opatření a snaha morčátkům pomoci, mají tyto CHS naši plnou důvěru a podporu. Ne náhodou putovalo morčátko z naší CHS právě do CHS Na Větrné Hůrce, a rádi jim na obnovu chovu svěříme i další...
Mimochodem, text, který má tato CHS připsán v záhlaví kapitoly Prodej, je naprosto úžasný a naše CHS se s ním plně ztotožňuje.

Zatímco v předchozích CHS (i v té naší) již zavládlo zklidnění a vše se začalo vracet do normálu, v jiných chovech tomu tak bohužel není. A právě to mě přimělo k tomu, abych nejdůležitější informace zveřejnila, a snad tím alespoň trochu pomohla těm, kteří doma prožívají takové hrůzy, kterými si prošly zveřejněné CHS.

Počátkem prosince 2011 mě o problémech v chovu informovala CHS, která si nepřeje být jmenována, ale souhlasila se zveřejněním výsledků vyšetření morčátek.

Tato CHS již prevenci u morčat proti parazitům udělala, a přesto byly v chovu problémy, které se nejčastěji projevovaly měkkými bobečky až průjmem, samičky potrácely, hubly, hynuly nejen ony, ale později i mláďata. Někdy morčátka vypadala zanedbaně a vyhuble přesto, že byla až nadměrně žravá, ke konci ale seděla apaticky, schoulená, v posledním případě se přidalo i ošklivé slinění...
Chovatelka pátrání po příčině strádání jejích morčat nevzdala - a posléze mi zaslala následující sdělení:
"Nechala jsem udělat bakteriální vyšetření a bylo zjištěno Corynebacterium sp. (způsobuje potraty, občasný průjem, náhlý úhyn). K tomu je i výsledek, která ATB zabírají. S veterinářem jsem již domluvená a začneme s přeléčováním celého chovu. Ještě mi pan veterinář o té bakterii říkal, že napadá hlavně hlodavce. Není moc známá a moc se neprojevuje. NĚKTERÁ MORČATA JSOU TEDY JEN PŘENAŠEČI. Bakterie "hledá" oslabená morčata a na ně se vrhne.
Budu ráda, když o této bakterii napíšete, aby si na ni dalo pozor více chovatelů. Mě právě Váš článek přiměl jednat..."
 Pro upřesnění bych dodala, že v tomto případě se nezpracovával materiál z uhynulého zvířete, ale byl proveden výtěr ze zadečku morčátka a ten byl odeslán ke zkoumání. Laboratoř zpracovala i to, jaká ATB by tuto bakterii byla schopná zneškodnit, a na která by naopak byla bakterie rezistentní. Protože to ale v každém chovu může být jinak, neuvedu zde podrobnosti. Snad jen to, že takovéto vyšetření přišlo paní chovatelku zhruba na 350 Kč a ATB na přeléčení na 50 Kč.
Přínosnou informací tedy je, že se nemusí dělat vyšetření až z uhynulého zvířete (aby pitva mohla dát spolehlivé informace, musí být morče čerstvě, v řádu několika málo hodin, uhynulé), zde postačil materiál od nemocného morčátka.

Důležitým zjištěním pro mě bylo i to, že jsem o této bakterii neslyšela poprvé ( v tomto případě to bylo Corynebacterium stationis). V průběhu našeho soukromého výzkumu se objevila již podruhé. MVDr. Hofmannová, Ph.D. z VFU, Brno - Parazitologie mi o ní napsala následující (jako reakci na úhyn strádajícího zvířete, u kterého byly pitvou zjištěny jak giardie, tak bakterie): "Corynebacterium. které znám, by takové příznaky dělat klidně mohlo... Ono to může být i naopak - zaútočí bakterie a díky nim se začnou množit ve střevě giardie. Výsledek je stejný."

Bohužel, morčátko, které vám do chovu může "přivést" tyto nechtěné návštěvníky, se může jevit jako zdravé. A i když je jeho rozbor bobečků negativní, přesto může být bacilonosičem.

Postižená chovatelka vzkazuje: " Doporučuji opravdu každému chovateli udělat vyšetření na bakterie. " A pokud by se v chovu něco objevilo, dodává: "Pak doporučuji uzavřít chov, přeléčit a PEČLIVÉ HLÍDAT NOVĚ PŘÍCHOZÍ. A nejdůležitější je asi desinfekce."

AKTUÁLNĚ ŘEŠÍ NEMOC V CHOVU CHS DARLING OF FORTUNE!!! Slečna chovatelka se na naši CHS obrátila v prosinci 2011. O nemoci v chovu mluví zcela otevřeně, je nešťastná, bojí se o svá morčátka. Píše: " Umřelo mi v chovu více morčat a veterinář to řeší jako kokcídie."
Jenže léčba nezabírá. "Oni umírají hlady!" I to je podobný příznak onemocnění, jaký jsme zažili u našich morčátek. Doslova žebrala o jídlo, pití - a přesto umírala zcela vyhublá, dehydratovaná. Giardie ve střevech jim spotřebovaly všechny živiny pro sebe.
Přestože chovatelka dle našich příspěvků usuzuje na giardie, jsme s radami velice opatrní, protože již víme, že podobné, ba prakticky stejné příznaky mohou způsobit i bakterie. 
Díky předchozímu příspěvku jsme mohli posloužit další radou - a budeme vděčni za vaše další příspěvky, které zabrání tomu, aby krásná morčátka z našich chovů přes všechnu péči umírala takto zubožená.
Poslední zpráva z CHS Darling of Fortune byla, že nechají provést pitvu u uhynulého morčátka a výtěr u nemocného. Moc držíme palce, aby vyšetření pomohla odhalit příčinu onemocnění - a hlavně, aby se na ně našel účinný lék!
Situace je v této CHS velice aktuální ještě nyní (6. 1. 2012). CHS VYHLÁSILA KARANTÉNU. Chovatelka popisuje stav morčátek naprosto přesně a výstižně:
" Všichni mají vystouplé kosti, páteř, kyčle, prohloubené oční důlky, zapadlé oči, spadlé břicho...uši se jim zvedají...u některých se objevuje plíseň za krkem díky oslabené imunitě...mají suchou kůži, někteří až šupinatou. Jsou špinaví, zapáchají...mají neustálý hlad, pomalu mi až vyskakují z ubikací."  
Pozn. Uhynulá morčátka byla poslána do laboratoře v Olomouci.

Děkujeme za souhlas ke zveřejnění fotografií nemocných morčat. Je to důležité svědectví pro ostatní chovatele, protože jediná fotografie je přesvědčivější nežli sebevíce varující článek, a zároveň upozornění, že tato strašná nemoc se stále šíří našimi chovy.

Následující záběry z CHS DARLING OF FORTUNE JSOU DRASTICKÉ! Původně krásná, opečovávaná morčátka jsou na tom takto! (Zveřejněno 6. 1. 2012)

















No comment!

Opravdu s napětím jsme na zprávy z CHS Darling of Fortune čekali. Zjistí pitva něco? A pokud ano, existuje lék, který by tuto hrůzu pomohl zastavit? Co to vlastně může být?
ODPOVĚĎ JIŽ MÁME - A JE PŘEKVAPIVÁ!!
Cituji z e-mailu chovatelky, který jsme obdrželi 6. 2. 2012:
"Bude nejlepší, když o tom budou chovatelé informováni co nejdříve. JDE O STAFYLOKOKA ZLATÉHO, ten je původce. Byl nalezen u všech pitvaných morčat."
Další informace, pitevní zprávu, fotografie, dokonce video a zmínku o doporučené léčbě Enrogalem naleznete na stránkách CHS Darling of Fortune v kapitole Novinky.

Každopádně opět zdůrazňujeme, jak cenné je pro ostatní chovatele to, když postižená CHS najde odvahu zveřejnit potíže v chovu. Přidat ještě fotografie postižených zvířat je pro jejich majitele určitě bolestné, pro ostatní je to ale velice poučné. Děkujeme proto všem, kteří tím, že se snaží s nemocí v chovu bojovat a vynakládají nemalé úsilí i finance k tomu, aby zjistili, co jejich morčátka potkalo, že takto "prokopávají cestičku" k řešení tohoto problému všem dalším postiženým. Určitě je to alespoň návod co dělat, kam se obrátit. A určitě je to poučné i pro všechny, kteří se dosud domnívali, že karanténa a preventivní opatření jsou věc zbytečná, že přece vidíte na první pohled, že morčeti nic není, že je zdravé. 
Ze zpráv z postižených stanic již víme, že stačilo jedno jediné "cizí" morčátko k tomu, aby vyhynul prakticky celý chov.

