Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů BALDWINI - odchovy 2017
BALDWINI - odchovy 2017
29. 12. 2017 VRH BDW J2 WAILA + XAVIER
29. 12. 2017  VRH BDW J2  WAILA BDW SKINNY VELVET + XAVIER MY LOVE
Tak už jsem myslela, že zakončíme letošní vrhy smutně, ale došlo k nečekané události. Trochu se rozepíšu. Před časem jsme se dohodli s Edou (CHS Rambíkův sen), že budeme společně chovat světlou řadu baldwinů. Eda zajistil bílého baldwina Ramba, později jsme společně získali z Polska od Magdaleny Pachla ještě Xaviera v barvě buff. Eda s nimi úspěšně jezdil na výstavy, ale nějak postupně chtěl spíše odchovat nějakého vlastního baldwina, který by reprezentoval jeho vlastní chov. Myslela jsem, že když k němu dám nakrýt samičky, může si je nechat odrodit u sebe a miminka potom zapsat na svou CHS. Prostě by to byly jeho vrhy, nebo alespoň jeden vrh. Jenže Edovi již v hlavě dřímal jiný plán, který zatím nebudu prozrazovat, ale světlá řada morčat se mu do něj nehodí. No a protože Eda chtěl svou základnu morčat snížet na deset jedinců, začalo vyklízení skladu :). Nejdříve šel Rambo. Chápu ho, nemá na morčátka tolik prostoru, jako máme my, i když i my se již delší dobu snažíme počty našich morčátek omezovat, ne rozšiřovat. V tomto případě se nám to ale poněkud vymklo :). Edovi se totiž již do jeho plánů nehodil ani vrh po Waile a Xavierovi.
A protože Eda vše bere důkladně, nehodil se mu již ani Xavier a další samec z našeho společného projektu. No a teď babo raď. Měla jsem již zamotanou hlavu tím, kolik miminek mi do chovu nečekaně přibyde, tak jsem Edovi řekla, že už další morčata přibírat nemohu.. Xavier se tedy ocitl v inzerci na FB. No, přiznávám se, mrzelo mě to. Nakonec i manžel mi říkal, že jestli bude jedno morče navíc, že už to přece nehraje roli a že pokud ho do chovu potřebuji, ať ho nenechám jen tak zmizet. A neříkal mi to jen manžel. V ranních hodinách jsem se s Edou tedy domluvila, vyslala jsem k němu manžela s autem, no a teď jsou všichni tady. I s tatínkem. A nakonec jsem ráda, že to tak dopadlo, protože Xavier je úžasný, pohodový baldwin, toho prostě musí mít každý rád :).

Takže tady je představuji.


Waila s miminky (tři holčičky a krémový kluk) a březí! Wespe, foto 2. 1. 2018

Xavier MyLove, ode dneška obyvatel naší CHS, foto 2. 1. 2018

Edova fotka

Další okamžiky slávy, které s Edou zažil.
A foto svlékajících se dětiček z 12. 1. 2018

Julián 12. 1. 2018

Jenny 12. 1. 2017

Jenovéfa 12. 1. 2017

Jezinka 12. 1. 2017
 
14. 12. 2017    VRH BDW I2  ROSE MY LOVE + SKINNYK LORD
Ještě teď bych brečela a dost mi dalo práci se přemoci a napsat o tom, že Rose, zcela bezproblémová samička s nádhernýma velkýma očima, hodná a důvěřivá, nejprve porodila šest mrtvých, ještě trochu podměrečných miminek. V tu chvíli mi bylo líto "pouze" zmařených životů a doufala jsem, že Rose to zvládne, i když chovatelská zkušenost mi našeptávala, že nic není bez příčiny. Prostě jsem tomu chtěla věřit, že Rose je v pohodě. Moc nejedla, do okurky jen tak ďobla. Poměrně vděčně přijala posilující nápoj z napáječky, stále jsem si nalhávala, že vše bude dobré. Odešla druhý den navečer, prakticky zůstala ve stejné poloze, v jaké ležela, když jsem ji viděla naposledy živou. Vytékala z ní krev... Příjezdu veterináře, našeho kamaráda, se kterým jsem to konzultovala, se již nedočkala. Ale domnívám se, že tady již stejně pomoci nebylo.

Nešťastný vrh I2, foto 14. 12. 2017

Slíbila jsem, že budu zveřejňovat i to, co se nám v chovu nepovedlo... Tentokrát to hodně bolí.... Foto 15. 12. 2017

Toto byla Rose........ se svým předchozím vrhem.
 
3. 11. 2017 VRH BDWCH2 USCHANKA BDW SKINNY VELVET + CAMUS BDW SKINNY VELVET
Dvě mladá, hezká morčátka - Uschanka (leden 2017) a Camus (květen 2017) a jejich premiéra. Myslela jsem, že si společného života užijí o něco déle, ale Camus Uschanku nakryl v ten moment, kdy jsem je k sobě dala. Takže jsem již několik dní netrpělivě očekávala plánovaný vrh. Miminka se narodila v pátek večer, 70. den po nakrytí samičky. Dva kluci a holčička - velcí, zdraví, krásní.. Uschanka začala okamžitě kojit - co více si přát?

