Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů BALDWINI - odchovy 2019
BALDWINI - odchovy 2019
20. 7. 2019   VRH BDW D3  QUINTANA BDW SKINNY VELVET + SKINNYK LORD
I tento vrh byl neočekávaný. Quintana porodila ve společném boxu (se samičkami - to normálně nenechávám, vždy samičku na závěr březosti odděluji a nechávám samotnou)) dvě miminka, samečky, jednoho dalmatinka a jednoho solid aguti černá červená. Ten byl ale nedonošený (51 g), i přes mou i jeho snahu přežít se mi ho nepodařilo zachránit. Ke všemu měli oba dost nešťastný start do života, našla jsem je s okousanýma ušima. Jestli je takto "zkrášlila" maminka, nebo některá "teta" v boxu, to opravdu netuším, každopádně jsem je vzala a i s maminkou Quintanou hned oddělila do samostatného boxu. Jenže Quintana byla zpočátku celá zmatená. Z boxu dokonce vyskočila, od miminek utíkala... Dala jsem jim alespoň napít ze stříkačky.. Už se mi to kdysi stalo, že samice po porodu trpěla projevy, které by se daly přirovnat k "laktační psychóze". Také miminkům ubližovala, dupala po nich, chovala se jak šílená. Věřila jsem, že se Quintana zklidní, též jsem jí dala ze stříkačky napít, dostala různé lahůdky, přes box jsem dala stříšku, aby měla klidné zázemí. No a dalmatinek se přisál (konečně ho nechala) a od té doby je vše v pořádku.
A ještě zajímavost. Když mi 24.7. 2019 osiřela dvě skinny miminka (více o tom najdete v kapitole Skinny - odchovy 2019), zkusila jsem je dát ke kojící Quintaně. A ona se jich s láskou ujala a všechny "své" tři kluky vzorně kojí.
Fota doplním později. Dalmatinek je již zadán.

Baldwinek D, foto 4. 8. 2019 Je již zadaný.

Baldvinek D zprava

S maminkou a nevlastními skinny bratříčky, foto 4. 8. 2019

 
4. 7. 2019  VRH BDW C3  REBECCA BDW SKINNY VELVET + URIAS BDW SKINNY VELVET
Tak tento vrh po dvou genových morčátkách nedopadl právě šťastně. Rebecca již s Uriasem bydlí v boxu dlouhodobě, no a zatím se jim miminka ještě nepoštěstila. V poslední době samička sice trochu přibrala, napadlo mě i, že možná přece jen zabřezla, ale vůbec to ještě nebylo nějak výrazněji patrné. Jediné miminko bylo prostě dobře utajené. Vlastně jsme ho v boxu našli prakticky náhodně při krmení. Rebecca i Urias se hnali podívat, co neseme za zeleninu, no a za nimi cosi leželo v boxu. Byl to sameček, baldwinek v barvě solid argente lila zlatá, dokonale očištěný, ale bohužel mrtvý. Rodiče po něm běhali a nebrali v úvahu, že tam je... Oba jsou zdraví, žraví, nechala jsem je nadále u sebe (stejně je pravděpodobné, že Urias Rebeccu při porodu nakryl). Chyba byla zřejmě v tom, že byl přítomen samec, ale netuším. Třeba porod trval dlouho a mládě se již mrtvé narodilo, mohu se jen dohadovat. Každopádně miminko bylo velké, donošené a kolem očí a nosu se již začínalo "svlékat". Opravdu škoda.
Jdou mi velice špatně stahovat a zmenšovat fotografie, až bude vše opraveno, časem fota doplním.
 
2. 7. 2019  VRH BDW B3  GITTA BDW SKINNY VELVET + FELIX BDW SKINNY VELVET
Snad abych nebyla příliš smutná, že se Geishe porod nevydařil, čekalo mě hned další den milé překvapení. Sestřičce Geishi, dalmatince Gittě,se narodili čtyři krásní zdraví kluci jako buci :). Vše zvládla dokonale a je z ní opravdu vzorná matka.

Tady se kluci již začali svlékat, je to opravdu nádhera!

B1 - samec, dalmatin černý, PV 108 g - toho zatím nenabízíme.

B2 - samec Bashasha, dalmatin černý, PV 95 g, je již zadán.

B3 - samec, PV 76 g. Je to též dalmatin, ale je prakticky bílý. Zadán.

B4 - samec solid aguti černá/červená, PV 95 g. Velký, silný. Budeme ho nabízet vážnému zájemci.

B4 -ještě foto zleva.