Bohužel se ukázalo, že ne vše se dá vyřešit posláním bobečků na rozbor. Ne všechno totiž, co vypadá podobně, má i stejnou příčinu. Teprve erudované pracoviště, dobrá laboratoř, vám může dát kvalifikovanou odpověď. 

Naše CHS se pouze snaží přispět tím, že s vaším souhlasem zveřejňujeme fakta o tom, co vás potkalo, o prolomení jistého tabu, které v této oblasti panovalo. A podotýkáme, že nejsme sami. Když trochu zapátráte na stránkách jednotlivých CHS, zjistíte, že nás je takovýh více.
Jen prostě se o to možná člověk tolik nezajímá do doby, než začne mít v chovu sám potíže.

V současné době postižené CHS Darling of Fortune držíme nadále palce, aby nemoc zvládla, aby léky zabraly. A především děkujeme za všechny informace.
 
JAK SE ZBAVIT PARAZITŮ V CHOVU
(Napsáno 23. 10. 2011)

Dříve než vám všem předáme naše zkušenosti, chtěla bych na našich stránkách poděkovat MVDr. LADĚ HOFMANNOVÉ, Ph.D., Parazitologie - VFU Brno , bez jejíž nezištné pomoci a cenných rad bychom náš chov nezvládli ozdravit, protože s amatérským přístupem bychom nevěděli jak na to, a veškerá naše snaha by tak přišla vniveč. Pod jejím trpělivým vedením se nám to podařilo a s jejím laskavým souhlasem bychom se s vámi chtěli podělit o cenné rady.

Poté, co jsme zjistili, že se nám do chovu dostaly giardie a hynula nám některá odstávčata (píši o tom podrobně v předchozím článku - viz níže), byli jsme z toho hodně nešťastní. Miminka se rodila zdravá, ale nedlouho po odstavu začala chřadnout a hynout. Nedalo se jim pomoci - zdravá, krásná morčátka - a během pár dnů z nich byly ubohé, kůží potažené kostry. Pitva (poděkování MVDr. NÁGLOVI, SVÚ Praha, za lidský přístup, pochopení a rychlou informaci) prokázala masivní výskyt giardií ve střevech. Namnožily se tam tolik, že všechnu výživu morčátku "sebraly". Morče do poslední chvíle žebralo o potravu, mělo zvýšenou potřebu pít, a přesto bylo čím dál hubenější. A když se nám v letních vrzích takovýchto případů objevilo více, a dokonce jsme zjistili, že podobnou kalamitu řeší ještě v dalších dvou CHS, neváhali jsem již ani chvíli a veřejně jsme vyhlásili nemoc v chovu a karanténu. Nějak jsem byla vnitřně přesvědčená, že toto je jediná správná cesta, jak se s daným problémem vypořádat. Protože naše do té doby řadu let "netknutá" CHS měla najednou vážný problém.

Po zveřejnění potíží jsme byli až dojatí zjištěním, kolik má naše CHS příznivců. Byli jste s námi ochotni bojovat za záchranu našich morčat - a to leckdy nejen dobrým slovem.
Výčet nabídek pomoci nám by byl poměrně dlouhý - mnohokrát vám všem děkujeme. Ráda bych zveřejnila vaše jména, ale byli jste tak skromní, přáli si zůstat v anonymitě s tím, že vaše pomoc nestojí za řeč.... Odměnou i vám všem snad budou zase alespoň fotografie a příběhy našich opět zdravých morčátek, o která jste se spolu s námi v uplynulém období tolik báli!

Velice cenné pro nás bylo doporučení (a přišlo zároveň z několika stran), abychom neváhali a spojili se s MVDr. Ladou Hofmannovou, Ph.D. z VFU - PARAZITOLOGIE v Brně.
Sebrala jsem tedy odvahu a napsala jsem dlouhý dopis, přiložila pár fotografií....
Paní doktorka o našem případu již byla informovaná, ihned zareagovala - a věnovala nemalé úsilí a spoustu svého času na to, aby pomohla naši CHS ozdravit.
Domníváme se, že její rady a zkušenost by mohly pomoci leckomu z vás, proto si je nechceme nechat pouze pro sebe.
Dovolila jsem si proto z jejích doporučení a odpovědí na mé otázky sestavit tento článek.

Takže nejprve několik informací o tom, jak fungují GIARDIE:

Giardie jsou potenciálně přenosné na člověka, děti, které nemají plnou imunitu, mohou být teoreticky i od morčat nakaženy.

Giardie mají velmi malé cysty, které se mohou držet a šířit ve zvířeném prachu.

Giardie mohou být při masivní infestaci příčinou průjmů, nevolností a vlivem dehydratace hl. u mláďat způsobit úhyn.
(Na mou otázku, jak je možné, že rozbor trusu u uhynulého morčete neodhalil nic, teprve pitva ukázala masivní giardiózu střev, přišla tato zajímavá odpověď: Při perakutních stavech nemusí na vylučování giardií dojít.)

PARAZITOLOGICKÁ PITVA - uhynulé morčátko je ntné na pitvu zanést okamžitě (nemrazit!!), po několika hodinách po smrti je již střevo lyzované a nic by se nenašlo. Giardie parazitují na povrchu střevního epitelu, kde se množí binárním dělením, a ty, kterým nevyhovují podmínky uvnitř hostitele, se rozhodnou zacystovat. (Tyto cca 10 mikrometrů velké cysty se potom dají diagnostikovat v trusu morčat. Bobečky ale nesmí být zaschlé, z těch by se nic nepoznalo.) Giardie dokáží jako "koberec" pokrýt sliznici tenkého střeva, a zabránit tak vstřebávání všech živin a působit průjmy. URČITĚ JE DOBRÉ GIARDIE VŽDY LÉČIT
!

Ovšem POZOR! Při preventivním podávání metronidazolu (Entizolu) se giardie stanou rezistentní, rezistence může vzniknout i na fenbendazol, albendazol.. Nehledě na to, že Entizol je antibiotikum a jeho podávání může přispět k rozvoji patogenních bakterií ve střevě!

OPATRNĚ S PREVENCÍ: NEVYROBIT REZISTENTNÍ KMENY! (VIZ TÉŽ NÍŽE - U LÉČBY KOKCÍDIÍ - ČTĚTE POZORNĚ!

U mláďat navodí giardie průjem, dehydrataci, avitaminózu. Dehydratace je ostatně u mláďat velice rychle smrtelná bez ohledu na původce. (Vše může být i naopak: Zaútočí bakterie a díky nim se ve střevech začnou množit giardie... Výsledek je stejný.)  

Dospělá morčata mohou být bezpříznakoví nosiči!!
V netknuté populaci by prvonákaza mohla způsobit vážné příznaky.

Giardie jsou oportunní parazité, t. zn., že vážné problémy způsobují většinou až za spolupůsobení jiných patogenů nebo při narušené funkci imunitního systému.

Pokud je problém "pouze" parazitárního původu (i kdyby se jednalo o smíšenou infekci) - dá se vyřešit (Moje pozn.: Raději se všemožně snažte podobné situaci předejít. Nikdo si nedovede představit, jaká je to ve velké CHS nesmírná práce dát vše opět do pořádku.)

PRAKTICKÉ RADY
Proto u nově příchozích morčátek vždy
DODRŽTE KARANTÉNU
V rámci karantény jsou doporučena dvě koprologická vyšetření u nově koupených morčat. I pokud je první vyšetření negativní, tak s odstupem dvou týdnů udělejte ještě vyšetření druhé, které vyloučí dobu, kdy jsou paraziti v morčeti a jen se ještě neprojevili stádii detektovatelnými v trusu. Teprve pokud jsou obě koprologická vyšetření negativní, je to OK!