Uschanka s miminky, foto 3. 11. 2017

Cheri - samička, PV 99 g, rezervace

Cheri po oschnutí zprava -  solid aguti černá/červená s červenou

CH2 sameček, dalmatin solid aguti černá/červená, PV 116 g, ten zůstane doma. Moc se mi líbí, i když nemá lysinku.

CH3 sameček, solid aguti černá/červená, PV 106 g, má jeden zálomek
 
20. 10. 2017  VRH BDW H2  NAIVKA Z RAMBÍKOVA SNU (SKG) + baldwin CZGCH XAVIER MYLOVE
Neuvěřitelný příběh. Kdysi jsem do CHS Rambíkův sen zapůjčila bílého skinny samce. No a jednu samičku, SKG Naivku, jsem si vzala do svého chovu. Spíš na ozdobu. V létě si ji ode mě chovatel Eda zapůjčil na výstavu v Toulcově dvoře, kde k mé radosti obdržela diplom v kategorii Nejhezčí mazlík výstavy. Doma jsem ji opět zařadila do společného boxu k ostatním samičkám.
Opravdu jsem neměla sebemenší tušení, že je březí, v jejím huňatém kožíčku to dokonale utajila. Proto pro mě dnes bylo naprostým překvapením, když jsem ve společném boxu našla dvě miminka. Nejdřív jsem vůbec netušila, ke komu bych je měla přiřadit. Ona si ale maminku našla sama. Naivka ani moc nepohubla a pečlivě se o obě stará. Ostatní samičky v boxu jen zvědavě přihlížejí.
Datum početí mi vychází na výstavu v Toulcově dvoře. Po rozsáhlém pátrání jsme spojenými silami a vylučovací metodou přiřkli otcovství Xavierovi, baldwinovi z dovozu z Polska, výstavnímu harcovníkovi :).
Na světě jsou dvě krásné holčičky s BG. Váží 125 g a 116 g. To tedy bylo překvapení!


H1 samička, zřejmě aguti krémová (předběžný odhad), foto 20. 10. 2017

Samička má nádherné oči. PV 125 g

H2 samička BG, krémová, PV 116 g

Překvapení v boxu

Naivka po dnešním porodu.

Naivka v srpnu 2017 při svém úspěchu v Toulcově dvoře.
 
6. 10. 2017   VRH BDW G2   UNNIE BDW SKINNY VELVET + SKINNYK LORD
Krásný zdravý vrh se povedl i mladé, černé baldwince Unnii. Slavný SkinnyK Lord (velký šampion, který bodoval na výstavách v Rusku, Dánsku, Polsku i u nás) se stal otcem poněkolikáté. Mláďata jsou krásná, kvalitní, jen samozřejmě opět je u baldwinů problém s kresbou. Ale ani jsem nic jiného neočekávala. Myslím ale, že typově se miminka velmi vydařila a že je z čeho vybírat do dalšího chovu.

Samec G1 solid aguti černá/červená, PV 110 g, foto 7. 10. 2017

Samec G2, dalmatin černý, PV 97 g, foto 7. 10. 2017

Stejný sameček zprava, foto 7. 10. 2017


Samice G3 dalmatin černý, PV 107 g, foto 7. 10. 2017

Stejná samička zleva, foto 7. 10. 2017


Samice G3 solid aguti černá/červená, PV 84 g, foto 7. 10. 2017

 
5. 10. 2017   VRH BDW F2  WRINKLE IVY + MARLON BDW SKINNY VELVET
Ivy si dávala na čas, tulila se k Marlonovi. Nechala jsem je spolu, jak nejdéle to šlo, vlastně až do poslední chvíle. Den po oddělení přivedla Ivy na svět pět zdravých miminek. Viděla jsem, že začíná tlačit, ale nechala jsem ji v klidu. Je to již zkušená matka, vše zvládla s přehledem sama, bez pomoci. Jen mě mrzí, že miminek muselo být tolik. Ivy je vyčerpaná, sice kojí, ale musím přikrmovat. Miminka se snaží si již i v boxu sama něco najít, jsou čilá, hladová. Dohromady vážila 435 g. Když k tomu přičtu placenty a vše ostátní - chudák samička! Snad to spojenými silami zvládneme.
Ačkoli je Marlon černý samec a Ivy dalmatinka, jsou ve vrhu dvě mláďata bílá. Očekávám ale, že se možná ještě nějaká ta tmavá skvrnka někde objeví, uvidíme. Zatím miminka vypadají takto:


F1 sameček černý, PV 107 g



F2 sameček "bílý", PV 96 g



F3 sameček dalmatin, PV 87 g



F4 samička "bílá", PV 87 g



F5 samička dalmatin černý s červenou, PV 63 g

 
26. 8. 2017  VRH BDW E2  OTYLKA BDW SKINNY VELVET + MASTERCARD PRINCES
Genový Mastercard k nám do chovu přibyl již před rokem a nebylo jisté, zda v sobě BG má. Proto se s napětím očekávalo, až se rozmnoží. Ačkoli již váží pomalu kilo a půl, do množení se mu vůbec nechtělo. A tak když po více než půlročním společném bydlení konečně jedna z připuštěných sameček, Otylka, zabřezla, byl to opravdu důvod k radosti. Jen jsem o ni již měla trochu obavy, březí byla poprvé a dosáhla již věku rok a čtvrt.