 
1. 7. 2019   VRH BDW A3 GEISHA BDW SKINNY VELVET + FIGARO BDW SKINNY VELVET
Tento vrh bohužel jen zmiňuji. V průběhu březosti byla Geisha pokousána samcem, ošklivě. Měla tržnou ránu a kousnutí. Ránu se podařilo krásně vyhojit, pod kousnutím se ale udělal absces. I ten se nakonec podařilo vyhojit. Možná to bylo příčinou, že Geisha, ač normálně porodila v termínu, žádné z mláďat nevyndala z obalu. Byla čtyři, dva dalmatini a dvě tmavá miminka. Nejnižší PV byla 81 g, nejvyšší 111 g, tři samci a holčička. Nebyla jsem u porodu přítomná, bohužel. Geisha je v pořádku.

 
16. 6. 2019 VRH BDW Z2  ZPĚVANKA BDW SKINNY VELVET + SKINNYK LORD

Březí Zpěvanka - dávala si na čas, druhá samička, co byla též v boxu s ní a Lordem, porodila již 15. 5., vypadalo to, že Zpěvanka brzy porodí také, ale nabývala a nabývala, až jsem již měla strach. Nakonec porodila čtyři velká miminka, jedno bohužel leželo v boxu sice vzorně očištěné, ale bez života. Tři ostatní se již drala pod maminku a hledala cecíky. Na svět přibyl kluk (dalmatin) a dvě holčičky (jedna černá a jedna dalmatinka). No a vypadá to, že zabřezly ještě další dvě samičky, tak uvidíme. Po téměř roční pauze se teď s miminky tak trochu roztrhl pytel.
Pozn. ze 4. 8. 2019 Zpěvance se vrh krásně povedl, ale z nějakého důvodu přijala jen černou holčičku, dvě zbylá mláďata nekojila. Když jsem si toho všimla, začala jsem dokrmovat uměle. Moc se mi to ale nedařilo, o obě miminka (dalmatina a dalmatinku), jsme postupně přišli. Zůstala černá holčička, velice krásná, je již přislíbená do chovu v zahraničí.

Tato krásná samička je již zadaná. Nová majitelka si ji pojmenovala Zorronora.
 
30. 5. 2019  VRH BDW Y2  UNNIE BDW SKINNY VELVET + CAMUS BDW SKINNY VELVET
No to se do toho naše samičky pěkně daly. Po dlouhé pauze se začala rodit nejen skinny morčátka, ale zabřezly i tři samičky baldwinky. Dva vrhy jsou již úspěšně na světě, třetí teprve čekáme.
Unninka vše zvládla skvěle, přišla jsem k hotovému těsně po porodu. Miminka byla ještě mokrá, dvě holčičky a kluk. Ale byla to radost vidět, že jsou všichni v pořádku.

Samec černý (crested) Yohan, PV 84 g (crested)

Yohan po svlečení, zatím volný


Samička Yagga solid aguti černá/červená, PV 97 g (crested)

Samička Yagga po svléknutí - již je zadaná


Samička Yuria Ruby solid aguti černá/červená - červená, PV 115 g (crested)

Yuria Ruby po svléknutí, již je v novém domově.

Yuria Ruby zleva. Moc hezká samička.
 
15. 5. 2019  VRH BDW X2  QUINTANA BDW SKINNY VELVET + SKINNYK LORD
Tak už to vypadalo, že dvojice morčátek spolu budou jenom kamarádit, přes zimu byl odpočinek. A najednou na jaře jako by se mezi sebou všichni domluvili, nastal baby boom v naší CHS. Nejprve jsem myslela, že pouze u skinny morčat, ale čekalo na mě překvapení. Najednou vidím, že v boxu tmavých morčátek leží nějaký bílý chumáč. Tak jsem se podívala zblízka, no a chumáč se pohnul :). Quintana na mě ostražitě pohlédla - a vše bylo jasné. Mezi naháčky přibyl jeden chlupáček. Obřík, jedináček s porodní váhou 139 g. Opravdu jsem byla velice překvapená, nadšená. Quintana vše zvládla skvěle, kojí miminko, které se již pomalu začíná svlékat a určitě brzy bude větší než maminka. Takže po dlouhé době opět baldwinek v našem chovu! A další dvě baldwinní samičky jsou již viditelně březí!!!

Malý Xixi po narození, váha 139 g

Dalmatinek Xixi

Xixi po svléknutí. Jeto pěkný obřík, jedináček. Zůstává doma.
 


Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes189
mod_vvisit_counterVčera300
mod_vvisit_counterTento týden489
mod_vvisit_counterMinulý týden5131
mod_vvisit_counterTento měsíc11290
mod_vvisit_counterMinulý měsíc11172
mod_vvisit_counterVše2203597

Online (20 minutes ago): 5
Vaše IP: 52.205.218.160
,
Dnes: Bře 19, 2024

Copyright 2009 by MaraXa