Pokud si chcete udělat kontrolu celé Vaší CHS, sbírejte bobečky buď z jednotlivých boxů (pokud jich máte méně), nebo si rozdělte morčátka na skupiny - třeba dospělí samci, dospělé samice, mladá morčátka, březí a kojící samice a pod. Každou skupinku si označte a stejně tak igelitový pytlíček (nejlépe uzavíratelný), do kterého budete bobečky sbírat. Sbírají se po třech dnech po sobě, nejlépe z vyčištěných boxů. On totiž není bobeček jako bobeček! Já jsem se např. domnívala, že když seberu v boxu bobečky z několika posledních dnů, bude to tak nejlepší. Jenže toto je omyl! Takový vzorek vám vyjde negativní, ze zaschlých bobečků se nic nevyčte! No a vy budete mít zkreslený výsledek, respektive naprosto bezcenný výsledek!
Chtěli jsme ale naprosto přesně zjistit, jak na tom naše morčátka jsou, a tak jsme pro to udělali maximum i v tom "obyčejném" sbírání bobků.
Bobečky jsme sbírali pouze ty měkké, ještě lesklé - prostě nejčerstvější, od každého zvířete každý den několik kusů. Ty jsme hned uzavřeli do igelitového pytlíčku, ten jsme dali honem do chladu. Lze i trochu navlhčit, vzorek zakápnout vodou, aby nevyschl. Po třídenním sběru rozhodně neotálet - a co nejrychleji, raději doporučeně - dobře zabalený a zajištěný vzorek odeslat do spolehlivé laboratoře.
Je dobré se svěřit do rukou odborníkům, někomu, kdo se danou problematikou zabývá.

Rozhodně je důležité vědět, že i když se vám jakýkoliv parazit (morčátka mohou mít giardie, kokcídie, roupy...) objeví v chovu pouze ojediněle, přeléčit se musí celá CHS, nikoli jen pozitivní morčátka! A to i v případě, že napadené morče už třeba v chovu ani nemáte! I když se vám vaše morčátka jeví jako naprosto zdravá a vesele hopkají po výběhu, přesto byste, pokud jste zodpovědní chovatelé, kteří nechtějí sobě ani jiným způsobit v chovu jakékoliv problémy, měli VYHLÁSIT KARANTÉNU. A to skutečně i v případě, že sami žádné problémy nemáte. Pokud vám ale např. z okolních CHS hlásí, že vaše morčátko jim způsobilo potíže, dokonce tuto zprávu dostáváte z více CHS - potom je opravdu krajně nezodpovědné prodávat morčátka nebo je půjčovat na krytí a pod. Vaše "zdravé" morče totiž může být bezpříznakový přenašeč, který v jiném, dosud zcela zdravém chovu, může svou pouhou přítomností způsobit naprostou katastrofu! A stejně tak může působit nemalé potíže neodborné, chaotické přeléčování morčat např. Entizolem!! Vede to k tomu, že pokud se vaše morčata od takovéhoto "odolného a zdravého" jedince nakazí, nebudou na ně potom běžně dostupné léky účinkovat, protože vznikly již nové, rezistentní kmeny. Pokud jsme se dozvěděli, že CHS má morčata zdravá proto, že je přeléčovala preventivně Entizolem a Aldifalem, který jim dávala do napáječek - co na to říci? Je to, jako byste svým dětem do čaje přidávali antibiotika, aby byly zdravé.....

OPATŘENÍ PŘI KARANTÉNĚ - dle návodu MVDr. Hofmannové, Ph.D. 

1. Žádné nové morče nepořizovat a žádné morče nepouštět ven z CHS (neprodávat, nedarovávat, nepůjčovat, nevystavovat)

2. Pozastavit odchovy, nepřipouštět žádné další samičky

3. Provést parazitologické vyšetření trusu všech skupinek morčat, která bydlí spolu
(Trus se sbírá do igeliťáčků tři dny, udržuje se v chladu - ideální je ledničková teplota.)

4. Do výsledků nepodávat PREVENTIVNĚ žádné léky (Myslí se tím léky proti parazitům - je jasné, že pokud vaše morčátko v tuto dobu nějak onemocní, půjdete s ním k veterináři, který mu nasadí příslušnou léčbu.)

PARAZITÉ SE POMĚRNĚ DOBŘE DIAGNOSTIKUJÍ A ŘEŠÍ, TAKŽE JE VŽDY PRVNÍ NA RÁNĚ VYLÉČIT PARAZITY. POKUD SE ALE VAŠE CHS S PARAZITY DOSTALA DO STYKU, JE NUTNO PŘELÉČIT VŠECHNA MORČATA, I POKUD U NICH VYJDOU VÝSLEDKY NEGATIVNÍ.

Aby vaše morčátka byla parazitů prostá, je naprosto nezbytné zachovat následný postup:
Pozn.: Zde je návod, jak postupovat, pokud se ve vašem chovu najdou různé druhy parazitů naráz. Pokud se např. potřebujete zbavit pouze kokcídií, vyberte z textu pouze to, co se týká kokcídií a pod.

1. POKUD SE VE VAŠEM CHOVU OBJEVÍ GIARDIE A ROUPI
Giardie se dají léčit 2,5% Aldifalem či 2,5% Panacurem 
Aldifal se skladuje při teplotě do 25°C, chráněný před světlem a použitelný je rok od prvního otevření. Panacur se skladuje stejně, jak dlouho ho lze použít v seznamu léčiv nestojí, tak pokud to není uvedeno ani přímo na přípravku, orientujte se podle expirace, která tam uvedena určitě bude.
 
Panacuru je fenbendazol a ten se podává 20mg/kg ž. hm. (= 0,8 ml/kg) 1x denně po dobu pěti dnů.
Aldifalu je albendazol a ten se podává v dávce 10mg/kg.ž.hm (= 0,4 ml/kg) 1x denně po dobu také pěti dnů.

Je vcelku jedno, který z těch dvou si vyberete, ale musí vám to vyjít na pět dní pro léčená zvířata, nemůže se třeba třetí den přeskočit z jednoho na druhý.

Postup: Těhotné a kojící matky s mláďaty do čtyř týdnů věku dejte ideálně do jiné místnosti, tam se léčit nebude, musíte u nich vyčkat do odstavu.
Všechny ostatní bez ohledu na výsledky začněte léčit. Po podání první dávky vše druhý den dokonale vydezinfikujte, celou místnost, všechny boxy, misky napáječky - vymýt horkou vodou, octem odstranit usazeniny, opláchnout horkou vodou, vystříkat Savem, nechat několik minut působit a opět opláchnout horkou vodou. Otřít dosucha čistým hadrem nebo papírovou utěrkou a nastlat čistými hoblinami, čistým senem, doplnit vydesinfikovanými mističkami a napáječkami. Ideální by bylo opravdu mít dvě separé místnosti, např. v té stávající zahájit léčbu, po prvním dni to, co je vydezinfikované a s jednou dávkou v sobě přesunout do čisté místnosti a v té kontaminované, kde se taky pokusíte (ale až nakonec) o důkladnou hygienu a dezinfekci, ponecháte ty březí, kojící a mladinké. V té čisté místnosti podáte další den opět dávku všem, třetí den také a opět box po boxu důkladně vymyjete, vydezinfikujete, místnost vytřete, napáječky a misky vymyjete, čtvrtý den podáte lék, pátý opět a zase vše důkladně vymyjete a vydezinfikujete. Po celou dobu žádné schovávání málo počůraných hoblin, sena nebo nedojedených granulí! 

V takovém to režimu by měly být potlačeni i ostatní paraziti jako jsou Paraspidodery i kokcídie, nicméně POKUD SE VE VAŠEM CHOVU OBJEVILY I KOKCÍDIE po časové prodlevě řekněme týden, kdy budete udržovat opět hygienu a desinfekci všeho co dva dny, tak všem morčátkům nad 4 týdny věku, podáte jednorázově Baycox (musíte koupit roztok u veterináře), který obsahuje účinnou látku toltrazuril a dává se 20mg/kg do tlamičky (=0,8 ml/kg) - stačí jedno jediné podání a po aplikaci ještě dodržet to důkladné čištění všeho naráz obden.