Otylka v únoru 2017

Mastercard v říjnu 2016. Tak to je dnes asi tak dvojnásobný :).

Vysoce březí Otylka již bydlela v boxu delší dobu sama a často jsem ji chodila kontrolovat. K porodu si vybrala opravdu horký letní den. Přišla jsem k boxu - a vedle Otylky bylo obrovské miminko.

Elton, sameček s porodní váhou 136 g
Byl to neskutečný obřík! Viděla jsem ale, že Otylka má břicho ještě plné. Dlouho se nedělo nic. Potom začala tlačit - bylo to náročné,zmítala se, natahovala. Stále se nedělo nic. Uběhla hodina... Začala jsem to vidět černě, prohmatávala jsem jí břicho, mládě v ní bylo napříč. Počáteční radost vystřídala starost. Samozřejmě byl již večer, navíc sobota, my tady "mimo civilizaci". Snažila jsem se, aby samice měla co nejvíce klidu, odešli jsme dokonce na večerní vycházku se psem. Po příchodu, již zcela ve tmě, jsem přišla do domečku s nadějí, že snad již přece... a ono nic.
V chatě jsem přemýšlela, co dál. Otylka se zdála být klidná, ani mi nepřipadala vyčerpaná, ale obvyklý porod to tedy nebyl. Přála jsem si již jen to, aby z ní to obří mládě vyšlo. Že by bylo ještě živé, se již nedalo předpokládat.
Seděla jsem v chatě a přemýšlela jsem, zda vzbudit svého známého, místního veterináře, či zda ještě čekat, co je lepší...
Občas jsem se šla na Otylku podívat, jednou jsem se pokoušela jí mládě do porodních cest trochu pootočit, všechno marné. Čas ubíhal... První mládě bylo dávno oschlé a vypadalo trochu opuštěně...
No a potom, když jsem již v nic nedoufala, jsem přišla do domečku a uviděla tohle:

Vrh E2 po porodu 26. 8. 2017
Zaplavila mě taková vlna radosti a úlevy, že se mi až do očí draly slzy. K prvnímu velkému mláděti přibyli dva sourozenci a všichni i s Otylkou živí a zdraví! Obříci!

A abych má radost byla úplná, začal se oranžový sameček Elton svlékat! Jeho tatínek tedy BG má! Je to paráda.

Euron 20. 9. 2017

Euron zleva 20. 9. 2017

Trojici doplňuje krémová samička Essika.

Essika 20. 9. 2017
Mláďata krásně rostou, Otylka kojí, vše je v nejlepším pořádku. Uffff....


 
24. 8. 2017 VRH BDW D2 SALOME BDW SKINNY VELVET + AU NATURELS OJVIND 3
Tento vrh byl poněkud překvapivý, protože jsem ho ještě vůbec nečekala. Genová Salome skryla svá tři miminka do kožichu tak důkladně, že to ještě na porod vůbec nevypadalo. Spíš jsem sledovala Otylku, která již vypadala delší dobu na rozsypání. Když mi manžel sdělil, že mám v domečku u morčátek nadílku miminek a že to není u Otylky, nevěděla jsem honem, kdo rodil. A tak jsem nalezla v boxu oba rodiče - Salome a Ojvinda - a s nimi tři drobnější miminka.
Ojvindkovi se vůbec nelíbilo, že jsem ho od rodiny oddělila. Od té doby strádá, zřejmě se mu vrátilo i jeho chronické onemocnění, absces v hlavě, pod uchem. Již jednou jsme ho zachraňovali a byl přes měsíc živen ze stříkačky.Teď začal opět rychle hubnout a scvrkávat se. Pokouším se ho všemi prostředky zachránit, ale nevím, zda se mi to podaří. Proto mám při pohledu na jeho tři potomky smíšené pocity. Loučí se snad Ojvindek s námi takto? Že po sobě zanechal tři baldwiny, dva kluky a holčičku? Vypadá to totiž, že všechna tři miminka se svléknou, což je úžasné. Ojvindka máme moc rádi, je tak miloučký, křehký. A ještě tak mladý. Někdy prostě není morčátku dáno, aby žilo dlouho. Stále věřím a doufám. Právě o něj bychom přišli velice neradi...

Salome, matka vrhu

Uprostřed černá samička, dalmatini jsou kluci.

Diamond - baldwinek černý

Diamond zleva, foto 20. 9. 2017

Diamond zprava, foto 20. 9. 2017

Daggy - baldwinek barevný

Daggy 20.9. 2017

Daggy zleva 20. 9. 2017

Dita, jejich černá sestřička. Zpočátku to nevypadalo, že i ona se bude svlékat, ale je již téměř jisté, že i ona bude baldwinka.