DŮLEŽITÉ VAROVÁNÍ - a to před preventivním podáváním sulfonamidových antikokcidik, jako je SULFADIMIDIN a SULFACOX, a to formou tři dny ano - tři dny ne - tři dny ano jako u králíků. Tím se jen vypěstují rezistentní kmeny bakterií, které postihují dýchací trakt a působí třeba i potraty, abscesy atd. Morčata mají omezené možnosti ATB léčby kvůli citlivé a nezbytné mikrofloře, a když se nedají rezistentní bakterie přeléčit sulfonamidovými antibiotiky, mnoho možností léčby již pak nezbývá. NAVÍC REZISTENTNÍ BAKTERIE MOHOU PŘECHÁZET (OBECNĚ) ZE ZVÍŘAT NA LIDI - A TAM JE TO TEPRVE PRŮŠVIH!!

Pokud toto zvládnete, tak pak už bude stačit u této vydesinfikované a přeléčené skupinky, řekněme po dalším týdnu-deseti dnech každému kápnout Advocate 0,1ml na 1kg ž.hm. (TO V PŘÍPADĚ, ŽE SE POTŘEBUJETE ZBAVIT I PARAZITŮ VNĚJŠÍCH). Advocate je spot on pro psy, opět dostupný pouze u veterináře. Vyplatí se vzít balení pro obří psy, kde je v tubě 4ml roztoku a vychází to cenově nejlépe.

TEPRVE AŽ TOTO V POSTIŽENÉM CHOVU ABSOLVUJETE, MŮŽETE POMÝŠLET NA TO, ŽE "VYPRAVÍTE" MIMINKA DO NOVÝCH DOMOVŮ: 
"Až toto absolvujete, pokud to fyzicky zvládnete a dodržíte karanténu, že ti neléčení budou mimo a budete se jim věnovat vždy až po těch léčených a potom dáte všechno oblečení vyprat, tak pokud byl problém opravdu "jen" parazití, budete mít tu přeléčenou část z krku a zdravou a můžou všichni třetí den po aplikaci Advocatu do nových domovů."

NEZAPOMEŇTE, ŽE BŘEZÍ A KOJÍCÍ  SAMIČKY S MLÁĎATY MUSÍTE DRŽET ZVLÁŠŤ - TY LÉČBU ABSOLVOVAT NEMOHOU. ANTIPARAZITIKA SMĚJÍ MLÁĎATA DOSTAT AŽ PO ODSTAVU!
"K té druhé neléčené skupince - pak, až budou prckové odstavení, to provedete ve stejném režimu, pokud budete chtít po jednom boxu-musíte mít zase nějakou mezimístnost, kdy už to nebude v té neléčené, ale ani to hned nevrazíte do té už čisté."
Mnoho sil!

Po přečtení výše uvedeného se mi téměř udělalo mdlo! Při velikosti naší CHS toto nikdy nemůžeme zvládnout! Pociťovala jsem naprostou beznaděj! Ono ale všechno má své řešení - jen to chce vymyslet co nejlepší postup.
U nás vše vyřešila možnost druhého bytu, kam jsme postupně stěhovali přeléčená morčata. V našem bytě jsme vytvořili ještě onu mezimístnost a po skupinkách vše organizovali. Je to práce náročná a vysilující psychicky i fyzicky - zvláště když trvá již od léta a nelze vynechat - prostě při velikosti naší CHS to ani jinak nejde.
Nikdo, kdo toto na vlastní kůži nezažil, si nedovede představit to napětí, které jsem prožívala po odeslání dalších vzorků - od skupinky asi čtyřiceti přeléčených morčátek. Nikdo totiž předem netušil, zda léky zafungují, zda dávka stačila.
OBROVSKÁ ÚLEVA - VŠICHNI NEGATIVNÍ - MÁ TO SMYSL!!!
A také další velká starost se řeší - mláďata mohou z domu. Sami jsme totiž zarazili nabídku, vyčkávali jsme, jak vše dopadne - a  již odrostlá miminka se nám zde začala hromadit. Byl to krásný pocit vědět, že jsou naše morčátka zdravá, prověřená, že vám je můžeme v klidu svěřit, že víme, že naše CHS rozhodně nikomu žádné potíže nezpůsobí.
Postupně to tak děláme se všemi morčaty - u březích samiček se totiž musí počkat, až odrodí, prevencí mohou mláďata s maminkami projít teprve od čtvrtého týdne věku.
Jsme právě ve fázi, kdy je původní morčecí místnost zcela vyklizená, vymalovaná, původní boxy pečlivě vydesinfikované a kdy se zpět postupně navracejí všechna přeléčená morčátka.
Věřte nám, že po této neblahé zkušenosti si budeme chov pečlivě hlídat, bez karantény neproklouzne ani myš. Jedna taková zkušenost nám bohatě stačila, a myslím, že ještě můžeme mluvit o velikém štěstí, že vše nedopadlo mnohem hůře. Inu chybami se člověk učí.
Naštěstí se našli lidé, kteří nám v dané situaci opravdu nezištně  pomohli, sami bychom to nedokázali - takto pečlivě bychom bez návodu asi nikdy nepostupovali. Svěřit se do rukou odborníkům pro nás znamenalo obrovskou úlevu a naději.
A protože jak paní doktorka, tak i my jsme na vyřešení tohoto problému vydali hodně energie, domnívám se, že rozšířením tohoto návodu, jak se zbavit parazitů v chovu, se vydané úsilí zúročí :) - i ostatní chovatelé dostanou přesný návod jak na to.

A jelikož se paní doktorka Hofmannová touto problematikou dlouhodobě zabývá, sama morčátka chová a je odborník na slovo vzatý, doporučuji všem, kteří mají zájem dozvědět se něco více o střevních parazitech morčat, přečíst si její odborné pojednání na:   
Morčata_Veterinářství.pdf (316,8 kB)
(na článek se lze dostat ze stránek její CHS Festa Forte)

1. 11. 2011 PROTOŽE VÝŠE UVEDENÝ TEXT VZBUDIL POZORNOST - A DOST ČASTO SE PTÁTE NA PREVENTIVNÍ PŘELÉČOVÁNÍ MORČAT - OSLOVILA JSEM MVDR. HOFMANNOVOU JEŠTĚ JEDNOU A POŽÁDALA JI, ZDA BY SE K TOMU VYJÁDŘILA. ZDE JSOU NĚKTERÉ JEJÍ RADY:

Za dobrou prevenci v chovu morčat považuji aplikaci ADVOCATU nebo STRONGHOLDU před nebo po výstavě, aby morčátko "nenakoupilo" ektoparazity a zároveň je tím zbaveno roupů. Podávání benzimidazolů jste správně přirovnala k lití atb dětem do čaje "pro prevenci" to samé antikokcidika. Vyplatí se investovat do dražšího Baycoxu než podávat sulfonamidy, a ještě k tomu špatně. Každý chovatel ví, že morče není králík, ťuká si na čelo, když nějaký začátečních chce morče a králíka kamarádit nebo dá na radu zverimexové prodavačky a morčeti koupí králičí granule. Ale podávat sulfonamidy morčeti stejně jako králíkům, to už jim divné nepřijde, což mě opravdu udivuje. Kokcidióza králíků se s tou jednou málo patogenní eimérií morčat vůbec nedá srovnávat!

Preventivně BAYCOX bych doporučila podat všem odchozím mláďatům z CHS, kde kokcídie mají a třeba vzhledem k dřevěným morčatárnám a máločastému čištění boxů nemohou zamezit nakažení. Ano zde je správné den dva pře odchodem Baycox podat, aby to nešířili.

Podávat preventivně jednorázově benzimidazolové preparáty např. metronidazol, albendazol atd. je naprosto k ničemu.
Tradování nesmyslu-krmím trávou, tak dávám ALDIFAL, je s prominutím blbost. Dává někdo něco preventivně taky proti leptospirám, které jsou na počůrané trávě nebezpečnější než Giardie? (žádné červy z trávy morče nechytne, leda by se v té trávě pásla morčata)

Prevencí je celá řada, za nejpodstatnější považuji hlídat seno, aby nebylo pokakané od koťat kvůli toxoplasmóze, a potom si ohlídat parazity a infekce i plísně přímo od morčat-navrátilci z výstav, krytí, nová zvířata.
A protože nemůžete preventivně podat 3 přípravky proti parazitům a ještě atb a antimykotika, řeší se to všechno až pokud v karanténě pod vlivem stresu z přesunu atp. něco propukne.