Dita se opravdu také svléká! Foto 20. 9. 2017

Dita 20. 9. 2017

Ojvind, otec vrhu BDW D2
 
29. 5. 2017 VRH BDW C2 QUINTANA BDW SKINNY VELVET + SKINNYK LORD
Těsně před naším letním stěhováním na venkov se Quintaně povedl pěkný vrh. Na světě jsou tři pěkní baldwinci - solid aguti černý/červený samec (104 g) a dvě holky, černá 120 g) a dalmatinka 110 g. Všichni jsou zcela v pořádku, tak máme důvod k radosti.
Fota mláďat:


Camus - solid aguti černá /červená


Carmela - dalmatinka


Carolain -  samička černá
 
12. 5. 2017  VRH BDW B2 ROSE MY LOVE (BG samice) + DUSTIN Z MKV (BG samec)
Zcela v klidu a pohodě, březost, porod, Rose je prostě skvělá, klidná samice. Ráno jsem přišla k hotovému.

Rose s miminky, foto 16. 5. 2017

Rose má zřejmě čtyři holčičky a kluka, váhy 95 g, 83 g, 80 g, 73 g, 74 g

Snad baldwinky? ( U té vlevo je to nejisté.) Ty dvě vpravo již trochu lysé jsou, ale zcela netypicky svlékání začalo na zádech! Foto 21. 5. 2017

Bubinka, foto 27. 5. 2017 se asi svlékat nebude - solid aguti černá/červená

Boženka, foto 27. 5. 2017 se již svlékat začala - solid aguti černá/červená

Blaženka, foto 27. 5. 2017 se svléká také - solid aguti černá/červená
(U baldwinů, když jim opadávají chlupy, se jim často hromadí v očích - ty jsou potom zaslzené. Musí se to hlídat, aby nevznikl zánět - zde oko po výplachu).

A tyto dvě samičky zřejmě zůstanou oblečené. Foto 21. 5. 2017

Blacky, foto 27. 9. 2017 - černá

Bibinka,foto 27. 5. 2017 - černý dalmatin NS

Bibinka zprava, foto 27. 5. 2017

Otec vrhu Dustin v květnu 2017 (syn Au Naturel ´s Ojvinda - baldwina z Dánska)
 
9. 5. 2017 VRH BDW A2 SALSA + OJVIND
9. 5. 2017  VRH BDW A1  SALSA BDW SKINNY VELVET + AU NATUREL´S  OJVIND 3 (Dánsko)
Tak tady to bylo naopak o fous. Ojvinda jsem dala k dvěma mladým BG samičkám. Ani to nevypadalo, že by se něco dělo. Při vážení jsem měla podezření, že jedna by již mohla být březí, ale ve snu mě nenapadlo, že by již měla mít před porodem.
Když jsem přišla zkontrolovat Oprah s paterčaty, najednou jsem byla překvapená, že ve vedlejším boxu vidím miminko. Nejdřív jsem nechápala, úplně mě to znejistilo. Jak se tam dostalo? Že bych ho tam dala já? Ale Oprah sokojeně hopkala se svými paterčátky, tohle miminko její evidentně nemohlo být.
Potom mi to teprve došlo - prostě v boxu, kde byl Ojvind se Salsou a Salome,se narodilo miminko. Nikdo si ho nevšímal, leýelo tam opuštěné, chladné. Když jsem ho brala, samice se plašily, což normálně nedělají. Miminko bylo vláčné a vypadalo to, že dlouho nevydrží.


Ashley, foto 9. 5. 2017
Celý den to bylo dramatické, samice se plašila a dupala po něm (která z těch dvou je matka, jsem zjistila podle mléka v cecíkách), dokonce mu okousala ucho (to druhé, na fotce to není vidět).
Napájela jsem je oba vodou s glukopurem a vit. C. Oddělila jsem je do menšího boxu. Dokonce jsem se pokoušela přidat miminko vedle do boxu k Oprah, ale byla z toho vyplašená a od všech mláďat utíkala.
Sameček to po chvíli začal vzdávat, lehl si na bok, ztěžka dýchal a chladnul. třela jsem ho, zahřívala, po kapičkách mu dávala pít.
Potom jsem nutně musela odejít. S velkou obavou jsem šla po návratu k boxu, byla jsem přesvědčená, že miminko už nebude...
Ale naskytl se mi tento pohled:


Ashley se Salsou, foto 9. 5. 2017
Po dvou dnech začalo miminko - jedináček přibývat, zdá se, že je vše v pořádku. Jen našlapuji opatrně, Salsa se stále ještě hrozně plaší, nevím, co se jí při porodu stalo. "Laktační psychóza"? Už se mi něco podobného u morčat párkrát stalo.
 
7. 5. 2017  VRH BDW Z1   PIGGI WIGGY OPRAH + MARLON BDW SKINNY VELVET
Tak tohle se tedy povedlo! Jak nemám ráda mnohočetné vrhy, tak i tady výjimka potvrzuje pravidlo. Oprah žila v boxu se svými dcerami z předchozího vrhu, ale stále víc na ně byla protivná, zvlášť v období říje. Když už po nich vyloženě lezla, předala jsem ji Marlonovi, aby ji trochu "srovnal". V okamžiku byla v klidu a pohodě. Březost si vyloženě užívala. I poslední dny před porodem, kdy již byla "jako želva", zůstala svěží a zdravá. Ještě v podvečer se lačně vrhla na zeleninu a pampelišky.
A potom jakoby nic porodila paterčata! Bez jediné chybičky přivedla na svět pět obříků, čtyři holky a kluka, zdravé baldwinky s vysokou porodní váhou. Snědla všechny placenty, očistila "bitevní pole" a začala kojit. Není ani nijak výrazně pohublá či poničená, jak se někdy samičkám po více mláďatech stává.
Přišla jsem ve chvíli, kdy se již zabývala posledním mládětem. Když jsem viděla, že se všechna "mrskají", tak jsem udělala první foto - bez blesku ve velkém šeru, takže je nekvalitní. Je to jen dokumentace k tomuto parádnímu vrhu.


Oprah s paterčaty, foto 7. 5. 2017

Jednotlivá mláďata, sotva trochu oschla - první fota ze 7. 5. 2017

Zrzek - jediný samec ve vrhu, zřejmě červený s bílou, PV 76 g

Zrzek 22. 5. 2017


Zdoběna - samice, solid ag. černá /červená (crested), PV 112 g

Zdoběna 22. 5. 2017


Zpěvanka - samice černá, angl. crested, PV 103 g



Zlatava - samice solid aguti černá/červená, PV 97 g

Zlatava 22. 5. 2017


Zdenička - samice dalmatin NS, PV 81 g

Zdenička 22. 5. 2017


Oprah je prostě skvělá - takto povedený vrh jsem již dlouho nezažila. Miminka jsou velká, buclatá. Kojí všechny sama.
Foto 13. 5. 2017

Má tolik mléka, že bohatě stačí pro všechny.Je to úžasná samička! Foto13. 5. 2016
 