Ano, poté co jsou atb přísně na recept, lidé se odnaučili je používat preventivně. Možná k tomu dospějeme časem i s antiparazitiky, nikdo si totiž ani neuvědomuje jako moc je jimi zatěžováno životní prostředí, spodní vody a jak se nám to v potravinovém řetězci pomalu vrací.....
Tohle na své stránky klidně připište. Dneska jsem se snažila studenty naučit, že bezhlavé preventivní odčervování není správné - a ani netušíte kolik energie mě stálo je o tom přesvědčit a domluvit jim, že oni jsou ta nová generace, která ty roky špatně zažité praxe může či dokonce musí změnit.
S pozdravem
LH
 
12. 9. 2011  NEMOC V CHOVU (A bohužel nejen v našem - viz níže!)
Je smutné, že po mnohaleté chovatelské zkušenosti musíme založit i tuto kapitolu. Tedy vlastně nemusíme, ale jelikož nás nemoc postihla, chtěli bychom v rámci již zavedené tradice, že budeme pravdivě informovat své příznivce o všem, co se u nás v chovu děje, podat informaci i o této neradostné události.
Začnu poněkud zeširoka. V průběhu existence naší CHS jsme samozřejmě načerpali spoustu zkušeností a rádi jsme přispěli radou těm, kteří s chovem teprve začínali, či těm, kteří nás o radu požádali. Myslím tím tedy "poradenství" v takových situacích, kterými jsme v chovu prošli, tedy v oblasti, kterou jsme si sami vyzkoušeli, a tudíž jsme si mohli dovolit udílet rady.
Pokud se na nás ale někdo obrátil se zdravotním problémem morčátka, který jsme neznali, vždy jsem odkazovala na rady odborníků, kterým jsem rozhodně nechtěla fušovat do řemesla. Především to jsou stránky MVDr. Denisy Vítkové, odkud jsme se i my mnohému přiučili. Dosud nás ale trápily víceméně "drobnosti". Tedy myslím tím, že jsme se nesetkali s nemocí, která by nějak ohrozila chov. Největší katastrofou byl pro nás např. úhyn březí samice, císařský řez, přerostlé zuby a pod. To vše jsme průběžně podrobně popisovali v kapitole Odchovy.
Naše CHS byla poměrně uzavřená. Ti, kteří nás znají, vědí, že máme morčátek hodně, několik chovných okruhů s nepříbuznými zvířaty (takže jsme v chovu byli soběstační), a že za léta chovatelského úsilí a šlechtění se nám podařilo vypěstovat morčátka opravdu kvalitní. Prosím, neberte to jako neskromnost, že si svá morčátka takto chválíme - ona si to opravdu zaslouží! Časem nám ale chov přece jen stárnul, měnily se požadavky a nároky na standard, přibývaly další barvy. Pokud jsme chtěli i my "držet krok" s dobou - a také naše morčátka trochu více ukázat světu, museli jsme slevit ze své odtrženosti a trochu více se "ukázat". A jelikož člověk je tvor marnivý a rád se pochlubí, moc nás těšilo, že se naše morčátka tolik líbí, že obstojí i v dnes již značné konkurenci. Prostě i my jsme je začali více pouštět do světa - i když nabídka morčat nikdy nebyla oblíbenou součástí našeho chovu (časem nám ale došlo, že si do nekonečna opravdu nemůžeme všechna morčátka nechávat), zvykli jsme si a měli radost z toho, že je o ně zájem a že ve velké většině případů se nám pro ně podařilo zajistit krásný domov, ve kterém je noví majitelé dokázali ocenit.
Tím ale, jak rostl zájem o naši CHS a naše morčátka, rostla i naše zodpovědnost. Nejprve jsme si ty naše "skinny hrošíky či prasátka" chovali jen tak pro vlastní potěšení, postupně jsme se snažili o to, nezklamat naše příznivce, a největší odměnou nám vždy bylo dobré jméno naší CHS a milá slova, kterými jste nám vyjadřovali vaši přízeň.
A snad i proto, že se nám nějaké vážnější zdravotní problémy po celá léta vyhýbaly, přestali jsme být ostražití. Do chovu přibyly nové posily, občas jsme někomu připustili samičku, nic špatného se nedělo... V posledním roce se těch zvířat u nás ale sešlo víc, kdo čtete pravidelně naše stránky, dočetli jste se tam o tom. Nemá cenu "plakat nad rozlitým mlékem", i když k pláči to opravdu je. Naše neopatrnost nás prostě přivedla až sem, k napsání této kapitoly.
A i když se mi tyto řádky rozhodně nepíší snadno, vím, že spolu s vámi, kteří je budete číst, zároveň na tento problém nebudeme sami. Již teď vám chci poděkovat za podporu, která po zveřejnění našich potíží okamžitě přichází, kde nám poskytujete cenné rady a dokonce se svěřujete (nejednou) s podobnými zkušenostmi. Věřím, že chápete naše obavy o chov, vždyť k těm našim rozmazlencům máme opravdu velký citový vztah, zatím se ale nemoc pravděpodobně týká jen miminek, respektive odstávčat. Tam jsme zatím trochu bezmocní. Samozřejmě všechny držíme tak, aby nijak nepřišli do styku s ostatními, a snažíme se na vše "vyzrát". Zdá se, že problém byl v letních vrzích, tak jak o tom podrobně píši v kapitole Odchovy 2011, článek Letní vrhy - hodnocení. Nyní se zdá, že mají problém ještě dvě až tři morčátka z tohoto období, ale opravdu bych zatím nechtěla vyslovit žádnou prognózu, ani tu optimistickou.

Spíš jsem vám všem, kteří pro svá morčátka žijete, tak jako my, chtěla předat naši zkušenost, a ty, kteří již mají podobnou zkušenost, požádat, aby se s námi podělili o její řešení. Na vaše přání vám zajistíme plnou diskrétnost. Ale pokud by to šlo, ráda bych na stránky napsala alespoň nějaké informace, které by i ostatním mohly být cennou radou.

Uhynulá zvířata obvykle nefotografuji, jak říkám, pro slzy nevidím do hledáčku, tady ale asi udělám výjimku. Chtěla bych, abyste si udělali představu, co je pro tuto nemoc typické, proto musím zveřejnit alespoň několik snímků. Jsou až z poslední doby, předtím jsem si totiž nemyslela, že takových případů budu řešit víc.

Následující záběry budou i drastické, předem na to upozorňuji:

Ptáte se, jak nemoc vypadá, abyste ji eventuelně i vy ve svém chovu včas rozeznali:
Prostě vám najednou pěkná, zdravá, dosud prospívající morčátka začnou ubývat na váze, i když přijímají potravu. Začnou vypadat tak nějak divně, mění se jim tvar těla. Nenapsala bych to lépe než chovatelka, postižená podobným problémem, která nemoc u své samičky popsala takto: "Jedla, ale hubla, kostlivé tělíčko, nafouklé bříško, jakoby dehydrovaná." Přesně tak se to projevovalo i u nás. Ještě bych dodala, že ke konci měla některá morčátka slinění, celkově byla upatlaná, jakoby zanedbaná. Dokonce chorobu při první návštěvě u veterináře diagnostikovali jako zánět dásní. Bohužel mě nenapadlo hned od začátku dělat fotodokumentaci. Zde je poslední případ:

Nemocný sameček z vrhu T6, naroz. 11: 8. 2011, foto 12. 9. 2011 Sedí u maminky, strká jí hlavu k cecíku, na omak je kostnatý, má vystouplé lícní kosti, den za dnem je menší a menší... Moc naděje nemá...

Další nemocné morčátko z vrhu M6 z  9. 7. 2011 Takto vypadala samička den před úhynem, 10. 9. 2011, ve věku dvou měsíců!¨

Další uhynulé morčátko z vrhu M6

Zdravý Andy

Krasavec Andy zhubnul během pěti dnů ze 600 g na 300 g, v červenci jsme ho nechali pitvat. Do poslední chvíle měl velký hlad. Giardie v jeho útrobách, které pitva prokázala, si všechnu výživu uzmuly pro sebe.