26. 2. 2017   VRH BDW Y1  PIGGY WIGGY OLIVIA + MARLON BDW SKINNY VELVET
Tak tohle byl opravdu zajímavý a náročný vrh. Olivia je čilá samička, poměrně nesnášenlivá, jako ostatně i její sestra i maminka. Holky se spolu nesnesou, perou se, je dost těžké je s někým sloučit, v konečném výsledku to vypadá tak, že každá sedí sama v jednom boxu, což je pro chovatele za trest. Jako by nestačilo, že takto je nutné chovat některé dominantní samečky. On i Marlon je takový. Ale s Olivií se spolu snesou báječně, to jsou mírní jak beránci, člověku je líto, že spolu nemohou žít nastálo. Jejich vzájemné sympatie přinesly rychle ovoce, porod byl na spadnutí, břicho velké. Děsila jsem se, že miminek bude moc. V sobotu začala Olivia nějak nervózně pobíhat po boxu, pohmatem jsem zjistila, že je již dost otevřená. Ale chovala se zase zcela klidně a ještě v pozdních večerních hodinách se nedělo nic.
Byla sobota večer, vlastně již byla půlnoc a začínala neděle, ještě jsme se dívali na něco v televizi. Nedalo mi to a šla jsem se k morčátkům na Olivii znovu podívat. No a právě včas! Na světě bylo první mládě, černý kluk, kterého velmi důkladně čistila. Já i po těch letech chovatelské praxe někdy nevím, co je vlastně v danou chvíli lepší. Zůstat? Vzdálit se? Nechat rozsvíceno ? Zhasnout? Ona totiž každá samička je jiná, nereagují stejně. Někdy se nám třeba stalo, že samice začala rodit uprostřed čištění boxů, nevadilo jí absolutně nic kolem, někdy samice vyloženě stála o pomoc a asistenci, na druhou stranu jsou zase samičky, které chtějí mít klid a soukromí, chovatelova přítomnost je ruší, porod stopnou, mládě zadržují, což není dobré. Tak jsem v místnosti pouze přisvítila, aby byla v šeru, a odešla jsem.
První mládě bylo na světě těsně po půlnoci. Samozřejmě mi to úplně nedalo a čas od času jsem se na samičku chodila dívat. Když ale ještě v půj druhé usilovně čistila to první mládě, bylo mi to divné. Občas, spíše výjimečně, se stane, že mláďata se nerodí v krátkých intervalech po sobě. To se mi stalo pouze jednou, že samička porodila večer několik mláďat - a teprve ráno k nim přibyla ještě jedna zdravá holčička.
Čekala jsem, co se bude dít dál, samička netlačila, jen čistila a čistila. Mládě již bylo úplně "vylízané". Najednou sebou práskla na bok a začala "válet sudy". Hrozně se natahovala, zadní nohy jí úplně trčely do vzduchu, kroutila se. Potom si opět sedla do normální polohy - a nic. To už jsem jí na břicho sáhla. Cítila jsem, že má v sobě velké mládě, zřejmě v poloze napříč.
Nechala jsem samici odpočívat, přemýšlela jsem, co dál. Ze soboty na neděli v noci je to těžké. Manžel již spal, já sama jsem z nemocnice po operaci, ještě slabá... To jsou takové okamžiky zoufalství. Proč se musí komplikovaný porod odehrávat vždycky o víkendu v noci? Kolikrát za tu patnáctiletou historii chovu jsme již v noci někam cestovali, mohla bych o těch zážitcích napsat hodně. I o přístupu některých doktorů....
Šla jsem zase za samičkou, tentokrát čistila všechno seno a hobliny kolem sebe.. A najednou jsem viděla, jak se vzpíná do velkíéo oblouku a už se pod ní mrská něco obrovského! Mrská, čili je to živé!!! Tři čtvrtě na tři a obrovská úleva!!! Samice čistí, je naprosto v pořádku. Vidím v tom šeru do boxu jen špatně, tak samici jen opatrně sahám na břicho, je prázdné. Mám takovou radost! Pomalu se chystám odejít a nerušit, jsem už také hodně vyčerpaná, ale najednou mně něco nesedí.. Jak jsem jí tak prohmatávala břicho, cítila jsem pod rukou něco mokrého. A bylo to na té druhé straně, než mládě, které čistila. Že by již vyšly placenty? Raději jsem se ještě vrátila, abych to zkontrolovala, tentokrát jsem k nelibosti všech zúčastněných rozsvítila. Hmátla jsem do boxu samici pod zadek, srdce se mi lítostí na chvíli zastavilo. Ano, nebyl to omyl, moje domněnka se potvrdila. Olivia porodila ještě jedno mládě, vyšlo ven naráz s tím předchozím, které stále čistila. Bylo nevyndané z obalu, celé placaté, jak na něm seděla. Snad o něm ani nevěděla. Bezvládně mi leželo na ruce.. Začala jsem sundavat obal, pod světlo jsem se šla podívat, zda to byl kluk či holka, jakou má vlastně barvu, zvážit ho. Smutná činnost! Bylo mokré, do ruky studilo. Osušila jsem ho vatičkou, vytřela jsem mu oči, nos, tlamičku. Ve chvíli, kdy jsem ho chtěla položit na váhu, miminko najednou zalapalo po vzduchu! Jen slabě! Ani se mi tomu zázraku nechtělo věřit. Ale nezdálo se, že by se mělo "probudit", zas jen bez života leželo na mé dlani. Tak to tedy ne! V takovouto chvíli do člověka vstoupí obrovská energie, nějaký instinkt, vím, že bych se stejně chovala, ať by se jednalo o cokoli živého, jedno, zda jde o člověka či zvíře. Prostě jsem v tu chvíli udělala všechno pro to, aby ten unikající život zůstal zachován. A miminko se opravdu znovu nadýchlo. Nejprve dýchalo špatně, ani srdeční činnost nebyla dobrá, ale postupně se všechny funkce stabilizovaly, tělesná teplota se též upravila do normálu. Žádné ovace se nekonaly, seděla jsem sama uprostřed noci v morčecí místnosti, v ruce jsem držela ten zázrak, kterému jsem ještě musela ošetřit krvácející pupeční šňůru. Já vím, že to není žádný hrdinský čin zachránit jeden morčecí život - a ve srovnání s tím, kolik je na světě lidské bídy a utrpení, je možná trochu malicherné se o něčem takovém takto rozepisovat, ale ten zážitek, že někomu (ať již je to člověk či zvíře - byť třeba z hlediska ostatních bezvýznamné) navrátíte život, je velmi silný.
Jen jsem se ještě obávala, aby to nemělo nějaké následky, morčátko bylo zprvu zmatené a padalo, po návratu k samici (která ho hned začala čistit :)) se vše rychle upravilo a teď již mohu říct, že Olivia porodila tři zdravé potomky, kluka a dvě holky.
Byť jsem šla spát v půl šesté ráno a celý včerejšek jsem nestála za nic (vše píši až 27. 2.), je mi zase o něco lépe na světě, i ty pooperační potíže jsou zase o trochu snesitelnější, sluníčko svítí...
První fota miminek (v noci jsem nefotila).

Y 1 - baldwin, samec černý, PV 102 g, foto 26. 2. 2017, to je ten, co se narodil první a co ho samice několik hodin čistila.

Yperit 10. 3. 2017


Y 2 - baldwin, samice, PV 124 g, foto 26. 2. 2017, to je to zapříčené mládě

Yolanda 10. 3. 2017

Stejná samička zleva. Byla by krásná celá bílá, ale je to NS dalmatin po mamince :)

Yolanda 10. 3. 2017


Y 3 - baldwin, samička černá, am. crested, foto 26. 2. 2017
Tak tohle je to zachráněné miminko, opravdu zázrak, naprosto v pořádku.


Yashica 10. 3. 2017

 
22. 2. 2017   VRH BDW X1  KALIOPA BDW SKINNY VELVET + SKINNYK LORD
Jsou na světě další baldwinci! Už jsem myslela, že se jich snad ani nedočkám. Samička byla jak nedobyt ná pokladnice, již několikrát se mi zdálo, že porod je na spadnutí. Otvírat se ale začala až dneska, myslela jsem, že do zítřejšího rána budou miminka, ale Kaliopka mě předběhla a na svět přivedla již dnes v podvečer dva kluky a holčičku. Celé by to bylo báječné, kdyby samička toho největšího černého kluka nezapomněla vyndat z obalu. Takový pěkný sytě černý! Vždycky je mi to tak líto, když tak těsně před cílem se něco pokazí. Zbylá dvě miminka, obě solid aguti černá/červená, jsou naprosto v pořádku, Kaliopa již kojí a též se má čile k světu.Toho černého samečka je vážně velká škoda, kdybych přišla ochvilku dřív, ach jo...

Kaliopa před několika dny. Je to červená samička, s Lordem má miminka již podruhé.

Kaliopa po porodu, foto 22. 2. 2017

X sameček, baldwin, solid aguti černá/červená, PV 91 g, foto 23. 2. 2017

Xajus, foto 10. 3. 2017


X samička, baldwin, solid aguti černá/červená, PV 78 g, foto 23. 2. 2017

Xola, foto 10.3. 2017

Největší mládě z vrhu, černý baldwin, bohužel nepřežil. Foto 22. 2. 2017

 
31. 1. 2017   VRH BDW W1   NAFRNĚNÁ SKINNY VELVET + RAMBO METROPOL (CZCH)
Jsou to takové náhody v chovatelském světě. Samička Nafrněná nejdříve byla určena pro Edu Nováčka - CHS Z Rambíkova snu (sám si ji i pokřtil), ale nakonec neměla výstavní parametry, a tak zůstala u nás. Eda si morčátko Ramba k vystavování sehnal jinde. Rambo je pěkný bílý tmavooký sameček, ale bohužel má zdravotní problém - často se škrábe. Byl již různě léčen, ale vždy před výstavou se neomylně rozškrábal znovu. Jednou to bylo dost dramatické, a tak jsem Edovi nabídla, že se na Rambíka podívám. Nakonec u nás zůstal asi dva měsíce na léčení. Nejprve se hodně trápil, zdálo se mi, že jeho obtíže jsou i psychické. A protože nemám ráda usoužená zvířata, dala jsem k němu pro potěšení samičku Nafrněnou. Ten ožil! Potíže se zmírnily, Rambo přibýval, radoval se ze života.. Později jsem k nim přidala i Narnii, genovou sestřičku Nafrněné, jelikož byla teď v boxu kvůli léčení Ramba nějakou dobu sama (přece jen jsem se zpočátku obávala i nákazy, a tak jsem Rambíka s Nafrněnou držela zpočátku odděleně od ostatních morčat), a vytvořili spolu spokojenou skupinku. Rambo absolvoval svou další výstavu, získal titul Šampiona ČR. Nevyhojil se úplně, i přes veškerou léčbu se občas škrábe, má to nějak v genech. Jeho bratr ze stejného vrhu je prý na tom podobně.
Po určité době jsem zjistila, že Nafrněná nějak hodně prospívá. Ta naopak měla kůžičku hladkou bez jediného pupínku, boky kulaté, celá zkrásněla - prostě byla březí. A zdá se mi, že se kulatí i Narnie, která k nim byla přidána mnohem později. Rambo prostě samou radostí obě holky nakryl. Původně to sice v plánu nebylo, pobyt měl být pouze léčebný, ale zdá se, že Rambíkovi zas tak špatně nebylo, když se tak snažil. Někdy jsou morčátka spolu dlouho, než se něco podaří, tady se prostě zadařilo hned.
Dnes ráno jsem po příchodu k morčátkům již ode dveří slyšela pískání miminek. Dvě byla na světě a maminka je čistila tak vehementně, že mláďata dávala svou nelibost najevo hlasitým pískáním. Na to, jak byla Nafrněná, kulatá, mi bylo jasné, že všechna miminka ještě na světě nejsou.
Jenže to třetí se nějak zaseklo, Nafrněná tlačila a tlačila. Leželo v břiše napříč, stále se nechtělo nasměrovat do porodních cest. Pokoušela jsem se ho opatrně otočit do správného směru. Nafrněná se velice snažila ho vypudit, je to silná, mladá samička, rodila poprvé. Nechala jsem ji odpočinout, byla jsem jako na trní, při představě, že pojedeme na veterinu, mi bylo nedobře (sama to po operaci ještě nezvládám, musel by manžel...).
Za chvíli jsem tedy opět vešla do místnosti - a naskytl se mi tento obrázek.


Všechna miminka jsou konečně na světě, foto 31. 1. 2016
Přibyla dvě mláďata - bohužel mi bylo na první pohled jasné, že to velké, světlé vpravo nepřežilo. Bylo mi to nesmírně líto, na druhou stranu jsem cítila velké ulehčení, že se ho samičce podařilo vytlačit. Byl to kluk s porodní váhou 109 g, s ušima jak plachty, světlý. U ostatních mláďat se vše lépe pozná, až oschnou.
Jen doufám, že jsem samičku nějak nevylekala svým příchodem, nezdálo se, že by si mě nějak všímala. Někdy totiž samička porod stopne a čeká, až bude opět sama, nerušená. Tady jsem spíše viděla, že mládě nejde vytlačit. Přesto jsem pro jistotu zvolila variantu, že na chvíli odejdu. Člověk prostě někdy i po letech chovatelství váhá, která varianta je lepší. Myslím si, že v tomto případě to asi spíše bylo polohou mláděte a dlouhým tlačením. Jinak byla samička velice šikovná, všechno zvládala dobře, žádnou pomoc nepotřebovala. Nakonec to vše i sama zvládla -a může se radovat ze tří zdravých, pěkných miminek.