Malý Doryan, vpravo, dopadl stejně. Jeho bratříček David, vlevo, přežil. Bude to mohutný sameček.

I tuto samičku jsme pohřbili. A už byla tak pěkná!


Tento sameček se vyléčil, bohužel na zanesenou nemoc doplatilo jeho okolí.
Byla to překrásná nadějná samička. Do poslední chvíle žebrala o jídlo a tulila se k mamince..

Ani tohle morčátko nemělo šanci...

Již nemocný sameček v pátek, kdy ještě usilujeme o jeho záchranu...

Ovšem v sobotu je již jasné, že mu nepomůže nikdo...
(Okoralá, suchá kůže a zanedbaný vzhled jsou pro nemoc typické.)

Já myslím, že pro představu, jaká je to hrůza, to úplně stačí. Už nějak nemám sílu připomínat si vše znovu a vyhledávat další dokumentaci.

Moc nám pomáhají Vaše e-maily, nejenom proto, že nám vyjadřujete podporu, ale i proto, že se nám svěřujete s tím, že nejsme jediní, koho toto potkalo, že se vám stalo totéž. Děkujeme za upřímnost - snad toto vše pomůže i dalším, kteří čtou tyto stránky. Nemá cenu před problémy zavírat oči, bát se o nich mluvit. Nadále sbíráme informace a snažíme se získat vaše cenné zkušenosti. Aby smutek vystřídala opět radost, aby se nikomu z vás již nestalo to, čím teď prošla naše CHS.


19. 9. 2011 Zveřejnění nemoci v našem chovu vyvolalo četné diskuze na toto téma. Nevím, zda se vždy ubíraly správným směrem. Naše CHS teď musí řešit víc než to, jak se k nám nemoc dostala, možnost, jak se s ní s konečnou platností vypořádat. Ono se může zdát, že je již vše v pořádku (až na dvě morčátka, u kterých je prognóza ještě nejistá) - a vskutku to tak vypadá, jelikož žádné dospělé morče nejeví známky nemoci, všem prospěl prázdninový pobyt, jsou krásná - jenže, my po této opravdu nepěkné zkušenosti chceme mít naprostou jistotu, že tomu tak skutečně je. Že ta krásná miminka, která se nám tady do všech těch zmatků narodila, nebudou již ničím ohrožena a že neskončí jako ti chudáci na výše uvedených fotografiích. Proto jsme se svěřili do rukou odborníků a uděláme vše pro to, aby naše morčátka opět byla v bezpečí.

A ještě pro všechny, které jsme vyděsili. Ne každé morčátko, které vám hubne, musí mít nutně právě toto onemocnění. Samozřejmě je to vždy varovný příznak, že se něco děje, ale ještě nemusí jít o nic nakažlivého. Může jít třeba o potíže se zuby a pod. Každý velký chov řeší čas od času nějakou nesnáz, to je normální stav. Varovné by ale mělo být, pokud se tato "nesnáz" vyskytne u více jedinců, buď naráz, nebo postupně - a vykazuje stejné příznaky. V tom případě je potřeba okamžitě udělat opatření, mezi něž rozhodně patří karanténa. Nepřijímat ani nevydávat žádná zvířata, neohrozit jiným chov, nejezdit na výstavy ani se zdánlivě zdravými zvířaty z chovu atd..
Někteří z Vás se domnívali, že se jedná o potíže samic, úhyn mláďat po porodu. To je ale úplně jiná "kapitola". Morčecí samičky to nemají při porodu lehké, ne vždy se vše povede tak, jak má, kdo se chovem morčátek zabývá delší dobu, zná to dobře. Toto se ale děje odstávčatům ze zcela bezproblémových vrhů, silným, nadějným zvířatům, nejvíce ve věku jednoho až dvou měsíců. Např. Andy (viz foto) měl již 600 g! Jejich maminky zůstávají zdravé, tedy doufejme, bude to předmětem zkoumání.
Nechceme tu ale rozdávat "rozumy", dokud sami nebudeme mít konkrétní výsledky z vyšetření, na které čekáme. My můžeme pouze popisovat situaci tak, jak nás postihla. Závěrečné slovo bude mít na každý pád odborník.
21. 9. 2011 STEJNÉ PROBLÉMY HLÁSÍ CHS FRAMON SKINNY! (Děkuji za souhlas ke zveřejnění.)
Již nějakou dobou vím, že problém s touto krutou nemocí neřešíme pouze my. Dnes za mnou přijela chovatelka z CHS Framon Skinny (viz Framonskinny) - a její podrobné informace mnou hluboce otřásly. Poté, co si v srpnu vzala do péče 18 morčat z oné CHS, které jsme se o morčátka starali i my a odkud přišešel nemocný Taras, začala hynout její vlastní morčata. Karanténu dodrželi 10 dnů, přesto za dalších cca 14 dnů nákaza vypukla, ačkoli se žádné z hlídaných zvířat nejevilo nemocné. Naprosto stejné příznaky - morčátko se jakoby nahrbí, "spadne" mu bříško - je veliké, tenkne za krčkem, vystoupí kosti, hubne, sliní, někdy má průjem, léky nezabírají, rozbor bobečků je negativní... 
Jediným rozdílem je, že u nás umírala (doufám, že minulý čas mohu skutečně již použít) vesměs morčata mladá, odstávčata, v CHS Framon Skinny uhynulo přes usilovnou veterinární péči již 13 dospělých a několik mláďat, již značné procento chovu!!!
Dle popisu a fota podobné potíže řešila i na Moravě počínající CHS po zakoupení morčat ze stejného zdroje. Popis příznaků jsem si vypůjčila z informace chovatelky již výše: "Jedla, ale hubla, kostlivé tělíčko, nafouklé bříško, jakoby dehydrovaná."(Informace o uhynulém zakoupeném mláděti a následný úhyn několika jejích zvířat. Karanténu nedodržela.)
Ve spolupráci s odborníky pevně doufáme, že se podaří odhalit příčinu nemoci - ono to není tak jednoduché: Jsou na vině prvotně giardie, nebo spíše bakterie, či dokonce viry? Poslední slovo nechme povolaným.
A ještě radostnější zpráva. Několik morčátek nemoc přece jen překonalo a uzdravují se. Žádné další prozatím neonemocnělo. Tak snad již ta naše přísná hygienická opatření přinášejí ovoce, kéž by!
A pokud Vás potkalo v chovu něco, co se podobá tomu, s čím teď zápasila naše CHS (a další výše jmenované), a nechali jste třeba zvíře vyšetřovat či pitvat, ozvěte se! Porovnání výsledků by jistě bylo velkým přínosem!

24. 10. 2011  POZOR!!!! Vážení chovatelé, brzy na těchto stránkách - v této kapitole zveřejníme článek, kde se souhlasem paní doktorky popíšu, jak se vyvarovat nákaze v chovu, jak postupovat při karanténě atd...
BUĎTE OSTRAŽITÍ PŘI KOUPI NOVÉHO MORČÁTKA!

Otřesné svědectví o této zákeřné nemoci vydává další CHS!!! (Děkuji za souhlas ke zveřejnění!)
Poté, co si přivezli domů nové morčátko, začala hynout jejich vlastní! 23!!! zmařených morčecích životů v CHS NA VĚTRNÉ HŮRCE!! Vím samozřejmě i to, odkud morčátko pocházelo, po dohodě s chovatelkou, i pro svůj vlastní klid, to nebudeme zveřejňovat. Jde spíš o to, že nemoc se projevila opět stejně, že není zlikvidovaná - a může tedy nakazit jakýkoli chov! A na morčeti, které přibíráte do chovu, nemusí být vůbec nic patrné. Ani karanténa nemusí nic odhalit, vše je mnohem komplikovanější.
Obě výše jmenované CHS nasadily tak jako my veškeré síly k ozdravení chovu. Těší nás, že právě zmiňovaná CHS Na Větrné Hůrce požádala o morčátka pro znovuobnovení chovu právě nás. Pokusíme se vyhovět přednostně.
Snaha nemlčet, vydat svědectví, kvůli vám všem, kterých by se v budoucnu mohla podobná situace týkat - to si žádá uznání. Takovéto CHS mají naši plnou  podporu.

Jaká je tedy obrana? To se opravdu těžko radí. Já bych řekla, po zkušenostech, které máme, že chránit si svůj chov, jak nejlépe to jde. Snad je dobré každé nově příchozí morče nechat veterinárně prověřit, udělat koprologické vyšetření (rozbor trusu) - a to opakovaně, alespoň dvakrát, po čtrnácti dnech!  Z jediného rozboru totiž ještě nic nemusí být patrné. Prodlužte karanténu, držte nové morčátko stranou ostatních! Pozor na půjčování zvířat (či přibírání zvířat do chovu) za účelem krytí a pod.!
No a asi je i důležitá spolupráce s těmi CHS, které dobře znáte, znáte jejich zvířata - a víte, že pokud by i náhodou nějaký problém vznikl, přistoupí k němu zodpovědně a budou se ho snažit s vámi vyřešit.
Cesta k nápravě je dlouhá a složitá (o smutku nad zmařenými morčecími životy ani nemluvě).

Ještě jednou chci poděkovat všem postiženým chovatelům, že se nám ozvali - a ve výše zmíněných případech souhlasili se zveřejněním. Utvrdilo nás to v přesvědčení, že nemá smysl snažit se takovýto problém řešit podomácku. Prostě víc hlav víc ví. A zodpovědný přístup budí důvěru - o tom jsme se měli možnost již přesvědčit.
Tak teď již jen velké přání, aby se již podobná pohroma nedostala do žádného dalšího chovu!
A pokud vás něco podobného přece jen postihlo či postihne, nebojte se nám napsat! Rádi se s vámi podělíme o naše zkušenost - a naopak, třeba nějaký cenný poznatek, který by mohl pomoci dalším chovatelům, získáme i od vás.

A závěrem trocha optimismu pro všechny. Žádný další případ se v našem chovu již nevyskytl. Nic jsme ale neponechali náhodě.
O tom, jak jsme při karanténě postupovali, si přečtěte v našem článku, který brzy zveřejníme.
(Viz výše - JAK SE ZBAVIT PARAZITŮ V CHOVU).

11. 11. 2011
NOVÉ INFORMACE O ONÉ ZÁHADNÉ NEMOCI - ZŘEJMĚ JSME MĚLI CO DO ČINĚNÍ SE ZÁKEŘNĚJŠÍM NEPŘÍTELEM NEŽ POUZE S GIARDIEMI
Naše karanténa pomalu končí a na to hrozné období, kdy jsme nevěděli, proč nám hynou krásná, nadějná morčátka, se snažíme zapomenout... Ono to ale tak úplně nejde... Stále ještě zůstalo hodně otázek nezodpovězených.
Přesvědčili jsme se, že zbavit chov giardií je poměrně snadné (tedy myslím u morčat jinak zdravých, která je pouze mají v sobě, nikoli u těch napadených odstávčat, tam již byla každá snaha marná) - stačí pět dnů podávat Aldifal (či Panacur) v doporučených dávkách - a chov je čistý. Na kokcídie stačí jednorázově použít Baycox, na vnější parazity potom např. Advocate. O tom je podrobně napsáno výše... A zjistili jsme též, že všechny tyto "breberky" mohou mít v sobě či na sobě i zvířata, která se jeví jako naprosto zdravá.
Půjčíte si třeba samce na krytí - a on Vám zamoří chov. Nebo naopak - zapůjčíte svého samce na krytí - a vrátí se napadený. Přijmete nová morčátka do chovu - držíte karanténu a zdají se vám zdravá. Pustíte je mezi svá zvířata - a plíživě se Vám ony breberky rozlezou mezi vaše dosud nenakažená morčátka. Třeba zatím jen tu a tam, do některých boxů, ale "vetřelec" našel své působiště... A vyčkává a pomalu ale jistě se množí... A příležitostně, třeba ve zvířeném prachu, hupne do vedlejšího boxu... A vy nemáte ani tušení... A přitom stačilo tak málo! Nechat udělat koprologické vyšetření (ale v určitých intervalech, několikrát po sobě) - a v případě nálezu přeléčit!
Jenže, jak jsem již psala výše, když se člověku léta letoucí v chovu nic neděje, přestane být ostražitý.
A najednou přijde pohroma! A jak správně řekla MVDr. Hofmannová z Parazitologie VFU v Brně, boj s parazity je sice náročný, obzvlášť ve velkém chovu, avšak zvládnutelný. Mnohem horší je boj s bakteriální infekcí, či dokonce viry.
Jak jsem již psala, nebyli jsme jediní, koho postihla pohroma hromadných úhynů. A nebylo nám jasné, proč se najednou giardie tak zbláznily a přemnožily, že morčátko vlastně zabily (prokázáno pitvou). Vždyť jiná morčata s giardiemi v útrobách zdánlivě vesele hopkají - a nic se na nich neprojeví.
Postižená CHS Framon Skinny má další zprávy, které do problému vnesly více světla. Opět mám souhlas výsledky jejich šetření zveřejnit na našich stránkách, a osvětlit tak dalším chovatelům či našim čtenářům více tuto problematiku:
Vše nasvědčuje tomu, že se jedná o vir (bakteriologie u uhynulých zvířátek v CHS Framon Skinny neprokázala žádné napadení bakteriemi) - a giardie či jiné "breberky" jsou jen doplńující jev. Probíhá to asi tak, že morče napadne vir, který oslabí imunitní systém, díky tomu se začnou rychleji množit giardie, morče se snaží zvýšit imunitu, ale na dvě příčiny nemoci již nestačí, proto selhává metabolismus a umírá..

Všichni jsme sice poukazovali na to, že jsme "nakoupili" do chovů giardie, ale nikoho nenapadlo, že je pes zakopaný ještě hlouběji, než jsme mysleli. Černého Petra v podobě třeba na pohled zdravého morčátka, které  nákazu pouze roznášelo, jsme tak do chovu dostali my (čtrnáct mrtvých odstávčat), CHS Framon Skinny - tam bylo úhynů ještě víc - a také mezi dospělými, Větrná hůrka měla úhynů 23, paní Polonyová na Moravě čtvrtinu svého počínajícího chovu. Všude byly stejné příznaky, všude do chovu přišlo morčátko/morčátka z jiného (téměř vždy stejného!) zdroje. A prostou nákazu giardiemi či jen zjištěné giardie, případně další parazity u zapůjčeného či koupeného zvířete evidujeme z více míst (veterinárně prověřeno).

Ovšem 8. 11. 2011 jsem dostala od nejmenované chovatelky delší e-mail - cituji z úvodu a závěru:
"Z laboratoře od veteriny přišlo oficiální potvrzení, že testy dopadly dobře, giardie v mém chovu nejsou a nebyly, protože jsem morčata před odběrem vzorků nepřeléčovala - ani jsem nemohla, protože všechny samičky byly nakryté. Veterinář ze SVS, který sbíral vzorky, trval na tom, aby morčata přeléčená nebyla, aby výsledky byly průkazné, takže jsem Aldifal dala jen zvířatům, která ode mě odcházela. Mám opět několik úspěšných vrhů a jsem ráda, že už mám konečně i potvrzrno, že mám chov naprosto zdravý, a to, že by se u mě vyskytovaly giardie v minulosti, veterináři vyloučili, protože samy od sebe nezmizí.  Myslím, že je dost odvážné tvrdit, že jsem někomu nakazila chov, jak jste uvedla na svých stránkách, aniž jste k tomu měla sebemenší důkaz (pominu to, že jste tam přímo nenapsala moje jméno, to by bylo i hloupému jasné, když jste to uvedla v souvislostech). Nyní se ukázalo, že to nemohla být pravda a že to byly buď pomluvy nebo se prostě našel obětní beránek.
Takže hledejte někde jinde, já jsem vám chov nenakazila, jsem ráda, že to mám veterinárně potvrzeno.
S chovem rozhodně nekončím a budu odchovávat dál kvalitní a zdravá zvířata."