Je to škoda- rodil se moc dlouho a měl špatnou polohu. Kluk, 109 g, foto 31. 1. 2017

Ostatní miminka přidám později až oschnou :).

Nafrněná se svými třemi holčičkami, foto 31. 1. 2017 (porodní váhy 97 g (oranžová), 89 g (krémová - bílá), 85 g (červená - bílá)


W1 samička oranžová, am. crested, porod. váha 97 g, foto 31. 1. 2017



W2 samička krémová - bílá, angl. crested, porod. váha 89 g, foto 31. 1. 2017



W3 samička červená - bílá, angl. crested, porod. váha 85 g, foto 31. 1. 2017



Holky v únoru 2017 - začínají opadávat

Foto 26. 2. 2017
 
10. 1. 2017 VRH V1 NAGINI + OJVIND
10. 1. 2017  VRH BDW V1   NAGINI HAPPY GUINEA PIG  +  AU NATULEL´S OJVIND 3
Do poslední chvíle vše v pořádku, porod měl být dle připuštění samičky až po 16. 1. Najednou v boxu pět podupaných, rozkousaných, nedonošených miminek, jedno ještě živé, ale ne životaschopné. Tři černí, dva dalmatinci. Je to velká škoda. Nagini se zdá být v pořádku, je silná, zdravá. Tak snad někdy příště....
 
2. 1. 2017   VRH BDW U1  WRINKLE IVY + MARLON BDW SKINNY VELVET
Poslední ze samiček dovezených z Ruska byla několik měsíců připuštěna s baldwinem Marlonem (potomek po dalmatinci s BG Xenónovi Rostovovi), ale nějak se jí nedařilo zabřeznout. Byla stále taková "posedavá", chvílemi jsem si i říkala, jestli jí něco není. Ale je to prostě její životní styl, evidentně je na světě ráda. Občas Jsem vídala, že ji Marlon nakrývá, ale nic z toho nikdy nebylo. Až najednou se začala kulatit v bocích - a bylo jasné, že i ona bude brzy matkou. Spočítala jsem si, že porod by mohl být cca 13. prosince a samičku jsem od samečka včas oddělila do samostatného boxu. Jenže 13. 12. se nedělo nic, neporodila ani 14., 15.... A přitom již vypadala vysoce březí, nedovedla jsem si představit, že ji samec nakryl až při další říji!!! A ono to tak opravdu bylo! Ivy mě každým dnem děsila víc a víc tím, jak se rozkládala do šířky, bála jsem se, že to dopadne špatně, jako v minulém roce s Jasmínkou.

Na Vánoce 2016 Ivy vypadala takto a stále se nechystala k porodu
Dny ubíhaly, Ivy sedávala ve svém důlečku a bavila se tím, že pojídala všechno seno, které jsme kolem ní nakupili. Občas se trošku proskočila, když jsme přinášeli zeleninu, nebo ji něco zaujalo, většinu dne ale takto podřimovala. Bylo to tedy na nervy - tedy naše, Ivy byla zřejmě celou dobu v klidu a pohodě.
Dnes ráno jsem nalezla v boxu kojící Ivy. Vše již bylo hotovo, vzorně uklizeno. Ivy opět podřimovala, jen pod sebou měla miminka, která již s naprostou samozřejmostí kojila. Musela jsem ji trochu odstrčit, teprve potom mi dovolila se na ně podívat. Naskytl se mi tento krásný obrázek:


Takovýto poklad pod sebou Ivy skrývala 2. 1. 2017 ráno
Zdá se, že Ivy možná trochu přenášela, jsou to obříci, někteří již začínají opadávat. Na svět přibyli dva kluci a dvě holčičky
První fota:

U1 sameček, solid aguti černá/červená s bílou, foto 1. 2. 2017

U1 sameček zprava

Umberto, foto leden 2017


U2 samička, dalmatin NS, solid aguti černá/červená, foto 2. 1. 2017

U2 samička zleva

Uschanka, foto leden 2017


U3 sameček černý, foto 2. 1. 2017

Uncas, foto leden 2017


U4 samička černá, americký crested, foto 2. 1. 2017

Unnie, foto leden 2017
 


Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes69
mod_vvisit_counterVčera300
mod_vvisit_counterTento týden369
mod_vvisit_counterMinulý týden5131
mod_vvisit_counterTento měsíc11170
mod_vvisit_counterMinulý měsíc11172
mod_vvisit_counterVše2203477

Online (20 minutes ago): 5
Vaše IP: 34.230.84.106
,
Dnes: Bře 19, 2024

Copyright 2009 by MaraXa