Mohla jsem jenom konstatovat, že toto sdělení je pro mě naprosto bezcenné. Aby výsledky byly průkazné, nesměla by zvířata být předtím přeléčená Aldifalem a Entizolem, dokonce několikrát!
A zda náhodou nejsou přenašeči ještě něčeho dalšího, tedy virů či bakterií, to se z takového vyšetření bohužel poznat nedá vůbec.  

Proč by morčata paní XY neměla být na giardie negativní, když mi již 8. 10. 2011 psala:
"Nemám jiná, mám stále stejná zvířata a jsou několikrát přeléčená, pokud jsem někomu něco prodávala, tak byli přeléčeni Aldifalem a Entizolem."
A 19. 10. 2011 to potvrdila v dalším e-mailu:
Jestli byl Taras nebo jiné morče přenašečem, nemohu potvrdit ani vyvrátit - a vy ani nikdo jiný také ne. U mě se tak neprojevovali. Morčata jsem přesto přeléčila.

Že předtím byla situace v chovu zmiňované chovatelky zcela jiná, svědčí další sdělení.
9. 11. 2011 jsem dostala z CHS Framon Skinny následující zprávu: "Co se týče bobečků z parazitologie, tak giardie jsou prokázané právě jen u samice nejmenované chovatelky." 

Já jsem člověk opatrný, než něco zveřejním, raději se dvakrát přeptám.

11. 11. 2011 mi přišlo tedy toto ujištění:
"Ano, samička nejmenované chovatelky má potvrzené giardie. Navíc je nemůže mít ode mě, protože jsem si ji dovezla a měla ji v karanténě až do odběru bobečků a v podstatě i teď nemá kontakt s mými morčátky."

Ujišťujeme všechny, kteří dočetli až sem, že všem postiženým chovatelům jde především o to, aby ochránili své chovy, aby přišli na kloub tomu, proč tak strašným způsobem hynula jejich zvířata. Je přirozené snažit se vypátrat, co nákazu způsobilo a zabránit jejímů dalšímu šíření. A myslím, že toto by mělo zajímat každého, kdo s tím měl, ať již jakýmkoli zůsobem, něco společného. Každý zodpovědný chovatel se přesvědčí, jak na tom jeho chov je, pokud někomu způsobí újmu, omluví se, projeví účast, bude se třeba snažit spolupracovat, nějakým způsobem bude nápomocen při řešení problému, bude ho to celé přinejmenším zajímat, když tu předtím pobývalo mnoho měsíců tolik  zvířat právě z jeho chovu! Není ostuda mít v chovu parazity, může se to stát každému chovateli. Utíkat ale před problémem se známým "Já nic, já muzikant" nic nevyřeší. Rozdíl je asi v přístupu¨. Zatímco většina zúčastněných se snažila za každou cenu odhalit, co má v chovu za problém - a pokaždé se nějaký našel, zmíněná chovatelka, která se cítí tolik poškozena, se snažila za každou cenu přesvědčit celý svět, že ona jediná má chov naprosto zdravý a nikdy (ani  teď ani kdy předtím) v něm nic špatného neměla. K čemu je ale takové momentální veterinární osvědčení (zajisté veterinární kontrolou pečlivě provedené a v laboratoři náležitě prošetřené)? Problémy v našich chovech začaly již v zimě (první vlna - to jsme s onou paní chovatelkou giardie v chovu osobně řešily, když jsem jí zachraňovala vrh, asi na to zapomněla) - a pokračovaly na jaře a v létě. Morčata paní XY přebývala ve větších skupinkách v našich chovech přes celou zimu až do pozdního jara, posléze i v létě. Je to zázračný chov, když my všichni jsme čelili takovým potížím, sčítaly se škody, jen ten jeden jediný chov - její - prošel tím vším bez úhony a bez jediného parazita v těle! Bez léčení! Klobouk dolů!

Paní chovatelka, které jsme se řadu měsíců zcela nezištně starali o tolik morčátek, neprojevila o naše problémy sebemenší zájem. Ba naopak, dostávala jsem e-maily typu, že jsem se zbláznila, že nejsem asi normální (opravdu to takto v e-mailu stálo!), když jsem to zveřejnila, že všem bude okamžitě jasné, o koho jde atd..  Dostávalo se mi pouze ujišťování, že ona má zvířata zdravá atd.. viz výše. To popudilo řadu postižených - no prostě nešlo již jen o problém s giardiemi, ale, řekněme, o "chovatelskou kulturu".

Naše CHS se snažila vždy s ostatními jednat slušně, na úrovni. Ani tady jsme na nikoho nechtěli ukazovat prstem. Chybu jsme od začátku dávali pouze sami sobě. Propříště rozhodně budeme opatrnější, a to nejen při kontaktu s novými morčátky.

No ale abych se vrátila zpět k tomu, co vás bude více zajímat - a trochu toto smutné téma odlehčila, tak na závěr několik fotografií z průběhu naší karantény. Trvá od léta, většina chovu je již přeléčena, březí a kojící samičky tvoří poslední skupinku, kterou držíme od ostatních odděleně. Vše byla při velikosti naší CHS obrovská dřina - ale snad jsme vše zlé zažehnali a zase se budeme radovat z prosperujícího chovu.

Místnost, ve které bydlí morčátka, jsme celou vyklidili.

Aby to mělo smysl, nesmělo se při čištění zapomenout na nic. Vyčistit klimatizaci bylo důležité.

Prázdné boxy připravené k desinfekci.

Toto už jsou samozřejmě pouze zbylé boxy, ostatní již procházejí karanténou.

Někdy to bylo až komické. Každopádně patří mému manželovi velké poděkování. Ke konci již ani nenadával :), byli jsme vyčerpaní. Pokud jsme ale chtěli naši CHS ozdravit, bylo nám jasné, že toto vše podstoupit musíme. Vysmýčit celou místnost, vymalovat, vydesinfikovat horským sluncem, to vše by ještě šlo. Ale karanténa morčátek, jejich každodenní čištění a desinfekce boxů - to bylo skutečně náročné. Postupně začal být na desinkekční prostředky alergický i manžel. Od léta jsme prakticky nemohli vynechat - nebyla to procházka růžovou zahradou.
Obrovskou vzpruhou pro nás byla zpráva od MVDr. Hofmannové - první velká skupinka přeléčených zvířat je negativní.
Povedlo se, funguje to, jsou zdraví!
Unavení a poničení, ale velmi povzbuzení pokračujeme dál. Celý byt (i ten vedlejší, babiččin) se změnil v polní lazaret.
Morčátka byla prostě všude:

Ta v malých boxech se ocitla u babičky na gauči:


Ta, co se nevešla, byla provizorně umístěna do maličkých boxíků. Chudák babička, měla je i na stole! A jako vždy nám i ona až do vyčerpání denně pomáhala - s desinfekcí misek, napáječek, s krmením a rozmazlováním morčátek, která u ní našla azyl.

Stůl naší babičky

Původní "Morčatov" zaplnil místnosti v našem bytě.


Každé zákoutí vypadalo podobně.

Ručníky se také každý den praly a žehlily - i naše oblečení, abychom nic nepřenesli z jedné skupinky na druhou. Každé morčátko mělo svou stříkačku, kterou se podával lék, před sáhnutím na další morče jsem si vždy umyla ruce, snad stokrát a víckrát denně.
oči nám slzely z desinfekce, pálilo nás v krku
..

Nakonec, tak jako vždycky, nás opět "podržel" pohled na naše morčátka. Byla úžasná. Narozdíl od nás zachovala klid za každé situace. Dokonce ani stísněné polní podmínky jim nevadily.
Doufáme, že všechno zlé je opravdu za námi - a že našim "hrošíkům" již nic nenaruší jejich pohodu a "morčecí štěstí":

Foto 15. 11. 2011
 


Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes156
mod_vvisit_counterVčera300
mod_vvisit_counterTento týden456
mod_vvisit_counterMinulý týden5131
mod_vvisit_counterTento měsíc11257
mod_vvisit_counterMinulý měsíc11172
mod_vvisit_counterVše2203564

Online (20 minutes ago): 13
Vaše IP: 54.242.75.224
,
Dnes: Bře 19, 2024

Copyright 2009 by MaraXa